Védelem a fának

Ha imádjuk a fa felületeket, akkor nem kérdés, hogy kezelésére, ápolására komoly figyelmet fordítunk, legyen az egy kültéri vagy beltéri felület. Éppen ezért már az sem mindegy, hogy milyen festéket választunk, hiszen a későbbi karbantartást ez nagyban megkönnyíti.

A cikket szerkesztette: Trilak

Fejlesztéseink célja, hogy a kor követelményeinek megfelelő, környezetbarát, korszerű és megbízható, akár a profi építtetők, akár a barkácsolók számára is könnyen felhasználható termékekkel tegyük örömforrássá az otthonszépítő munkát. Különösen igaz ez a gyerekszobára, amelyet az ügyes kezű szülők valóságos mesebirodalommá varázsolhatnak – ehhez kreatív ötletekkel és praktikus megoldásokkal is szeretnénk hozzájárulni.

Mutatós, mosható felületek

Vállalatunk új, csúcskategóriás büszkesége a piacon egyedülálló, Év Terméke Díjat nyert Héra Prémium Clean. Ez a mosható, dörzsálló, akár 2000 alkalommal letörölhető, beltéri, matt falfesték egy vízlepergető, hipoallergén bevonatot képez, így gyerekszobába, konyhába remek választás. Minősítése egészségügyi intézményekben történő alkalmazását is lehetővé teszi.

A Clean magasan pigmentált, lélekmelengető színei közül máris bestseller a lágyan pasztelles Kis Hercegnő, a töretlenül divatos szürkék világát képviselő Jégeső és Farkaskölyök vagy a szürkéskék Esthajnal. Utóbbihoz nagyon jól illenek a törtfehér és bézs árnyalatok, mint a Pirított Mandula vagy a Marcipántorta. Akik netán nem találnának kedvükre való készre kevert színt, a színkeverőgéppel rendelkező szakkereskedésekben több ezer árnyalatból választhatnak.
Nemrégiben indult egy új programunk, amelyben Csorba Anita tértervező, kreatív alkotó egyszerűen kivitelezhető Csináld Magad trükköket mutat be lépésről lépésre – például, hogyha készen vagyunk a festéssel, hogyan varázsolhatunk lemosható táblafalat otthonunkba a Skolatex termékcsalád segítségével.

Vízbázisú zománcok és lazúrok

A falfestékek területén már régóta elfogadottak a vízzel hígítható termékek, az egyéb felületek bevonására alkalmazott festékeknél azonban egy darabig még tartotta magát a tévhit, hogy ha egy festék vizes bázisú, akkor azt előbb-utóbb „lemossa az eső”. Ez természetesen nem igaz. A rendkívül gyors száradási idő után ezek a legújabb generációs festékek is éppen olyan időjárásálló, tartós bevonatot képeznek, akárcsak a már jól ismert oldószeres társaik. Korszerű összetételüknél fogva ráadásul nem színeződnek el és hosszan ellenállnak az UV-sugárzásnak is – használjuk őket akár bel- vagy kültéren.

Az egészségkárosító anyagokat nem tartalmazó vízbázisú termékekkel megszépíthetjük a gyerekjátékokat, kerti hintákat vagy csúszdákat is. A Trinát Aqua zománcfesték fémre, fára, sőt PVC-re is alkalmazható, a favédő szerként, alapozóként és lazúrként egyaránt működő Lazurán Aqua 3in1 pedig a favédelmet teszi hihetetlenül egyszerűvé! Ha szeretjük a fa természetes erezetének látványát, akkor a lazúrt válasszuk, mert a zománc egységes, magasfényű, homogén réteget képez!

Shabby chic-hatás egyszerűen

A vintage bútorokkal különleges hatást érhetünk el. Az új Bondex Vintage Effect termékcsaládunk segítségével néhány lépésben átalakíthatók a régi, kopott bútorok, így kiváló ár-érték arányban újíthatjuk meg a szobát a gyermekek korának megfelelően, hiszen az ideális otthon egy, az élethelyzeteinkkel együtt folyamatosan változó, szépülő tér.

A Trilak Festékstúdiók termékeink széles választékával és szakértő tanácsokkal várják az érdeklődőket!

Kapcsolat
Trilak

Lakk – a fafelület barátja

A lakk számos jó tulajdonsága mellett igazi bajtárs tud lenni, ha fafelületeinket szeretnénk kezelni. A lakkokat faanyagok megvédésére használjuk. Ugyanakkor nemcsak védelmi funkciója miatt használjuk előszeretettel őket, hanem fényező tulajdonságuk miatt is. A lakkok kiemelik a fa szépségét, és a rétegszámtól is függő mértékben védik a felületüket. A kezeletlen fa sérülékeny, ráadásul viszonylag nagy a nedvszívó képessége is. Épp ezért mindig gondoljunk a fa hosszantartó védelmére, és ha úgy ítéljük meg, hogy fennáll a veszélye, hogy a fa különböző fizikai hatásoknak lesz kitéve, mindenképpen kezeljük az egész fafelületet. A lakk alapvetően nem itatja át a teljes faanyagot, hanem a felületén képez védőréteget.

Forrás: FamilyHandyman.com

Minél több rétegben használjuk a lakkokat, annál nagyobb kopásállóságú felületet kapunk, így, ha padlót lakkozunk, akkor bátran használjunk akár 3-4 réteget is, míg egy régi képkeretünk megóvására elég egyetlen réteget felvinnünk. A lakkozás nem csupán a felületeket védi meg a gyors elhasználódástól, hanem öregedésgátló funkciója is van. Ha szeretnénk megóvni a korai sárgulástól az új fenyőbútorunkat, akkor mindenképp lakkozzuk őket.

Lakkozás előtt

Általános szabály, hogy önállóan a lakkokat kizárólag gyalult vagy csiszolt felületen használjuk. Ha még kezeletlen a fafelületünk, akkor az alapozáshoz használjuk az adott gyártó által ajánlott lakkalapozót, illetve amennyiben az a címkén fel van tüntetve, hígíthatjuk magát a lakkot is 5-10%-ban, majd jöhet a fedőlakkozás.

Ha régi bútorunkba szeretnénk új életet lehelni, akkor előbb csiszoljuk a felületet, javítsuk ki az esetleges hibákat egy felületkiegyenlítő pasztával (pl. Progold Unikitt mestertapasszal), majd a portalanított felületet lakkozzuk.

A favédelemre kültéren is fontos figyelmet fordítanunk. Bármilyen nyers faanyagot is helyezünk el a kertünkbe, gondoskodjunk a megfelelő védelméről.  A farontó rovarok és gombák, a hirtelen megváltozó időjárási körülmények nagyon hamar tönkreteszik a legdrágább fafelületeket is.  A Lazurán Univerzális faanyagvédőszerrel nem csak megelőzhetjük, hogy idő előtt tönkre menjen a fa, hanem a már meglévő problémát is kezelhetjük vele. Az anyag a fa pórusaiba hatol, és ott színtelen, láthatatlan védelmet képez.

Tipp

A Lazurán Aqua Univerzális beltéri lakkot vizes bázisának köszönhetően a lakásunkban is bátran használhatjuk, mivel nem tartalmaz oldószert, így nem kell napokig szellőztetnünk a használata után. Gyermekjátékokra is használhatjuk, hiszen nem tartalmaz olyan vegyületeket, amik a nyálkahártyával érintkezve károsak lennének. Bátran újítsuk fel vele a régi hintalovat vagy a terepasztal retró darabjait. Ezenfelül persze bármilyen lakkozott fa bútorunkra is használhatjuk.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...