Pici a fürdőszoba? Tegyünk így, hogy tágasabbnak tűnjön!

A hazai lakások egyik sarkalatos pontja a túl kicsiny fürdőszoba. Míg a korábbi évtizedekben nem is volt ezzel semmi gond, hiszen a fürdőszobára úgymond, afféle kiszolgáló helyiségként tekintettünk, addig ma már jóval bátrabban fedezzük fel a fürdőszobában rejlő lehetőségeket. Hiszen ez az a hely, ahol feltöltődhetünk, és ahol magunk lehetünk. Nem csoda, ha szeretnénk kihozni belőle a lehető legtöbbet! Mutatjuk, miként járjunk el akkor, ha történetesen erre egy egészen picinyke tér áll mindössze a rendelkezésünkre.

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

(Fotó: ARGENTA)

1. Kicsi a fürdőszoba, ezért szűkösnek, nyomasztónak érzem odabenn a teret

Ez a legtöbbünk általános problémája ilyenkor, hiszen nem kedveljük a túl szűkös, túl zárt tereket – pláne, ha feltöltődni, relaxálni, ellazulni kívánunk a fürdőben. 

(Fotó: Femina)

A szűkös tér érzetén könnyebben tudunk javítani, mint gondolnánk! Ha még csak most kezdjük tervezgetni a fürdőszoba felújítást, akkor az anyagok kiválasztásakor próbáljunk törekedni a minél világosabb burkolat, csempe megoldásokra. Ha világos, sőt fényes, tükröződő, nagy felületeket választunk, azzal sokat tehetünk az optikai tágasság érdekében.

(Fotó: RAGNO)

A padló is lehet világos, de fényes semmiképp se – a csúszásveszély igen nagy lehet, pláne vizesen – azonban a padlóburkolat lerakási iránya is sokat dob a latban, érdemes ezt is megnézni akár 3D látványtervező programban, melyet a nagyobb fürdőszobaszalonok szolgáltatásai közül Ön is igénybe vehet. 

Már régen megdőlt az a tény, hogy kis térbe csak kisméretű csempe jöhet szóba. Hiszen, ha minél nagyobb, egységesebb a felület, annál nagyobbnak, tágasabbnak, szélesebbnek tűnik a fal és a padló is, hiszen nincs, ami megtörje a látványt optikailag. A fugaválasztáson is sok múlik: a fuga színe lehetőleg legyen azonos színű a burkolólap tónusaival, illetve, ha élcsiszolt, rettifikált lapokat választunk, kisebb fuga hézagokkal is lerakhatjuk a csempét, ami még szebb, egységesebb felületet varázsol majd. 

Emeljünk fel mindent a padlóról, amit csak lehet! Noha ez a mondat elsőre furcsának tűnik ugyan, mégis nagyon kézenfekvő: a falra szerelt bútor, mosdó, szekrény több szabad felületet hagy a padlón, ami által látni engedi a szoba, a helyiség széleit – ezzel is nagyobbnak tűnik majd a tér, vezeti a vonala szemünket, nagyobbnak látjuk így a padló felületet. Nem beszélve arról, hogy a közlekedés és a takarítás szempontjából is mennyivel könnyebb dolgunk lesz majd. 

2. Nincs elegendő helyünk kádnak és zuhanykabinnak egyszerre

Sokan nem tudnak dönteni, hiszen, ha családban élünk, nyilván mindenki mást kedvel jobban: míg az egyikünk inkább a relaxáló kádfürdőre szavaz, addig a másik egy frissítő, gyors zuhanyt venne inkább. 

(Fotó: ARGENTA / Burlingtone)

Pláne akkor tartjuk elengedhetetlennek a fürdőkádat, ha pici gyermek is van a családban. Ám semmi gond, ötvözhetjük is a kettőt. A mai, modern kádparavános megoldásokkal már bátran és biztonságosan zuhanyozhatunk is a kádban, míg a mélyített zuhanytálca egy zuhanykabin megoldás esetén remek minikád lehet a kicsiknek. 

