Amikor a múlt utat tör magának a jövőbe…

Avagy a tökéletes vintázs tér, hangulat megidézése innovatív, kortárs anyagokkal.

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

Amikor vintázs, esetleg loft tereket, korhű textúrákat tervezünk egy enteriőrbe, talán elsőként a festett vagy kicsit már kopottas hangulatú fa – hatás, a beton, illetve különböző mintázatú pala kőből készült felületek jutnak eszünkbe. A jó hír pedig, hogy a múltbéli hatás eléréséhez már nincs szükség fárasztó utánajárásra és különböző, olykor nehezen kivitelezhető DIY-re.

Szerencsére a kortárs gyártóknak eszükbe jutottak e nemes, vintázs textúrák – és megannyi kiváló termék, tartós, innovatív technológia létezik, melyekkel élethűen jeleníthetjük meg ezeket a nemes, szép, múltat visszaidéző felületeket – sőt akár a jövőbeli, modern tereinkbe éppúgy beintegrálhatjuk őket.

Ilyen többek között a padlólap és csempe világviszonylatban is élen járó csempe gyártó Porcelanosa is, amely kortárs és a hagyományos kollekcióit magas minőségben, élcsiszolt kivitelben, finom megmunkálással kínálja – nem csak az otthoni megoldásokhoz, de kereskedelmi célra is.

E termékek stílusának legfőbb vonalait a realisztikus kőhatású megjelenések, a nemes márvány mintázat, a fémes felületek, és a különböző módon textúrált, anyaghatású csempe– és padlóburkolat kollekciók adják, melyek a legújabb technológiával és a legújabb trendek szerint készülnek.

A mai trendek persze igen sokrétűek: az antik hatás, a vintázs, kopottas felületek nemes, patetikus hatásai és effektjei igen sok tervezőt és igényes lakásfelújítót vagy építkezőt inspirálnak. Éppen ezért nem véletlen, hogy a gyártók komoly figyelmet fordítanak e nemes felületek, textúrák, és árnyalatok egyre gazdagabb, sokrétűbb kialakítására és megjelenítésére.

Egyik ilyen szépség a Brick Antique és Square Antique mozaikok családja, mely az L’Antic Colonial két kifejezetten egyedi, különleges, évszázados évjáratú, már megkövült fahajó eredeti anyagából készült fa-mozaikgyűjteményt kínál: ezek pontos nevükön a Wood Brick Antique és a Wood Square Antique.

A két természetes fa mozaik család mindegyik darabja egészen rendkívüli és lenyűgöző atmoszférát teremt: sarkai és a múltbéli elemekből visszamaradt festékréteg különleges atmoszférájával, korhű látványával, sőt mi több – valóságával – tölti meg a tereket.

A fa-tégla antik, téglalapformára tervezett változatát és a négyzetmintát is különböző, egymásra épített, rétegelt négyzetrácsok határozzák meg. Ezek valamennyi önálló darabja kellemes színeket és textúrákat kínál az újrahasznosított fa művészi paneleket alkotó darabjaival – azok természetességének köszönhetően.

Mindkét modell ajánlható impozáns belső terek burkolására, egyedi hatásainak megteremtésére. Ha rusztikus hatások elérésére törekszünk, akkor önállóan, ha pedig a kortárs, mai látványra vágyunk, akkor akár más típusú anyagokkal is bátran kombinálhatjuk őket.

Fontos megemlíteni ezekről a különleges anyagú burkolatokról, hogy a gyártást megelőzően termikus és növény-egészségügyi kezelésen esnek át. Így adnak tökéletes, egészséges és tartós végeredményt. A csempe külső hálójának köszönhetően a felhelyezése is egyszerűvé válik.

Ezek a néhány évvel ezelőtt debütáló fa mozaikok, valamint az Art, a Brick, az Even, a Feel és a Modul modellek remekül kiegészítik a PORCELANOSA Csoport természetes anyagokkal foglalkozó vállalatának fa-mozaik kollekcióit.

