Otthonos és modern: luxuslakás egyedi igényekre szabva

Németh Andrea diplomája után több területen is kipróbálhatta magát: dolgozott Berlinben egy építészirodában, majd később hazai berkeken belül a bútortervezésbe és a városépítészetbe is belekóstolt, tavaly pedig egy komplett lakásfelújítást irányított. A Style&Draw pályázatára ezúttal egy luxuslakást tervezett meg, egy egyedülálló fiatal számára…

Andrea elvei az ezzel járó munka minden egyes fázisát – a tervezéstől egészen a kivitelezés nyomon követéséig, így a pályázati munkánál is nagyvonalú tervezésben gondolkodott.

Képzeletbeli megbízója ráadásul egy olyan fiatal férfi, aki kedveli a luxust, gyakran hív meg vendégeket az otthonába, és társaságával együtt igazán kedvelik a jófajta borokat.

“Szereti a filmeket, szívesen kerékpározik, illetve időnként otthonról végzi a munkáját – így mindezeket figyelembe kellett vennem a tervezés során” – meséli Andrea.

Nagyvonalú, tágas élményű terekre tehát éppen úgy szükség van, mint a barátságos, otthonos, kicsit „kuckós” érzet megteremtésére – vagyis egyes részeket tudatos elkülönítése, leválasztása elengedhetetlen volt.

A lakás eredeti beosztása szerinti nappali helyiségből nyíló két kisebb szoba falai lebontásra kerültek.

Helyükre – valamivel hátrébb – egy két oldalon nyitott elválasztó fal került, mely kettős célt szolgál: optikailag leválasztja a dolgozósarkot a nappali többi részétől (azaz, nem enged rálátást az esetlegesen munka közben kialakult irathalmazra).

Ezen túl pedig a fal a dolgozósarok felől az egyedileg ide tervezett szekrény hátfalaként szolgál, míg a másik oldal felől vetítővászon funkcióját is betöltheti.

A kamra falait elbontva az előtér és a konyha között egy hasonló szituáció alakul ki: itt egy szekrény tölti be az elválasztó funkciót, mely a konyha felől maga a konyhabútor, az előtér felől pedig gardróbszekrényként jelenik meg.

A hálószoba és a közlekedőről nyíló fürdőszoba a vendégek érkezésekor privát térként meg tud maradni.“A vendég WC-t – épp ezen okok miatt – nem a folyosóról, hanem az előtérről nyitottam meg” – meséli a tervező.

Az erkély berendezésénél fontos szempont volt, hogy az szintén alkalmas legyen több ember fogadására. A kültéri gépészeti egység elrejtésére itt egy egyedi virágtartó állvány szolgál.

A lakás tereit – a térszervezésen felül – egységes hangulatú anyaghasználattal igyekezett Andrea összefogni. Ahol a sötét tónusok és fa felületek dominálnak, ott helyenként világosabb színekkel alkotva kontrasztot.Így esett a választás például a legtágasabb közösségi tér, a konyha-nappali terénél a sötétszürke greslap padlóburkolatra és fehérített tölgy parkettára, melyet például a nappali térben egy semlegesebb világosszürke falszínnel kombináltak.

A fekete és tölgy árnyalatai a lakás bútorainak vissza-visszaköszönő eleme. A nappali és előszoba terét egy-egy téglafallal burkolt  falszakasz igazán eredeti hangulatúvá varázsolja.

A szürke és fekete árnyalatok, valamint a fa felületeken kívül a lakás egyes helyiségeinek falain egy sötétkék árnyalatú falfesték jelenik meg (ilyenek a konyha, dolgozószoba, fürdőszoba, hálószoba egy-egy falszakasza), mely a teret különlegesebbé teszi és ezek a falszakaszok a trendek változásával akár a fürdőszobában is könnyen átfesthetők.

A berendezések tekintetében a luxust kedvelő fiatal igényeinek megfelelően került kialakításra az álmennyezetbe süllyeszthető projektor, a borhűtő, valamint az egyedi bútorok, int például az egyedileg méretre vágott fürdőszobai mosdópultot, az irattartó- és a gardróbszekrény.

Általános világításként az álmennyezet adta lehetőségeket használta ki Andrea, az alacsonyabb belmagasság miatt pedig több helyen süllyesztett lámpatesteket választott.

Ezek a süllyesztett lámpák – csakúgy, mint a választott mennyezeti lámpatestek és spotlámpák- forgatható fejűek, így a megvilágított területek szabadon alakíthatók.

Helyi megvilágítást kapott például az az étkezőasztal (egy függesztékkel), a konyhapult (felsőszekrénybe épített spotlámpákkal), a dolgozósarokban lévő íróasztal (ide egy asztali lámpa került), valamint az ágy (ahová fali spotlámpákat építettünk be.)

Az általános és a helyi megvilágításon felül fontosnak tartotta Andrea még a kiemelő megvilágítások alkalmazását.

A téglafalnál elrejtett lámpatestek, spotlámpák különleges súrlófényükkel a téglafal textúráját emelik ki, ezzel teremtve meghitt és barátságos hangulatot.

A fürdőben ugyanerről a tükör fölé tervezett indirekt megvilágítás gondoskodik.

A lakás teljes vezérléséről az INELS BUS System épületautomatizálási rendszer gondoskodik. Ez a helyiségenként szabályozható fűtés-hűtésen felül, világítás-, és redőnyvezérlést, intelligens riasztó-rendszer kiépítését, valamint elektromos eszközök és berendezések ellenőrzését jelenti.

Az elhelyezett fali nyomógombokon kívül a lakás berendezéseinek teljes vezérlése okostelefonról, számítógépről, valamint a nappali-konyha helyiségben elhelyezett központi érintőképernyős panelről is megtörténhet.A lakás fűtését, hűtését és szellőztetését levegő/levegő hőszivattyús lakásszellőztető rendszer (Budatech) látja el. A valamennyi helyiséget ellátó, ablakoknál befújt hideg/meleg levegőn kívül elszívó elemeket építettem be a konyha-nappali térbe, a fürdő és WC helyiségekhez, valamint a hálószobába.

A hőszivattyús lakásszellőztető rendszer csőhálózatának és berendezéseinek eltakarására monolit gipszkarton álmennyezet szolgál.

A fürdőszobában az álmennyezet párazáró (impregnált) gipszkarton építőlemezekből áll. A fürdőszoba fűtése a hőszivattyús rendszertől függetlenül törölközőszárítós radiátorral történne.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...