Terazzo és Márvány – a nagy visszatérők II. rész

Azoknak pedig, akik az elegancia helyett inkább a kreatív megoldásokat keresik, és a retro vagy a hagyományos, esetleg a rusztikus stílusban utaznak, íme, egy másik nagy visszatérő: A Terazzo burkolat, melynek szintén nagyon izgalmas, egyedi múltja, saját történelme van!

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

A Terazzo egyébként szintén a márványhoz kapcsolódik, illetve abból eredeztethető, ugyanis sok-sok évvel ezelőtt, a 15. században, Velencében élő márványmunkások alkalmazták először a megmaradt márvány darabkákat, törmelékeket teraszaik díszítésére.

Ezeket később felcsiszolták: ugyanis hamar rájöttek, hogy a kényelmesebb és egyenletesebb járófelület érdekében érdemes lecsiszolni az anyag tetejét, s létre is hoztak egy akkoriban forradalminak számító eszközt, a „Galera”-t, melyet később a cement, a „Terazzo” padlók mai, kortárs változataiban pedig műgyanta váltott fel…

Így indult és alakult tehát nagyon leegyszerűsítve a terazzo történelme.

Az idők folyamán a benne lévő anyagok is változtak, megújultak: már akkortájt is voltak vállalkozó kedvű innovátorok, akiknek ötletei alapján fadarabok behelyezésével el tudták választani egymástól a márványlapokat, illetve a márványporral különféle árnyalatúra tudták festeni a padlót. Ezt úgy érték el, hogy a behelyezett fadarabokat később eltávolították, különböző színű márványporral töltötték ki a helyüket, így alakultak ki színes, tarka terazzo burkolatok.

A terazzo szépsége és sokoldalú felhasználási lehetőségei pedig mai napig, a kortárs tervezők és építészek számára is tökéletes alternatívát, egyedi megoldásokat nyújtanak, hiszen a felületben megbújó darabkák színe, mérete típusonként, anyagonként eltérhet, s ezzel igen változatos textúrák, felületek érhetők el.

A Terazzo padló nem csupán szép, dekoratív, hanem igazán egyedi, tartós, könnyen tisztítható burkolat, akár a valódi, akár a greslapból előállított változatok mellett döntünk is. Nagy előnye, hogy a különböző színek, minták, árnyalatok szinte bármely építészeti stílusba beilleszthetők.

A hajdani királyok, nemes uralkodók padlói pedig mára már bárki számára elérhetők. Az anyag pedig az évek során folyamatosan fejlődött, megújult – mind a technológia, mind pedig a látvány és a stílus egyaránt.

Sőt, a terazzo imitációjára és az anyag még szélesebb körben való felhasználhatóságára a kortárs burkolat gyártók is évre-évre hozzák létre az újabbnál is újabb, innovatív megoldásokat.

A XXIV. Nemzetközi kiállításán a PORCELANOSA Csoport forradalmi újdonságokat hozott mind a belsőépítészeti, mind pedig az építészeti ágazat számára. A KRION® Solid Surface sokoldalú felhasználási lehetőségei révén a legújabb generációs termék jelenleg a piacon!

A KRION® Terazzo szériája az akril kövek legújabb kollekciója, melyet az esztétika inspirál, miközben az anyagok újrahasznosításának technikáját szorgalmazza.

A tizenötödik század Velencéjében megszületett padló, mely a maradványdarabok felhasználásával, valódi márványból készült cementtel keverve, lényegesen javított és korszerűsített már akkoriban is az építészeti technológiákon.

Most pedig izgalmas újításnak nézünk elébe: hiszen mind a KRION®, mind pedig a Terrazzo számos egyedi technikai jellemzővel rendelkezik. A megjelenés, az újrafelhasználás, a dekorációs lehetőségek széles tárháza, az elemek sokrétűsége, és tömeges felhasználási lehetőségei kiváló opciót jelentenek az építészek számára, hiszen mindkét anyagnak egyaránt nagy előnye, hogy bármikor újragenerálhatunk felületeket a segítségükkel.

Mégis van néhány különbség a PORCELANOSA Csoport által létrehozott anyag, és az eredeti a terrazzo szilárd felülete között is, az előbbi javára:

A KRION® anyaga ugyanis számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyekkel a valódi értelemben vett terazzo nem: ilyen például a hajlítás vagy az erőteljes ütésekkel szembeni ellenállóság. Érintkezhet vízzel, nedvességgel is, kifinomult esztétikai jellemzői mellett pedig a gyártók még arra is gondoltak, hogy kiemelt hangsúlyt fektessenek a gyártási folyamat során felhasznált anyagok újrahasznosítására is, hogy azok visszakerüljenek majd az anyagok körforgásába, védve ezzel is bolygónkat, környezetünket.

Terazzo és márvány tehát – akár eredetiben, akár a kortárs, mai változataiban – egyaránt szép, időtálló, nemes felület, ragyogó lehetőség otthonunk számos egyedi elképzeléseihez.

Válasszuk tehát bátran, bármelyik megoldással, nemes köveket újra alkotó burkolatokkal gyönyörű, nemes, időtálló felületeket alkothatunk élettereinkbe!

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...