Szürrealisztikus jövőkép otthonainkban II. rész

A mag gyújtópontjában az uralkodó térelem a konyha, melynek magason kiemelkedő, térben átforduló pultjának dinamizmusa uralja a teret és a látványt…

A tér alakításánál a természet beemelése mellett nem csak az elegancia, de a praktikum alapelveit is szem előtt tartotta Róbert természetesen, ennek nyomán született meg a konyha és nappalit elválasztó konyhapult. A forma nem csak az anyagon uralkodik, de a funkción is: az összemosódott terekben a pult egyszerre összeköt és lehatárol.

A konyhaszekrény azonban már letisztult, egyszerű vonalvezetésű. Az ajtók mögött felbukkanó éles ív vezeti, a szemet majd az elszívó mögött található érdekes tekergő forma előtt kimagasló bronzszínű elszívón megragad a tekintett. Az étkezőnél a hullámzóan ívelt vonalvezetés ismét visszaköszön a Kartell székek sziluettjében, és a Possi asztal formájában. A tárgyak könnyed légies teret alkotnak a növényfal előtt.

A terek alakításánál fontos hangsúlyt kapott a forma. A mesterséges és természetes anyagok összefűzése, valamint a bennük rejlő szögletes és organikus formák érdekes sziluettje különös kettősséget alkot az eklektika világában. Ez a dualitás a lakás valamennyi terében megmutatkozik. Tömegformálást illetően a természet formáival apellált a tervező, melynek kiinduló gondolatmenete a természet közeliség, az, hogyan tudjuk modern, mai életterünkbe beintegrálni a természetet?

Az íves formákkal a lombos erdők túlburjánzását, a nagy mezők tágasságát igyekezett felidézni Róbert, az organikus formák az emberi testben és a természetben mindenütt fellelhetőek – a Marmorin fürdőszoba szaniterek például gyönyörűen visszaadják ezt, a vizet idéző árnyalatú csempe előterében.

Az egész úgy aránylik részhez, mint a rész az egészhez: A lakás valamennyi része, mind stílusában, mind pedig irányultságában összefügg minden egyes elemmel.

A lakás legizgalmasabb, legegyedibb helyisége a relaxációs – inspirációs tér és mely egyben játszószoba is, vagyis abszolút multifunkcionálisan működik.

A családtagoknál gyakori, általános probléma, hogy nem megfelelően kommunikálnak egymással, nem fogalmazzák meg nyíltan gondolataikat, nem beszélik meg egymással gondjaikat, érzéseiket – így a feszültségek egyre csak halmozódnak. „Elképzelésemben egy térben összpontosítanám a család mindhárom tagjának szükségleteit” – magyarázza Róbert.

Ehhez egyaránt nyitott, de mégis zártan elszeparálható, vegyes rendeltetésű térre van szükség. Egy olyan tér, ami mindhármuk gondolatainak színhelye: gyermeküknek játszószoba, családi kuckó ahol a szülők felhőtlenül játszhatnak a vele, miközben inspirációs tér a felnőtteknek is, ahol ki-ki átgondolhatja az őt éppen foglalkoztató kérdéseket, és feltöltődhet energiával. Relaxációs tér, ahol az anya kipihenheti az anyai teendők okozta fáradalmakat – valamint mindhármuk egymással való kommunikációjának helyszíne.

A szoba világosságot, szellősséget áraszt, egyszerű, de különböző igényekhez egyaránt alkalmazkodó és könnyen átrendezhető bútorokkal berendezett, és – noha többfunkciós – mégsem kelt zsúfolt érzetet. A harmonikaajtó segítségével egy könnyed mozdulattal ez a nyitottság meg is szüntethető, s akkor egy intim kis kuckóvá válhat igény szerint.

A gyerekszoba – szintén az a hely, amely biztonságot, stabilitást kell, hogy nyújtson a gyermek számára. A személyes kuckó hangulatának megteremtése is fontos, mert itt a gyermek egyedül maradhat a saját egyedi világában. A gyerekszoba hangulata lehetővé teszi a gyermek haragjának, félelmeinek konfliktusainak feloldását, és az ebből fakadó örömök átélését.

Fontos, hogy a szoba inger gazdag legyen, ösztönözze a gyermek képzeletét, elősegítse képességeinek fejlődését. Meg kell tehát találni a megfelelő középutat, hogy a térelemek megfelelően működjenek, kommunikáljanak egymással.

Egy kisgyermeknél lényeges szempont, hogy a tér tágas és világos legyen, de mivel nincs lehetősége a tervezőnek a gyerekszoba méreteit növelni, ezért a tágas hatást világos, fényes színekkel és textúrákkal oldotta meg. A legmeghatározóbb dolog a szobában uralkodó szín: a világos lazac piros. Fontos, hogy a szín közvetlen hatást gyakoroljon a kisgyermek hangulatára. Ez a szín pedig pozitív hatással van a gyermek lelkivilágára, kellőképpen dinamikus, ugyanakkor erőt és jókedvet, boldogságot, derűt áraszt.

Tekintettel a gyermek növekedésére, a folyamatosan változó gyermeki igények kielégítésére – a leginkább költséghatékony megoldás, ha a falak átszínezését vagy tapétázását választjuk. Bútorzatát illetően éppen ezen okból kifolyólag visszafogott, jellegtelen, homogén árnyalatokat, könnyed vonalvezetést érdemes választani – javasolja a tervező.

A hálószobában stílusosan az ívesen kecses, kissé barokk jelleget öltő formák, a hegyes és tompa élek, vonalak szövevényes egységét az arany és barna, valamint a fekete és fehér színek vibráló dominanciája tesz még látványosabbá. Az arany szín használata egyszerre idézi fel az Art Nouveau romantikus világát, furcsa elegyet alkotva a popkultúra jelenkori elemeivel.

2021. augusztus 26.

Járd körbe Frank Sinatra egykori legendás otthonát!

Frank Sinatra minden idők egyik legnagyobb sztárja. Pop-dzsessz énekes, színész, vállalkozó – legenda. Az 1915-ben született Sinatra hosszú élete alatt rengeteg emlékezetes dalt és...

2021. július 22.

A hiba, ami tönkreteszi a teraszodat – és így kerülheted el!

Az esztétikus otthon kialakításánál rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk. Fontosak az arányok, a színek, a minták, a textúrák, az elrendezés; egységes stílust kell kialakítanunk...

2021. június 17.

Építkezni készülsz? Erre készülj fel! – Otthontervezési és lakberendezési tippek

2020 szinte mindent megváltoztatott: az építőipar sem kivétel. Ha építkezni, felújítani szeretnénk, nem árt, ha felkészülünk néhány változásra – de pontosan mi vár ránk, ha új...