Védelem a fának

Ha imádjuk a fa felületeket, akkor nem kérdés, hogy kezelésére, ápolására komoly figyelmet fordítunk, legyen az egy kültéri vagy beltéri felület. Éppen ezért már az sem mindegy, hogy milyen festéket választunk, hiszen a későbbi karbantartást ez nagyban megkönnyíti.

A cikket szerkesztette: Trilak

Fejlesztéseink célja, hogy a kor követelményeinek megfelelő, környezetbarát, korszerű és megbízható, akár a profi építtetők, akár a barkácsolók számára is könnyen felhasználható termékekkel tegyük örömforrássá az otthonszépítő munkát. Különösen igaz ez a gyerekszobára, amelyet az ügyes kezű szülők valóságos mesebirodalommá varázsolhatnak – ehhez kreatív ötletekkel és praktikus megoldásokkal is szeretnénk hozzájárulni.

Mutatós, mosható felületek

Vállalatunk új, csúcskategóriás büszkesége a piacon egyedülálló, Év Terméke Díjat nyert Héra Prémium Clean. Ez a mosható, dörzsálló, akár 2000 alkalommal letörölhető, beltéri, matt falfesték egy vízlepergető, hipoallergén bevonatot képez, így gyerekszobába, konyhába remek választás. Minősítése egészségügyi intézményekben történő alkalmazását is lehetővé teszi.

A Clean magasan pigmentált, lélekmelengető színei közül máris bestseller a lágyan pasztelles Kis Hercegnő, a töretlenül divatos szürkék világát képviselő Jégeső és Farkaskölyök vagy a szürkéskék Esthajnal. Utóbbihoz nagyon jól illenek a törtfehér és bézs árnyalatok, mint a Pirított Mandula vagy a Marcipántorta. Akik netán nem találnának kedvükre való készre kevert színt, a színkeverőgéppel rendelkező szakkereskedésekben több ezer árnyalatból választhatnak.
Nemrégiben indult egy új programunk, amelyben Csorba Anita tértervező, kreatív alkotó egyszerűen kivitelezhető Csináld Magad trükköket mutat be lépésről lépésre – például, hogyha készen vagyunk a festéssel, hogyan varázsolhatunk lemosható táblafalat otthonunkba a Skolatex termékcsalád segítségével.

Vízbázisú zománcok és lazúrok

A falfestékek területén már régóta elfogadottak a vízzel hígítható termékek, az egyéb felületek bevonására alkalmazott festékeknél azonban egy darabig még tartotta magát a tévhit, hogy ha egy festék vizes bázisú, akkor azt előbb-utóbb „lemossa az eső”. Ez természetesen nem igaz. A rendkívül gyors száradási idő után ezek a legújabb generációs festékek is éppen olyan időjárásálló, tartós bevonatot képeznek, akárcsak a már jól ismert oldószeres társaik. Korszerű összetételüknél fogva ráadásul nem színeződnek el és hosszan ellenállnak az UV-sugárzásnak is – használjuk őket akár bel- vagy kültéren.

Az egészségkárosító anyagokat nem tartalmazó vízbázisú termékekkel megszépíthetjük a gyerekjátékokat, kerti hintákat vagy csúszdákat is. A Trinát Aqua zománcfesték fémre, fára, sőt PVC-re is alkalmazható, a favédő szerként, alapozóként és lazúrként egyaránt működő Lazurán Aqua 3in1 pedig a favédelmet teszi hihetetlenül egyszerűvé! Ha szeretjük a fa természetes erezetének látványát, akkor a lazúrt válasszuk, mert a zománc egységes, magasfényű, homogén réteget képez!

Shabby chic-hatás egyszerűen

A vintage bútorokkal különleges hatást érhetünk el. Az új Bondex Vintage Effect termékcsaládunk segítségével néhány lépésben átalakíthatók a régi, kopott bútorok, így kiváló ár-érték arányban újíthatjuk meg a szobát a gyermekek korának megfelelően, hiszen az ideális otthon egy, az élethelyzeteinkkel együtt folyamatosan változó, szépülő tér.

A Trilak Festékstúdiók termékeink széles választékával és szakértő tanácsokkal várják az érdeklődőket!

