5 extra tipp a tiszta konyháért

Konyhánkat nem egyszerű tisztán tartani; a helyiségben gyakori a káosz, főleg, hogy családtagjaink általában nem egy időben étkeznek – és néha az asztalon felejtik a (félig) üres tányérjukat evés után.

Az előző részben adtunk öt tippet a konyha rendezettségének és tisztaságának kialakításához és megőrzéséhez – most pedig következzen még öt technika.

 

1. Címkék mindenhol

Címkézzünk fel mindent! A dobozokat, a fűszertartókat, a különféle üvegeket… Egységes külsőt ad a konyhának, ráadásul roppant hasznos lehet, ha valamit a fiókban tárolunk: csak címkézzük fel az üveg/doboz tetején, és a fiókot kinézve rögtön látjuk, mit tartalmaz – így megússzuk a felesleges kutatgatást és a fél fiók kipakolását.

 

2. Nézzünk fel!

A konyhapult mindig tele van? Alig férünk el a különféle eszközöktől? Kisméretű falipolcok, akasztók, egy extra szekrény… A megoldás a vertikális gondolkodás! Használjuk ki a rendelkezésünkre álló falfüleletet: egy-két minipolc vagy akasztó felfúrásával már rengeteg értékes helyet spórolhatunk a konyhapulton.

 

3. Gondolkozzunk zónákban!

Osszuk fel a konyhát különféle zónákra, és az alapján csoportosítsuk tárgyainkat. Az első zóna legyen a mindennap használt eszközök (tányérok, evőeszközök, poharak) zónája – ez legyen a legközelebb a mosogatóhoz. Utána következzen a főzésre kijelölt zóna (ide tartoznak az edények, serpenyők, kanalak stb.), a kamraszekrény (a fűszerekkel, konzervekkel); a hűtőhöz közel pedig érdemes a különféle csomagolóeszközök (fóliák, dobozok) létrehozni egy zónát. Emellett ajánlott még kialakítani egy kávézó részleget, egy mosogatótál alatti részleget (a tisztítószereknek), és egy különleges részleget, ahol a nagyon ritkán használt eszközeinket, különleges étkészleteinket tároljuk.

 

4. Apró trükkök

Csak nézzünk körbe a Pinteresten, rengeteg fantasztikus térnyerő trükköt találunk. Néhányhoz szinte semmi olyan nem kell, ami ne lenne meg otthonunkban – de még a kis barkácsolással járó ötleteket is megvalósíthatjuk egy-két bútoralkatrész és háztartási eszköz segítségével. Döbbenetesen egyszerű ötleteket találunk, amelyekkel zseniálisan egyszerűen nyerhetünk rengeteg helyet.

 

5. Értékeljünk!

Miután átrendeztük konyhánkat, egy hónap használat után javallott kiértékelni az eredményt. Valóban rendezettebb lett? Funkcionális, könnyen használható? Nagyobb a rend? Min lehetne még javítani? És hogyan? Ha feltesszük és megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, garantáltan közelebb kerülünk a tökéletesen funkcionális, tiszta és rendezett konyhához.

Ha megfogadjuk az öt plusz öt tippet, garantáltan könnyebben használható, tisztább és rendezettebb lesz a konyha!

 

A képek forrása: Unsplash

2021. március 11.

A tiszta és stílusos konyha titka egyszerűbb, mint gondolnád!

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a konyha takarítása a legtöbbször nehéz, idegőrlő folyamat, amire csak nehezen szánja rá magát az ember. A főzés, ételkészítés során...

2020. december 15.

Rondine Group – Palatinus Fürdőszoba

A Palatinus 94’ Kft 1994-ben alakult meg Egerben, mely mai napig a cégünk székhelyét képezi. Tevékenységünk családi vállalkozásként indult, különböző típusú padlólapok,...

2020. december 15.

BroilKing – SpaTrend Kft.

Csapatunk 2003 tavaszán kezdte meg tevékenységét a jakuzzik vagy masszázsmedencék magyarországi piacán. Következetes és alapos munkánk eredményeképpen hamar kivívtuk partnereink...