Lazurán, a fa szakértője

Legyen szó kültéri vagy beltéri fatárgyakról, ami biztosan közös bennük, az egészségük és szépségük megóvásának a fontossága. A lazúrozás már régen ismert technika, kiemelhetjük vele a fa erezetét és egyben megvédhetjük a fát az idő vasfogától.

A lazúrok olyan víz- vagy oldószeralapú anyagok, amelyek láttatni engedik a fa természetes erezetét, miközben ápolják azt. A lazúrokat különböző csoportokra oszthatjuk, ami segít minket abban, hogy a kezelni kívánt felülethez legjobban illő terméket válasszuk.

Forrás: PPG Trilak Youtube

A választás előtt meg kell vizsgálni, hogy a felület mennyire nedvszívó, milyen puha a fa, kezelt-e vagy nyers. Végezetül pedig az is lényeges, hogy kültérre vagy beltérre szánjuk. Ezek alapján két, funkciójában jól elkülöníthető lazúrt különböztetünk meg: létezik vékony- és vastaglazúr. Kezdjük a vékonylazúr jellegzetességeivel!

Vékonylazúr

A vékonylazúr előnye, hogy mélyen a fa pórusaiba szívódik. A fa felületén csak vékony réteget képez többszöri átfestés után is, így a festékréteg nem fog repedezni, felhólyagosodni, vagy leválni, miközben a lazúr megfelelő UV-védelmet biztosít a fának. Oldószeres és vizes bázisú kiszerelésben is kapható, de arra figyeljünk, hogy a két különböző komponensű lazúrt ne keverjük egymással.

Használhatjuk például akkor, ha kültéri kerítéselemet szeretnék lazúrozni. Az időjárás-változás és hőingadozás miatt a fafelület méretének változásából adódóan egy vastaglazúr esetében megrepedezne a védőréteg, míg a rugalmas vékonylazúr követni tudja a fa mozgását, ezáltal a legoptimálisabb megoldást nyújtva a nem-mérettartó felületek esetében.

Forrás: PPG Trilak Youtube

Vastaglazúr

A vastaglazúr nehezebben szívódik a fába, ám pont ezért jobb a rétegképző képessége.  Hosszabb távon maradandóbb réteget képez a fa felületén, melynek köszönhetően vastag páncélrétegként óvja a fát a nedvességtől és az UV-sugárzástól. Ez a lazúrfajta addig biztosít védelmet, amíg a filmréteg sértetlen és összefüggő, ezért használata mérettartó felületeken javasolt, amilyenek például a nyílászárók. Az oldószeres és vizes bázisú kiszereléseket a vastaglazúrok esetében sem ajánlott egymással keverni.

A vékony- és vastaglazúrnak más a tapadási tényezője, ha vékonylazúrral festünk, akkor hagyjunk időt a lazúrnak, hogy a fa mélyen magába szívhassa és csak azután kezdjünk el újabb réteget a felültre felvinni. A vastaglazúrok jól tapadnak, de ne essünk abba a hibába, hogy hirtelen nagy mennyiségű anyagot használunk, mert az elkapkodott munka megbosszulja önmagát.

A Trilak Kreatív Műhelyében mindenkinek van esélye szakértők segítségével kipróbálni termékeinket, ebből a videóból pedig a Lazurán Aqua Favédő lazúr 3in1 használatán túl azt is megmutatjuk, hogyan alkot egy igazi foodstylist akkor, ha éppen nem ételekkel, hanem fával kell dolgoznia.

 

Különféle lazúrjainkról és előnyeikről a Trilak honlapján még több információt árulunk el.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...