A modern luxus ünnepi élménye az otthonunkban!

Fényűző bársony, sötét falszín, elegáns csillár?

Nem csak a klasszikus, vagy korhű enteriőrök pompás kelléke ma már egy pihe-puha plüssfotel, vagy bársonykanapé. Az elegáns, gazdag színvilágú, kényeztetően puha bársonykárpitokkal bármely mai otthonba becsempészhetünk egy kicsi luxust, hát még, ha mindezt megkoronázzuk egy ragyogó kristálycsillár és egy drámai falszínnel. Mi ünnepibb is lehetne ennél?

FOTÓ: Perfect Design

Már tavaly, sőt tavalyelőtt is egyre többen találkozhattunk vele, a S/ALON BUDAPEST kiállítás több standjának is pazar részletet adott egy-egy igazán hívogató, gyönyörű bársonykanapé, fotel vagy rekamié. 

A Kiersten CASTLE névre hallgató, idei modellje exkluzív és kifinomult, elől húzott gombjaival, hátul pedig csillogó fém gyűtűvel díszítve…

Fotó: Kiersten

A régi klasszikus pedig mára a modern luxus jegyében egyre több lakótérben képviselteti magát, ezer arcú – és színű felületeivel, textúráival igazán elegáns, különleges karakterrel bíró tereket teremthetünk. 

Igazi modern gótikus enteriőr: sötét falszínek, elegáns csillár és bársonykanapé…

Fotó: Pinterest

A lágy, puha tapintású bársonyt – az elegáns, nemes, mégis hívogatóan kényelmes, pihe-puha anyagot mindannyian ismerjük. Azt azonban kevesebben tudjuk róla, hogy ez tulajdonképpen nem is egy anyag, hanem egy szövési technika. Léteznek pamutból, lenből, viszkózból készülő bársony anyagok, a plüss és a bársony szintetikus formában is ugyanúgy elkészíthető. Az elegáns bársony lehet fényes, vagy matt felületű – előbbi inkább a klasszikus, míg utóbbi, a matt változat modern enteriőrökbe illik leginkább.

Egy ilyen ragyogó darabhoz ütős falszín dukál: a szürke bármely árnyalat tökéletesen passzol a mély, drámai színekhez!

Fotó: Pinterest

Azon túl, hogy minden öltözetet és enteriőrt nemessé varázsol, a bársony az otthon melegét, kényeztetését is sugallja – miközben még a legegyszerűbb teret is feldobja, pazarrá, egyedivé teszi. 

Elvégre a bársony az az anyag, melynek tulajdonképpen minden szín jól áll!

Burgundy, mélykék vagy fenyőzöld bársonykanapé? Szürke háttérrel, fémes kiegészítőkkel telitalálat!

Fotó: Beliani

A bársonyt kényessége miatt nem merik választani, pedig, ha a gyártó által ajánlott tisztítási utasításokat betartjuk, akkor a bársony fotel vagy kanapé hosszú éveken át szép maradhat otthonunkban. Ha a megfelelő kopásállóságú szövetet választjuk, mely 15-20 ezres Martindale-mutatóval rendelkezik legalább, akkor kimondottan tartós, a mai kínálatban fellelhető darabok pedig már megfelelnek e kívánalomnak. Otthonra egyébként azt javasolják a szakértők, hogy mindig természetes, esetleg kevertszálas anyagokat válasszunk, ezek nem csak tartósabbak, de szebbek is. 

És hol is helyezzük el? Mivel minden bársony bevonattal rendelkező darab már önmagában is igazán mutatós, erős hatást kelt, így érdemes körültekintően megtervezni annak helyét és környezetét is a térben: mind a háttérként választott fal színét, mind pedig a világítást, a lámpák stílusát, elhelyezését gondoljuk át jól. 

Ám a falak színét, árnyalatát érdemes körültekintően megválasztani: ne csak a bútorokhoz, anyagokhoz, hanem a lakás fényviszonyaihoz, a benne élők stílusához, személyiségéhez, habitusához is passzoljon. 

Ma már számos tervezőprogramnak köszönhetően lehetőségünk nyílik látva is elképzelni az általunk kigondolt megoldásokat. És ez nem csak a bútortervező programokra igaz: nem kell azonnal döntenünk a falszínt illetően sem: egy festékboltban úgyis szinte lehetetlen döntést hozni, hiszen már-már elvakít bennünket a számtalan gyönyörű, ragyogó árnyalat, de szerencsére a Trilak erre is talált nekünk egy igazán kényelmes megoldást.

Online színtervezőjükkel befotózott otthonunkban, a lakás adottságait, fényviszonyait is figyelembe véve, egy egyszerű webes programmal nézegetve hozhatunk döntést, mi állna legjobban az adott helyiségnek, milyen színerősséget, színmélységet kíván leginkább az a bizonyos fal, melyből a kiemelni kívánt álombútor szinte kiragyoghat.

A bársony egy gyönyörű anyag, melynek textúrája van, így ha matt, sötét fal elé állítjuk, az szinte kiragyog a térből.

Fotó: Innoshop

Apropó, ragyogás! Otthonunk világítása és kiegészítő fényei szintén sokat dobnak az enteriőr eleganciáján, luxus-érzetén. A jó megvilágításra gondolnunk kell – pláne, ha sötét falszínt választottunk! Ilyenkor meleg árnyalatú fényekkel, meleg tónusú fém, azaz arany kiegészítőkkel gondoskodjunk a meghitt összhatásról. 

Fotó: Dodo Home

Szerencsére a káprázatos fények ma már nem emelik meg a villanyszámlát sem: a modern LED-technológia, ami az egyik legjobb változásként jelent meg az otthoni világítások történetében. 

Hála a technológia fejlődésének, nem csupán hosszan tartó és gazdaságos megoldást kínálnak a LED izzók, de használatukkal szinte bármilyen hatást, stílust könnyedén elérhetünk: nem csak a formavilág, de a színek, színhatások tekintetében is óriási távlatokat nyitott meg az innováció. 

Gondolta volna, hogy egy ilyen elegáns, ragyogó csillár is filléreket fogyaszt a mai ledes technológiával?

Fotó: EGLO

És ne féljünk a bársonytól: egy modern, színpompás darab igazi éke lesz egy kortárs nappalinak vagy egy elegáns hálószobának. Pazar stílusa, kényelmes kialakítása pedig élvezetessé teszi a benne eltöltött időt, és ha mindezt még kiegészítjük a hozzá illő kisbútorokkal, meleg fényű lámpákkal, egy jól megtervezett falszínnel – akkor a legegyszerűbb otthont is ünnepi pompában, ragyogásban élvezhetjük az év bármely napján. 

Akár a sötét, drámai színek, akár a légies, hófehér ragyogás áll hozzánk közelebb – mindenképpen fényűző lesz az összhatás!

Fotó: Vegan Moya Homedesign

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...