Tavaszi home office

A statisztikák szerint egyre többen dolgoznak otthonról – akár azért, mert szabadúszók, akár azért, mert a munkaadójuk lehetővé teszi számukra a távoli munkavégzést. S vannak persze olyanok is, akiknek a hobbijához szükséges egy nyugodt szoba(rész), ahol zavartalanul alkothatnak.

A jó home office néhány egyszerű alapelv mentén kialakítható. A lényeg az, hogy biztosítsuk a munkavégzéshez szükséges feltételeket (hely, fény, eszközök), és egy-egy apró designcsínnyel tegyük vonzóvá a dolgozó területet – hogy szívesen üljünk le dolgozni.

 

TÉR

Talán magától értetődően hangzik, de fontos, hogy az otthoni irodánk könnyen megközelíthető legyen, ne kelljen mondjuk bútorokat félretolnunk, mielőtt leülnénk dolgozni. Abban azonban már megoszlanak a vélemények, hogy mennyire jó, ha mások számára is könnyen elérhető a dolgozó sarkunk. Ha szeretjük, hogy körülöttünk szöszmötöl (rajcsúrozik) a család, nyugodtan kialakíthatjuk munkahelyünket a nappaliban is. Ha azonban teljes csöndre van szükségünk a koncentrációhoz, próbáljunk olyan megoldást találni, amelyben néha magunkra csukhatjuk az ajtót.

Ugyanígy “alkati kérdés”, hogy ablakkal vagy fallal szemben szeretünk ülni – van, aki mindennél többre tartja a természetes fényt, míg másokat megzavar, elterelik a figyelmét az utcai történések.

És persze az is fontos, hogy az igényeinknek megfelelő szabad terünk legyen. Ne kelljen behúznunk a fejünket egy alacsony polc miatt, és ne üssük be folyton a könyökünket, ha az egérért nyúlunk. Elférjenek az eszközeink az asztalon, és legyen elegendő konnektorunk.

ÚTVONALAK

Munkavégzés közben fel-fel kell állnunk megnézni, nyomtatni, elővenni és eltenni dolgokat. Érdemes egy kockás lapon felrajzolni a lehetséges közlekedési útvonalakat, s ebből aztán két fontos dolgot is látni fogunk. Az első, hogy a leggyakrabban használt eszközök vannak-e a legközelebb hozzánk. Hacsak nem arra törekszünk, hogy munkavégzés közben minél többet mozogjunk (ami egyébként szintén jó stratégia), tegyük a kezünk ügyébe a legsűrűbben használt holmikat – nyomtatót, mappákat, kávéfőzőt…

A második ok pedig, amiért érdemes rajzolnunk, hogy lássuk, van-e bútor a közlekedési útvonalunkon, illetve, egyenes vonalban tudunk-e haladni, vagy kerülgetnünk kell-e a dohányzóasztalt, fotelt, vagy egy terebélyes szobanövényt. Ez csak addig fog mellékes szempontnak tűnni, amíg egyszer elgondolkodva beléjük nem botlunk.

FUNKCIÓ ÉS ESZTÉTIKUM

Két dolog biztosan van egy home officeban: tárolók és lámpák.

Fontos azonban, hogy ne csak a funkciót tartsuk szem előtt, lássuk meg ezekben a kötelező kellékekben a design lehetőséget is.

Tárolóink tegyék lehetővé, hogy könnyen és gyorsan eltüntethessük amire éppen nincs szükségünk, és ugyanilyen könnyen és gyorsan meg is találjuk bennük, amit keresünk – ugyanakkor legyen jó érzés rájuk nézni.

Ugyanez érvényes a lámpákra is – fontos, hogy kellően erős fényt adjanak, sőt, a fény hőfoka sem mindegy, és kell némi rugalmasság, hiszen előfordulhat, hogy asztalunknak nem mindig ugyanazt a szegletét akarjuk megvilágítani. Mégis, ezek a darabok is lehetnek szépek, s ha odafigyelünk erre, egy-egy komolyabb feladat közben felpillantva jó érzéssel tölt majd el a látvány, oldja bennünk a feszültséget.

Tavasszal a pasztelles árnyalatú kiegészítők a gyümölcsfák virágait idézik – ugyanezek a színek nyáron már a fagylaltokra emlékeztetnek majd!

EGLO BORGILLIO állólámpa és íróasztali lámpa

+1 TIPP

A növények a legritkább esetben szükségesek az eredményes munkavégzéshez, mégis feldobják home office-unkat. Egy vidám, egészségesen zöldellő cserepessel, vagy egy csokor friss vágott virággal derűs életörömöt csempészhetünk az íróasztalunkra – nem csak tavasszal.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...