Bútor – és fény trükkök kicsiny terekbe

Kis lakásoknál a hely optimális kihasználása mellett, gondolnunk kell a térérzetre is. Meglepő, de még a legkisebb életterek esetében is lehet könnyed, légies az összhatás, ha ügyesen bánunk a berendezéssel, a fényekkel.

FOTÓ: hir.ma

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: kis lakások még kisebbnek tűnnek, ha nem tartunk bennük rendet, és ha nincs megfelelő helyük a dolgainknak. Ám ettől függetlenül ügyeljünk rá, hogy bútoraink ne vegyék el sem tőlünk a teret, és ne állják el a beeső fény útját sem. Nem könnyű, de számos remek trükk, megoldás létezik – hogy még a legkisebb mikrolakásból is szellős, légies élettér válhasson. Íme, a három leglátványosabb megoldás.

Világos, fényes, egybefüggő felületek

A világos, különösen az egybefüggő felületekkel optikailag remekül tudjuk tágítani a tereket. Éppígy igaz ez a tükröződő, fényes felületekre is. Ezért, ha kicsik a szobák, vagy a fürdőszoba, akkor célszerű fehérre festeni a falakat, illetve fehér vagy világos, fényes csempe burkolatot alkalmazni. Az élcsiszolt, illetve retifikált csempék egészen kis fugahézaggal is feltehetők, így a fuga vonalai sem törik majd meg a felület. A tükrökkel is remekül trükközhetünk, ahogyan a fényes fehér bútor frontok is kiválóan tágítják a tereket optikailag.

Az apró tereket is tágasnak, légiesnek érezhetjük a világos, fényes burkolatok alkalmazásával.

FOTÓ: Porcelanosa csempe burkolat / VS Fürdőszoba 

Szuper ötlet a falak fehérre festése is. Azonban, ha túl sötét a lakás, a vakítóan hófehér sem jó, inkább a fehér tört árnyalataival, kellemes krémszínekkel próbálkozzunk. A Trilak oldalán szerencsére számos színötletet találunk, és akár virtuálisan is kifesthetjük a lakást, mielőtt ténylegesen elköteleznénk magunkat egy árnyalat mellett.

Hófehér helyett a bézs vagy az egészen halványszürke is kiválóan tágítja a tereket

FOTÓ: inspiraciok.hu

Egyedi bútorok, ügyes beépítések

Természetesen az optikai térnövelés mellett, valóságosan is célszerű több teret, helyet kreálnunk, ha túl kicsi az élettér. Ügyesen gondoljuk át bútoraink helyét, irányát: lehetőség szerint ne zsúfoljuk teli a lakást hatalmas, talajon álló monstrumokkal, inkább a szellős, függesztett, zárt polcos megoldásokat válasszuk! 

Ne a falakat toljuk szét, inkább vertikálisan használjuk ki a rendelkezésünkre álló teret!

FOTÓ: player.hu 

Konyabútorunk megválasztásánál is gondolkodjuk világosban! Ne fukarkodjunk a lámpákkal sem, és még a zárt polcok is lehetnek szellősek, légies hatásúak, ha áttetsző belső elosztókat, fényáteresztő üveget alkalmazunk, melyeket belülről akár meg is világíthatunk. Ettől egyfajta játékosságot, este pedig meghitt hangulatot kap majd a tér.

FOTÓ: Forest Hungary Kft 

Tranzparencia mindenekfelett!

Minél kisebb egy tér, annál jobb, ha nem szabdaljuk azt még kisebb részekre, mert úgy már tényleg nyomasztóan kicsiny terek jöhetnek létre. Ezért célszerű olyan térelválasztó megoldásokban gondolkodni, melyek átlátszóak, zavartalanul átengedik a fényt. 

Ezt a fürdőszobában is megvalósíthatjuk: keretek és zsanérok nélküli zuhanykabin megoldásokkal!

FOTÓ: MÉTA Kft / Radaway zuhanykabin

Természetesen a szobákban, az egyes funkciók elválasztására is alkalmazhatunk transzparens térelválasztókat. Egy vékony keretbe rakott átlátszó üvegfal például jól elkülöníti egymástól a két különböző funkciót, miközben a fénynek sem állja útját. 

FOTÓ: decoraid.com 

Ha szeretnénk az intimitást is megőrizni, akkor választhatunk fóliázott vagy savmart üveget, esetleg osszuk meg a keretet, és csak szemmagasság fölé kerüljön az átlátszó bevilágító ablak. 

Ajtók esetében is választhatunk üveget, illetve, ha valóban szűkös a hely, akkor a tolóajtó lehet még jó megoldás. 

FOTÓ: viadurini.pl

Bútoraink is minél szellősebbek, légiesebbek legyenek! Az áttetsző, üvegből készült polcmegoldás, étkező – vagy dohányzóasztal szerencsés megoldás, hiszen így nem nyomja agyon a teret a sok nehéz bútor, és megmarad a szellős, légies térérzet.

2020. július 02.

Inspirálódj és nyerj wellnesshétvégét! – Style & Draw közönségszavazás

Idén is megrendeztük Style & Draw enteriőrtervezési pályázatunkat az "Élvezem a házam" szemlélet jegyében. Fantasztikus alkotások születtek; tehetségesebbnél tehetségesebb...

2020. június 18.

Megelevenedik az álomotthon! – Vegyél részt az EXPO360 online kiállításon!

Az idei év nem kedvezett a rendezvényeknek, ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a legnevesebb lakberendezési és otthonteremtési cégek innovatív fejlesztéseinek és legújabb...

2020. május 29.

Mi a lakberendező feladata és milyen feladatokkal lehet megbízni?

A lakberendező lakások és családi házak, valamint irodák és kisebb szolgáltató egységek belső tereinek megtervezését és kialakítását végzi a kereskedelmi forgalomban kapható...