Lazurán, a fa szakértője

Legyen szó kültéri vagy beltéri fatárgyakról, ami biztosan közös bennük, az egészségük és szépségük megóvásának a fontossága. A lazúrozás már régen ismert technika, kiemelhetjük vele a fa erezetét és egyben megvédhetjük a fát az idő vasfogától.

A cikket szerkesztette: Trilak

Fejlesztéseink célja, hogy a kor követelményeinek megfelelő, környezetbarát, korszerű és megbízható, akár a profi építtetők, akár a barkácsolók számára is könnyen felhasználható termékekkel tegyük örömforrássá az otthonszépítő munkát. Különösen igaz ez a gyerekszobára, amelyet az ügyes kezű szülők valóságos mesebirodalommá varázsolhatnak – ehhez kreatív ötletekkel és praktikus megoldásokkal is szeretnénk hozzájárulni.

Mutatós, mosható felületek

Vállalatunk új, csúcskategóriás büszkesége a piacon egyedülálló, Év Terméke Díjat nyert Héra Prémium Clean. Ez a mosható, dörzsálló, akár 2000 alkalommal letörölhető, beltéri, matt falfesték egy vízlepergető, hipoallergén bevonatot képez, így gyerekszobába, konyhába remek választás. Minősítése egészségügyi intézményekben történő alkalmazását is lehetővé teszi.

A Clean magasan pigmentált, lélekmelengető színei közül máris bestseller a lágyan pasztelles Kis Hercegnő, a töretlenül divatos szürkék világát képviselő Jégeső és Farkaskölyök vagy a szürkéskék Esthajnal. Utóbbihoz nagyon jól illenek a törtfehér és bézs árnyalatok, mint a Pirított Mandula vagy a Marcipántorta. Akik netán nem találnának kedvükre való készre kevert színt, a színkeverőgéppel rendelkező szakkereskedésekben több ezer árnyalatból választhatnak.
Nemrégiben indult egy új programunk, amelyben Csorba Anita tértervező, kreatív alkotó egyszerűen kivitelezhető Csináld Magad trükköket mutat be lépésről lépésre – például, hogyha készen vagyunk a festéssel, hogyan varázsolhatunk lemosható táblafalat otthonunkba a Skolatex termékcsalád segítségével.

Vízbázisú zománcok és lazúrok

A falfestékek területén már régóta elfogadottak a vízzel hígítható termékek, az egyéb felületek bevonására alkalmazott festékeknél azonban egy darabig még tartotta magát a tévhit, hogy ha egy festék vizes bázisú, akkor azt előbb-utóbb „lemossa az eső”. Ez természetesen nem igaz. A rendkívül gyors száradási idő után ezek a legújabb generációs festékek is éppen olyan időjárásálló, tartós bevonatot képeznek, akárcsak a már jól ismert oldószeres társaik. Korszerű összetételüknél fogva ráadásul nem színeződnek el és hosszan ellenállnak az UV-sugárzásnak is – használjuk őket akár bel- vagy kültéren.

Az egészségkárosító anyagokat nem tartalmazó vízbázisú termékekkel megszépíthetjük a gyerekjátékokat, kerti hintákat vagy csúszdákat is. A Trinát Aqua zománcfesték fémre, fára, sőt PVC-re is alkalmazható, a favédő szerként, alapozóként és lazúrként egyaránt működő Lazurán Aqua 3in1 pedig a favédelmet teszi hihetetlenül egyszerűvé! Ha szeretjük a fa természetes erezetének látványát, akkor a lazúrt válasszuk, mert a zománc egységes, magasfényű, homogén réteget képez!

Shabby chic-hatás egyszerűen

A vintage bútorokkal különleges hatást érhetünk el. Az új Bondex Vintage Effect termékcsaládunk segítségével néhány lépésben átalakíthatók a régi, kopott bútorok, így kiváló ár-érték arányban újíthatjuk meg a szobát a gyermekek korának megfelelően, hiszen az ideális otthon egy, az élethelyzeteinkkel együtt folyamatosan változó, szépülő tér.

A Trilak Festékstúdiók termékeink széles választékával és szakértő tanácsokkal várják az érdeklődőket!

Kapcsolat
Trilak

A lazúrok olyan víz- vagy oldószeralapú anyagok, amelyek láttatni engedik a fa természetes erezetét, miközben ápolják azt. A lazúrokat különböző csoportokra oszthatjuk, ami segít minket abban, hogy a kezelni kívánt felülethez legjobban illő terméket válasszuk.

Forrás: PPG Trilak Youtube

A választás előtt meg kell vizsgálni, hogy a felület mennyire nedvszívó, milyen puha a fa, kezelt-e vagy nyers. Végezetül pedig az is lényeges, hogy kültérre vagy beltérre szánjuk. Ezek alapján két, funkciójában jól elkülöníthető lazúrt különböztetünk meg: létezik vékony- és vastaglazúr. Kezdjük a vékonylazúr jellegzetességeivel!

Vékonylazúr

A vékonylazúr előnye, hogy mélyen a fa pórusaiba szívódik. A fa felületén csak vékony réteget képez többszöri átfestés után is, így a festékréteg nem fog repedezni, felhólyagosodni, vagy leválni, miközben a lazúr megfelelő UV-védelmet biztosít a fának. Oldószeres és vizes bázisú kiszerelésben is kapható, de arra figyeljünk, hogy a két különböző komponensű lazúrt ne keverjük egymással.

Használhatjuk például akkor, ha kültéri kerítéselemet szeretnék lazúrozni. Az időjárás-változás és hőingadozás miatt a fafelület méretének változásából adódóan egy vastaglazúr esetében megrepedezne a védőréteg, míg a rugalmas vékonylazúr követni tudja a fa mozgását, ezáltal a legoptimálisabb megoldást nyújtva a nem-mérettartó felületek esetében.

Forrás: PPG Trilak Youtube

Vastaglazúr

A vastaglazúr nehezebben szívódik a fába, ám pont ezért jobb a rétegképző képessége.  Hosszabb távon maradandóbb réteget képez a fa felületén, melynek köszönhetően vastag páncélrétegként óvja a fát a nedvességtől és az UV-sugárzástól. Ez a lazúrfajta addig biztosít védelmet, amíg a filmréteg sértetlen és összefüggő, ezért használata mérettartó felületeken javasolt, amilyenek például a nyílászárók. Az oldószeres és vizes bázisú kiszereléseket a vastaglazúrok esetében sem ajánlott egymással keverni.

A vékony- és vastaglazúrnak más a tapadási tényezője, ha vékonylazúrral festünk, akkor hagyjunk időt a lazúrnak, hogy a fa mélyen magába szívhassa és csak azután kezdjünk el újabb réteget a felültre felvinni. A vastaglazúrok jól tapadnak, de ne essünk abba a hibába, hogy hirtelen nagy mennyiségű anyagot használunk, mert az elkapkodott munka megbosszulja önmagát.

A Trilak Kreatív Műhelyében mindenkinek van esélye szakértők segítségével kipróbálni termékeinket, ebből a videóból pedig a Lazurán Aqua Favédő lazúr 3in1 használatán túl azt is megmutatjuk, hogyan alkot egy igazi foodstylist akkor, ha éppen nem ételekkel, hanem fával kell dolgoznia.

 

Különféle lazúrjainkról és előnyeikről a Trilak honlapján még több információt árulunk el.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...