Kerti teendők októberben

Októberben kezdődik a lombhullás, a késői termények betakarítása, majd a felkészülés a teleltetésre. Ugyan az októberben elvégzett kerti munkák gyümölcsét majd csak jövőre élvezhetjük, kertünk és teraszunk azonban ezidőtájt is számos szépséget, kellemes időtöltést nyújthat számunkra… 

FOTÓ: Sipos Eszter

Ilyenkorra már a lombok, és a gyönyörű őszi termések színes pompájukba öltöznek, hogy őszi díszüket megmutassák még egyszer nekünk. A lombhullás folyamata egyrészt növényfajonként is változik, de az időjárástól is függ. Hosszú, enyhe ősz esetén a levélhullás fokozatos, aminek hátránya, hogy több menetben kell összegyűjtenünk azokat. 

A hirtelen beköszöntő fagyos éjszakák azonban egykettőre földre parancsolják a leveleket

FOTÓ: unsplash

A lomb összegyűjtése több szempontból is fontos: ha a gyepünket napokig, vagy akár heteken át lombszőnyeg borítja, befullad és kipusztulhat a fű. A fűfélék számára egyébként is sok problémát okoz a téli időszak, így jobb, ha nem rontjuk tovább kondíciójukat még ezzel is, hogy rajta hagyjuk a lehullott lombot. 

A komposztálás növény – és talajvédelem szempontjából is lényeges, érdemes hát beszereznünk egy komposztálót.  Ha eddig nem szereltettünk be kerti lámpákat, akkor szabadon álló kültéri lámpákat még most is beszerezhetünk, melyekkel megnyújthatjuk a kellemes, őszi esték hangulatos programjait.

Az EGLO ALAMONTE kültéri fali lámpái számos változatban, formai kialítással is elérhetők.

FOTÓ: EGLO

Az év utolsó fűnyírását is októberben célszerű elvégeznünk, a helyes vágási magasságra ügyelve – ez kb 5-6 cm. Ha ugyanis túl alacsonyra vágjuk, akkor könnyebben fagykárt szenvedhet a fű, ha pedig túl magasra, akkor a hótakaró fekteti majd földre, és az egymáson fekvő nedves fűszálak rothadásnak indulnak majd a tavaszi felmelegedés idején. 

A fagyra érzékeny, illetve a fiatal cserjéket, díszcserjéket érdemes már ilyenkor betakarni, ágaikat összekötni. 

A hónap végéig a tárolásra szánt késői zöldségek betakarításának is eljött az ideje, ilyenek a sárgarépa, a fejes káposzta vagy a sütőtök. 

FOTÓ: unsplash

Ám csak a tökéletes, ép példányokat tároljuk el – a sérülteken megtelepedő kórokozók tönkretehetik az egész állományt. 

November már a legutolsó őszi hónap, ám a lelkes kerttulajdonosok még ilyenkor is találnak némi tennivalót a kertben. A november az őszi mélyszántás és a kertásás utolsó hónapja. 

Célja, hogy a felső termékeny réteget lefordítsuk a talajba, így az idei gyökérzóna kerül feljebb, amelynek a tápanyagtartalmát még nem használták el a növények, az pedig lejjebb kerül. A késő ősszel ily módon meglazított talaj a fagyok hatására tavaszra magától apró morzsás, göröngyös lesz, ami ideális a magágyaknak. Ha csak tavasszal ásunk, ezt az „aprózást” a fagy nem tudja elvégezni, így tavaszra nehezebb dolgunk lesz. 

Az ásással egy időben trágyázhatunk, komposztálhatunk is: amennyiben foszfor és kálium tartalmú műtrágyát használunk, ezt még ősszel is kijuttathatjuk, nem fogja kimosnia csapadék a talajból. 

Az ásás után persze a jól megérdemelt pihenés se maradjon el!

FOTÓ: unsplash

Ha nagyon fázunk, egy pihe-puha takaró, néhány nagyobb gyertya, vagy kültéri kandalló is a segítségünkre siethet, ám léteznek ma már kifejezetten teraszfűtésre alkalmas radiátorok is, például a NORDINOVA  termékei.

Még a kifejezetten szeles, őszi időben is élvezhetjük a kellemes enyhe napsütést teraszunkon a Hergoup kerti teraszárnyékoló szerkezetek segítségével. Az összegyűjthető ponyvás CUBIC textilje különleges módon, kétoldali lejtéssel vezeti el az esővizet, a LAGUNE oldalárnyékolókkal is ellátott modellek pedig a szél ellen is védenek. 

FOTÓ: Herguop, Atenád „Lagune” árnyékolók

November végére a gyümölcsfák és a díszcserjék is már nyugalmi állapotba kerültek, így az aktuális metszéseket el tudjuk végezni rajtuk. A mélynyugalmi állapot azért lényeges, mert már addigra megszűnt a nedvek keringése a növényben, így a fertőzések sem tudnak már ilyenkor elterjedni a növényben, amire a nyílt sebzésekből adódóan esély lenne. 

Fagymentes időben még ültethetünk is szabadgyökerű gyümölcsfákat, díszfákat és cserjéket. Ám hiába nedves a talaj, azt a növény már nem tudja úgy hasznosítani, ezért fontos, hogy az ültető gödörbe visszahordott földet kellőképpen locsoljuk be, iszapoljuk, majd tapossuk be jól a gyökerek közé. 

Az őszi kert tehát számos kerti munkát, és persze a kikapcsolódás, pihenés lehetőségét is kínálja nekünk: használjuk hát ki ezt az egészséges felfrissülést!

2023. augusztus 01.

Így tárolhatod stílusosan kerti szerszámaidat!

Ha fontosak számunkra a részletek, és igényes tárolási megoldásokat keresünk, mindenképp érdemes megismernünk a jövő eszköztárolóit. Amennyiben stílusos kertre vagy teraszra...

2023. július 28.

Időtálló álomburkolat: a Woody WPC új szintre emeli a kertedet!

Ha strapabíró és gyönyörű teraszra vágyunk, a WPC burkolat segítségével könnyen feldobhatjuk otthonunkat. Amikor a terasz vagy a kert burkolásáról van szó, mindenképp olyan...

2023. július 27.

Így alkothatsz gyönyörű és vidám enteriőrt a fekete és a fa kombinációjával

A Santa Monica-i otthont a mexikói dizájn jegyében alkották meg. Amikor Mónica Calderón tervező és Ezequiel Farca építész 13 évvel ezelőtt Mexikóból Los Angelesbe költözött,...