Korhű, viktoriánus vagy barokk stílusú tér az otthonunkban? Miért is ne…

Stíluskörkép-sorozatunk talán egyik legmerészebb, s egyben legizgalmasabb részéhez érkeztünk, amely nem más, mint a korhű, korabeli enteriőrök mai technológiával és anyagokkal történő megelevenítése. A minimál egyszerűsége után egyre többen vágynak arra a kifinomult, luxus-érzésre, melyet a korabeli barokk, reneszánsz, vagy a szecesszió épületei és belső tereinek látványa nyújt, de a klasszikus, vagy még régebbre nyúlva, a klasszicista enteriőrök is mind a mai napig nagy hatással vannak ránk.

A cikket szerkesztette: Argenta

Az ARGENTA gyár termékpalettája változatos kínálatot ölel fel. A minimál, letisztult családoktól kezdve a manapság nagyon trendi vintage stíluson át az elegáns, sőt klasszikus csempecsaládokig minden megtalálható. Kisebb méretű lapjait a társasházi lakások fürdőszobájához méretezi, míg a tágasabb családi házak nagyobb fürdőibe is találunk elegáns, nagy lapokat. A divatos szürkétől egészen a színes csempékig válogathatunk kedvünkre, ízlésünknek megfelelően. Dekorcsempék és számos mozaik csempe segít egyedivé kialakítani a fürdőszoba hangulatát, melyeknek négyzetméterenkénti ára van, így gazdaságosan szépíthetjük fürdőnket.

A gyár termékei nagy választékban megtekinthetőek a Palatinus Fürdőszoba szalonokban és a V-S Fürdőszoba szalonokban. Számos családja raktárkészletünkön megtalálható. Amennyiben kérdése merülne fel a termékekkel kapcsolatosan a kollégák készséggel állnak rendelkezésre.

          

Argenta

Miként tudjuk ezeket a szépségeket korunk anyagaival, a kortárs technológiákkal hűen megeleveníteni? És mire ügyeljünk, ha ilyen jellegű tereket szeretnénk tervezni, berendezni?

Van, aki azt vallja, az ilyen jellegű enteriőrök, lakásbelsők megvalósítására csupán azokban a kirívó esetekben érdemes vállalkozni, ha éppen valamilyen csoda folytán sikerült megvásárolnunk a Fertődi vagy az Eszterházy kastélyt, ne adj’ Isten, az Andrássy úton kínálkozó gyönyörű, műemlék-jellegű épületbe tervezünk hamarosan beköltözni…


ARGENTA MARMARA

Való igaz, hogy egy átlagos, úgymond normál családi házba nehezebb elképzelni ezt a stílust, építészeti irányt, mégis azt tanácsoljuk, hogy akinek ez az álma, ne mondjon le róla, csupán fogadjon meg néhány tanácsot. Így a szép az valóban szép és elegáns lesz, nem pedig giccsbe hajló látványt nyújts majd a végeredmény.

Még ma is sokan kedvelik a korabeli antik bútorokat, melyeknek régi, elegáns korokat felidéző, patinás jellege valahogy megfogja, megérinti a lelket és a szellemet.


PORCELAOSA – VENEZIS PULPIS

Viszont amikor ezeket a különleges, olykor évszázados múlttal bíró, gyönyörű, restaurált és fényesre polírozott bútorokat egy modern burkolatokkal kialakított térbe próbáljuk bepasszírozni, az igen furcsa, oda nem illő látványt nyújt.

Ezeknek a patinás szépségeknek ugyanúgy tér kell, mint a szellős, légies, modern enteriőrökbe tervezett berendezésnek, - azonban a fények, a belmagasság, az anyagok, a textúrák, a felületek - és még megannyi más szempont van, amit érdemes ilyen esetekben átgondolni, felülbírálni.


ARGENTA CANYON

Nézzünk meg most konkrétan egy kor, mégpedig a viktoriánus korra jellemző berendezési és belsőépítészeti megoldásokra vonatkozó néhány tippet, melyekkel már jó kiindulási alapot teremthetünk az elegáns és korhű tér-tervezéshez!