Vagy egy másik remek tipp: vízálló burkolással és biztonságos üveg válaszfallal ki tudunk alakítani egy olyan ötletes kis fürdőshelyiséget, ahol egyazon térben fürdeni, zuhanyozni is lehet – méghozzá a kádban! Ez ugyan kicsivel költségesebb megoldás, mint a zuhanyfallal kombinált fürdőkád, mely ugyan nem kelt annyira elegáns luxushatást, mint a besétálós Walk In típusú zuhanykabinok, de egy letisztult, szép, modern üveglappal és egy hozzá választott kádformával szintén szép, és igazán praktikus hatást érhetünk el – a jó csempe választás pedig igazán dekoratívvá teszi majd a teret. 

(Fotó: ARGENTA /Araz)

3. Túl kevés a hely a tárolásra, és még egy normális mosdó sem fér el?

Akár kicsi, akár nagy a fürdőszoba, a rend egyaránt nagyon fontos – ám, ha nem áll rendelkezésünkre elegendő tárolóhely, akkor könnyen elboríthatnak bennünket a tárgyak. Márpedig cseppet sem szép, sőt még kisebbé, rendezetlenebbé teszi a fürdőszoba terét a mindenütt szem előtt lévő tisztálkodószerek, tusfürdők, samponok, mosószerek, és a takarításhoz használt nagyobb flakonos kemikáliák. 

(Fotó: SIKO kád / VS Fürdőszoba)

Egy kisebb méretű kád-zuhany kombináció esetében nyerünk viszont sok hasznos területet, melyet ki tudunk használni akár a tárolásra. 

(Fotó: Opoczno)

Akár be is építtethetünk asztalossal zárt polcokat, fürdőszoba szekrényeket – melyhez a javaslatunk, hogy mindenképpen használjuk ki az ajtó, vagy a WC fölötti helyeket, sőt akár még a mosógép fölött lévő helyet is bepolcozhatjuk. Ez utóbbihoz inkább szép, légies üvegpolcokat használjunk, melyeken ízlésesen sorakozhatnak a finom pihe-puha törölközők, és az egységes, szép flakonokban tárolt tisztálkodószerek. 

(Fotó: Készház Portál)

Természetesen a mosdó alatti rész is kapjon legalább egy nagyobb, vagy két fiókkal ellátott mosdó alatti szekrényt, amelyben a piperéink, vagy akár a fehérneműink is szépen, rendezetten kaphatnak helyet, és nem lesz semmi szem előtt. Kitűnő ötlet még a kád alatti hely kihasználása, ehhez oldalt lenyíló szekrényeket, keskeny tárolókat terveztethetünk. 

(Fotó: Pinterest)

Ha pedig a mosdó számára nincs elegendő helyünk, mert esetleg túl keskeny a fürdőszoba alaprajza, akkor egy keskeny mosdó és hozzá egy egyedi bútor adja meg a megoldást. A falra szerelt, falba épített csapteleppel szintén jelentős helyet takaríthatunk meg, és persze, látvány szempontjából sem utolsó!

De léteznek már a falra szerelhető, falhoz rögzített kis mosdók, melyeket elsősorban vendég mosdókba szoktak ajánlani – de ha nekünk tényleg annyira pici a fürdőszoba, akkor miért is ne választanánk mi is ilyet? Ezek – lévén, hogy állványok és szerelvények nélküli modellek – könnyedén beilleszthetők akár a legszűkebb helyekre is.

4. A jó világítás – pláne szűk térben – elengedhetetlen!

Különösen, ha kicsi a fürdőszoba térérzete – akkor ezen még tovább ront az ablak hiánya. Tehát, ha kicsiny, ráadásul ablaktalan a fürdő, akkor álmennyezetbe szerelhető energiatakarékos led világításokkal, külön fali világításokkal, és tükörbe építhető spot fényekkel sokkal kellemesebb, barátságosabb hangulatot, megoldást érhetünk el, mintha csupán egyetlen középső, mennyezeti lámpát alkalmaznánk. 

(Fotó: ARGENTA)

Önnek is kicsi a fürdőszobája, és szeretné kihozni belőle mégis a lehető legtöbbet? A VS Fürdőszoba csapata nem csupán ideális csempéket, káddal egybekötött zuhany-megoldásokat és kiváló tárolási megoldásokat, mini-mosdókat kínál – hanem Önnel együtt ötletelve, meg is tervezi Önnek fürdőszobája alaprajzára a lehető legoptimálisabb burkolási, berendezési lehetőségeket!

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...