Kapcsolat
Trilak

Lakk – a fafelület barátja

A lakk számos jó tulajdonsága mellett igazi bajtárs tud lenni, ha fafelületeinket szeretnénk kezelni. A lakkokat faanyagok megvédésére használjuk. Ugyanakkor nemcsak védelmi funkciója miatt használjuk előszeretettel őket, hanem fényező tulajdonságuk miatt is. A lakkok kiemelik a fa szépségét, és a rétegszámtól is függő mértékben védik a felületüket. A kezeletlen fa sérülékeny, ráadásul viszonylag nagy a nedvszívó képessége is. Épp ezért mindig gondoljunk a fa hosszantartó védelmére, és ha úgy ítéljük meg, hogy fennáll a veszélye, hogy a fa különböző fizikai hatásoknak lesz kitéve, mindenképpen kezeljük az egész fafelületet. A lakk alapvetően nem itatja át a teljes faanyagot, hanem a felületén képez védőréteget.

Forrás: FamilyHandyman.com

Minél több rétegben használjuk a lakkokat, annál nagyobb kopásállóságú felületet kapunk, így, ha padlót lakkozunk, akkor bátran használjunk akár 3-4 réteget is, míg egy régi képkeretünk megóvására elég egyetlen réteget felvinnünk. A lakkozás nem csupán a felületeket védi meg a gyors elhasználódástól, hanem öregedésgátló funkciója is van. Ha szeretnénk megóvni a korai sárgulástól az új fenyőbútorunkat, akkor mindenképp lakkozzuk őket.

Lakkozás előtt

Általános szabály, hogy önállóan a lakkokat kizárólag gyalult vagy csiszolt felületen használjuk. Ha még kezeletlen a fafelületünk, akkor az alapozáshoz használjuk az adott gyártó által ajánlott lakkalapozót, illetve amennyiben az a címkén fel van tüntetve, hígíthatjuk magát a lakkot is 5-10%-ban, majd jöhet a fedőlakkozás.

Ha régi bútorunkba szeretnénk új életet lehelni, akkor előbb csiszoljuk a felületet, javítsuk ki az esetleges hibákat egy felületkiegyenlítő pasztával (pl. Progold Unikitt mestertapasszal), majd a portalanított felületet lakkozzuk.

A favédelemre kültéren is fontos figyelmet fordítanunk. Bármilyen nyers faanyagot is helyezünk el a kertünkbe, gondoskodjunk a megfelelő védelméről.  A farontó rovarok és gombák, a hirtelen megváltozó időjárási körülmények nagyon hamar tönkreteszik a legdrágább fafelületeket is.  A Lazurán Univerzális faanyagvédőszerrel nem csak megelőzhetjük, hogy idő előtt tönkre menjen a fa, hanem a már meglévő problémát is kezelhetjük vele. Az anyag a fa pórusaiba hatol, és ott színtelen, láthatatlan védelmet képez.

Tipp

A Lazurán Aqua Univerzális beltéri lakkot vizes bázisának köszönhetően a lakásunkban is bátran használhatjuk, mivel nem tartalmaz oldószert, így nem kell napokig szellőztetnünk a használata után. Gyermekjátékokra is használhatjuk, hiszen nem tartalmaz olyan vegyületeket, amik a nyálkahártyával érintkezve károsak lennének. Bátran újítsuk fel vele a régi hintalovat vagy a terepasztal retró darabjait. Ezenfelül persze bármilyen lakkozott fa bútorunkra is használhatjuk.

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...

2022. november 21.

A hollywoodi sztárszínésznő, Hilary Swank otthona igazi téli csodavilág – tele kutyákkal

Az Oscar-díjas Hilary Swank családi otthona sokkal barátságosabb, mint a legtöbb sztárvilla – és bővelkedik a menhelyi kutyusokban. A 48 éves Hilary Swank harminc éve kezdte a...

2022. október 19.

Most elképesztő kedvezménnyel szerezheted be álomjakuzzidat!

A SpaTrend energiatakarékos jakuzzijaival rengeteget spórolhatunk – különösen most a Black Friday Early Bird akció keretében! A rendszeres masszázsmedence-használat kiváló...