Lazurán, a fa szakértője

Legyen szó kültéri vagy beltéri fatárgyakról, ami biztosan közös bennük, az egészségük és szépségük megóvásának a fontossága. A lazúrozás már régen ismert technika, kiemelhetjük vele a fa erezetét és egyben megvédhetjük a fát az idő vasfogától.

A cikket szerkesztette: Trilak

Fejlesztéseink célja, hogy a kor követelményeinek megfelelő, környezetbarát, korszerű és megbízható, akár a profi építtetők, akár a barkácsolók számára is könnyen felhasználható termékekkel tegyük örömforrássá az otthonszépítő munkát. Különösen igaz ez a gyerekszobára, amelyet az ügyes kezű szülők valóságos mesebirodalommá varázsolhatnak – ehhez kreatív ötletekkel és praktikus megoldásokkal is szeretnénk hozzájárulni.

Mutatós, mosható felületek

Vállalatunk új, csúcskategóriás büszkesége a piacon egyedülálló, Év Terméke Díjat nyert Héra Prémium Clean. Ez a mosható, dörzsálló, akár 2000 alkalommal letörölhető, beltéri, matt falfesték egy vízlepergető, hipoallergén bevonatot képez, így gyerekszobába, konyhába remek választás. Minősítése egészségügyi intézményekben történő alkalmazását is lehetővé teszi.

A Clean magasan pigmentált, lélekmelengető színei közül máris bestseller a lágyan pasztelles Kis Hercegnő, a töretlenül divatos szürkék világát képviselő Jégeső és Farkaskölyök vagy a szürkéskék Esthajnal. Utóbbihoz nagyon jól illenek a törtfehér és bézs árnyalatok, mint a Pirított Mandula vagy a Marcipántorta. Akik netán nem találnának kedvükre való készre kevert színt, a színkeverőgéppel rendelkező szakkereskedésekben több ezer árnyalatból választhatnak.
Nemrégiben indult egy új programunk, amelyben Csorba Anita tértervező, kreatív alkotó egyszerűen kivitelezhető Csináld Magad trükköket mutat be lépésről lépésre – például, hogyha készen vagyunk a festéssel, hogyan varázsolhatunk lemosható táblafalat otthonunkba a Skolatex termékcsalád segítségével.

Vízbázisú zománcok és lazúrok

A falfestékek területén már régóta elfogadottak a vízzel hígítható termékek, az egyéb felületek bevonására alkalmazott festékeknél azonban egy darabig még tartotta magát a tévhit, hogy ha egy festék vizes bázisú, akkor azt előbb-utóbb „lemossa az eső”. Ez természetesen nem igaz. A rendkívül gyors száradási idő után ezek a legújabb generációs festékek is éppen olyan időjárásálló, tartós bevonatot képeznek, akárcsak a már jól ismert oldószeres társaik. Korszerű összetételüknél fogva ráadásul nem színeződnek el és hosszan ellenállnak az UV-sugárzásnak is – használjuk őket akár bel- vagy kültéren.

Az egészségkárosító anyagokat nem tartalmazó vízbázisú termékekkel megszépíthetjük a gyerekjátékokat, kerti hintákat vagy csúszdákat is. A Trinát Aqua zománcfesték fémre, fára, sőt PVC-re is alkalmazható, a favédő szerként, alapozóként és lazúrként egyaránt működő Lazurán Aqua 3in1 pedig a favédelmet teszi hihetetlenül egyszerűvé! Ha szeretjük a fa természetes erezetének látványát, akkor a lazúrt válasszuk, mert a zománc egységes, magasfényű, homogén réteget képez!

Shabby chic-hatás egyszerűen

A vintage bútorokkal különleges hatást érhetünk el. Az új Bondex Vintage Effect termékcsaládunk segítségével néhány lépésben átalakíthatók a régi, kopott bútorok, így kiváló ár-érték arányban újíthatjuk meg a szobát a gyermekek korának megfelelően, hiszen az ideális otthon egy, az élethelyzeteinkkel együtt folyamatosan változó, szépülő tér.

A Trilak Festékstúdiók termékeink széles választékával és szakértő tanácsokkal várják az érdeklődőket!

