5 tipp, hogyan vigyünk több napfényt az otthonunkba

Szürke, borongós novemberi, téli reggeleken sokszor elgondolkodunk, vajon miként hozhatnánk több napfényt az otthonunkba, vagy a nyári melegeket milyen jó lenne valahogyan konzerválni télire. Nos, ha jobban belegondolunk, mindkettőre vannak már megoldások!

FOTÓ: sajatlak.com

Egyre gyakoribb napjainkban a fényhiányos, más néven szezonális depresszió. A borongós, sötét, napfényszegény hónapokban kevesebb D-vitaminhoz jutunk, ami nem csak legyengíti szervezetünket, de fásultrabbá, enerválttá, kedvetlenné, lehangolttá is tesz bennünket. Ha Ön is megélt már hasonlót, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy a legközelebbi lakásfelújítás, építkezés során olyan megoldásokat keres, melyekkel a lehető legtöbb napfényt és a nap életteli energiáit varázsolja be a négy fal közé is…

Világos színek, áttetsző felületek, légies terek – már ezzel is rengeteget tehetünk…

Fotó: Bauhaus

Nézzük meg kicsit részletesebben, aki ma építkezik, felújít – milyen megoldásokkal hozhat be több napfényt a mindennapjaiba!

Hatalmas nyílászárók, hőszigetelt üveggel és hőcserélő szellőzővel

Ma már a kortárs lakások, családi házak építésénél elődeinkéhez képest egyre nagyobbak, tágasabbak az ablakok, az erkélyajtók üvegei, melyekkel egyre inkább megvalósulhat a kint és bent együttes élménye, vagyis, nappalinkat egyre inkább összenyithatjuk a kerttel. 

Fotó: Passive House Plus

Ehhez a nagyvonalú emelő-tolóajtó megoldást érdemes választanunk. Az persze köztudott, hogy családi házunk fűtési energiájának 25-30%-a az ablakokon, a bejárati ajtókon keresztül vész el, ezért különösen fontos, hogy kiváló hőszigetelésű üveget válasszunk. Az Internorm prémium nyílászárók hőszigetelt, lapos küszöb megoldásain keresztül könnyedén kitolhatjuk a zsúrkocsit, illetve az óriási ajtószárnyat a gyerekek is könnyen mozgatják.

A beépíthető hőcserélős szellőzővel ablaknyitás nélkül is friss, pollenmentes levegőt biztosíthatunk.

Fotó: Internorm

Üvegajtók; tolóajtók kül- és beltérre

A tágas betekintést nyújtó ablakokon és erkélyajtókon túl beltéren is egyre több áttetsző, fényáteresztő üveg tolóajtóval, beltéri ajtóval találkozhatunk. Ha tolóajtót választunk, az jóval kevesebb helyet vesz el a térből, 100 négyzetméter esetén már 8-at meg tudunk takarítani, homlokzati üvegfal esetén pedig annak felét is szabaddá tehetjük. Léteznek egyszárnyú, teleszkópos tolóajtók falon kívül, kétszárnyú tolóajtók, de egyszárnyú, falba süllyesztett tolóajtók is. A fal előtt eltolható szerkezet olcsó, egyszerű és könnyen beszerelhető, akár egy meglévő ajtónk helyére is beépíttethetjük. Ezek az egyszerűbb szerkezetek akár ajtótok nélkül is szerelhetők, így a lég – illetve hangzárástól ne várjunk sokat, bár különböző méretű kefékkel korrigálhatunk. Mellékhelyiségekbe, vagy kültérre nyíló ajtó esetében a több ponton záródó, komplex tolóajtók beépítésére törekedjünk. A falban futó ajtók többe kerülnek, mint a falon kívüliek, ezek vasalatait kőműves vagy gipszkartonos építi be. Kültérre minden esetben hőszigetelt üveget válasszunk, valamint a több ponton záródó ajtók víz – és légzárására is gondoljunk.

Az üveg tolóajtók nem csak fényáteresztő képességüknek, hanem egyedi, modern megjelenésünknek is köszönhetik népszerűségüket.

Fotó: Hergroup

Tetőablakok

Tetőablakokkal is sok napfényt hívhatunk be az épületbe. Ám ezek beépítését minden esetben bízzuk szakemberre, hisz egyébként is a tető építésével egyszerre történik. Főleg, ha zajos helyen élünk, akkor érdemes fokozottabban ügyelni a tetőablakok esőzaj-csökkentő képességére, lég – és hanggátlására. Még több természetes fényt engednénk be? Akkor a tetőablakot kombinálhatjuk a tetőablak alá, térdfalba épített ablakokkal. Rengeteg egyedi lehetőségünk van!

Napcső 

A napcső segítségével ma már az eddig ablaktalan helyiségekbe is be tudunk világítani, méghozzá természetes napfénnyel. A kupola úgy van kialakítva, hogy a benne lévő részecskék nem csupán a magasan járó napfény sugarait gyűjtik e, de az alacsonyabb szögben érkező kora reggeli, illetve délutáni sugarakat is, melyeket a csatorna továbbít egy belső reflektorhoz – ez biztosítja az egyenletes fényelosztást. Azon túl, hogy a napcsővel energiát is megtakaríthatunk, jó megvilágítást és kellemes, természetes fénnyel megvilágított környezetet adhatunk olyan helyiségeknek is, amelyek egyébként nem kapnának természetes fényt, hiszen nincsen ablakuk sem a homlokzaton, sem pedig a tetőn. 

Ablaktalan konyhák, fürdőszobák, közlekedők, gardróbok tökéletes alternatívája lehet a napcső

Fotó: Proidea

Az azonban, hogy mennyi fény jut a helyiségbe, attól is függ, hogy milyen tájolású tető felületen tudtuk elhelyezni a kupolát. 

Napelem

Ha pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy napfényes környezetben, jó tájolásban helyezkedik el a házunk, érdemes komolyan elgondolkodnunk a napelemek felszereltetésén is. Noha megtérülésükkel kapcsolatban még mindig sok tévhit kering, a napfényt, a napenergiát „eltenni télire” – még mindig megfizethetetlen. És asz sem igaz, hogy csak napsütéses időben termel, noha valóban ekkor működnek a legoptimálisabban, viszont felsős időben is 50-90%-os kihasználtsággal képesek működni. Hálózatos napelemnél érdemes éves elszámolású szolgáltatást kötni az áramszolgáltatónkkal, hiszen így a nyáron megtermelt többletmennyiséget átveszi a szolgáltató, így a téli hónapokban sem kell pluszt fizetnünk a termelés csökkentése miatt. 

A Nordinova elektromos fűtéseket napelemeikkel kombinálva komplett, energiatakarékos rendszereket állíthatunk össze

Fotó: Nordinova

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...