Otthonos és modern: luxuslakás egyedi igényekre szabva

Németh Andrea diplomája után több területen is kipróbálhatta magát: dolgozott Berlinben egy építészirodában, majd később hazai berkeken belül a bútortervezésbe és a városépítészetbe is belekóstolt, tavaly pedig egy komplett lakásfelújítást irányított. A Style&Draw pályázatára ezúttal egy luxuslakást tervezett meg, egy egyedülálló fiatal számára…

Andrea elvei az ezzel járó munka minden egyes fázisát – a tervezéstől egészen a kivitelezés nyomon követéséig, így a pályázati munkánál is nagyvonalú tervezésben gondolkodott.

Képzeletbeli megbízója ráadásul egy olyan fiatal férfi, aki kedveli a luxust, gyakran hív meg vendégeket az otthonába, és társaságával együtt igazán kedvelik a jófajta borokat.

“Szereti a filmeket, szívesen kerékpározik, illetve időnként otthonról végzi a munkáját – így mindezeket figyelembe kellett vennem a tervezés során” – meséli Andrea.

Nagyvonalú, tágas élményű terekre tehát éppen úgy szükség van, mint a barátságos, otthonos, kicsit „kuckós” érzet megteremtésére – vagyis egyes részeket tudatos elkülönítése, leválasztása elengedhetetlen volt.

A lakás eredeti beosztása szerinti nappali helyiségből nyíló két kisebb szoba falai lebontásra kerültek.

Helyükre – valamivel hátrébb – egy két oldalon nyitott elválasztó fal került, mely kettős célt szolgál: optikailag leválasztja a dolgozósarkot a nappali többi részétől (azaz, nem enged rálátást az esetlegesen munka közben kialakult irathalmazra).

Ezen túl pedig a fal a dolgozósarok felől az egyedileg ide tervezett szekrény hátfalaként szolgál, míg a másik oldal felől vetítővászon funkcióját is betöltheti.

A kamra falait elbontva az előtér és a konyha között egy hasonló szituáció alakul ki: itt egy szekrény tölti be az elválasztó funkciót, mely a konyha felől maga a konyhabútor, az előtér felől pedig gardróbszekrényként jelenik meg.

A hálószoba és a közlekedőről nyíló fürdőszoba a vendégek érkezésekor privát térként meg tud maradni.“A vendég WC-t – épp ezen okok miatt – nem a folyosóról, hanem az előtérről nyitottam meg” – meséli a tervező.

Az erkély berendezésénél fontos szempont volt, hogy az szintén alkalmas legyen több ember fogadására. A kültéri gépészeti egység elrejtésére itt egy egyedi virágtartó állvány szolgál.

A lakás tereit – a térszervezésen felül – egységes hangulatú anyaghasználattal igyekezett Andrea összefogni. Ahol a sötét tónusok és fa felületek dominálnak, ott helyenként világosabb színekkel alkotva kontrasztot.Így esett a választás például a legtágasabb közösségi tér, a konyha-nappali terénél a sötétszürke greslap padlóburkolatra és fehérített tölgy parkettára, melyet például a nappali térben egy semlegesebb világosszürke falszínnel kombináltak.

A fekete és tölgy árnyalatai a lakás bútorainak vissza-visszaköszönő eleme. A nappali és előszoba terét egy-egy téglafallal burkolt  falszakasz igazán eredeti hangulatúvá varázsolja.

A szürke és fekete árnyalatok, valamint a fa felületeken kívül a lakás egyes helyiségeinek falain egy sötétkék árnyalatú falfesték jelenik meg (ilyenek a konyha, dolgozószoba, fürdőszoba, hálószoba egy-egy falszakasza), mely a teret különlegesebbé teszi és ezek a falszakaszok a trendek változásával akár a fürdőszobában is könnyen átfesthetők.

A berendezések tekintetében a luxust kedvelő fiatal igényeinek megfelelően került kialakításra az álmennyezetbe süllyeszthető projektor, a borhűtő, valamint az egyedi bútorok, int például az egyedileg méretre vágott fürdőszobai mosdópultot, az irattartó- és a gardróbszekrény.

Általános világításként az álmennyezet adta lehetőségeket használta ki Andrea, az alacsonyabb belmagasság miatt pedig több helyen süllyesztett lámpatesteket választott.

Ezek a süllyesztett lámpák – csakúgy, mint a választott mennyezeti lámpatestek és spotlámpák- forgatható fejűek, így a megvilágított területek szabadon alakíthatók.

Helyi megvilágítást kapott például az az étkezőasztal (egy függesztékkel), a konyhapult (felsőszekrénybe épített spotlámpákkal), a dolgozósarokban lévő íróasztal (ide egy asztali lámpa került), valamint az ágy (ahová fali spotlámpákat építettünk be.)

Az általános és a helyi megvilágításon felül fontosnak tartotta Andrea még a kiemelő megvilágítások alkalmazását.

A téglafalnál elrejtett lámpatestek, spotlámpák különleges súrlófényükkel a téglafal textúráját emelik ki, ezzel teremtve meghitt és barátságos hangulatot.

A fürdőben ugyanerről a tükör fölé tervezett indirekt megvilágítás gondoskodik.

A lakás teljes vezérléséről az INELS BUS System épületautomatizálási rendszer gondoskodik. Ez a helyiségenként szabályozható fűtés-hűtésen felül, világítás-, és redőnyvezérlést, intelligens riasztó-rendszer kiépítését, valamint elektromos eszközök és berendezések ellenőrzését jelenti.

Az elhelyezett fali nyomógombokon kívül a lakás berendezéseinek teljes vezérlése okostelefonról, számítógépről, valamint a nappali-konyha helyiségben elhelyezett központi érintőképernyős panelről is megtörténhet.A lakás fűtését, hűtését és szellőztetését levegő/levegő hőszivattyús lakásszellőztető rendszer (Budatech) látja el. A valamennyi helyiséget ellátó, ablakoknál befújt hideg/meleg levegőn kívül elszívó elemeket építettem be a konyha-nappali térbe, a fürdő és WC helyiségekhez, valamint a hálószobába.

A hőszivattyús lakásszellőztető rendszer csőhálózatának és berendezéseinek eltakarására monolit gipszkarton álmennyezet szolgál.

A fürdőszobában az álmennyezet párazáró (impregnált) gipszkarton építőlemezekből áll. A fürdőszoba fűtése a hőszivattyús rendszertől függetlenül törölközőszárítós radiátorral történne.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...