Teraszajtót mindenáron – tippek a nekünk megfelelő kivitel kiválasztásához

Ha építkezünk, egyet már az elején biztosan tudunk: nagy teraszt és hatalmas üvegfelületeket akarunk. Mindenáron. Szerencsére többféle kivitel közül tudunk választani, így előrelátó tervezéssel valóra válhat az álmunk. Nézzük, milyen verziók vannak! 

A cikket szerkesztette: Internorm

Napjainkban is hódít még a minimalizmus: letisztult architektúra, hatalmas üvegfelületek, fehér-szürke színdominancia. Ehhez a stílushoz sajátos építtetői igények társulnak. Hogyan válasszunk nyílászárót, ami az elvárásoknak megfelel? Tudjuk-e mit várhatunk el komfortban, biztonságban, egyedi elképzeléseink megvalósításában?

Köztudott, hogy az egy családi házra fordítandó fűtési energia kb. 25–30%-a szó szerint ablakon kidobott pénz. A hatalmas üvegfalakkal rendelkező épületeknél ezért még fontosabb olyan ablakok, ajtók választása, hogy az épület energetikailag egyik leggyengébb láncszeméből energianyerő eszköz legyen.

Maximálisan minimalista dizájn

Az Internorm KF 405 műanyag/alumínium ablakát a minimalista stílushoz teremtették. Ráadásul az üvegszárnyas kivitelnek köszönhetően nemcsak több napfény jut be a szobába, de a fix és a nyíló szerkezetek kívülről teljesen egyformák.

A 21. század ablaka a dizájn és technológia szerelmeseinek

Akit a technika vívmánya nyűgöz le, annak a műanyag ablakok csúcsterméke, az Internorm KF 500 ablaka a megfelelő választás. Az Európában piacvezető osztrák gyártó ebbe az ablakba sűrítette 85 év gyártási tapasztalatát. A még több fényt biztosító üvegszárnytól és az ablakgyártásban kuriózumnak számító láthatatlan vasalattól a KF 500 ablak igazi dizájntermékké válik. De mi lehet a dizájnnál még fontosabb? A biztonság. Az Internorm saját fejlesztésű vasalatának köszönhetően ez a műanyag ablak szinte kiemelhetetlen – ezt több betörési próba is igazolja. A kérésre az ablakba építhető hőcserélős szellőzővel pedig ablaknyitás nélkül is folyamatosan friss, pollenmentes levegő biztosítható a lakásban. És mindezt a tulajdonos akár a telefonjáról is vezérelheti.

Vigye haza a természetet!

Mindenkinek más elképzelése van a tökéletes otthonról. Egy dologban azonban egyetértünk: a nappaliban ragaszkodunk az óriási üvegfelületekhez, hogy minél szervesebben kapcsolódjon a belső tér a külső természettel. Ehhez igazán nagy-vonalú megoldás az emelő-toló ajtó. A hőszigetelt, lapos küszöbön laza mozdulattal kitolhatjuk a zsúrkocsit a teraszra, a hatalmas ajtószárny gyerekek által is könnyedén mozgatható. Aki már látott ilyet, az érti, miért rajongunk ezért az impozáns megoldásért! Valljuk meg, ez a kivitel a legdrágább verzió. Érdemes elgondolkodni, vajon tényleg mindenhova ezt kell választanunk? Jóval költséghatékonyabb megoldás, ha a fix üvegeket kombináljuk egy „akár kívül-belül síkban záródó‟ teraszajtóval.

Az Internorm teljes termékválasztéka működés közben megtekinthető és kipróbálható Európa második legnagyobb nyílászáró-bemutatótermében Budaörsön. Látogasson el a 600 m2-es Internorm központi bemutatótermébe, ahol az ablakok és ajtók szakértői személyre szabott tanácsadás keretében segítenek kiválasztani termékeink közül az igényeinek leginkább megfelelőt!

Internorm

A jó hír, hogy vágyaink megvalósításában többféle megoldás közül tudunk választani. Sőt, nem csak kivitelről, de alapanyagról is döntenünk kell: mindegyik kivitelből ugyanis van külső alumíniumborítással védett műanyag vagy fa/alumínium kombináció. És akkor a színekről, felületekről nem is beszéltünk! De térjünk rá a kivitelekre!

A klasszikus egyszárnyú teraszajtó

Ha a kertkapcsolat optimális kialakítása vezérel minket, és a költségeinket is szeretnénk keretek között tartani, érdemes a klasszikus teraszajtóban gondolkodni. A teraszajtót össze lehet építeni akár ablakkal, akár földtől plafonig érő fix elemekkel, így a nagy üvegfelületeken beáradó fényt és a kert látványát ennél a kivitelnél is élvezhetjük.

