Családi idill, fiatalos harmóniában

A debreceni Markovics Szandra mérnöktanárként vágott bele a lakberendezési tanulmányaiba, ami azóta is nagy szenvedélye. A Style&Draw Enteriőr tervezési pályázatára egy fiatal család számára tervezte meg a gyönyörű, kortárs szellemiségben megépülő trendi, világos, napfényes, kétszintes családi házat, 160 négyzetméteres alapterületre.

Szandra megbízói itt egy fiatal házaspár, akiknek egy óvodás korú kislányuk van, és szeretik a nagy társaságot, a népes, baráti összejöveteleket.

Ezért a nyitott, szellős, tágas közösségi terek mellett egy kellemes, grillezésre alkalmas teraszt, valamint egy hangulatos, tágas, pihenésre és kikapcsolódásra tökéletes wellness helyiséget is terveztünk a házba.

Mivel gyakran és szívesen főznek, fontos volt a tágas konyha is.

Foglalkozásukból adódóan, otthoni, külön dolgozó szobára nem volt szükségük, így a fennmaradó plusz szobát vendégek fogadására használják, illetve a fiatal hölgy hobbijának, a varrásnak ad teret.

A megrendelők igénye egy fiatalos, letisztult, modern lakás, melyben otthonosan érezhetik magukat. Kedvelik a skandináv stílust, a tisztaságot sugárzó fehérséget, melyhez a barna és a szürke árnyalatokat választottuk fő színeknek, s ezt egészítettük ki a kék kísérőszínnel.

Így a fő irányzat a skandináv stílus lett, s ezt ötvöztük a minimál vonal egyszerűségével. Az álmennyezet derékszöges formái rímelnek az épület körvonalára, amit a síkonkénti különböző textúra váltások még inkább kiemelnek.

A térszervezést nagyban befolyásolta megbízóim vendégszeretete és gyakori társasági élete, ezért a konyha, étkező, nappali – vagyis a közösségi terek – egy légtérbe kerültek.

A bejárati ajtón belépve, az előszobából két tolóajtón keresztül juthatunk be a lakás többi részébe.

Az egyik a nappaliba vezet, a másik a konyhába – melyet azért láttam praktikusnak, mert ha bevásárlásból érnek haza, könnyedén ki tudnak pakolni a konyhában anélkül, hogy végigcipekedjenek a nappalin keresztül. A nappali felőli ajtót pedig a vendég WC könnyebb megközelíthetősége miatt tartottam fontosnak – meséli Szandra a praktikusságra, életszerűségre alapozott elképzeléseit.

A konyha közvetlen kapcsolata a terasszal könnyebbé teszi a szabadtéri grillezést, hisz így a konyhai előkészületek, a felhasználás és az elfogyasztása a szabadban készült ételeknek, egy nagy egységet alkotó térben zajlik.
A vendégvárás fontos helyszíne még a wellness-élmény tér is, mely ugyan a földszinten helyezkedik el, de elszeparáltuk az intim zóna helyiségeitől – így a konyha alatti részen kapott helyet. (Ügyelve ezzel arra, hogy vizes helyiség alatt szintén vizes helyiség legyen.)

Az épület melletti lépcsőn lejuthatunk a kertbe, ahol a gyerekjátékok mellett, pihenésre alkalmas napozó ágyak is helyet kaptak, ha időnként odakint szeretnénk lehűteni magunkat az otthoni szaunázás után…

A bejárati ajtón keresztül az előtérből közvetlenül a wellness térbe juthatunk. Ugyaninnen nyílik egy WC helyiség is, hogy a wellnesst használóknak ne kelljen az egész lakáson átmenni a mosdóba.

A lakás kisebbik része az intim zóna, mely a földszinten helyezkedik el háló- és gyerekszobából, fürdőszobából, gardróbból és háztartási helyiségből áll.

A lakás több helyiségében is egyedi, asztalos által készített egyedi bútorokat gondoltunk ki, többek között ilyen megoldás a hálószobában az ágy és annak háttámlája, mely éjjeli szekrény funkciót kapva folytatódik tovább, s ér össze a fésülködő polccal – de a gyerekszoba kis asztala is egyedi tervezésű.

A vendégszobában található íróasztallal egybeépített polcrendszer is asztalosmunka során született. A közösségi zóna egybenyitott terei az álmennyezet formájával még inkább egységet alkotnak. Ezt az egységet erősíti az azonos padlóburkolat is.

A hidegburkolatok mintája mozgalmasabbá teszi, ezáltal ki is egészíti a stílus egyszerűségét.

 Az álmennyezet kialakításának nemcsak a dekorációs világítás miatt lett szerepe, hanem a háló- és a gyerekszoba függönyözésében is, ahol ez által lehetőség volt mennyezetre szerelt sínes rendszert alkalmazni, ami a lakás karakteréhez jobban illik, mint egy karnis.

A funkciók kialakítása során áthelyeztünk egyes falakat: az eredeti konyhát zárható előszobává alakítottam, melynek falában egy beugró rész segítségével beépített polcrendszert terveztem be, ilyen a Tv fal.

A meglévő kamrából különálló mosdó helyiség lett, ehhez így egy előtétfalat kell építeni. A földszinten a falak áthelyezésén kívül, egy 45 cm magas dobogó megépítésére is szükség volt, hogy kényelmesen be tudjunk lépni a jacuzzi medencébe, így ennyivel a szauna tér belmagassága is csökkent, tartva a dobogó padlósíkját.

Összességében nézve minden átalakítás az itt élők kényelmi funkcióit erősítette, hiszen igyekeztem a meglévő tereket a lehető leginkább hozzáigazítani, hozzátervezni a család életmódjához, az élhető, könnyebb mindennapokhoz igazítva.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...