Vintage trend, kopottas, régies hatások – új csempével?

Modern korunkban a kortárs, legmodernebb építészeti és lakberendezési irányzatokon túl, előszeretettel fordulunk a régies, otthonos érzetet teremtő  vintage vagy rusztikus stílusok felé. A vintage lakberendezési stílus egyik legfőbb jellemzője, hogy egyszerre újszerű és nosztalgikus lesz az összhatás, hiszen itt a régit kombináljuk ügyesen az újjal – s ettől kap egy egyedi bájt az így kialakított tér, enteriőr. A bútorok, kiegészítők esetében elég szétnézni a nagyinál vagy a bolhapiacon – de mi a helyzet a burkolatok, a csempe terén – ha vintageban utazunk? 

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

A vintageról jól tudjuk, hogy nem azonos sem az antikkal, sem pedig a retróval! Valahol a két korszak közé helyezhetjük el, körülbelül az 1920-as évektől az 1970-es évekig felbukkanó tárgyakra, öltözetekre, bútorokra és egyéb kiegészítőkre illesztjük rá a vintage jelzőt, persze ez is leginkább a tárgy, és persze az őt körülvevő tértől is függ.

Régies, használtnak tűnő – vagy valóban idejétmúlt – bútorokat, lakás-kiegészítőket és dekorációkat könnyedén fellelhetünk, de mi a helyzet a csempével?

Sokan nem tudják, melyik gyártóhoz forduljanak, kinek a kínálatában található igazán ütős, egyedi, vintage terekbe tökéletesen beleillő darab, illetve csempe esetében kollekció – mint amilyen az ARGENTA KENZO családja, ahol tökéletesen élethűre sikerült a fa kopottas hatásait utánozni a gyártónak.

Mivel a vintage stílusban különös hangsúlyt kapnak a meleg, pasztelles árnyalatok, illetve a fehér, a vajszín, vagy a tojás szín – így kezdetnek szín után is mehetünk.

Ám a mai, évről évre szélesebb és sokoldalúbb hidegburkolatok kínálatában nem ritka a sötét, kopottas hatású, vagy a koptatott hatású fa illetve kő burkolat sem, vagy a rozsdamart felületek – mint amilyet a PORCELANOSA FIREPLACE csempecsaládjában is láthatunk.

A beton, a natúr kő, és a régies, kopottas hatás mindenképpen illik a vintageba – és csempéből is könnyűszerrel tudunk ilyeneket ajánlani: érdemes megnézni például a Porcalanosa gyönyörű családját, a STONKER egyedi gyűjteményét…

2017 fürdőszoba trendjét ugyanis igen nagyban meghatározzák most a felületek és a textúrák – és pontosan ezen a téren fejlődött a legnagyobbat a piac. Az egyik nagy változás tehát főleg a felületeket érinti: a legújabb csempék szinte a megszólalásig hasonlítanak a natúr, illetve régies hatású, kopott kövekre – s ezek egy különleges, patinás megjelenést kölcsönöznek az egész burkolatnak, sőt mi több, az enteriőrnek, ahol megjelennek.

Különlegesen régies hatást kelt a térben a korai parketta mintájában lerakott burkolat – és erről vajon ki hinné el, hogy ez is egy csempe? Pedig nagyon is hogy az: a képen a Porcelanosa TONO családjának egyik szépséges enteriőrfotóját láthatjuk…

Így abszolút azt mondhatjuk – hogy a vintage stílus ma már tulajdonképpen mindenütt megjelenik, és nagyon nagy divatját, reneszánszát éli, így nem véletlen, hogy akár egyetlen gyártó több termékcsaládjában is fellelhetjük ezeket…

A nagy, ismert csempegyártók kínálatában a kopottas hatások mellett a pala, a mészkő vagy a márvány ugyanúgy megjelennek, fényesre polírozott – vagy éppen matt kivitelben egyaránt, s a gyárak elképesztően élethűen képesek ma már utánozni ezeket!

Nagyon kedveltek még a beton, vagy a betonhatást imitáló felületek – és a nagyméretű formátumok mellett a kisebb csempék is újra teret hódítottak maguknak, s a vintage hatást akár ezekkel is elérhetjük, ha jól választjuk meg a színt, a tónust és a felületet.

A beton hatással inkább már a loft felé kacsintgathatunk, viszont jó tudni, hogy ezekből is szép számmal van kínálat, és akár a vintage elemeket is ügyesen beleültethetjük egy jól eltalált ipari stílusú térbe, de cementhatású lapokkal és kis méretű, azonos árnyalataiban mintázott dekorokkal egyfajta romantikus, vintage életérzést vihetünk még az ipari jellegű betont utánzó lapokba is…

A fahatású csempe természetesen továbbra is nagyon keresett marad, az új piacra kerülő darabok és szettek pedig egyre inkább, a megtévesztésig hasonlítanak az eredetire!

Már eddig is megszokhattuk – azonban most egyre inkább él az a trend – hogy a fa textúrájával játszadoznak: hol teljesen natúr változatot mutatnak, míg másutt a pácolt fa, hajópadló, vagy éppen a festett hatású fa látványát adják vissza, melyről már egy kicsit lekopott itt-ott a festék, mint a fentebbi Argenta KENZO családjában is láttuk.

Azonban az Argenta gyár egy kifejezetten SHABBY VINTAGE névre keresztelt kollekcióval is előrukkolt már, ahol a szedett-vedett hatás, az árnyalatban, hosszban és szélességben tudatosan eltérő lapok váltakozása adja meg a tér egyediségét.

Ezek is tökéletesen visszaadják a vintage terek hangulatát, de akár egy művészi enteriőrbe is remekül dolgozhatunk velük, ahogyan az is különleges hatást tud adni, ha csupa fa textúra és gerendák alkotják a tér legfőbb látványát.

Nagyon közkedvelt a téglahatású burkolat és csempe, valamint a metró csempe is, melyek a loft tereknek szintúgy főszereplőivé válhatnak, a metró csempéről már nem is beszélve!

Ezekről azonban majd legközelebb adunk részletesebb ízelítőt, kövesse tehát figyelemmel blogunkat, ha kíváncsi a metrócsempe különböző lehetőségeire, és a gyártók, típusok neveit is szívesen megtudná….

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...