És íme egy másik meseszép család, a SEEWOOD Kollekció! Ez szintén különböző méretben, a fa különböző árnyalataiban és antik, vintázs hatásokkal megspékelve kapható. A Porcelanosa büszke arra, hogy a hatalmas fa felületeket egyre élethűbben felidéző kollekcióját újabb nemes családokkal bővíthette. Ezekben igen sok felfedeznivalónk akad, hiszen az egyes sorozatok különböző mérete, árnyalata, textúrája mind igen beszédes és lenyűgöző.

A Seedwood család legfőbb különlegessége, hogy a művészek utókorra hagyott alkotásaival egyértelműen a kifinomult kézművesek munkája és elkötelezettsége előtt tiszteleg. Kiváló minőségű és szépségű, fából készült porcelántáblák ezek, melyek egytől egyig a természetes keményfa valódi elemeit idézik fel. Különlegességei leginkább a csempe művészi stílusában találhatók, így valóban egyedi termékcsaládról beszélhetünk. A gyártási folyamat során szinte tökéletes pontossággal reprodukálják a natúr fában rejlő csomók valamennyi finom részletét és erezetét. A látvány pedig a valódi, egykor kézzel készített produktumok élethű mását idézi.

Ez a sorozat lehetővé teszi az egyes modelleken keresztül a természet realisztikus kifejeződését és változatos megjelenítését.

A Seedwood kollekció négy nagyobb, önálló sorozattal büszkélkedik: Tanzánia, Vancouver, Nebraska és Minnesota. Ezek mind különböző színekben kaphatók, és ezen kívül négy kiegészítő fali burkolólapja van: Ice, Desert, Noa és Eden. Ennek a sokoldalú látványvilágnak egyik nem tikolt célja az, hogy valamennyi kollekció darabját kombinálni tudjuk egymással. Sokszínűségének köszönhetően az összes modellt bármely helyiségbe, térbe kiválóan alkalmazhatjuk.

A csúcsminőségű fa vizuális vonzerejét a porcelán cserép kiváló műszaki tulajdonságaival ötvözve, garantált a hosszú élettartam, a fától megszokott napi gondoskodás nélkül is. Ez teszi a Seedwoodot az ideális faanyagú porcelán csempe kollekcióvá, hiszen legyen szó fal vagy padló burkolásáról, kültéri vagy beltéri felületről, a Seedwood minden felületre tökéletes választás.

A termékcsalád nagy előnye a vízzel és a karcolással szembeni ellenállóság, valamint csúszásgátló felülete, mely természetesen matt, egy-egy helyen fényes, mégis árnyékolt, kombinált textúrájú felületének köszönhető.

A Seedwood “fa deszkái” akár extra, 10 X 59 cm-es hosszúságban is kaphatók, ezek nagyobbak és hosszabbak, mint a gyártó egyik legismertebb PAR-KER nevű, fahatású porcelán lapjai.

Mindehhez hozzájön a valóban látványos, 11 választható árnyalat lehetősége, és ezzel a Seedwood egy igen figyelemreméltó termékcsalád lett.


De mi a helyzet a loft jellegű terek, a nemes, sötét márvány, vagy pala utánzatú kövek megjelenítése esetén?

Erre is van egy kiváló tippünk, az elegáns és egyedi QUARTZIT kollekció, az exkluzív loft, vagy a glamúros minimál szerelmeseinek.

A kvarcit egy metamorf kő, mely különösen ellenálló a hőmérséklet-változással szemben. A 90%-ban valódi kvarcból álló kőzet általában fehér, szürke, fekete, de melegebb tónusaiban akár rózsaszínes, vöröses, vagy kellemes kávébarna árnyalatú is lehet.

Az L’Antic Colonial kvarcit színspektruma éppilyen széles: a Chennai White Flamed Bioprot modelltől egészen a sötétebb, Sherpa Brown Home Bioprot vagy Lagos Black Home Bioprot modellekig terjed.


Technikai tulajdonságaiból adódóan a kvarcitot elsősorban kültéri burkolatként szokták alkalmazni, padlózaton és falakon is, bár beltéri burkolatként is használható.

