Tervezzünk trendi nappalit!

A nappali a közösségi tér lelke, otthonunk központi tere. Többnyire itt töltjük el a legtöbb időt a családunkkal, és otthonunkba meghívott vendégeinkkel – pláne, ha az étkező funkciója is a nappaliban kapott helyet. Nem csoda hát, ha trendi, mutatós, látványos nappalit szeretnénk! És hogy milyen egy mai, divatos nappali: hogyan rendezzük be, mivel dobjuk fel, hogy valóban élhető, kellemes élettér lehessen?

Fotó: Taylor Wimpley

Színesre festett falak, kreatív dekorációk, egyedi műalkotások, innovatív fali panelek – ez mind jó ötlet, ha a nappali dekorálásán gondolkodunk. Ám érdemes a különböző irányzatok kérdésében is tudatosan eljárnunk, ha azt szeretnénk, hogy ez a reprezentatív élettér egyben harmonikus is legyen…

Változatos trendek, irányzatok – fő kulcsszó: a harmónia

Ma számos új, illetve már klasszikusnak számító irányzattal találkozhatunk a belsőépítészet, illetve a lakberendezés területén. 

Ezek lehetnek visszafogott, egészen semleges benyomásokat tartalmazó minimál vagy földszínek, természetes fából készült bútorok, de a rattan és a bambusz is most újra fénykorát éli. Tervezhetünk vibráló színek mellé is virágmintát, vagy a mostanában oly népszerű botanikus, növényi motívumokat és ezek árnyalatait. 

Fotó: Ideal Home

Divatosak a különböző, kézzel készített kiegészítők, a rojtos-bojtos anyagok, a merész mintájú csempék, burkolatok. Újra trend lett a bársony, a luxus, az elegancia megtestesítője – mely akár egy minimál térben is jól mutat. Ha újítanánk, ma számos különböző trendből, stílusból válogathatunk. Az elegánsabb hatáshoz divatba jöttek ismét a falakon megjelenő lécezések, kazettázások – ezek gyakran akár a mennyezetig is felérnek. A modernebb, kreatív vonal kedvelőinek pedig ajánljuk a még nagyon divatos 3D hatású falburkolatokat, melyekkel egy-egy falszakaszt vagy sávot szépen kiemelhetünk. 

A 3D falburkolók között nem csak szépeket, de egészségeseket is találunk: A Muratto termékei például természetes parafából készültek!

Fotó: Muratto / Interior Design

Gondolkodhatunk rusztikusabb, természetesebb vonalban, akár emellé is behozhatunk urbánus, enyhén loft elemeket, vagy éppen a csillogó glamour jegyeit – ahogy tetszik…

Színek és arányok

Ha már eldöntöttük, melyik irányzatban folytatjuk most épülő, vagy megújuló nappalink tervezését, akkor érdemes döntenünk a színvilágot illetően.  

Színek tekintetében a mély fenyőzöld, a petrol kék és zöld árnyalatai, a lágy terrakotta, a vibráló citrusok, a lágy őszies mustársárga, a tompa lila, a bogyós gyümölcsök valamennyi árnyalata, a szürkék, a krémszínek és a finom pasztell tónusok mind nagyon divatosak most. Ahogyan természetesen a fehér, sőt a fekete is beköltözhet a nappaliba, valamint az idei, 2020-as év színének kikiáltott klasszikus kék is kellemes, letisztult, nyugtató atmoszférát teremt majd. 

90% fehér, 10 % színes elem – jelenleg ezek az arányok jellemzik napjaink divatirányzatát

Fotó: covetedition.com

Természetesen színt úgy érdemes választanunk mindig egy helyiségbe, hogy megvizsgáljuk annak fényviszonyait, a lakás többi helyiségének stílusát, színvilágát, a családtagok stílusát, életkorát, egyéni igényeit, és természetesen azt is, hogy milyen funkció(kat) terveztünk be a nappaliba, hiszen minden tevékenységhez más és más hangulat, atmoszféra illik. 

A Trilak online színtervezője segítségével virtuálisan több árnyalatot is kipróbálhatunk, mielőtt elköteleznénk magunkat.

Fotó: unsplash

A nappali berendezése, a bútorok társítása

Ha már eldöntöttük a stílust, kialakult a színvilág, akkor érdemes a berendezést is alaposan átgondolni. Fontos a mit-mivel kérdése is: a kanapé és a dohányzóasztal kettőse szinten minden nappalinak nélkülözhetlen eleme, de mindig a saját életvitelünket tartsuk szem előtt. Ha jobban kedveljük a foteleket, masszázsfoteleket, vagy egy nagy ágyat, amin kényelmesen elnyúlhatunk – akkor válasszuk azt! Ha nincs külön vendégszoba a házban, akkor célszerű olyan ülő – és fekvő alkalmatosságot beszereznünk, amin kényelmesen el is szállásolhatjuk vendégeinket, ha arról lenne szó. 

Az otthon melegségéről gondoskodhat egy szép kandalló is, de természetesen a hangulatos világításról se feledkezzünk meg!

Fotó: unsplash

A nappali további funkciói 

Az alapvető, tipikusan nappalihoz társított funkciók mellett – mint a társalgás, TV nézés, vagy pihenés-olvasás a kanapén – kialakíthatunk egyéni preferenciáink szerint további plusz funkciókat is. Ez lehet például egy játszó – vagy hobbisarok, dolgozó sarok, vagy épp egy lépcső alá rejtett tároló is. Érdemes ezekben is gondolkodni – különösen akkor, ha nincs túl sok külön helyiség az otthonunkban az egyes funkciók elkülönítésére. 

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...