Mit vegyünk az első lakásunkba? 

A lakás nem feltétlenül egyenlő az otthonnal. Egy otthon kialakítása időbe telik – nem a bútorokon és a kiegészítőkön múlik az érzet, hanem az ott megélt élményeken – és az otthonunkban megforduló embereken.

Mindenkinek más az ideális élettér – van aki a minimalizmust szereti, más pedig a zsúfolt, eklektikus terekben érzi elemében magát. Nincs is ezzel semmi gond – csak akkor, ha elképzeléseinket rögtön meg akarjuk valósítani első lakásunkban. Ilyenkor fordul elő, hogy elveszünk a részletekben, és pillanatok alatt feléljük a költségvetést, és a legszükségesebb dolgok közül többet csak a későbbiekben tudunk beszerezni.

Ne essünk ebbe a hibába – kezdjük a legfontosabb dolgokkal! Az alábbiakkal érdemes kezdeni a bevásárlólistát, ha megkaptuk a kulcsokat.

Az ágy

Egészen pontosan először is a matrac – egy kényelmes, gerinckímélő matrac a legfontosabb, hiszen életünk egyharmadát az ágyban töltjük. Ne sajnáljuk rá a pénzt, vegyük meg számunkra a legkényelmesebbet, és ehhez válasszunk ágykeretet. Ha párunkkal költözünk, érdemes 180x200 centiméteres méretben gondolkoznunk, hogy biztosan kényelmesen elférjünk.

Tárolás

Fontos, hogy minden holminknak meglegyen a dedikált helye, különben folyamatosan úgy érezzük majd, mintha még költözés közben lennénk. Nyissuk fel az összes dobozt, és válogassuk át a holmikat – szelektáljunk – például a KonMari-módszerrel –, egészen biztosan sok cuccunktól meg fogunk szabadulni.

A megmaradt tárgyak láttán már lesz valami fogalmunk arról, mennyi helyre is van igazán szükségünk, és így már tudjuk, körülbelül mennyi szekrényt, polcot érdemes beszereznünk.

Első körben semleges színű, letisztult darabokat vegyünk, például a fehérrel nem lőhetünk mellé – ezek valószínűleg akkor is működni fognak, ha változik az enteriőr stílusa.

Először a nagyobb szekrényeket szerezzük be, aztán a kisebbeket. Érdemes falra szerelhető vagy lábakon álló darabokat választani, ezek ugyanis optikailag segítenek a tágasság megőrzésében.

Konyhai és háztartási gépek

Ha a lakásban van konyha, mérjük fel a helyzetet – megvan minden, amire szükségünk van? Működőképes a sütő? És a hűtő, mikró? Ellenőrizzünk mindent, és nézzük meg, miből lehet szükségünk új darabokra.

Kialakított konyha nélküli lakás vásárlása esetén érdemes már az elején gondoskodni a legfontosabb konyhai bútorokról, eszközökről – az első lakásban főzött vacsora segít az otthon-érzet megteremtésében.

Akkor is javallott félretenni a büdzséből a főzőhelyiségre, ha már kész konyhával rendelkező lakásba költözünk – előfordulhat, hogy kiderül, a jelenlegi állapotok nem felelnek meg igényeinknek.

A konyha mellett a többi háztartási gépről is gondoskodjunk – mosógép, mosogatógép, porszívó – vagy épp a kávéfőző... Ezeken ne spóroljunk, hiszen jelentősen  javítanak életminőségünkön a mindennapok során.

Fürdőszoba

Itt indítjuk és itt zárjuk a napot – a megfelelő fürdő elengedhetetlen, úgyhogy ha még nem tettük, költségvetésünk jelentős részét csoportosítsuk a fürdőszoba berendezésére. 

Egy időtálló akril kád vagy könnyen tisztítható zuhanykabin, ami ellenáll a vízkőnek igazi befektetés, amelyet még sok-sok évig fogunk élvezni.

Világítás

Sokan elhanyagolják, de a hangulatteremtés, design és nem mellékesen az otthoni munkavégzés (legyen szó házimunkáról vagy otthoni dolgozásról) szempontjából is elengedhetetlen a jó világítás – főleg ha gyakran szoktunk olvasni, írni vagy épp keresztrejtvényt fejteni.

A mennyezeti világítás mellett gondoskodjunk a hangulatfényekről, a dolgozó- és olvasólámpákról is – és természetesen ne hanyagoljuk el a konyhai és a fürdőszobai világítást sem. A megfelelő – és adekvát módon elhelyezett – beltéri lámpákkal jóval otthonosabbá és barátságosabbá válik otthonunk.

Hamarosan folytatjuk a listát még néhány olyan tétellel, amelyeknek megéri helyet szorítani a kezdeti költségvetési listán.

A képek forrása: Eglo, Arezzo Design, Unsplash

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. október 12.

Őszi hangulat a lakásban –  lakberendezési tippek

Az ősz beköszöntével egyre több időt töltünk a négy fal közt. Ahhoz, hogy tényleg jól érezzük bent magunkat, nem árt egy kicsit alakítani otthonunkon: gondoljunk a nyári könnyedség...

2019. október 07.

Így nyerhetünk további értékes négyzetmétereket!

Kis lakások esetében pláne fontos, hogy minden apró felületet, zegzugot is a lehető legjobban kihasználjunk. Ehhez persze az első lépés, ha rendszeres időközönként szelektálunk a már...

2019. október 04.

A király új ruhája: Bútorfestés kezdőknek

Trendek jönnek-mennek, de a retró és a DIY erős trendként tartja magát. A zero waste mozgalommal párosulva egyre többen ragadnak ecsetet, hogy a lakásban fellelhető jobb sorsra érdemes...