Zuhanykabin körkép

A fürdőszoba kialakítása, illetve felújítása során tudatosan döntünk a kád, illetve a zuhanykabin mellett. Akik a zuhanyzó mellett teszik le a voksukat, bizonyára a gyors és gazdaságos megoldások hívei. Miért is? És mennyi minden kell majd egy zuhanykabin optimális kialakításához? Most ezt is megmutatjuk…

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa


A fürdőkádban való relaxáló és ellazító fürdő ugyan kellemesebb, azonban a zuhanyozás mellett mégis számtalan érvet tudunk felsorakoztatni. Azt, hogy a zuhanyzás mennyivel gazdaságosabb a fürdésnél – számokban is mérhetjük. (Míg egy kádfürdőhöz minimum 100 liter vízre van szükség, egy 2-3 perces zuhanyzás ezzel szemben még a legrosszabb esetben is csak ennek felét, illetve a harmadát teszi ki, tekintve, hogy a csapok maximális vízkibocsátó képessége kb 12-15 liter között mozog.)

A másik érv a gyorsaság, hiszen a sietős reggeleken, vagy fáradtan hazatérve az esti munka vagy edzés után praktikusabb egy gyors zuhanyt venni.


Ám egy zuhanykabin kiválasztásánál számtalan dolgot érdemes figyelembe vennünk. Alapvetően két nagy típusra oszthatjuk a zuhanykabinokat – ezek pedig a kabinszerű, készen kapható változatok – illetve az épített megoldások.

Egyedileg épített, vagy inkább készen vásárolt zuhanykabint szeretnénk?

Ha úgy döntünk, hogy építtettünk, akkor egyedi méretre, egyedi kialakítás szerint csináltathatjuk meg, ahogyan a helyi adottságok, személyes ízlésünk, igényeink, illetve pénztárcánk lehetővé teszik. Ezekhez azonban szükség lesz majd zuhanytálcára vagy – ha csempével illetve mozaikkal szeretnénk kirakni a kabinunk alját – akkor egy szép, diszkrét zuhanyfolyókára, a megfelelő lefolyás és vízelvezetés érdekében, illetve a kabin lejtésére és szigetelésére is nagyon kell majd ügyelnie a szakembernek.Illetve – ha csak nem teljesen minimál, nyitott kabinban gondolkodunk, akkor üveg panelekre, illetve ajtóra is szükségünk lesz. Persze, ha nem szeretnénk mindezzel ennyit bíbelődni, akkor ma már készen is gyönyörű zuhanykabinokat vásárolhatunk: melyek közül árban, stílusban, formában is rendkívül széles választékot kínálnak a gyártók számunkra.

Azonban – akár magunk építtetünk, akár kész kabin vásárolunk – mindkét esetben lényeges átgondolni pár alapkérdést:

Honnan jöjjön majd a víz?

A zuhanycsaptelepek ma már igen széles választékban, méretben, és árkategóriában állnak rendelkezésünkre. A legegyszerűbb szerelvény egy csaptelepből, a hozzá kapcsolt zuhanyrózsából és egy tartórúdból áll. Ezen a fej tetszés szerinti magassága állítható. A csap lehet kétgombos, egykaros, termosztátos, illetve süllyesztett. Ez utóbbiakat főképp oda javasoljuk, ahol viszonylag szűkös a mozgástér a zuhanyfülkében, és nem lenne jó, ha a karunkkal minduntalan beleütköznénk zuhanyzás közben. A termosztátos csapok ugyan egy kicsivel drágábbak, de nagyon hasznosak mind a kényelem, mind pedig a gazdaságosság szempontjából, hiszen kiegyensúlyozza a meleg víz hőmérséklet ingadozását.Hová helyezzük majd el új zuhanykabinunkat?

Ez egy olyan sarkalatos kérdés, ami meghatározza már magát a zuhanykabin formáját is. Egy zuhanykabint ugyanis – akárcsak egy kádat – állíthatunk a fal mellé (ezek lesznek az egyenes kabinok), vagy a sarokba (ilyenkor sarok zuhanykabin típusban gondolkodhatunk) illetve a kortárs, mai építészeti trendeknek megfelelően akár a térbe is (szabadon álló zuhanykabin vagy zuhanysziget) elképzelésekhez.


Hogyan zárjuk le a kabinunkat?

Valamennyi zuhanykabint – adottságaitól függően – egy, két, illetve három oldalról is lezárhatja az üvegfal, ami persze lehet az üveget szinte tökéletesen utánzó műanyag is. Olcsóbb megoldás a zuhanyfüggöny, ám ezt ma már egyre kevesebb helyen alkalmazzák, mert kevésbé higiénikus megoldás.


Méretek és tálcák

Tervezésünket nagyban megkönnyíti, hogy a gyártók fix, ám igen változatos méretekkel dolgoznak. Ezeket a méreteteket a katalógusokban mindig feltüntetik. Jó tudni, hogy a legkülső méreteket jelölik, azaz, majd a zuhanytálca kiválasztásakor érdemes lesz odafigyelni arra, hogy a tálcák „pocakja” eltérő méretű lehet attól függően, hogy mely gyártó termékét választjuk. A tálcáknál a tálcamélység szintén eltérő lehet, leggyakoribb a 7 és a 14 centis mélység.De már ennél mélyebb, úgynevezett mélyített zuhanytálcát is választhatunk – ez nagyon praktikus akkor, ha a csöppségeket fürdetnénk majd benne, és esetleg nem rendelkezünk külön fürdőkáddal.

Döntsünk okosan, szakértelemmel

Láthatjuk tehát, hogy számtalan kabintípus, méret, illetve termékkör közül kell majd döntenünk – a választásunkat pedig nem könnyíti meg a piacon manapság fellelhető több száz termék és típus, így célszerű, ha szakember segítségét vesszük igénybe a döntéshez.

A VS Fürdőszoba szakértő munkatársai nemcsak készséggel adnak tanácsokat, de akár 3D-ben meg is tervezik számunkra az álomfürdőszobát!

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...