Valamennyi modell kétféle kivitelben készül – Flamed vagy Home -, mindkettőt úgy tervezték, hogy növelje a kő hőmérséklettel szembeni ellenállását.


A következő képen a kvarcit hatású, anthracit fekete csempe kompozíciót kombinálták egy luxus kvarcit antracit fekete csempe szépségével egy elegáns galériában.


Volumetrikus csíkok – a legújabb trendek szerint

2018-ban az építészeti, és belsőépítészeti ágazat erőteljesen elkötelezte magát a csíkminták, a csíkos, illetve vonalmintás darabok és dekorok mellett, ahol mind a különböző vastagságú és felületű vonalak, mind a vízszintes vagy függőleges minták erőteljes hangsúlyt kapnak.


A PORCELANOSA csoport tervezői azonban – hogy a maxi-minták túlzásait, túlkapásait finomítsák – a falak burkolólapjait inkább a finom vonalrajzok eleganciájával hozták létre.

A „volumetria” az egyik legjellemzőbb tendencia ebben a szezonban. A lazább vonalak, rajzolatok, és az erőteljesebb, dominánsabb csíkok kéz a kézben járnak az L’Antic Colonial Skyline mozaikjában is. Akár már egy fekete pala is egészen újszerű látványt mutat, ha néhány párhuzamos vonal, csíkozás teszi lazábbá a felület eredetileg szigorú és kötött megjelenését.

A kollekcióban megtalálható többek között a Blind Dark modell, mely kialakításának köszönhetően négy egyenlő részre osztott négyzetet kínál, ahol a vízszintes és függőleges vonalak egymással merőlegesen, váltakozva jelennek meg, hol finomabb, hol vaskosabb, rusztikusabb kivitelben, egészen inspiráló látványt adva.

A kollekció másik különlegessége a Wave Dark modell, mely a pala kő színét és anyagát szintén tökéletesen imitáló, hullámos vonalakkal textúrált csempe. Ezek a vonalak az egész darabon végigfutnak, ezáltal egy hullámzó, dinamikus mozgást idéző egyenlőtlenséget imitálnak a térben.

Ez a kialakítás olyan – kifejezetten nagyszabású – terek kialakításában kap igazán hangsúlyt, ahol a legkülönbözőbb és legmerészebb stílusból adódóan, a hagyományos struktúrákkal optikailag “kettészakadna”, azaz túlságosan megtörne a látvány.

Aki azonban az egyszerűbb, ám nemes felületek híve, választhatja a finom mintázatában, árnyalatában mintázott, felületét illetően azonban sima modelleket is. Ilyen például az antracit szürke és fekete kombinációjából létrejött, luxus QUARTZIT terméke is.

Láthatjuk tehát, hogy a természetesség, az egyedi, geometrikus textúrák jól megférnek egymás mellett, és egytől egyig mind különlegessé, látványossá teszi a tereket, legyen az bármely stílusban, vagy igényességgel megtervezve. A Porcelanosa különlegességeiben sosem csalódhat, legyen Ön a natúr, a rusztikus, az elegáns, a klasszikus, a vintázs vagy akár a loft szerelmese!

2021. június 09.

Felújítasz vagy építkezel? Enélkül nem érdemes!

Kihívás. Az otthontervezést ez a szó jellemzi a legjobban. Mindegy, hogy kis lakásunk, vagy többgenerációs családi házunk van – a tökéletes otthon megtervezése próbára teszi az...

2021. június 03.

Így lesz templomból lenyűgöző lakóház!

Mindig érdemes otthonátalakításokat nézegetni: hihetetlen látni, ahogy a tulajok és a tervezők meglátják az unalmas vagy épp lepusztult épületben a potenciált, és a lehető legtöbbet...

2021. május 31.

Enélkül lehetetlen az otthonteremtés

Nagy fába vágja magát, aki új otthont tervez. Legyen szó családi házról vagy kis lakásról, egy kényelmes, funkcionális, stílusos és biztonságos fészket kell kialakítanunk, ahol...