Lázár Chef álomkonyhája nem olyan, mint gondolnád

Kíváncsiak vagyunk rá, milyen a tökéletes konyha Magyarország egyik leghíresebb séfje szerint? Konyhatervezési tanácsokra vágyunk – vagy épp újabb szintre emelnénk a gasztronómiai élményt otthonunkban? Lázár Chef segít, hogy testhez álló, személyre szabott konyhánk legyen, ahol öröm a főzés.

Az elismert magyar séf, food stylist és gasztronómiai tanácsadó elmondja, mit jelent számára az álomkonyha – emellett saját konyháját is bemutatja, miközben különféle, nélkülözhetetlen tippeket is ad a konyhatervezéshez és -berendezéshez az alábbi interjúban.

Milyen gyakran szoktál főzni?

Az otthoni konyhában is nagyon sok időt töltök, mert ugye van három gyermekünk, akik ráadásul sportolnak is – így a minőség mellett a mennyiségre is fókuszálnunk kell. Napi szinten főzünk a feleségemmel. 

Mit jelent számodra az álomkonyha?

Az álomkonyha fogalma voltaképpen évről évre változik – már csak azért is, mert évről évre kijönnek olyan újítások, amelyeket átültetnek a vendéglátásból az otthon használatos konyhai eszközökbe, így mindig van új a nap alatt.

Jelen pillanatban az álomkonyha számomra hely- és energiatakarékos, és előtérbe helyezi a funkcionalitást. Ez azt jelenti, hogy csak olyan gépekkel van felvértezve, amelyek kifejezetten a felhasználók számára szükséges funkciókkal rendelkeznek – így például nem porosodnak felesleges robotgépek a polcokon. 

Mindezek mellett pedig természetesen az is fontos, hogy világos, letisztult és könnyen takarítható legyen minden felület.

Én családokra, egyénekre és párokra tervezek konyhát, és mindig az az első kérdésem, milyen ételeket szoktak fogyasztani. Nem rögtön a gépeket választom ki a konyhába, hanem először megnézem, milyen az egyénisége a tulajdonosnak – és ezt a megközelítést javaslom mindenkinek, ha konyhát tervez. Fontos átgondolni, hogy kinek mit jelent a táplálkozás, mit akarnak elérni a konyhával, és mi a céljuk a használatával. Ha valaki gyakran eszik étteremben vagy épp a munkahelyén, teljesen más konyhát kell építenie, mint azoknak, akik az otthoni konyhájukat rendszeresen igénybe veszik.

Egy csúcskonyhát össze lehet hozni ma már akár egy négyzetméteren is, de a döntés persze megint csak attól függ, hogy mi a cél, milyen igényekre kell szabni a konyhát. Ha főleg tésztákat, salátákat készítünk, más gépek kellenek, mintha rendszeresen sülteket készítenénk.

A kulcskérdés: mit szeretnénk enni nap mint nap – és szerintem erre alapozva már könnyen felépíthető, kialakítható egy új konyha.

Van olyan gép, amelyet általánosan minden kisgyerekes családnak ajánlanál?

A mostani kedvencem a mikrosütő. A receptvideóimban is gyakran használom, és megosztom róla a tapasztalataimat, mivel még mindenki azt hiszi, hogy a mikrosütő pusztán a hagyományos mikrót jelenti. 

Napjainkra rengeteget változott a mikró, és sokkal többre képesek, mint régebben.

Például a Whirlpool 6. Érzék technológiás mikrók igazából hőlégbefúvásos sütőként és grillként is használhatók – és ezeket a funkciókat szabadon lehet kombinálni. Elkezd a gép mikrózni, aztán átáll hőlégbefúvású sütésre. Külön előny, hogy ezekbe a készülékekbe már fémeket is nyugodtan behelyezhetünk.

A mikrosütőt igenis ajánlom mindenkinek: nagyon jó választás lehet akkor, ha helyszűkében vagyunk, vagy egyszerűen csak áramot akarunk spórolni. Ez a készülék ugyan kisebb a hagyományos sütőknél – mégis elfér benne egy tálca. Ez bőven elég arra, hogy süssünk tésztát, pizzát, lasagne-t, egytálételeket, és ehhez nem kell felfűtenünk egy hatalmas sütőt. Így időt, helyet és rengeteg energiát spórolhatunk.

A Whirlpool mikrómat én melegítésre nem is használom, csak sütésre, illetve kelesztésre: ha mondjuk 110 watton üzemeltetem a mikrót, és beteszek egy kelt tésztát, akkor meg tudom gyorsítani a kelesztési folyamatot – anélkül, hogy romlana a minőség.

Ezeket a gépeket olyan intelligens szenzorokkal szerelték fel, amelyek segítenek elkészíteni az adott ételeket – pontosan képesek meghatározni, hogy a súly és a felhasznált alapanyagoknak megfelelően mennyi ideig és hogyan kell tökéletesre sütni az adott ételt, például egy csirkét. Nekem már nem kell beállítanom semmit, az előre programozott mikrosütő elkészíti az ételt magától.

