Teraszajtót mindenáron – tippek a nekünk megfelelő kivitel kiválasztásához

Ha építkezünk, egyet már az elején biztosan tudunk: nagy teraszt és hatalmas üvegfelületeket akarunk. Mindenáron. Szerencsére többféle kivitel közül tudunk választani, így előrelátó tervezéssel valóra válhat az álmunk. Nézzük, milyen verziók vannak! 

A jó hír, hogy vágyaink megvalósításában többféle megoldás közül tudunk választani. Sőt, nem csak kivitelről, de alapanyagról is döntenünk kell: mindegyik kivitelből ugyanis van külső alumíniumborítással védett műanyag vagy fa/alumínium kombináció. És akkor a színekről, felületekről nem is beszéltünk! De térjünk rá a kivitelekre!

A klasszikus egyszárnyú teraszajtó

Ha a kertkapcsolat optimális kialakítása vezérel minket, és a költségeinket is szeretnénk keretek között tartani, érdemes a klasszikus teraszajtóban gondolkodni. A teraszajtót össze lehet építeni akár ablakkal, akár földtől plafonig érő fix elemekkel, így a nagy üvegfelületeken beáradó fényt és a kert látványát ennél a kivitelnél is élvezhetjük.

A fix üveggel összeépített egyszárnyú teraszajtót választhatjuk például háló- vagy gyerekszobába is, ahol különösen fontos a friss levegő. Ezt folyamatosan biztosíthatjuk a teraszajtó bukóra állításával, miközben biztonságban tudhatjuk magunkat. 

A design szerelmeseinek fejlesztették a kívül-belül síkban futó műanyag ablakot és teraszajtót.

Az elfedett klasszikus, a kétszárnyú teraszajtó

Mára indokolatlanul mellőzötté vált a kétszárnyú teraszajtó, noha nyitott állapotában a teljes falnyílás átjárható, tehát a teljes nyithatóságra vonatkozó elvárásunknak tökéletesen eleget tesz. Egyetlen hátránya, hogy a lakótérbe befelé nyílik, azaz helyet kell neki biztosítani. 

Kétszárnyú teraszajtót két oldalon egy-egy fix résszel is tudunk sorolni. Ezek az ajtók  stíluselemként is megállják a helyüket: – ha a design úgy kívánja, akár osztókkal is rendelhetjük mind a fixeket, mind a nyíló szárnyakat.

Tipp: ha a berendezésünk megengedi, a teraszajtóba vasalatot olyan kérjünk, amivel nem csak 90 fokban, hanem akár 180 fokban is nyithatjuk az ajtókat. A küszöb kialakításánál is választhatunk a szinte a padlószintben lévő küszöb és a kicsit magasabb, ún. tokküszöbös verzió között. 

Az emelő-toló ajtó alternatívája a bukó-toló ajtó 

Elsőként vegyük az ún. bukó-toló ajtót górcső alá! Helytakarékos, hiszen a fix elem elé toljuk be a nyíló részt. A nevével ellentétben ez az ajtó nem buktatható. Az ajtó nem a padlóra, hanem a tokra szerelt sínen futva nyílik. 

Másik különbség az emelő-tolóval szemben a magasabb küszöb. Sokan azzal érvelnek mellette, hogy ősszel a szél nem hordja be olyan könnyen a leveleket. A kivitel mellett szól, hogy lényegesen kedvezőbb az ára, mint az emelő-tóló ajtónak. Önnek hogy tetszik ez a megoldás? 

A teraszok királynője, az emelő-toló ajtó

Az emelő-toló ajtó lényege, hogy falat kiváltva egy nagyobb falnyílást helytakarékosan és elegánsan tudunk megnyitni. Nagy üvegfelületekkel mintha tényleg a természetben éreznénk magunkat. A lapos küszöbön kényelmesen át tudunk járni, sőt ki is tudjuk tolni a grillezéshez szükséges eszköszöket. 

Természetesen a tolóajtókat is összeépíthetjük, lehet például 4 részből álló, középen két oldalra nyíló teraszajtónk is. 

Vagy az emelő-toló ajtót is lehet fix üvegezéssel vagy további emelő-tolókkal sorolni. Tervezhetünk műanyag/alu vagy fa-alu kombinációval.

Ne döntsön, amíg nem látta élőben!

A fentiekben éppen csak a leggyakoribb verziókat vázoltuk fel. Minden építkezőnek megvannak a saját elképzelései, sarokkövei, amihez ragaszkodik. Érdemes már a tervezési fázisban leellenőrizni, hogy a rajzokon szereplő tervek megvalósíthatóak-e, esetleg azok mentén lehetne-e még jobb kivitelt találni? Európa piacvezető ablakgyártója, az Internorm azért alakította ki a biatorbágyi Tóparkban több mint 400 nm-es bemutatótermét, hogy termékeit élőben ki lehessen próbálni. Nézze meg, próbálja ki, hogy jó döntést hozhasson!

Fotó: Internorm

2023. július 26.

Kültéri nappalival és konyhával élvezik ki a nyarat a gyönyörű vidéki ház lakói

Inspiráló svéd nyári idill, ha több időt töltenénk a szabad levegőn. Ha kellemes, napsütéses idő van, az ember szívesebben tölti kint az idejét, mint a négy fal között –...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...