Terazzo és Márvány – a nagy visszatérők II. rész

Azoknak pedig, akik az elegancia helyett inkább a kreatív megoldásokat keresik, és a retro vagy a hagyományos, esetleg a rusztikus stílusban utaznak, íme, egy másik nagy visszatérő: A Terazzo burkolat, melynek szintén nagyon izgalmas, egyedi múltja, saját történelme van!

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

A gyár termékei nagy választékban megtekinthetőek a Palatinus Fürdőszoba szalonokban és a V-S Fürdőszoba szalonokban. Számos családja raktárkészletünkön megtalálható. Amennyiben kérdése merülne fel a termékekkel kapcsolatosan a kollégák készséggel állnak rendelkezésre.

Porcelanosa

A Terazzo egyébként szintén a márványhoz kapcsolódik, illetve abból eredeztethető, ugyanis sok-sok évvel ezelőtt, a 15. században, Velencében élő márványmunkások alkalmazták először a megmaradt márvány darabkákat, törmelékeket teraszaik díszítésére.

Ezeket később felcsiszolták: ugyanis hamar rájöttek, hogy a kényelmesebb és egyenletesebb járófelület érdekében érdemes lecsiszolni az anyag tetejét, s létre is hoztak egy akkoriban forradalminak számító eszközt, a „Galera”-t, melyet később a cement, a „Terazzo” padlók mai, kortárs változataiban pedig műgyanta váltott fel…

Így indult és alakult tehát nagyon leegyszerűsítve a terazzo történelme.

Az idők folyamán a benne lévő anyagok is változtak, megújultak: már akkortájt is voltak vállalkozó kedvű innovátorok, akiknek ötletei alapján fadarabok behelyezésével el tudták választani egymástól a márványlapokat, illetve a márványporral különféle árnyalatúra tudták festeni a padlót. Ezt úgy érték el, hogy a behelyezett fadarabokat később eltávolították, különböző színű márványporral töltötték ki a helyüket, így alakultak ki színes, tarka terazzo burkolatok.

A terazzo szépsége és sokoldalú felhasználási lehetőségei pedig mai napig, a kortárs tervezők és építészek számára is tökéletes alternatívát, egyedi megoldásokat nyújtanak, hiszen a felületben megbújó darabkák színe, mérete típusonként, anyagonként eltérhet, s ezzel igen változatos textúrák, felületek érhetők el.

A Terazzo padló nem csupán szép, dekoratív, hanem igazán egyedi, tartós, könnyen tisztítható burkolat, akár a valódi, akár a greslapból előállított változatok mellett döntünk is. Nagy előnye, hogy a különböző színek, minták, árnyalatok szinte bármely építészeti stílusba beilleszthetők.

A hajdani királyok, nemes uralkodók padlói pedig mára már bárki számára elérhetők. Az anyag pedig az évek során folyamatosan fejlődött, megújult – mind a technológia, mind pedig a látvány és a stílus egyaránt.

Sőt, a terazzo imitációjára és az anyag még szélesebb körben való felhasználhatóságára a kortárs burkolat gyártók is évre-évre hozzák létre az újabbnál is újabb, innovatív megoldásokat.

A XXIV. Nemzetközi kiállításán a PORCELANOSA Csoport forradalmi újdonságokat hozott mind a belsőépítészeti, mind pedig az építészeti ágazat számára. A KRION® Solid Surface sokoldalú felhasználási lehetőségei révén a legújabb generációs termék jelenleg a piacon!

A KRION® Terazzo szériája az akril kövek legújabb kollekciója, melyet az esztétika inspirál, miközben az anyagok újrahasznosításának technikáját szorgalmazza.

A tizenötödik század Velencéjében megszületett padló, mely a maradványdarabok felhasználásával, valódi márványból készült cementtel keverve, lényegesen javított és korszerűsített már akkoriban is az építészeti technológiákon.

Most pedig izgalmas újításnak nézünk elébe: hiszen mind a KRION®, mind pedig a Terrazzo számos egyedi technikai jellemzővel rendelkezik. A megjelenés, az újrafelhasználás, a dekorációs lehetőségek széles tárháza, az elemek sokrétűsége, és tömeges felhasználási lehetőségei kiváló opciót jelentenek az építészek számára, hiszen mindkét anyagnak egyaránt nagy előnye, hogy bármikor újragenerálhatunk felületeket a segítségükkel.

Mégis van néhány különbség a PORCELANOSA Csoport által létrehozott anyag, és az eredeti a terrazzo szilárd felülete között is, az előbbi javára:

A KRION® anyaga ugyanis számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyekkel a valódi értelemben vett terazzo nem: ilyen például a hajlítás vagy az erőteljes ütésekkel szembeni ellenállóság. Érintkezhet vízzel, nedvességgel is, kifinomult esztétikai jellemzői mellett pedig a gyártók még arra is gondoltak, hogy kiemelt hangsúlyt fektessenek a gyártási folyamat során felhasznált anyagok újrahasznosítására is, hogy azok visszakerüljenek majd az anyagok körforgásába, védve ezzel is bolygónkat, környezetünket.

Terazzo és márvány tehát – akár eredetiben, akár a kortárs, mai változataiban – egyaránt szép, időtálló, nemes felület, ragyogó lehetőség otthonunk számos egyedi elképzeléseihez.

Válasszuk tehát bátran, bármelyik megoldással, nemes köveket újra alkotó burkolatokkal gyönyörű, nemes, időtálló felületeket alkothatunk élettereinkbe!

2020. szeptember 15.

Két helyiség, amit ősszel különösen megéri felújítanod!

Bár az időjárás még nem ezt mutatja, beköszöntött az ősz. Sokan nem szeretik az évszakot, pedig tökéletes alkalmat nyújt, hogy kicsit befelé forduljunk, törődjünk szeretteinkkel és...

2020. augusztus 04.

Felújítanád a fürdőt? Itt egy kis segítség!

A lakásfelújítás rendkívül idő-, energia- és pénzigényes folyamat lehet – különösképp ha a fürdőszobáról beszélünk, ahol létfontosságú a gondos tervezés. Már rögtön az...

2020. június 21.

Így emeld új szintre fürdődet!

Üvegfelületek a fürdőben?  Megosztó téma. Az elegáns anyag kifinomult hatást kelt, és még a teret is növeli optikailag, ugyanakkor az a kép él sokunk fejében, hogy nehezen...