Kerti teendők októberben

Októberben kezdődik a lombhullás, a késői termények betakarítása, majd a felkészülés a teleltetésre. Ugyan az októberben elvégzett kerti munkák gyümölcsét majd csak jövőre élvezhetjük, kertünk és teraszunk azonban ezidőtájt is számos szépséget, kellemes időtöltést nyújthat számunkra… 

FOTÓ: Sipos Eszter

Ilyenkorra már a lombok, és a gyönyörű őszi termések színes pompájukba öltöznek, hogy őszi díszüket megmutassák még egyszer nekünk. A lombhullás folyamata egyrészt növényfajonként is változik, de az időjárástól is függ. Hosszú, enyhe ősz esetén a levélhullás fokozatos, aminek hátránya, hogy több menetben kell összegyűjtenünk azokat. 

A hirtelen beköszöntő fagyos éjszakák azonban egykettőre földre parancsolják a leveleket

FOTÓ: unsplash

A lomb összegyűjtése több szempontból is fontos: ha a gyepünket napokig, vagy akár heteken át lombszőnyeg borítja, befullad és kipusztulhat a fű. A fűfélék számára egyébként is sok problémát okoz a téli időszak, így jobb, ha nem rontjuk tovább kondíciójukat még ezzel is, hogy rajta hagyjuk a lehullott lombot. 

A komposztálás növény – és talajvédelem szempontjából is lényeges, érdemes hát beszereznünk egy komposztálót.  Ha eddig nem szereltettünk be kerti lámpákat, akkor szabadon álló kültéri lámpákat még most is beszerezhetünk, melyekkel megnyújthatjuk a kellemes, őszi esték hangulatos programjait.

Az EGLO ALAMONTE kültéri fali lámpái számos változatban, formai kialítással is elérhetők.

FOTÓ: EGLO

Az év utolsó fűnyírását is októberben célszerű elvégeznünk, a helyes vágási magasságra ügyelve – ez kb 5-6 cm. Ha ugyanis túl alacsonyra vágjuk, akkor könnyebben fagykárt szenvedhet a fű, ha pedig túl magasra, akkor a hótakaró fekteti majd földre, és az egymáson fekvő nedves fűszálak rothadásnak indulnak majd a tavaszi felmelegedés idején. 

A fagyra érzékeny, illetve a fiatal cserjéket, díszcserjéket érdemes már ilyenkor betakarni, ágaikat összekötni. 

A hónap végéig a tárolásra szánt késői zöldségek betakarításának is eljött az ideje, ilyenek a sárgarépa, a fejes káposzta vagy a sütőtök. 

FOTÓ: unsplash

Ám csak a tökéletes, ép példányokat tároljuk el – a sérülteken megtelepedő kórokozók tönkretehetik az egész állományt. 

November már a legutolsó őszi hónap, ám a lelkes kerttulajdonosok még ilyenkor is találnak némi tennivalót a kertben. A november az őszi mélyszántás és a kertásás utolsó hónapja. 

Célja, hogy a felső termékeny réteget lefordítsuk a talajba, így az idei gyökérzóna kerül feljebb, amelynek a tápanyagtartalmát még nem használták el a növények, az pedig lejjebb kerül. A késő ősszel ily módon meglazított talaj a fagyok hatására tavaszra magától apró morzsás, göröngyös lesz, ami ideális a magágyaknak. Ha csak tavasszal ásunk, ezt az „aprózást” a fagy nem tudja elvégezni, így tavaszra nehezebb dolgunk lesz. 

Az ásással egy időben trágyázhatunk, komposztálhatunk is: amennyiben foszfor és kálium tartalmú műtrágyát használunk, ezt még ősszel is kijuttathatjuk, nem fogja kimosnia csapadék a talajból. 

Az ásás után persze a jól megérdemelt pihenés se maradjon el!

FOTÓ: unsplash

Ha nagyon fázunk, egy pihe-puha takaró, néhány nagyobb gyertya, vagy kültéri kandalló is a segítségünkre siethet, ám léteznek ma már kifejezetten teraszfűtésre alkalmas radiátorok is, például a NORDINOVA  termékei.

Még a kifejezetten szeles, őszi időben is élvezhetjük a kellemes enyhe napsütést teraszunkon a Hergoup kerti teraszárnyékoló szerkezetek segítségével. Az összegyűjthető ponyvás CUBIC textilje különleges módon, kétoldali lejtéssel vezeti el az esővizet, a LAGUNE oldalárnyékolókkal is ellátott modellek pedig a szél ellen is védenek. 

FOTÓ: Herguop, Atenád „Lagune” árnyékolók

November végére a gyümölcsfák és a díszcserjék is már nyugalmi állapotba kerültek, így az aktuális metszéseket el tudjuk végezni rajtuk. A mélynyugalmi állapot azért lényeges, mert már addigra megszűnt a nedvek keringése a növényben, így a fertőzések sem tudnak már ilyenkor elterjedni a növényben, amire a nyílt sebzésekből adódóan esély lenne. 

Fagymentes időben még ültethetünk is szabadgyökerű gyümölcsfákat, díszfákat és cserjéket. Ám hiába nedves a talaj, azt a növény már nem tudja úgy hasznosítani, ezért fontos, hogy az ültető gödörbe visszahordott földet kellőképpen locsoljuk be, iszapoljuk, majd tapossuk be jól a gyökerek közé. 

Az őszi kert tehát számos kerti munkát, és persze a kikapcsolódás, pihenés lehetőségét is kínálja nekünk: használjuk hát ki ezt az egészséges felfrissülést!

2023. április 18.

Így lehet mindig makulátlanul gyönyörű konyhád és fürdőszobád!

Nemcsak a burkolatokra érdemes odafigyelni, hanem a megfelelő fugára is, ha igazán ütős látványra vágyunk. Sokan úgy gondolják, hogy az esztétikus fürdőszoba és konyha...

2022. december 14.

Lázár Chef álomkonyhája nem olyan, mint gondolnád

Kíváncsiak vagyunk rá, milyen a tökéletes konyha Magyarország egyik leghíresebb séfje szerint? Konyhatervezési tanácsokra vágyunk – vagy épp újabb szintre emelnénk a gasztronómiai...

2022. október 21.

Király Linda álomkonyhája mindenki számára kitűnő inspiráció

Az énekesnő imád főzni – és ezt a szenvedélyét konyhája is tükrözi. Mindig érdekes betekintést nyerni egy híresség otthonába: sokszor ihletet kaphat az ember, és így saját...