Urbánus, indusztriális, loft? Így rendezd be a kortárs álomotthont!

New York, London, esetleg Berlin ihlette gyárépület-feeling nappaliban? Vagy inkább a párizsi művésznegyed lakatlan tetőtereinek hangulata hozott lázba? Ezt a kort a 80-as, 90-es évek fordulóján lakóházakká alakított ipari létesítmények stílusa ihlette, melyet elnyomni sehogy sem tudtak, így inkább kiemelték egyedi jellegzetességeiket. Mára pedig egyenesen sikk lett így berendezni egy modern, nagyvárosi otthont. Mutatjuk, miként tedd, ha a nyers erő Téged is lázba hozott…

FOTÓ: Porcelanosa Safari / VS Fürdőszoba

Két dolgot mindenképp tartsunk szem előtt: valamennyi tárgyunk, kiegészítőnk sugározza magából a nyers erőt, és soha ne zsúfoljuk teli a tereket!

Gépies esztétika, nyers erő, eklektika és tágasság – talán ezzel a pár kulcsszóval lehetne leginkább jellemezni az ipari stílust, melynek mai formája is a 19. század végi ipari építészet romantikája.

FOTÓ: unsplash

A régi, romos gyárépületek, a nyers téglafalak, a szabadon hagyott gerendák és vezetékek egyedi, „félkész” hangulatát csempészi be kortárs, fiatalos enteriőrünk látványába.

Az indusztriális stílus azonban igencsak megosztó: valakit vagy nagyon megihlet, és azonnal megérzi a benne rejlő erőt és szépséget, míg mások el sem tudnák képzelni az életüket ilyen „rideg” élettérben, vagy egyszerűen csak tanácstalanok: hogyan is illeszthetnék be e stílusjegyeket saját otthonukba úgy, hogy alapvető, felismerhető jegyei ellenére mégis otthonos legyen az összkép.

FOTÓ: NORDINOVA Energy Kft.

Egy ilyen enteriőrben a régi tárgyak, félkész felületek tökéletesen megférnek a lemodernebb, high-tech darabokkal – mint a NORDINOVA NEO fűtőtestek.

Kontrasztok és elmosódó határok bűvöletében

Tény, hogy ezek a lakások kissé hűvösek, távolságtartóak. Köszönhető ez a burkolatok – a falak közti határoló síkok – hiányának és a szegényes (olykor direkt avítt), vagy a végletekig leegyszerűsített vonalvezetésű, minimál bútorzatnak. 

Ha valahol, itt aztán nem kell félnünk az eklektikától és a régies, kopott tárgyak előtérbe helyezésétől sem: egy-egy idejétmúlt darab, pláne ha kedves családi emlékeket idéz fel, méltó helyre kerülhet egy indusztriál, loft miliőben, de ma már vásárolhatunk ilyesmit akár újonnan is. 

FOTÓ: EGLO / Bradford asztali lámpa

Avítt hangulatú tárgyakat találunk a legmodernebb technológiával is: érdemes alaposan feltérképezni a gyártók kínálatát!

Régi tárgyaink új élete, és a bennük rejlő nyers erő

Egy szerszámos ládából kialakított virágtartót, egy régi bőröndöt, mint dohányzóasztalt simán el tudunk képzelni egy ilyen térben, és ha nincs otthon, a padláson, akkor nyugodtan járjuk körbe a bolhapiacokat, ócskavas telepeket – jellemző ugyanis ennél a stílusnál, hogy az egészen régi, mások által kidobott tárgyak új funkcióval felruházva visszakerülnek a körforgásba.  

FOTÓ: EGLO /Latanda állólámpa lámpa

Egy urbánus loft lakás tehát környezettudatos is, hiszen nagymértékben érvényesül az újrahasznosítás elve.

Félkész, kezdetleges hangulatban 

Meghatározó stílusjegyek a szabadon hagyott vezetékek és gépészeti megoldások, melyhez szorosan társul a tágas, már-már csarnokra emlékeztető méretű terek látványa. Ezt a kisebb, akár tetőtéri lakásokban is megvalósíthatjuk úgy, ha a lakás valamennyi funkcióját egy közös légtérbe helyezzük. 

A csupasz falak, a nyers tégla vagy a látszóbeton mellé jól illenek az ernyő nélküli függesztékek, a csupasz vázas világítótestek, Edison izzók.

Mivel itt egynemű minőségként van jelen külső és a belső, így a padló is idomul a falakhoz, az anyagok és berendezési elemek kezdetlegesek, hiányosak, mégis mindezek ellenére egészen egységet alkotnak a térben.

Színek és anyagok, hangsúlyok és kontrasztok

Rengeteg fém, különösen az acél és a vas használata jellemzi ezt a stílust, de nem ritka a réz, a nyers beton, és a természetes fa és a nyers bőr használata sem. 

FOTÓ: Kludi

Urbánus, loft fürdőszoba? A sötét színekre, rusztikus felületekre jól rímelnek a fényes, krómozott high-tech felületek és formák, például a  Bozz csaptelepei.

A tipikus anyaghasználatra épül a stílust meghatározó, jellegzetes színpaletta is: a betonszürke, rozsadabarna, natúr fa és a fémszínek, a téglavörös, és a valamennyi elemet meghatározó fekete, vagy feketére festett keretek. 

FOTÓ: Radaway

A fekete keretes megoldást is behozhatjuk a loft hangulatú fürdőszoba enteriőrbe, hála a Radaway Modo New Black zuhanykabin megoldásainak!

Emeljük ki mindezt sok mesterséges, meleg fényforrással – ez jót fog tenni a sötétebb színek miatt a tereknek – a lámpáinknak pedig adjunk önálló funkciót és hangsúlyt – így teremtve meg a stílus egyedi, kissé sejtelmes, ódon hangulatát.

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...