Védelem a fának

Ha imádjuk a fa felületeket, akkor nem kérdés, hogy kezelésére, ápolására komoly figyelmet fordítunk, legyen az egy kültéri vagy beltéri felület. Éppen ezért már az sem mindegy, hogy milyen festéket választunk, hiszen a későbbi karbantartást ez nagyban megkönnyíti.

Lakk – a fafelület barátja

A lakk számos jó tulajdonsága mellett igazi bajtárs tud lenni, ha fafelületeinket szeretnénk kezelni. A lakkokat faanyagok megvédésére használjuk. Ugyanakkor nemcsak védelmi funkciója miatt használjuk előszeretettel őket, hanem fényező tulajdonságuk miatt is. A lakkok kiemelik a fa szépségét, és a rétegszámtól is függő mértékben védik a felületüket. A kezeletlen fa sérülékeny, ráadásul viszonylag nagy a nedvszívó képessége is. Épp ezért mindig gondoljunk a fa hosszantartó védelmére, és ha úgy ítéljük meg, hogy fennáll a veszélye, hogy a fa különböző fizikai hatásoknak lesz kitéve, mindenképpen kezeljük az egész fafelületet. A lakk alapvetően nem itatja át a teljes faanyagot, hanem a felületén képez védőréteget.

Forrás: FamilyHandyman.com

Minél több rétegben használjuk a lakkokat, annál nagyobb kopásállóságú felületet kapunk, így, ha padlót lakkozunk, akkor bátran használjunk akár 3-4 réteget is, míg egy régi képkeretünk megóvására elég egyetlen réteget felvinnünk. A lakkozás nem csupán a felületeket védi meg a gyors elhasználódástól, hanem öregedésgátló funkciója is van. Ha szeretnénk megóvni a korai sárgulástól az új fenyőbútorunkat, akkor mindenképp lakkozzuk őket.

Lakkozás előtt

Általános szabály, hogy önállóan a lakkokat kizárólag gyalult vagy csiszolt felületen használjuk. Ha még kezeletlen a fafelületünk, akkor az alapozáshoz használjuk az adott gyártó által ajánlott lakkalapozót, illetve amennyiben az a címkén fel van tüntetve, hígíthatjuk magát a lakkot is 5-10%-ban, majd jöhet a fedőlakkozás.

Ha régi bútorunkba szeretnénk új életet lehelni, akkor előbb csiszoljuk a felületet, javítsuk ki az esetleges hibákat egy felületkiegyenlítő pasztával (pl. Progold Unikitt mestertapasszal), majd a portalanított felületet lakkozzuk.

A favédelemre kültéren is fontos figyelmet fordítanunk. Bármilyen nyers faanyagot is helyezünk el a kertünkbe, gondoskodjunk a megfelelő védelméről.  A farontó rovarok és gombák, a hirtelen megváltozó időjárási körülmények nagyon hamar tönkreteszik a legdrágább fafelületeket is.  A Lazurán Univerzális faanyagvédőszerrel nem csak megelőzhetjük, hogy idő előtt tönkre menjen a fa, hanem a már meglévő problémát is kezelhetjük vele. Az anyag a fa pórusaiba hatol, és ott színtelen, láthatatlan védelmet képez.

Tipp

A Lazurán Aqua Univerzális beltéri lakkot vizes bázisának köszönhetően a lakásunkban is bátran használhatjuk, mivel nem tartalmaz oldószert, így nem kell napokig szellőztetnünk a használata után. Gyermekjátékokra is használhatjuk, hiszen nem tartalmaz olyan vegyületeket, amik a nyálkahártyával érintkezve károsak lennének. Bátran újítsuk fel vele a régi hintalovat vagy a terepasztal retró darabjait. Ezenfelül persze bármilyen lakkozott fa bútorunkra is használhatjuk.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...