Tervezzünk trendi nappalit!

A nappali a közösségi tér lelke, otthonunk központi tere. Többnyire itt töltjük el a legtöbb időt a családunkkal, és otthonunkba meghívott vendégeinkkel – pláne, ha az étkező funkciója is a nappaliban kapott helyet. Nem csoda hát, ha trendi, mutatós, látványos nappalit szeretnénk! És hogy milyen egy mai, divatos nappali: hogyan rendezzük be, mivel dobjuk fel, hogy valóban élhető, kellemes élettér lehessen?

Fotó: Taylor Wimpley

Színesre festett falak, kreatív dekorációk, egyedi műalkotások, innovatív fali panelek – ez mind jó ötlet, ha a nappali dekorálásán gondolkodunk. Ám érdemes a különböző irányzatok kérdésében is tudatosan eljárnunk, ha azt szeretnénk, hogy ez a reprezentatív élettér egyben harmonikus is legyen…

Változatos trendek, irányzatok – fő kulcsszó: a harmónia

Ma számos új, illetve már klasszikusnak számító irányzattal találkozhatunk a belsőépítészet, illetve a lakberendezés területén. 

Ezek lehetnek visszafogott, egészen semleges benyomásokat tartalmazó minimál vagy földszínek, természetes fából készült bútorok, de a rattan és a bambusz is most újra fénykorát éli. Tervezhetünk vibráló színek mellé is virágmintát, vagy a mostanában oly népszerű botanikus, növényi motívumokat és ezek árnyalatait. 

Fotó: Ideal Home

Divatosak a különböző, kézzel készített kiegészítők, a rojtos-bojtos anyagok, a merész mintájú csempék, burkolatok. Újra trend lett a bársony, a luxus, az elegancia megtestesítője – mely akár egy minimál térben is jól mutat. Ha újítanánk, ma számos különböző trendből, stílusból válogathatunk. Az elegánsabb hatáshoz divatba jöttek ismét a falakon megjelenő lécezések, kazettázások – ezek gyakran akár a mennyezetig is felérnek. A modernebb, kreatív vonal kedvelőinek pedig ajánljuk a még nagyon divatos 3D hatású falburkolatokat, melyekkel egy-egy falszakaszt vagy sávot szépen kiemelhetünk. 

A 3D falburkolók között nem csak szépeket, de egészségeseket is találunk: A Muratto termékei például természetes parafából készültek!

Fotó: Muratto / Interior Design

Gondolkodhatunk rusztikusabb, természetesebb vonalban, akár emellé is behozhatunk urbánus, enyhén loft elemeket, vagy éppen a csillogó glamour jegyeit – ahogy tetszik…

Színek és arányok

Ha már eldöntöttük, melyik irányzatban folytatjuk most épülő, vagy megújuló nappalink tervezését, akkor érdemes döntenünk a színvilágot illetően.  

Színek tekintetében a mély fenyőzöld, a petrol kék és zöld árnyalatai, a lágy terrakotta, a vibráló citrusok, a lágy őszies mustársárga, a tompa lila, a bogyós gyümölcsök valamennyi árnyalata, a szürkék, a krémszínek és a finom pasztell tónusok mind nagyon divatosak most. Ahogyan természetesen a fehér, sőt a fekete is beköltözhet a nappaliba, valamint az idei, 2020-as év színének kikiáltott klasszikus kék is kellemes, letisztult, nyugtató atmoszférát teremt majd. 

90% fehér, 10 % színes elem – jelenleg ezek az arányok jellemzik napjaink divatirányzatát

Fotó: covetedition.com

Természetesen színt úgy érdemes választanunk mindig egy helyiségbe, hogy megvizsgáljuk annak fényviszonyait, a lakás többi helyiségének stílusát, színvilágát, a családtagok stílusát, életkorát, egyéni igényeit, és természetesen azt is, hogy milyen funkció(kat) terveztünk be a nappaliba, hiszen minden tevékenységhez más és más hangulat, atmoszféra illik. 

A Trilak online színtervezője segítségével virtuálisan több árnyalatot is kipróbálhatunk, mielőtt elköteleznénk magunkat.

Fotó: unsplash

A nappali berendezése, a bútorok társítása

Ha már eldöntöttük a stílust, kialakult a színvilág, akkor érdemes a berendezést is alaposan átgondolni. Fontos a mit-mivel kérdése is: a kanapé és a dohányzóasztal kettőse szinten minden nappalinak nélkülözhetlen eleme, de mindig a saját életvitelünket tartsuk szem előtt. Ha jobban kedveljük a foteleket, masszázsfoteleket, vagy egy nagy ágyat, amin kényelmesen elnyúlhatunk – akkor válasszuk azt! Ha nincs külön vendégszoba a házban, akkor célszerű olyan ülő – és fekvő alkalmatosságot beszereznünk, amin kényelmesen el is szállásolhatjuk vendégeinket, ha arról lenne szó. 

Az otthon melegségéről gondoskodhat egy szép kandalló is, de természetesen a hangulatos világításról se feledkezzünk meg!

Fotó: unsplash

A nappali további funkciói 

Az alapvető, tipikusan nappalihoz társított funkciók mellett – mint a társalgás, TV nézés, vagy pihenés-olvasás a kanapén – kialakíthatunk egyéni preferenciáink szerint további plusz funkciókat is. Ez lehet például egy játszó – vagy hobbisarok, dolgozó sarok, vagy épp egy lépcső alá rejtett tároló is. Érdemes ezekben is gondolkodni – különösen akkor, ha nincs túl sok külön helyiség az otthonunkban az egyes funkciók elkülönítésére. 

2023. július 26.

Kültéri nappalival és konyhával élvezik ki a nyarat a gyönyörű vidéki ház lakói

Inspiráló svéd nyári idill, ha több időt töltenénk a szabad levegőn. Ha kellemes, napsütéses idő van, az ember szívesebben tölti kint az idejét, mint a négy fal között –...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...