Teraszajtót mindenáron – tippek a nekünk megfelelő kivitel kiválasztásához

Ha építkezünk, egyet már az elején biztosan tudunk: nagy teraszt és hatalmas üvegfelületeket akarunk. Mindenáron. Szerencsére többféle kivitel közül tudunk választani, így előrelátó tervezéssel valóra válhat az álmunk. Nézzük, milyen verziók vannak! 

A cikket szerkesztette: Internorm

Napjainkban is hódít még a minimalizmus: letisztult architektúra, hatalmas üvegfelületek, fehér-szürke színdominancia. Ehhez a stílushoz sajátos építtetői igények társulnak. Hogyan válasszunk nyílászárót, ami az elvárásoknak megfelel? Tudjuk-e mit várhatunk el komfortban, biztonságban, egyedi elképzeléseink megvalósításában?

Köztudott, hogy az egy családi házra fordítandó fűtési energia kb. 25–30%-a szó szerint ablakon kidobott pénz. A hatalmas üvegfalakkal rendelkező épületeknél ezért még fontosabb olyan ablakok, ajtók választása, hogy az épület energetikailag egyik leggyengébb láncszeméből energianyerő eszköz legyen.

Maximálisan minimalista dizájn

Az Internorm KF 405 műanyag/alumínium ablakát a minimalista stílushoz teremtették. Ráadásul az üvegszárnyas kivitelnek köszönhetően nemcsak több napfény jut be a szobába, de a fix és a nyíló szerkezetek kívülről teljesen egyformák.

A 21. század ablaka a dizájn és technológia szerelmeseinek

Akit a technika vívmánya nyűgöz le, annak a műanyag ablakok csúcsterméke, az Internorm KF 500 ablaka a megfelelő választás. Az Európában piacvezető osztrák gyártó ebbe az ablakba sűrítette 85 év gyártási tapasztalatát. A még több fényt biztosító üvegszárnytól és az ablakgyártásban kuriózumnak számító láthatatlan vasalattól a KF 500 ablak igazi dizájntermékké válik. De mi lehet a dizájnnál még fontosabb? A biztonság. Az Internorm saját fejlesztésű vasalatának köszönhetően ez a műanyag ablak szinte kiemelhetetlen – ezt több betörési próba is igazolja. A kérésre az ablakba építhető hőcserélős szellőzővel pedig ablaknyitás nélkül is folyamatosan friss, pollenmentes levegő biztosítható a lakásban. És mindezt a tulajdonos akár a telefonjáról is vezérelheti.

Vigye haza a természetet!

Mindenkinek más elképzelése van a tökéletes otthonról. Egy dologban azonban egyetértünk: a nappaliban ragaszkodunk az óriási üvegfelületekhez, hogy minél szervesebben kapcsolódjon a belső tér a külső természettel. Ehhez igazán nagy-vonalú megoldás az emelő-toló ajtó. A hőszigetelt, lapos küszöbön laza mozdulattal kitolhatjuk a zsúrkocsit a teraszra, a hatalmas ajtószárny gyerekek által is könnyedén mozgatható. Aki már látott ilyet, az érti, miért rajongunk ezért az impozáns megoldásért! Valljuk meg, ez a kivitel a legdrágább verzió. Érdemes elgondolkodni, vajon tényleg mindenhova ezt kell választanunk? Jóval költséghatékonyabb megoldás, ha a fix üvegeket kombináljuk egy „akár kívül-belül síkban záródó‟ teraszajtóval.

Az Internorm teljes termékválasztéka működés közben megtekinthető és kipróbálható Európa második legnagyobb nyílászáró-bemutatótermében Budaörsön. Látogasson el a 600 m2-es Internorm központi bemutatótermébe, ahol az ablakok és ajtók szakértői személyre szabott tanácsadás keretében segítenek kiválasztani termékeink közül az igényeinek leginkább megfelelőt!

Internorm

A jó hír, hogy vágyaink megvalósításában többféle megoldás közül tudunk választani. Sőt, nem csak kivitelről, de alapanyagról is döntenünk kell: mindegyik kivitelből ugyanis van külső alumíniumborítással védett műanyag vagy fa/alumínium kombináció. És akkor a színekről, felületekről nem is beszéltünk! De térjünk rá a kivitelekre!

A klasszikus egyszárnyú teraszajtó

Ha a kertkapcsolat optimális kialakítása vezérel minket, és a költségeinket is szeretnénk keretek között tartani, érdemes a klasszikus teraszajtóban gondolkodni. A teraszajtót össze lehet építeni akár ablakkal, akár földtől plafonig érő fix elemekkel, így a nagy üvegfelületeken beáradó fényt és a kert látványát ennél a kivitelnél is élvezhetjük.

