Szakértő szemmel

Mi a kapocs az 5. századi, tiszántúli gepida lelet, a GEO ’96 Kft KŐ-TÁR „metálpala” burkolata, a magyar Szent Korona és India között?  Ígérem, a végére kiderül!

Metamorf kőzetek, kőburkolatok

Mely típusokat használja a kőipar, mik a jellemzők, miért érdekesek az ezekből készült burkolatok?

A márvány évezredek óta fontos építő- és díszítőkő. Az athéni Akropolisz épületei, szobrok, paloták burkolatai, az indiai Taj Mahal kőanyaga is márvány.

Néha márványnak nevezik a tardosi vörös mészkövet is, ez azonban kőzettanilag nem márvány, hanem mészkő.  A tardosi mészkő ősmaradványokban gazdag (pl. Ammonites), a kristályos márványok soha nem tartalmaznak ősmaradványokat. Bizonyára polírozhatósága, szépsége miatt (Mátyás király visegrádi palotájában lévő kőkút is ebből készült) illették a márvány névvel. A sötétzöld szerpentinitre is gyakran mondják, hogy márvány. Ez ugyancsak metamorf kőzet, de nem márvány, mert nem mészkőből keletkezett, hanem magmás kőzetekből, így kőzetalkotó ásványai is eltérőek.

A márvány napjaink belsőépítészetében is kedvelt, eleganciát, gazdagságot reprezentáló burkolat. A tiszta fehértől a szürkés eresen át, vöröses, zöldes és fekete márványokat egyaránt árulnak. Fontos, hogy szakember, megfelelő anyagokkal (fehér ragasztó, nem ecetsavas fuga….stb) végezze a kivitelezést. Fontos, hogy az értékesítő vagy a kivitelező pontos karbantartási útmutatót adjon a burkolathoz. Márványt soha nem szabad savas tisztítószerrel takarítani, mert az megmarja, mattá teszi a felületét. Nemcsak a háztartási sósav savas szer, rengeteg készítmény tartalmaz savas hatóanyagot, használatuk előtt érdemes végigböngészni a szinte olvashatatlan apróbetűs részt is. Vörösbor, kávé foltot hagyhatnak a felületén. Ezért már tervezéskor egyeztessünk a tulajdonossal, hogy az életviteléhez igazodóan ajánlhassunk kőburkolatot. Ha egy régi lakásban márványburkolat van, felújításkor, ha lehet, ne dobják ki, mentsék meg.  Újracsiszolással, polírozással nagyon szépen felújítható e kő.

Palák, agyagpalák

A pala szó réteges szerkezetre utal. Hasítható, általában kézi erővel fejtett lapok. Tetőfedésre is régóta használják, ma újra divatos e célra is. Modern, klasszikus és rusztikus terekbe egyaránt találunk megfelelő típust.

Általában sötét, fekete, szürkés, barnás, zöldes kőzet. A fekete palában vasas ásványok is jelen lehetnek, melyek nedvesség hatására oxidálódnak, és „rozsdás”, barnás elszíneződés jelentkezhet. A folyamat gátolható víztaszító impregnálással (Waterseal), a már kialakult folt erős vegyszerrel eltávolítható. A „peacock” pala meleg, tüzes színe miatt kedvelt. (itt jegyzem meg, hogy a kőkereskedelemben sokszor használnak fantázianeveket, ilyen ez a peacock = páva megnevezés is, mely a kő színgazdagságára utal). A színek intenzitását tovább emeli, ha színkiemelő impregnálószerrel (Block Paving Seal) kezeljük a kőfelületet.

A palák savas tisztítószerekre nem érzékenyek, beltérben falra és padlóra egyaránt alkalmas burkolatok. A természetes hasított járófelület porszívóval, felmosással tisztítható, előnye, hogy kevésbé csúszós, mint a sima polírozott lapok.

Csillámpalák

A neve elárulja: réteges szerkezetű és szép, természetesen csillogó kőzet. A benne lévő csillámásványok: muszkovit, biotit…stb. teszik érdekessé. Az „ezüstpala” halványszürkés, csillogó, leveles, szálas szövetű szerkezete miatt különleges, szép burkolókő.

Ilyen kőburkolat még pl. a „metálpala” és a „bronzpala” is. Ezek felületén kis kidudorodó gömbök formájában gránát ásványok is találhatóak.

Volt vevőnk, aki nagyon megörült ennek, mert ő hitt az ásványok gyógyító erejében, és a gránátnak jelentős és sokrétű a gyógyhatása az ezotéria szerint. Más vevőnknek nagyon tetszett a metálpala, csak ilyen „pöttyök” nélkül kérte volna. Sajnos, ez utóbbi kérésnek nem tudtunk eleget tenni, mert hisz ezt a burkolólapot a természet alkotta, nem gyártósor.

A csillámpalák hasított felületű lapjai falra, a polírozottak padlóra is nagyon alkalmasak. A polírozott metálpala különleges játéka, hogy annak ellenére, hogy tapintásra teljesen sima, ránézésre strukturáltnak tűnik.A palák és a csillámpalák szépségét a helyi megvilágítás még fokozza. Tisztítása, karbantartása az agyagpaláéval megegyező.

Kvarcitok, kvarcitpalák

Ez is árulkodó név: jellemző ásványa kvarc, mely egy nagyon kemény ásvány (Mohs skála 7. keménységi fok), így nem meglepő, hogy a kvarcit is egy kemény ellenálló, tartós kőzet. E tulajdonsága miatt nemcsak beltéri, hanem kültéri padlólapnak is ajánljuk. A „Silver Grey” kvarcitlapok napsütésben világos ezüstös színt (csillámok), árnyékban sötétebb, mélyebb szürkét mutatnak. E „színjátékot” beltérben is élvezhetjük napfényes térben, vagy megvilágítással rásegítve.

Az erős tisztítószereket is jól bírja, savakra nem érzékeny. Nemcsak lakások, hanem nagy forgalmú közösségi terek (étterem, szálloda, borozó, wellness központ…stb) fal- és padlóburkolatára is alkalmas kőlapok.

Gneisz

A kereskedelmi katalógusokban gyakran a gránitok között találhatjuk. Ásványai ugyan hasonlóak, de a gránit mélységi magmás kőzet, a gneisz pedig metamorf. Jellemző lehet rá az ún. irányított szövet, azaz a sötétebb és világosabb részek mintegy elkülönülve, sávosan jelennek meg. Csillámásványok és gránát ásványok is jelen vannak.
A természetes kőpanelek legtöbb típusa metamorf kőzetek felvágásával majd az elemek összeragasztásával készül.


És végül… egy kis segítség és egyben élvezetes olvasmány a cikk elején feltett kérdés megválaszolásához!

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...