5 tipp, hogyan vigyünk több napfényt az otthonunkba

Szürke, borongós novemberi, téli reggeleken sokszor elgondolkodunk, vajon miként hozhatnánk több napfényt az otthonunkba, vagy a nyári melegeket milyen jó lenne valahogyan konzerválni télire. Nos, ha jobban belegondolunk, mindkettőre vannak már megoldások!

FOTÓ: sajatlak.com

Egyre gyakoribb napjainkban a fényhiányos, más néven szezonális depresszió. A borongós, sötét, napfényszegény hónapokban kevesebb D-vitaminhoz jutunk, ami nem csak legyengíti szervezetünket, de fásultrabbá, enerválttá, kedvetlenné, lehangolttá is tesz bennünket. Ha Ön is megélt már hasonlót, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy a legközelebbi lakásfelújítás, építkezés során olyan megoldásokat keres, melyekkel a lehető legtöbb napfényt és a nap életteli energiáit varázsolja be a négy fal közé is…

Világos színek, áttetsző felületek, légies terek – már ezzel is rengeteget tehetünk…

Fotó: Bauhaus

Nézzük meg kicsit részletesebben, aki ma építkezik, felújít – milyen megoldásokkal hozhat be több napfényt a mindennapjaiba!

Hatalmas nyílászárók, hőszigetelt üveggel és hőcserélő szellőzővel

Ma már a kortárs lakások, családi házak építésénél elődeinkéhez képest egyre nagyobbak, tágasabbak az ablakok, az erkélyajtók üvegei, melyekkel egyre inkább megvalósulhat a kint és bent együttes élménye, vagyis, nappalinkat egyre inkább összenyithatjuk a kerttel. 

Fotó: Passive House Plus

Ehhez a nagyvonalú emelő-tolóajtó megoldást érdemes választanunk. Az persze köztudott, hogy családi házunk fűtési energiájának 25-30%-a az ablakokon, a bejárati ajtókon keresztül vész el, ezért különösen fontos, hogy kiváló hőszigetelésű üveget válasszunk. Az Internorm prémium nyílászárók hőszigetelt, lapos küszöb megoldásain keresztül könnyedén kitolhatjuk a zsúrkocsit, illetve az óriási ajtószárnyat a gyerekek is könnyen mozgatják.

A beépíthető hőcserélős szellőzővel ablaknyitás nélkül is friss, pollenmentes levegőt biztosíthatunk.

Fotó: Internorm

Üvegajtók; tolóajtók kül- és beltérre

A tágas betekintést nyújtó ablakokon és erkélyajtókon túl beltéren is egyre több áttetsző, fényáteresztő üveg tolóajtóval, beltéri ajtóval találkozhatunk. Ha tolóajtót választunk, az jóval kevesebb helyet vesz el a térből, 100 négyzetméter esetén már 8-at meg tudunk takarítani, homlokzati üvegfal esetén pedig annak felét is szabaddá tehetjük. Léteznek egyszárnyú, teleszkópos tolóajtók falon kívül, kétszárnyú tolóajtók, de egyszárnyú, falba süllyesztett tolóajtók is. A fal előtt eltolható szerkezet olcsó, egyszerű és könnyen beszerelhető, akár egy meglévő ajtónk helyére is beépíttethetjük. Ezek az egyszerűbb szerkezetek akár ajtótok nélkül is szerelhetők, így a lég – illetve hangzárástól ne várjunk sokat, bár különböző méretű kefékkel korrigálhatunk. Mellékhelyiségekbe, vagy kültérre nyíló ajtó esetében a több ponton záródó, komplex tolóajtók beépítésére törekedjünk. A falban futó ajtók többe kerülnek, mint a falon kívüliek, ezek vasalatait kőműves vagy gipszkartonos építi be. Kültérre minden esetben hőszigetelt üveget válasszunk, valamint a több ponton záródó ajtók víz – és légzárására is gondoljunk.

Az üveg tolóajtók nem csak fényáteresztő képességüknek, hanem egyedi, modern megjelenésünknek is köszönhetik népszerűségüket.

Fotó: Hergroup

Tetőablakok

Tetőablakokkal is sok napfényt hívhatunk be az épületbe. Ám ezek beépítését minden esetben bízzuk szakemberre, hisz egyébként is a tető építésével egyszerre történik. Főleg, ha zajos helyen élünk, akkor érdemes fokozottabban ügyelni a tetőablakok esőzaj-csökkentő képességére, lég – és hanggátlására. Még több természetes fényt engednénk be? Akkor a tetőablakot kombinálhatjuk a tetőablak alá, térdfalba épített ablakokkal. Rengeteg egyedi lehetőségünk van!

Napcső 

A napcső segítségével ma már az eddig ablaktalan helyiségekbe is be tudunk világítani, méghozzá természetes napfénnyel. A kupola úgy van kialakítva, hogy a benne lévő részecskék nem csupán a magasan járó napfény sugarait gyűjtik e, de az alacsonyabb szögben érkező kora reggeli, illetve délutáni sugarakat is, melyeket a csatorna továbbít egy belső reflektorhoz – ez biztosítja az egyenletes fényelosztást. Azon túl, hogy a napcsővel energiát is megtakaríthatunk, jó megvilágítást és kellemes, természetes fénnyel megvilágított környezetet adhatunk olyan helyiségeknek is, amelyek egyébként nem kapnának természetes fényt, hiszen nincsen ablakuk sem a homlokzaton, sem pedig a tetőn. 

Ablaktalan konyhák, fürdőszobák, közlekedők, gardróbok tökéletes alternatívája lehet a napcső

Fotó: Proidea

Az azonban, hogy mennyi fény jut a helyiségbe, attól is függ, hogy milyen tájolású tető felületen tudtuk elhelyezni a kupolát. 

Napelem

Ha pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy napfényes környezetben, jó tájolásban helyezkedik el a házunk, érdemes komolyan elgondolkodnunk a napelemek felszereltetésén is. Noha megtérülésükkel kapcsolatban még mindig sok tévhit kering, a napfényt, a napenergiát „eltenni télire” – még mindig megfizethetetlen. És asz sem igaz, hogy csak napsütéses időben termel, noha valóban ekkor működnek a legoptimálisabban, viszont felsős időben is 50-90%-os kihasználtsággal képesek működni. Hálózatos napelemnél érdemes éves elszámolású szolgáltatást kötni az áramszolgáltatónkkal, hiszen így a nyáron megtermelt többletmennyiséget átveszi a szolgáltató, így a téli hónapokban sem kell pluszt fizetnünk a termelés csökkentése miatt. 

A Nordinova elektromos fűtéseket napelemeikkel kombinálva komplett, energiatakarékos rendszereket állíthatunk össze

Fotó: Nordinova

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...