5 lépés a tökéletes gardróbhoz

Egy jól kialakított gardrób jelentősen megkönnyíti mindennapjainkat. Legyen szó akár egy ruhássszekrényről a hálóban vagy külön helyiségről, ha sikerül megalkotnunk egy működőképes szisztémát, a reggeli öltözködés hosszú tortúrából rövid rutinná válik, és akkor sem kell pánikba esnünk, ha különleges alkalomra kell felöltöznünk. 

De hogyan juthatunk el erre a szintre?

1. lépés: Szelektálás 

Talán nem túlzás azt állítani, hogy majdnem minden ruhatárban találhatunk olyan elemeket, amelyet a tulajdonos szinte sosem visel – de mégsem szabadul meg tőlük, hiszen “jól jönnek majd még valamikor”. Nagyon kevés kivétellel nem fognak jól jönni.

Így nem meglepő, hogy a gardrób kialakításának az első lépése a szelektálás. Vegyük ki a szekrényből az összes ruhánkat (ha több helyen vannak, vigyük őket egy helyiségbe), szórjuk ki mindet a padlóra, és egyesével döntsünk sorsukról. 

Ha nem vettük fel őket az elmúlt évben, lehetőség szerint szabaduljunk meg tőlük. Eladományozhatjuk, elajándékozhatjuk és el is adhatjuk őket, ha jó állapotban vannak. 

A lényeg, hogy azok a darabok maradjanak meg, amelyekben tényleg jól érezzük magunkat – a cél, hogy az összes ruha a kedvencünk legyen.

2. lépés: Seregszemle

Most hogy kiszórtuk ruhatárunk egy részét, ideje megnézni, miből gazdálkodhatunk. 

Ilyenkor gyakori jelenség, hogy észrevesszük, hogy például kismilliónyi dzsekink van, de meleg pulóverből csak egy rongyos darab árválkodik a gyűjteményben. 

Érdemes keresni valamilyen listát az interneten, és az alapján megnézni, hogy minden megvan-e, amire szükségünk lehet a négy évszakban. Ha valamilyen ruha vagy kiegészítő hiányzik, szerezzük be – de csak akkor, ha megtaláltuk a tökéletes, minőségi darabot, amit tényleg viselni fogunk.

3. lépés: Számítások

Ha megszabadultunk a feleslegtől és beszereztük a hiányzót, láthatjuk, hogy mennyi és milyen típusú helyre lesz szükségünk.

Akasztókra a dzsekiknek és a kabátoknak, polcokra a cipőknek, nadrágoknak és a felsőknek, fiókokra a zokniknak, az alsóneműknek és a kiegészítőknek… Ha akasztós szekrényt tervezünk, olyat válasszunk, amelynek rúdja párhuzamos a szekrény ajtajával, hogy könnyen átláthassuk az akasztó tartalmát.

Ha most tervezzük meg a gardróbot, ez alapján ki tudjuk számolni, mekkora méretű szekrény(ek)re lesz szükségünk – ha már megvan a szekrényünk, akkor pedig megtudhatjuk, mit kell esetleg bővítenünk és melyik rész az, ami esetleg kihasználatlan.

És ne csak bútorokban és bútoralkatrészekben gondolkozzunk: ha gyakran öltözködünk félhomályban, vagy sok sötétebb ruhánk van, érdemes egy lámpát szerelnünk a szekrénybe, hogy könnyebben megtaláljuk azokat a darabokat, amelyeket keresünk.

4. Rendezés

Ha kiválogattuk a ruhákat, beszereztük a hiányzó darabokat és a szekrény is megvan, jöhet a személyre szabott rész: ki kell találnunk egy rendszert, ami nekünk működik.

Színek szerint rendezzük a felsőket vagy fazon szerint? A cipők hogy legyenek? És a nadrágok?

Érdemes lehet különválasztani az egyszínű és a mintás felsőket, így ha nem akarunk sokat gondolkozni az aznapi outfiten, rögtön felkaphatunk egy egyszínű darabot, egy hozzáillő farmert és már indulhatunk is. Ha pedig mintákra vágyunk, egy kisebb kupacot jóval gyorsabban átnézhetünk, hogy megtaláljuk a tökéleteset.

Gyakori javaslat, hogy a kedvenc mindenhez passzoló dzsekiket-felsőket-cipőket és nadrágokat jól látható és könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hogy egy pillanat alatt összerakhassunk egy egyszerű, de stílusos szerelést – amit aztán feldobhatunk kedvenc kiegészítőinkkel.

Elsőre valószínűleg nem találjuk meg a befutó módszert, de ha szánunk egy kis időt a kísérletezésre, hamar meglesz a tuti megoldás – és ha jól szelektáltunk, nehezen választhatunk rosszul, hiszen szekrényünkben minden ruhát szívesen viseljük. 

5. lépés: Ismétlés

Az ember stílusa és alakja lépten-nyomon változik – épp ezért időnként újabb szelektálásra van szükségünk. Ha rendszeresen kigyomláljuk ruhatárunkat, mindig stresszmentesen és stílusosan öltözhetünk.

A képek forrása: Unsplash

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2022. április 26.

Így válassz padlót otthonod helyiségeibe!

Összeszedtük, melyik helyiségbe milyen típusú padló illik a legjobban. Sokan az otthontervezésnél nem fordítanak elég figyelmet a padlóválasztásra: a koncepció csupán annyi, hogy a...

2021. december 09.

Így lehet igazán fenntartható, barátságos otthonod karácsonyra!

Mezítlábas, jókedvű futkorászás a lakásban. Izgatott ajándékbontás a karácsonyfa alatt ülve. Fenntartható, zöld otthon, ahol mindig jól érezzük magunkat: környezetbarát módon...

2020. december 14.

Trilak

Küldetésünk Elsőként reagálunk a fogyasztói igényekre felhasználóbarát termékekkel, előremutató, minőségi megoldásokkal.Jövőkép Kiváló csapatmunkával, több mint 100 éves...