Szürrealisztikus jövőkép otthonainkban II. rész

A mag gyújtópontjában az uralkodó térelem a konyha, melynek magason kiemelkedő, térben átforduló pultjának dinamizmusa uralja a teret és a látványt...

A tér alakításánál a természet beemelése mellett nem csak az elegancia, de a praktikum alapelveit is szem előtt tartotta Róbert természetesen, ennek nyomán született meg a konyha és nappalit elválasztó konyhapult. A forma nem csak az anyagon uralkodik, de a funkción is: az összemosódott terekben a pult egyszerre összeköt és lehatárol.

A konyhaszekrény azonban már letisztult, egyszerű vonalvezetésű. Az ajtók mögött felbukkanó éles ív vezeti, a szemet majd az elszívó mögött található érdekes tekergő forma előtt kimagasló bronzszínű elszívón megragad a tekintett. Az étkezőnél a hullámzóan ívelt vonalvezetés ismét visszaköszön a Kartell székek sziluettjében, és a Possi asztal formájában. A tárgyak könnyed légies teret alkotnak a növényfal előtt.

A terek alakításánál fontos hangsúlyt kapott a forma. A mesterséges és természetes anyagok összefűzése, valamint a bennük rejlő szögletes és organikus formák érdekes sziluettje különös kettősséget alkot az eklektika világában. Ez a dualitás a lakás valamennyi terében megmutatkozik. Tömegformálást illetően a természet formáival apellált a tervező, melynek kiinduló gondolatmenete a természet közeliség, az, hogyan tudjuk modern, mai életterünkbe beintegrálni a természetet?

Az íves formákkal a lombos erdők túlburjánzását, a nagy mezők tágasságát igyekezett felidézni Róbert, az organikus formák az emberi testben és a természetben mindenütt fellelhetőek – a Marmorin fürdőszoba szaniterek például gyönyörűen visszaadják ezt, a vizet idéző árnyalatú csempe előterében.

Az egész úgy aránylik részhez, mint a rész az egészhez: A lakás valamennyi része, mind stílusában, mind pedig irányultságában összefügg minden egyes elemmel.

A lakás legizgalmasabb, legegyedibb helyisége a relaxációs - inspirációs tér és mely egyben játszószoba is, vagyis abszolút multifunkcionálisan működik.

A családtagoknál gyakori, általános probléma, hogy nem megfelelően kommunikálnak egymással, nem fogalmazzák meg nyíltan gondolataikat, nem beszélik meg egymással gondjaikat, érzéseiket – így a feszültségek egyre csak halmozódnak. „Elképzelésemben egy térben összpontosítanám a család mindhárom tagjának szükségleteit” – magyarázza Róbert.

Ehhez egyaránt nyitott, de mégis zártan elszeparálható, vegyes rendeltetésű térre van szükség. Egy olyan tér, ami mindhármuk gondolatainak színhelye: gyermeküknek játszószoba, családi kuckó ahol a szülők felhőtlenül játszhatnak a vele, miközben inspirációs tér a felnőtteknek is, ahol ki-ki átgondolhatja az őt éppen foglalkoztató kérdéseket, és feltöltődhet energiával. Relaxációs tér, ahol az anya kipihenheti az anyai teendők okozta fáradalmakat - valamint mindhármuk egymással való kommunikációjának helyszíne.

A szoba világosságot, szellősséget áraszt, egyszerű, de különböző igényekhez egyaránt alkalmazkodó és könnyen átrendezhető bútorokkal berendezett, és - noha többfunkciós - mégsem kelt zsúfolt érzetet. A harmonikaajtó segítségével egy könnyed mozdulattal ez a nyitottság meg is szüntethető, s akkor egy intim kis kuckóvá válhat igény szerint.

A gyerekszoba – szintén az a hely, amely biztonságot, stabilitást kell, hogy nyújtson a gyermek számára. A személyes kuckó hangulatának megteremtése is fontos, mert itt a gyermek egyedül maradhat a saját egyedi világában. A gyerekszoba hangulata lehetővé teszi a gyermek haragjának, félelmeinek konfliktusainak feloldását, és az ebből fakadó örömök átélését.

Fontos, hogy a szoba inger gazdag legyen, ösztönözze a gyermek képzeletét, elősegítse képességeinek fejlődését. Meg kell tehát találni a megfelelő középutat, hogy a térelemek megfelelően működjenek, kommunikáljanak egymással.

Egy kisgyermeknél lényeges szempont, hogy a tér tágas és világos legyen, de mivel nincs lehetősége a tervezőnek a gyerekszoba méreteit növelni, ezért a tágas hatást világos, fényes színekkel és textúrákkal oldotta meg. A legmeghatározóbb dolog a szobában uralkodó szín: a világos lazac piros. Fontos, hogy a szín közvetlen hatást gyakoroljon a kisgyermek hangulatára. Ez a szín pedig pozitív hatással van a gyermek lelkivilágára, kellőképpen dinamikus, ugyanakkor erőt és jókedvet, boldogságot, derűt áraszt.

Tekintettel a gyermek növekedésére, a folyamatosan változó gyermeki igények kielégítésére - a leginkább költséghatékony megoldás, ha a falak átszínezését vagy tapétázását választjuk. Bútorzatát illetően éppen ezen okból kifolyólag visszafogott, jellegtelen, homogén árnyalatokat, könnyed vonalvezetést érdemes választani – javasolja a tervező.

A hálószobában stílusosan az ívesen kecses, kissé barokk jelleget öltő formák, a hegyes és tompa élek, vonalak szövevényes egységét az arany és barna, valamint a fekete és fehér színek vibráló dominanciája tesz még látványosabbá. Az arany szín használata egyszerre idézi fel az Art Nouveau romantikus világát, furcsa elegyet alkotva a popkultúra jelenkori elemeivel.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. október 10.

„Letisztult, modern, sallangmentes komponálás” – Vadász Bence építésszel beszélgettünk

Az OtthoNNeked életében fontos szerepet tölt be az évről évre kiírásra kerülő Jövő Otthonai építész ötletpályázat. Idén is sokan döntöttek úgy, hogy megmérettetik magukat....

2019. október 09.

Le Corbusier – Az építészet francia mestere

Charles-Edouard Jeanneret, ismertebb nevén Le Corbusier 1887. október 6-án született a svájci La-Chaux-de-Fonds városában. Életének 77 éve alatt forradalmasította az építészetet, és a...

2019. október 08.

Otthon Design Ősz 2019.

2019. október 11-13. között kerül megrendezésre az idei Otthon Design Ősz. A kiállításnak otthont adó Hungexpo egy hétvégre átadja magát a lakberendezési trendeknek és...