5 megelőzhető hiba otthonunk kialakításakor

Ha Ön is éppen építkezik, felújít – ezekre érdemes ügyelnie…Egy építkezés, lakásfelújítás során bizony a legjobb szándék ellenére is elkövetünk hibákat. Ez a rossz hír. A jó hír pedig, hogy ezeknek a hibáknak a nagy része jól átgondolt, profi tervezéssel elkerülhető. Érdemes tovább olvasnia, ha Ön is szeretné megúszni a tervezésből adódó, kellemetlen bakikat…

Ötletek híján a felújítás, építkezés előtt állók ma már szerencsére egyre többen felkeresnek lakberendezőt, és ez rendben is van. Elvégre miért kellene értenie mindenkinek mindenhez?
Hiszen a tervezés, lakberendezés, belsőépítészet egy komoly szakma, amit hosszú ideig tanulnak a szakemberek azért, hogy mi majd a lehető legideálisabb, legkényelmesebb, és legpraktikusabban berendezett otthonban élhessünk. Bizony, ez nem csupán az esztétikáról szól, hanem leginkább arról, hogy egy kisebb teret, vagy különös alakzatú teret hogyan rendezzünk be, hogy az ne tűnjön zsúfoltnak, vagy sötétnek, és hogyan illeszkedjenek majd a berendezési tárgyak egymáshoz és hozzánk is  – mind ergonómiai, mind ízlésbeli, mind használhatósági szempontból.

Nézzük meg most egy rövid kis összefoglalóban, hogy melyek a leggyakrabb előforduló tervezési bakik, és ezek ügyes tervezéssel, esetleg profi szakember segítségét kérve hogyan lehettek volna elkerülhetők?

1. Nem hagyunk elég időt az előkészületekre

Ha például úgy döntünk, hogy önállóan festjük ki a lakást, akkor bizony az sokkal több utánajárást, előkészületet igényel, mintha szakemberre bíztuk volna azt, hiszen nyilván kellenek bizonyos eszközök, szerszámok, és persze a falak előkészítéséről is érdemes gondoskodnunk.

De igaz lehet ez más esetben is, például a vásárlás, anyagok beszerzése terén. Partnereinktől halljuk, hogy sokan az utolsó pillanatokra hagyják pl. a csempe, vagy a padlóburkolat kiválasztását, mert nem vagyunk tisztában a spanyol, olasz gyárak szállítási idejével, ami a megrendeléshez képest sokszor bizony 3 hét is lehet. Az pedig igen kellemetlen, ha a burkoló már ott van a helyszínen, az anyag pedig még sehol…

2. Hiányzik a megfelelő tervezés

Egy jó 3D látványterv ma már nem luxus, éppen ellenkezőleg: időt, pénzt, és megannyi bosszúságot spórolhatunk meg vele! Azt egy percig sem feltételezzük, hogy Önnek ne lenne ragyogó az ízlése, azonban vannak olyan szakmai apróságok, amikre laikusként nem is gondolnánk, és mégis sajnos az egész tervünket alá áshatja.

Hiszen mi van akkor, ha kevés lett a csempe, vagy a dekorcsík,nem fér be az általunk elképzeld kád, esetleg túl nagy lett a dekoratív mosdó és hiába szép, de nem lehet kényelmesen közlekedni a fürdőszobában. A szaküzletek természetesen kicserélik Önnek a terméket, azonban ilyen esetben nem csak az idegeinkkel, az időnkkel, sőt a pénzünkkel is játszunk. Újat választani, megvárni a szállítást – főleg, ha az utolsó pillanatban jött meg eleve az áru, és a mesterünk is csak meghatározott ideig ér rá nálunk… Egy jó 3D Látványtervben még időben ki tudjuk cserélni a nem oda illő színeket, méreteket, és garantáltan olyan végeredményt kapunk, amilyet elképzeltünk!

3. Kifutunk a költségvetésből vagy az időből

Érdemes lesz már a legelején, még a tervezési szakasz megkezdése előtt költségvetést készítenünk: pontosan tudni, mi az a rendelkezésre álló keret, amiből gazdálkodhatunk, s ebbe minek kell mindenképpen beleférnie. Jó, ha már ellátogatunk a szaküzletekbe, szétnézünk, mi az, ami tetszik, és tájékozódunk az árakról, az esetleges kedvezményekről.

Ha az idővel hadilábon állunk, akkor érdemes olyan helyet keresni, ahol egy helyen szinte mindent be tudunk szerezni a konyha, a fürdőszoba, a nappali és a háló burkolásához, berendezéséhez. Egy lakberendező, belsőépítész pedig ma már nem luxus: hiszen egy jó szakember abban is segíthet, hogy egy kézben összefogjon mindent, felkutassa Ön helyett a leginkább otthonába passzoló újdonságokat, anyagokat, berendezési tárgyakat – és mindezt kézben tartsa azon a költségvetési terven belül, amit a legelején lefektettek a projektre.

4. Nem gondolkodunk hosszútávon, nem áldozunk a minőségre

Az sem jó, hogy ha túl spórolósra vesszük a figurát, és mindent bele akarunk zsúfolni a rendelkezésünkre álló keretbe: ilyenkor hajlamosak lehetünk mindenből a legolcsóbb, ne adj isten: legsilányabb minőséggel beérni, és később pedig bosszankodva kezdhetjük előröl az egészet… Pedig, ismeri a mondást: Olcsó húsnak híg a leve! Vagy olyan is van, hogy megvesszük a méregdrága burkolatokat, majd az apróságnak hitt dolgokra – mint amilyen például egy csaptelep – keveset áldozunk, megrendeljünk azt az első, utunkba kerülő webáruházból.

Pedig pont a csaptelep lesz az, amit nap, mint nap használunk, és igen bosszantó tud lenni az, amikor nem lehet megfelelően beállítani, hol leforráz, hol lefagyasztja a hátunkat a víz, éppen, amikor sietnénk, vagy idő előtt elromlik a kívülről ugyan szép, de technológiát tekintve gagyi szerkezet…

5. Túlzsúfolt terek, kevés fény

Legtöbbször a mennyezeti lámpák és csillárok terén esünk túlzásokba, de bizony van, hogy a bútorokat és egyéb berendezési tárgyakat is hajlamosak vagyunk a praktikum kedvéért úgy bezsúfolni a térbe, hogy teljesen összenyomjuk azt. Végül még az is előfordulhat, hogy nem érezzük jól magunkat, nyomasztóan hat ránk a szép, új enteriőr. A zsúfoltság mellett nagyon lényeges az elegendő fény is!

Sokkal tágasabbnak tűnik egy olyan otthon, ami tele van fénnyel. Ha a szobában pl. csak egy ablak van, érdemes a közeléből elhúzni a súlyosabb, nehezebb bútorokat, és levenni a súlyos sötétítőket. Világos, könnyű, légáteresztő függönyökkel máris szabadon áramolhat a fény a helyiségbe – ahogyan a jól elhelyezett led fényforrások vagy spotlámpák sora is egyedi hangulatot teremt a térben.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...