Ha csupán egyetlen gépet kéne választani, amely nélkül nem tudod elképzelni a mindennapjaidat, mit választanál?

Mindenképp a sütőt – és főleg a mikróval kombinált sütőt, mert ezt mindenre fel lehet használni, mindent meg lehet csinálni vele. Egy háztartásba elég akár egy ilyen gép is, egy hozzáillő, indukciós főzőlappal kiegészítve – és meg is vagyunk.

Ha jól tudom, Whirlpool konyhai gépeket használsz – funkcióban van-e kedvenced?

A kelesztőfunkció, amit továbbgondoltak és -fejlesztettek, nagyon jó: a sütőtérbe rakott kelesztendő tésztát sokkal hamarabb megkeleszti, így nem kell órákat várni. A hő elosztásának és keringetésének köszönhetően a folyamat sokkal gyorsabban végigmegy.

Ez a kedvenc funkcióm, mivel gyakran kelesztek itthon tésztát – főleg pizzához, amit szinte minden héten sütök otthon, mert a gyerekek imádják.

Ráadásul a készüléken van külön pizza funkció is!

Emellett nagyon szeretem a különböző receptekhez beállított, választható programokat: végigteszteltem őket, és nagyon jól működnek. Ha az ember meg akar sütni valamit – például egy tarját –, csak elindítja a programot, és a készülék elkészíti a húst magától. Még nekem is nagyon praktikus, pedig én tudom, hogyan kell megsütni ezeket az ételeket.

De ezek az okos programok a gyerekeket is önállóbbá tették, és így már sok fogást el tudnak készíteni maguktól is a készülék segítségével. Ráadásul élvezik is a főzést, mert egy gyerek számára is egyszerűen és könnyen használható a nagy méretű, Smart kijelző kezelőfelülete.

Emellett energiatakarékosság szempontjából – ami most különösen fontos – ezekkel az új generációs gépekkel – főleg az indukciós főzőlapokkal – nagyon hatékonyan lehet időt és energiát spórolni. Ehhez azonban megfelelő serpenyők és eszközök is kellenek.

A minőségi edény ismérve, hogy a főzőlappal érintkező alsó felület kicsit vastagabb, mint az edény többi része: ezek az edények tárolják a hőt – így a főzés vége felé le lehet venni az edényt a főzőlapról, mégis tökéletesre puhul az étel a megtartott hőnek köszönhetően. 

Az indukciós főzőlapok fő előnye, hogy nem a főzőlapot melegítik fel, hanem az edényt. A Whirlpool 6. Érzék automatikus funkcióinak köszönhetően a főzési mód kiválasztása után a főzőlap automatikusan beállítja a szükséges hőfokot. Így sokkal hatékonyabb lesz a főzés: például sokkal hamarabb, kevesebb energiafelhasználással fog felforrni a víz, mint a hagyományos főzőlapokon. Ráadásul a nagyobb méretű edényekhez egyszerűen összevonhatjuk a főzőzónákat is.

Milyen szerepe van nálad a dizájnnak, amikor a gépeket kiválasztod?

Mindenkinek más a szép és a jó – én is szeretem a dizájnt, szeretem a szépet. Nagyon kedvelem a karakteres, szögletes, határozott felületeket, az íves, domború formákért pedig általában nem lelkesedem már annyira. Tapasztalataim alapján többféle stílushoz is harmonikusan illenek a Whirlpool beépíthető készülékek.

Eltalált egy olyan vonalat, amely szinte mindenkinek tetszik, és rengeteg konyhába, környezetbe tökéletesen belesimul. Ráadásul minden modell letisztult, funkcionális, egyszerűen használható és tisztítható.

Mi az a gasztronómiai újdonság, amelyet mostanában más nemzeteknél láttál, és biztosan ki fogsz próbálni?

Legutóbb Mexikóban jártunk egy szakácsvilágbajnokságon, és láttam, hogy mindenki kezd visszatérni az alapokhoz. Vagyis: nem kell “túlkészíteni” az ételeket, nem kell folyamatosan variálni. Egy egyszerű és gyors elkészítési mód is adhat nagyszerű élményt. Csupán azon múlik a siker, hogyan tudjuk kihasználni a konyhai gépeink által nyújtott funkciókat.

A versenyen a résztvevők csupán egy serpenyőt és sütőt használhattak – és így is nagyon komoly eredményeket értek el, mindenféle speciális eszköz nélkül.

A versenyen az egyszerűbb, minőségi alapanyagokra épülő konyhát hozták előtérbe, és nagyon tetszik nekem, hogy ez újra divat lesz – és az ételkészítés metódusa is kicsit változik majd. Előtérbe kerülnek az olyan fogások, amelyeket otthon el lehet készíteni, gyorsan, egy-egy eszközzel – ráadásul egészségesek is. Én is ezt a szemléletet képviselem, és nagyon jó volt látni, hogy most már a versenyeken is ezt vallják.

Ide kattintva megismerhetjük a Whirlpool kínálatát, amelyben természetesen megtaláljuk Lázár Chef kedvenc készülékeit is. 

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...