A fix üveggel összeépített egyszárnyú teraszajtót választhatjuk például háló- vagy gyerekszobába is, ahol különösen fontos a friss levegő. Ezt folyamatosan biztosíthatjuk a teraszajtó bukóra állításával, miközben biztonságban tudhatjuk magunkat. 

A design szerelmeseinek fejlesztették a kívül-belül síkban futó műanyag ablakot és teraszajtót.

Az elfedett klasszikus, a kétszárnyú teraszajtó

Mára indokolatlanul mellőzötté vált a kétszárnyú teraszajtó, noha nyitott állapotában a teljes falnyílás átjárható, tehát a teljes nyithatóságra vonatkozó elvárásunknak tökéletesen eleget tesz. Egyetlen hátránya, hogy a lakótérbe befelé nyílik, azaz helyet kell neki biztosítani. 

Kétszárnyú teraszajtót két oldalon egy-egy fix résszel is tudunk sorolni. Ezek az ajtók  stíluselemként is megállják a helyüket: – ha a design úgy kívánja, akár osztókkal is rendelhetjük mind a fixeket, mind a nyíló szárnyakat.

Tipp: ha a berendezésünk megengedi, a teraszajtóba vasalatot olyan kérjünk, amivel nem csak 90 fokban, hanem akár 180 fokban is nyithatjuk az ajtókat. A küszöb kialakításánál is választhatunk a szinte a padlószintben lévő küszöb és a kicsit magasabb, ún. tokküszöbös verzió között. 

Az emelő-toló ajtó alternatívája a bukó-toló ajtó 

Elsőként vegyük az ún. bukó-toló ajtót górcső alá! Helytakarékos, hiszen a fix elem elé toljuk be a nyíló részt. A nevével ellentétben ez az ajtó nem buktatható. Az ajtó nem a padlóra, hanem a tokra szerelt sínen futva nyílik. 

Másik különbség az emelő-tolóval szemben a magasabb küszöb. Sokan azzal érvelnek mellette, hogy ősszel a szél nem hordja be olyan könnyen a leveleket. A kivitel mellett szól, hogy lényegesen kedvezőbb az ára, mint az emelő-tóló ajtónak. Önnek hogy tetszik ez a megoldás? 

A teraszok királynője, az emelő-toló ajtó

Az emelő-toló ajtó lényege, hogy falat kiváltva egy nagyobb falnyílást helytakarékosan és elegánsan tudunk megnyitni. Nagy üvegfelületekkel mintha tényleg a természetben éreznénk magunkat. A lapos küszöbön kényelmesen át tudunk járni, sőt ki is tudjuk tolni a grillezéshez szükséges eszköszöket. 

Természetesen a tolóajtókat is összeépíthetjük, lehet például 4 részből álló, középen két oldalra nyíló teraszajtónk is. 

Vagy az emelő-toló ajtót is lehet fix üvegezéssel vagy további emelő-tolókkal sorolni. Tervezhetünk műanyag/alu vagy fa-alu kombinációval.

Ne döntsön, amíg nem látta élőben!

A fentiekben éppen csak a leggyakoribb verziókat vázoltuk fel. Minden építkezőnek megvannak a saját elképzelései, sarokkövei, amihez ragaszkodik. Érdemes már a tervezési fázisban leellenőrizni, hogy a rajzokon szereplő tervek megvalósíthatóak-e, esetleg azok mentén lehetne-e még jobb kivitelt találni? Európa piacvezető ablakgyártója, az Internorm azért alakította ki a biatorbágyi Tóparkban több mint 400 nm-es bemutatótermét, hogy termékeit élőben ki lehessen próbálni. Nézze meg, próbálja ki, hogy jó döntést hozhasson!

Fotó: Internorm

2021. január 18.

Ez a legjobb és legegészségesebb újévi fogadalom!

Sokan minden év elején ugyanazokat a dolgokat fogadják meg – és az esetleges kezdeti lelkesedés után egy-két hét múlva már visszatérnek az alaphelyzethez, hogy aztán jövőre újra...

2021. január 14.

Mit szólnál egy saját szigethez Svédországban?

Mindenkinek más jelenti a tökéletes otthont. Van, akit a nagyvárosi loftlakások hoznak lázba, akad, akit a hegyvidéki villák – míg mások a vintage vidéki kunyhókért rajonganak....

2021. január 14.

Nézz be Jason Statham lenyűgöző tengerparti otthonába!

Jason Statham volt már élsportoló (úszott, ugrott és atletizált), kisstílű brit gengszter (Guy Ritchie korai filmjeiben), de a legtöbben mégis kemény akcióhősként ismerjük, aki bizony...