Az extravagáns Ultra Violet lett a 2018-as év Pantone-színe

Idén az év Pantone-színe az extravagáns és kihívó ultraibolya árnyalatú lila. A Pantone vállalat minden éveben felrázza kicsit a design világot, mikor bejelenti az év színét. Most sem volt ez másként. Ebben az évben a feltűnő és domináns Ultra Violet lett a nyerő, nem kis meglepetésre.

Ha visszatekintünk az előző évek győztes árnyalataira, például a tavalyi Greenery (NCS kód: S 2060 – G40Y) nevű, növényi zöld árnyalatra, tisztán látszik a különbség: ebben az évben a természet helyett sokkal inkább a természetfelettire került a hangsúly.

Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute ügyvezető igazgatója szerint az éles váltás és a merész választás nem véletlen, sokkal inkább szükségszerű.

„Olyan időket élünk, amikor nagy szükség van a találékonyságra és a képzelőerőre. Ez a fajta kreativitás jelenik meg az Ultra Violet árnyalatban is, ami egy kék alapú lila, és újabb, magasabb szintre helyezi az ember éberségét és alkotói potenciálját. Az ultraibolya előre mutat, megvilágítja az eljövendő időket.”

A 2018-as trendek, legalábbis amit eddig láthattunk belőlük, is igazolják Eiseman állítását. Ezek szerint a design világa nagy változások elé néz idén. A természetes, neutrális színek mellet előléphetnek a merész, ellentmondást nem tűrő árnyalatok.

A lila színt már évezredek óta nagy kultusz övezi. Julius Caesar és Cleopatra a palotáikat és testüket is beborították vele. Az egyik legkiválóbb impresszionista, Claude Monet annyira a rabjává vált, hogy kritikusai „lilamániával” vádolták. A 60-as években tomboló pop art korszak legnagyobb alkotójának, Andy Warholnak is az egyik kedvence volt ez az árnyalat, rengetegszer jelenítette meg műveiben. A lila szín nélkül pedig Prince örök slágere, a Purple Rain sem születhetett volna meg. Azért valljuk be, zölddel mégiscsak furcsán hangzana.

Elsőre talán úgy tűnhet, hogy az Ultra Violetnek csak a gyerekszobában van helye, de ez így nem igaz. A szín más szobák falain is kitűnően használható, de mindenképp érdemes valamivel párosítani. Barnával, neutrális színekkel például csodásan mutat. Konyhába, a hátsó fal színeként vagy akár a szekrényeken alkalmazva is tökéletes választás. Tavaly a sötétkék abszolút uralta a konyhai tereket, most pedig az Ultra Violeten a sor.

A Trilak Festékstúdiók színkeverő gépein az S 4040 – R60B kód alatt találják meg a 2018-as év színét!

Ha Ön nem szívesen festene, de mégis szeretné ezzel a színnel feldobni otthonát, akkor egy lila fotel vagy kanapé az ideális választás. Biztosan ez a darab lesz a szoba fókuszpontja, hiszen vonzza a tekintetet.


Az Ultra Violet szín kiegészítők esetén is bátor, mégsem tolakodó választás. Egy díszpárnával, egy vázával vagy akár egy misztikumot sugárzó képpel is becsempészheti otthonába ezt a különleges színt. Ha pedig azt szeretné, hogy ez az árnyalat legyen a szoba igazi sztárja, érdemes a helyiség többi részét neutrális színű darabokkal berendezni.

Az Ultra Violet nem csupán azt mutatja meg, mi lesz az év trendszíne és mi fogja meghatározni a design világát. Értékes üzenetet is hordoz. Ahogy Ms. Eiseman mondja, „Mindenképp olyan színt akartunk választani, amely reményt ad, nem nyerheti el mindannyiunk tetszését, de üzenetét mind magunkává tehetjük.„

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...