A fix üveggel összeépített egyszárnyú teraszajtót választhatjuk például háló- vagy gyerekszobába is, ahol különösen fontos a friss levegő. Ezt folyamatosan biztosíthatjuk a teraszajtó bukóra állításával, miközben biztonságban tudhatjuk magunkat. 

A design szerelmeseinek fejlesztették a kívül-belül síkban futó műanyag ablakot és teraszajtót.

Az elfedett klasszikus, a kétszárnyú teraszajtó

Mára indokolatlanul mellőzötté vált a kétszárnyú teraszajtó, noha nyitott állapotában a teljes falnyílás átjárható, tehát a teljes nyithatóságra vonatkozó elvárásunknak tökéletesen eleget tesz. Egyetlen hátránya, hogy a lakótérbe befelé nyílik, azaz helyet kell neki biztosítani. 

Kétszárnyú teraszajtót két oldalon egy-egy fix résszel is tudunk sorolni. Ezek az ajtók  stíluselemként is megállják a helyüket: – ha a design úgy kívánja, akár osztókkal is rendelhetjük mind a fixeket, mind a nyíló szárnyakat.

Tipp: ha a berendezésünk megengedi, a teraszajtóba vasalatot olyan kérjünk, amivel nem csak 90 fokban, hanem akár 180 fokban is nyithatjuk az ajtókat. A küszöb kialakításánál is választhatunk a szinte a padlószintben lévő küszöb és a kicsit magasabb, ún. tokküszöbös verzió között. 

Az emelő-toló ajtó alternatívája a bukó-toló ajtó 

Elsőként vegyük az ún. bukó-toló ajtót górcső alá! Helytakarékos, hiszen a fix elem elé toljuk be a nyíló részt. A nevével ellentétben ez az ajtó nem buktatható. Az ajtó nem a padlóra, hanem a tokra szerelt sínen futva nyílik. 

Másik különbség az emelő-tolóval szemben a magasabb küszöb. Sokan azzal érvelnek mellette, hogy ősszel a szél nem hordja be olyan könnyen a leveleket. A kivitel mellett szól, hogy lényegesen kedvezőbb az ára, mint az emelő-tóló ajtónak. Önnek hogy tetszik ez a megoldás? 

A teraszok királynője, az emelő-toló ajtó

Az emelő-toló ajtó lényege, hogy falat kiváltva egy nagyobb falnyílást helytakarékosan és elegánsan tudunk megnyitni. Nagy üvegfelületekkel mintha tényleg a természetben éreznénk magunkat. A lapos küszöbön kényelmesen át tudunk járni, sőt ki is tudjuk tolni a grillezéshez szükséges eszköszöket. 

Természetesen a tolóajtókat is összeépíthetjük, lehet például 4 részből álló, középen két oldalra nyíló teraszajtónk is. 

Vagy az emelő-toló ajtót is lehet fix üvegezéssel vagy további emelő-tolókkal sorolni. Tervezhetünk műanyag/alu vagy fa-alu kombinációval.

Ne döntsön, amíg nem látta élőben!

A fentiekben éppen csak a leggyakoribb verziókat vázoltuk fel. Minden építkezőnek megvannak a saját elképzelései, sarokkövei, amihez ragaszkodik. Érdemes már a tervezési fázisban leellenőrizni, hogy a rajzokon szereplő tervek megvalósíthatóak-e, esetleg azok mentén lehetne-e még jobb kivitelt találni? Európa piacvezető ablakgyártója, az Internorm azért alakította ki a biatorbágyi Tóparkban több mint 400 nm-es bemutatótermét, hogy termékeit élőben ki lehessen próbálni. Nézze meg, próbálja ki, hogy jó döntést hozhasson!

Fotó: Internorm

2021. október 04.

Elképesztő átalakítás: így lesz a lepusztult erkélyből hívogató oázis!

Ha unjuk teraszunkat, erkélyünket, és nem tudjuk, hogyan hozhatnánk ki belőle a legtöbbet, érdemes példát vennünk az amerikai Jen Robinsonról. Unalmas, rideg, barátságtalan erkélyük...

2021. augusztus 20.

Ezt egy lakberendezés-rajongó sem hagyhatja ki!

2020-ban sajnos le kellett mondanunk a lakberendezési rendezvények legtöbbjéről, de idén végre újra megtartják a legizgalmasabb kiállításokat – így a wellness rajongók kedvencét, a...

2021. augusztus 18.

A skandinávok megmutatják, hogyan rendezd be stílusosan a nyaralót!

A nyaraló berendezése mindig nehéz feladat. Egy olyan teret kell alkotnunk, ahol tényleg kikapcsolhatunk – megfeledkezhetünk a munkáról, magunk mögött hagyhatjuk a mindennapi stresszt,...