Zuhanykabin körkép

A fürdőszoba kialakítása, illetve felújítása során tudatosan döntünk a kád, illetve a zuhanykabin mellett. Akik a zuhanyzó mellett teszik le a voksukat, bizonyára a gyors és gazdaságos megoldások hívei. Miért is? És mennyi minden kell majd egy zuhanykabin optimális kialakításához? Most ezt is megmutatjuk…

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa


A fürdőkádban való relaxáló és ellazító fürdő ugyan kellemesebb, azonban a zuhanyozás mellett mégis számtalan érvet tudunk felsorakoztatni. Azt, hogy a zuhanyzás mennyivel gazdaságosabb a fürdésnél – számokban is mérhetjük. (Míg egy kádfürdőhöz minimum 100 liter vízre van szükség, egy 2-3 perces zuhanyzás ezzel szemben még a legrosszabb esetben is csak ennek felét, illetve a harmadát teszi ki, tekintve, hogy a csapok maximális vízkibocsátó képessége kb 12-15 liter között mozog.)

A másik érv a gyorsaság, hiszen a sietős reggeleken, vagy fáradtan hazatérve az esti munka vagy edzés után praktikusabb egy gyors zuhanyt venni.


Ám egy zuhanykabin kiválasztásánál számtalan dolgot érdemes figyelembe vennünk. Alapvetően két nagy típusra oszthatjuk a zuhanykabinokat – ezek pedig a kabinszerű, készen kapható változatok – illetve az épített megoldások.

Egyedileg épített, vagy inkább készen vásárolt zuhanykabint szeretnénk?

Ha úgy döntünk, hogy építtettünk, akkor egyedi méretre, egyedi kialakítás szerint csináltathatjuk meg, ahogyan a helyi adottságok, személyes ízlésünk, igényeink, illetve pénztárcánk lehetővé teszik. Ezekhez azonban szükség lesz majd zuhanytálcára vagy – ha csempével illetve mozaikkal szeretnénk kirakni a kabinunk alját – akkor egy szép, diszkrét zuhanyfolyókára, a megfelelő lefolyás és vízelvezetés érdekében, illetve a kabin lejtésére és szigetelésére is nagyon kell majd ügyelnie a szakembernek.Illetve – ha csak nem teljesen minimál, nyitott kabinban gondolkodunk, akkor üveg panelekre, illetve ajtóra is szükségünk lesz. Persze, ha nem szeretnénk mindezzel ennyit bíbelődni, akkor ma már készen is gyönyörű zuhanykabinokat vásárolhatunk: melyek közül árban, stílusban, formában is rendkívül széles választékot kínálnak a gyártók számunkra.

Azonban – akár magunk építtetünk, akár kész kabin vásárolunk – mindkét esetben lényeges átgondolni pár alapkérdést:

Honnan jöjjön majd a víz?

A zuhanycsaptelepek ma már igen széles választékban, méretben, és árkategóriában állnak rendelkezésünkre. A legegyszerűbb szerelvény egy csaptelepből, a hozzá kapcsolt zuhanyrózsából és egy tartórúdból áll. Ezen a fej tetszés szerinti magassága állítható. A csap lehet kétgombos, egykaros, termosztátos, illetve süllyesztett. Ez utóbbiakat főképp oda javasoljuk, ahol viszonylag szűkös a mozgástér a zuhanyfülkében, és nem lenne jó, ha a karunkkal minduntalan beleütköznénk zuhanyzás közben. A termosztátos csapok ugyan egy kicsivel drágábbak, de nagyon hasznosak mind a kényelem, mind pedig a gazdaságosság szempontjából, hiszen kiegyensúlyozza a meleg víz hőmérséklet ingadozását.Hová helyezzük majd el új zuhanykabinunkat?

Ez egy olyan sarkalatos kérdés, ami meghatározza már magát a zuhanykabin formáját is. Egy zuhanykabint ugyanis – akárcsak egy kádat – állíthatunk a fal mellé (ezek lesznek az egyenes kabinok), vagy a sarokba (ilyenkor sarok zuhanykabin típusban gondolkodhatunk) illetve a kortárs, mai építészeti trendeknek megfelelően akár a térbe is (szabadon álló zuhanykabin vagy zuhanysziget) elképzelésekhez.


Hogyan zárjuk le a kabinunkat?

Valamennyi zuhanykabint – adottságaitól függően – egy, két, illetve három oldalról is lezárhatja az üvegfal, ami persze lehet az üveget szinte tökéletesen utánzó műanyag is. Olcsóbb megoldás a zuhanyfüggöny, ám ezt ma már egyre kevesebb helyen alkalmazzák, mert kevésbé higiénikus megoldás.


Méretek és tálcák

Tervezésünket nagyban megkönnyíti, hogy a gyártók fix, ám igen változatos méretekkel dolgoznak. Ezeket a méreteteket a katalógusokban mindig feltüntetik. Jó tudni, hogy a legkülső méreteket jelölik, azaz, majd a zuhanytálca kiválasztásakor érdemes lesz odafigyelni arra, hogy a tálcák „pocakja” eltérő méretű lehet attól függően, hogy mely gyártó termékét választjuk. A tálcáknál a tálcamélység szintén eltérő lehet, leggyakoribb a 7 és a 14 centis mélység.De már ennél mélyebb, úgynevezett mélyített zuhanytálcát is választhatunk – ez nagyon praktikus akkor, ha a csöppségeket fürdetnénk majd benne, és esetleg nem rendelkezünk külön fürdőkáddal.

Döntsünk okosan, szakértelemmel

Láthatjuk tehát, hogy számtalan kabintípus, méret, illetve termékkör közül kell majd döntenünk – a választásunkat pedig nem könnyíti meg a piacon manapság fellelhető több száz termék és típus, így célszerű, ha szakember segítségét vesszük igénybe a döntéshez.

A VS Fürdőszoba szakértő munkatársai nemcsak készséggel adnak tanácsokat, de akár 3D-ben meg is tervezik számunkra az álomfürdőszobát!

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...