Kapcsolat
Trilak

A lazúrok olyan víz- vagy oldószeralapú anyagok, amelyek láttatni engedik a fa természetes erezetét, miközben ápolják azt. A lazúrokat különböző csoportokra oszthatjuk, ami segít minket abban, hogy a kezelni kívánt felülethez legjobban illő terméket válasszuk.

Forrás: PPG Trilak Youtube

A választás előtt meg kell vizsgálni, hogy a felület mennyire nedvszívó, milyen puha a fa, kezelt-e vagy nyers. Végezetül pedig az is lényeges, hogy kültérre vagy beltérre szánjuk. Ezek alapján két, funkciójában jól elkülöníthető lazúrt különböztetünk meg: létezik vékony- és vastaglazúr. Kezdjük a vékonylazúr jellegzetességeivel!

Vékonylazúr

A vékonylazúr előnye, hogy mélyen a fa pórusaiba szívódik. A fa felületén csak vékony réteget képez többszöri átfestés után is, így a festékréteg nem fog repedezni, felhólyagosodni, vagy leválni, miközben a lazúr megfelelő UV-védelmet biztosít a fának. Oldószeres és vizes bázisú kiszerelésben is kapható, de arra figyeljünk, hogy a két különböző komponensű lazúrt ne keverjük egymással.

Használhatjuk például akkor, ha kültéri kerítéselemet szeretnék lazúrozni. Az időjárás-változás és hőingadozás miatt a fafelület méretének változásából adódóan egy vastaglazúr esetében megrepedezne a védőréteg, míg a rugalmas vékonylazúr követni tudja a fa mozgását, ezáltal a legoptimálisabb megoldást nyújtva a nem-mérettartó felületek esetében.

Forrás: PPG Trilak Youtube

Vastaglazúr

A vastaglazúr nehezebben szívódik a fába, ám pont ezért jobb a rétegképző képessége.  Hosszabb távon maradandóbb réteget képez a fa felületén, melynek köszönhetően vastag páncélrétegként óvja a fát a nedvességtől és az UV-sugárzástól. Ez a lazúrfajta addig biztosít védelmet, amíg a filmréteg sértetlen és összefüggő, ezért használata mérettartó felületeken javasolt, amilyenek például a nyílászárók. Az oldószeres és vizes bázisú kiszereléseket a vastaglazúrok esetében sem ajánlott egymással keverni.

A vékony- és vastaglazúrnak más a tapadási tényezője, ha vékonylazúrral festünk, akkor hagyjunk időt a lazúrnak, hogy a fa mélyen magába szívhassa és csak azután kezdjünk el újabb réteget a felültre felvinni. A vastaglazúrok jól tapadnak, de ne essünk abba a hibába, hogy hirtelen nagy mennyiségű anyagot használunk, mert az elkapkodott munka megbosszulja önmagát.

A Trilak Kreatív Műhelyében mindenkinek van esélye szakértők segítségével kipróbálni termékeinket, ebből a videóból pedig a Lazurán Aqua Favédő lazúr 3in1 használatán túl azt is megmutatjuk, hogyan alkot egy igazi foodstylist akkor, ha éppen nem ételekkel, hanem fával kell dolgoznia.

 

Különféle lazúrjainkról és előnyeikről a Trilak honlapján még több információt árulunk el.

2021. július 22.

A hiba, ami tönkreteszi a teraszodat – és így kerülheted el!

Az esztétikus otthon kialakításánál rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk. Fontosak az arányok, a színek, a minták, a textúrák, az elrendezés; egységes stílust kell kialakítanunk...

2021. június 17.

Építkezni készülsz? Erre készülj fel! – Otthontervezési és lakberendezési tippek

2020 szinte mindent megváltoztatott: az építőipar sem kivétel. Ha építkezni, felújítani szeretnénk, nem árt, ha felkészülünk néhány változásra – de pontosan mi vár ránk, ha új...

2021. június 03.

Így lesz templomból lenyűgöző lakóház!

Mindig érdemes otthonátalakításokat nézegetni: hihetetlen látni, ahogy a tulajok és a tervezők meglátják az unalmas vagy épp lepusztult épületben a potenciált, és a lehető legtöbbet...