Staycation – nyaralás otthon

Milyen lenne egy nyaralás hosszú, fárasztó utazás (“Ott vagyunk már…?”), vagy kellemetlen meglepetések (“Azt hittem, te elraktad…”) nélkül? Milyen lenne egy szállás, ahol az ágy se nem túl kemény, se nem túl puha, és a kedvenc bögrénkből ihatjuk a reggeli kávét?

A staycation, vagyis az otthoni nyaralás az egyik legkényelmesebb módja a nyári pihenésnek – tökéletes választás azoknak, akik nem akarnak a nagy melegben utazni, és ismeretlenekhez igazodni szabadságuk értékes kéthete alatt. Remek lehetőség arra, hogy kiszakadjunk a hétköznapok mókuskerekéből, és ha ahhoz van kedvünk, ne csináljunk semmit, csak lógassuk a lábunkat, a világ legjobb helyén: otthon.

Nincs szabály

A staycationben az a szabály, hogy nincs szabály. Az otthoni vakációt tölthetjük egyedül, vagy áthívhatjuk a barátainkat. Heverészhetünk a kertben egy jó könyvvel, vagy flangálhatunk a városban, mintha turisták lennénk. Elmehetünk éttermekbe, amelyeket már réges-régen kinéztünk magunknak, vagy ráérősen főzöcskézhetünk a saját konyhánkban. Strandolhatunk reggeltől estig, vagy végignyúlhatunk a saját kádunkban, kezünk ügyében egy pohár hűs rozéval. A staycationt nem lehet rosszul csinálni.

Kulináris élvezetek otthon

A gasztroturizmus egyre népszerűbb: úgy tűnik, szeretjük más nemzetek kultúráját a konyhájuktól indulva felfedezni. Staycationünk alatt is hódolhatunk a kulinálris élvezeteknek – az interneten bármilyen receptet megtalálunk, aztán kezdődhet is a móka!

 Ha máskülönben nem vagyunk piacra járók, egy új világot fedezhetünk fel, ha korán reggel nyakunkba vesszük a várost egy fonott kosárral. Hagyjuk, hogy magával ragadjon a friss zöldségek és gyümölcsök lenyűgöző illata és színe, és bátran elegyedjünk szóba az árusokkal is. 

Ne feledjük, hogy fő a spontaneitás – semmi probléma nem származhat belőle, ha az egzotikus thai curry hozzávalói helyett végül két kiló lecsópaprikával térünk haza. Daraboljunk, keverjük, fűszerezzünk – főzzünk, ahogy nekünk tetszik. Aztán élvezzük az ételt a besötétített nappaliban, a halkan duruzsoló légkondícionáló társaságában.

Arezzo

Wellness-spa otthon

A testi-lelki kényeztetés elengedhetetlen része az otthoni vakációnak. Fürdőszobánkat egy formatervezett (masszázs)kád, puha törülközők, egzotikus illóolajok, és tompított fények segítségével privát spa-vá varázsolhatjuk. 

Miután kiáztattuk magunkból a méreganyagokat, jöhet egy kis testgyakorlás. Terítsük ki jógaszőnyegünket a terasz árnyas felén, és nyújtóztassuk ki izmainkat – vagy vegyük fel a tetempózt, és hallgassuk a madárcsicsergést lehunyt szemmel. Ha belebólintunk az ászanába, és családtagjaink rajtakapnak, ne aggódjunk, csak hanyagul vessük oda, “ez a jóga nidra”.

Hogy visszatérjen testünkbe a nyár pezsgő energiája, készítsünk egy csésze forró menta teát – az arabok híres hűsítő italát.

A gyönyörű kerti bútorokat a SpaTrend forgamazza

Strand és napfürdő

Kevés jobb dolog van a nyárban, mint egy saját úszómedence, a kertben. Ha mi is azon szerencsések közé tartozunk, akik bármikor fejest ugorhatnak a hűs habokba, csak egyetlen dologra figyeljünk oda: a megfelelő napvédelemre. Használjuk a lehető legmagasabb faktorszámú naptejet, és a kritikus délelőtti-koradélutáni órákban kerüljük a közvetlen napfényt. 

Inkább húzódjunk be egy romantikus napernyő alá, és gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról. Igyunk annyi vizet, amennyit csak bírunk, citrom és narancskarikákkal, mentalevéllel és jéggel. Az izzadás során elvesztett ásványi anyagokat pótoljuk gyümölcsökkel – a cukorpótlás érdekében pedig fussunk, ha meghalljuk a fagyis kocsi hangját. (Bónuszpontok járnak érte, ha mezítláb szaladunk a forró betonon!)

Ne feledjük, ahhoz, hogy kikapcsolódjunk és feltöltődjünk, ropogósra süljünk és felszedjünk néhány kilót, nem kell messzire utaznunk. Nyáron is igaz, hogy mindenhol jó, de legjobb otthon.

2022. november 24.

Most éri meg igazán összehozni az álomfürdőszobádat!

Felújítanád a fürdőszobát? Esetleg meglepnéd szeretteidet karácsonyra, mert tudod, hogy fürdőszoba-felújításon gondolkoznak? Most könnyen megnövelheted az erre szánt...

2022. november 14.

Így válaszd ki a legjobb szabadon álló kádat!

A szabadon álló kádak luxust sugallnak, jó ízlést – és különleges hatást érhetünk el velük az enteriőrben. Feltéve, ha jól választunk. A mozivásznon gyakran találkozni...

2022. október 13.

Így válassz fürdőkádat!

Rendkívül nehéz rálelni a megfelelő fürdőkádra – az ember pedig mindig megbánja az elhibázott döntést, a csere pedig sokszor rengeteg munkával, kellemetlenséggel és hatalmas...