4 alapvető szempont a meghitt hálószoba kialakításához

Az ideális hálószoba mindenkinek mást jelent. Van, aki a tágas, világos térre vágyik a hálóban is, van, aki inkább a kisebb kuckókat szereti. A színek és a világítás terén sincs ez másként, hiszen mindannyian mások vagyunk, és éppen a háló az a személyes, intim terület, ahol tényleg a saját álmaink, vágyaink kapnak szerepet. Mégis, van néhány szempont, mitől válik igazán megnyugtató, pihentető térré a hálószoba…

FOTÓ: unsplash

Házunk, lakásunk legintimebb élettere, zónája a hálószoba. Itt pihenünk meg egy hosszú, fárasztó nap végén, és itt nyerünk friss, új energiákat a másnaphoz. Ha ideális pihenést, meghitt, intim teret szeretnénk kialakítani, akkor hálószobánk visszafogott, lehetőleg felesleges ingerforrásoktól mentes, barátságos és személyes legyen. 

  1. Legyen mindenekelőtt nyugodt, csendes

Ha új lakásba, házba költözünk, és több szoba is szóba jöhet, akkor érdemes „próbaalvással” kitapasztalni, melyikben tudunk a legjobban aludni, hol zavarnak legkevésbé a kívülről beszűrődő hangok, fények. Célszerű, ha nincs közel sem a konyha, sem a folyosó, lift, vagy a szomszéd kertje. Persze, ez nehezen megvalósítható, ezért megfelelő hangszigetelésről, hangszigetelő fali panelekről érdemes gondoskodnunk ilyen esetben. Az Saint-Gobain Ecophone akusztikus falipanelei például jó megoldást nyújtanak utólagos hangszigetelésre, ráadásul számos szín és forma variációban elérhetőek. 

Fotó: unsplash

  1. Ideális méretek, fekvés és elhelyezkedés

A hálószoba fekvése tulajdonképpen közömbös, mégis a legtöbben ideálisnak a keleti vagy az északi fekvést tartják, ezek viszonylag hűvösebbek, és a napkelte is jótékony hatással lehet ébredésünkre. Egy háló mérete többnyire nem túl nagy, és a lehetőségeinkhez mérten gazdálkodhatunk többnyire a terekkel. A tapasztalat szerint nem a méretek, hanem a szoba kényelme a legfontosabb. Körbe tudjuk járni az ágyat, senkinek se kelljen lehajtott fejjel, vagy oldalazva megközelíteni fekhelyét, legalább egy 50-60 cm járótávolság maradjon szabadon, az ágy és a fal illetve szekrény között. Nem érdemes sem túlbútorozni, sem pedig túlontúl leminimalizálni hálószobánk berendezését, a legjobb az arany középút: ágy, éjjeliszekrény, olvasólámpa, esetleg néhány polc, egy komód vagy szekrény…

A háló berendezése olyan legyen, hogy abban minden bútor, szín, anyag az ott folytatott tevékenységünket szolgálja.

Fotó: unsplash

  1. A hálószoba színei és dekorációja

Ez talán az egyik légszemélyesebb kérdés, hogy milyen falszínt, és egyáltalán milyen jellemző színvilágot tervezünk a hálószobánkba. A háló esetében az egyik legfontosabb szempont a benne élők habitusa, személyes ízlésvilága – érdemes teljesen személyre szabni a teret, egy dologra azonban vigyázzunk, pláne ha nem egyedül, hanem párunkkal megosztva használjuk a hálót: a hálószoba se nem feminin, se nem maszkulin tér, így a berendezést, dekorációt és a falszíneket is ehhez mérten érdemes átgondolnunk. 

Vannak kifejezetten pihentető színek, pl. a zöld halvány, pasztelles árnyalatai, a lila szintén halványabb árnyalata is segíti az elalvást. 

Szerencsés hálószoba színek még a bézs, a taupe, a homokszín – vagyis a természetes földszínek

Fotó: Gemini Duo

A Trilak online színtervezője jó megoldás lehet, ha saját fotónkat betöltve eljátszadozunk, még mielőtt meghoznánk a döntést a végleges falszín mellett.

A fehérre festett falak is remek választásnak bizonyulnak, tisztaságot, nyugalmat sugároznak. A túlzottan steril hatást elkerülhetjük egy érdekes mintával, de az ágy mögötti falon egy szép tapéta is meghittebbé, elegánsabbá teszi.

A természetes anyagok, fabútorok, len, vászon textíliák, gyapjúszőnyegek, a természetet ábrázoló képek, fotók mind jó alternatívák.

Fotó: unsplash

Mivel az ágy foglalja el ebben a helyiségben a legnagyobb területet, érdemes az ágyneműt, és az ágytakarót is a szoba színvilágához, esetleg az évszakhoz szezonálisan is igazítani. 

  1. Fények és árnyékok

A hálószoba fényforrásait körültekintően válasszuk meg. Itt nincs helye a többágú csillároknak, és a felülről jövő fény sem mindig előnyös. Ha tervezünk is központi világítást, legyen változtatható a lámpa fényereje, és mellé mindenképp tervezzünk be kisebb fényforrásokat.

Meghitt olvasólámpa, vagy színes, falba süllyesztett dekorációs világítás? Az EGLO Shop gazdag kínálatából bármit megvalósíthatunk!

Fotó: unsplash

A fények mellett gondoljunk az árnyékolásra is! Fontos, hogy ablakaink lehetőség szerint kiszűrjék a zajt, és az utcai lámpák vagy a szomszéd házak fényeit, ezért egy sötétítőfüggöny, egy jól záródó redőny elengedhetetlen, pláne akkor, ha az átlagostól eltérő ritmusban élünk pl. a munkánkból adódóan. Ilyen esetekre érdemes egy szemmaszkot is beszerezni, ez akkor is szerencsés, ha mi már pihennénk, de a párunk még szívesen olvasna egy kicsit elalvás előtt. És amennyire tudjuk, kerüljük az elektroszomogot is – bár ez a mai inger – és kütyüközpontú világunkban egyre nehezebb…

Fotó: unsplash

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...