Mi jellemzi ezeket a bútorokat?

A viktoriánus kor bútorait ívelt vonalvezetés jellemzi, és szinte minden esetben hagytak ki néhány szabadon maradó fa felületet a karfáknál vagy a fejrésznél a bútorok tervezői. Ám ezeknek a bútoroknak a legfőbb jellemzőit mégis az anyaguk és az árnyalatuk adja meg: a viktoriánus bútorok fa, és finom, nemes anyagok kombinációjából készültek.

Színek, árnyalatok: sötét, vagy inkább világos legyen?

Erre a korra leginkább a sötét színek voltak jellemzőek. Nem véletlenül: a kor világítási eszköze, az akkori gáz és olajlámpák erős szennyeződéseket hagytak maguk után, és ezek a sötét tónusú bútorokon, lakáskiegészítőkön kevésbé látszottak meg. Sötét színű falak és térelválasztók voltak a jellemzőek – ezeket mi is megvalósíthatjuk, ám érdemes vigyázni: a sötét optikailag szűkítheti a tereket, és ha kevés a fény, vagy a szín a szobában, akkor komor jelleget is kölcsönözhet a helyiségnek.


PORCELANOSA – DETROIT

Mi inkább a kornak megfelelő díszítést javasoljuk: míves mintázatok, boltívek, - és egy kicsit előrehaladva az időben a reneszánsz felé – a fényes, csiszolt márvány felületek alkalmazásával tágul a tér, és ehhez még mindig nagyon szép kontraszthatást nyújtanak a sötét, korhű bútorok, nemes textíliák, sötétítő függönyök…

Díszítsük minél inkább a falakat!

Aki a viktoriánus kor szelleméhez hűen kíván ragaszkodni, annak a síkból kiemelkedő boltíveket, a fehér, vagy leginkább az arany mintázatokat érdemes követnie. Ha nem tudunk ennyi pénzt áldozni erre, akkor egy aranyozott árnyalatú, íves, kacskaringós mintás tapéta, vagy díszített csempe, és a hozzá tartozó listello (közismertebb nevén díszcsík) tökéletes választás lehet.


ARGENTA ARAZ NACAR

Szerencsére ma már mind a mélyvörös, mind a lágyabb, de melegebb tónusokból bőséggel kínálják a gyártók szebbnél szebb műremekeiket. A 14 esztendős múltú spanyol Argenta márka – Spanyolország egyik vezető csempe gyártójaként – 450 fős csapatával éves szinten több mint 100 millió négyzetméternyi terméket gyárt le. Jelenleg kínált 5 nagy termékkategóriájuk pedig széles körben lefedi az éppen aktuális belsőépítészeti tendenciákat.

Törekedjünk a mintázott, szépen díszített anyagok használatára!

Aki ezt a stílust tűzte ki célul saját otthona, vagy tervezőként, lakberendezőként a megbízó által megálmodott térbe, annak érdemes a díszítettségre, az anyagok míves megmunkáltságára különös gondot fordítania. Egy gyönyörű tapéta, márvány anyagot imitáló, korhű díszítéssel ellátott elegáns falicsempe szerencsére könnyen beszerezhető, és mindenki a csodájára fog majd járni!


ARGENTA PLITKA ARAZ

A korra jellemző, túldíszített, míves, mintás padlólapok használata esetében érdemes különösen ügyelnünk arra, hogy ha a falak, a padló burkolata díszes, akkor a szoba többi eleme már ne legyen túldíszítve, különben éppen az ellenkező hatást érhetjük el. Ezeket a mintás padlólapokat kombináljuk magas fényű felületekkel, világosabb színekkel, nemes, finom árnyalatokkal – és a megszokottnál kevesebb kiegészítő, lakásdekoráció is elegendő lesz majd.


ARGENTA ARAZ LITHOS NACAR

Néhány díszes keretben elhelyezett családi portré, vagy a fürdőszoba tükrének ornamentikus díszítésű kerete mellé egy fényűző kristálycsillár, esetleg néhány gyertyatartó is éppen elegendő.

Építhetünk a kornak megfelelő stílusú kandallót is, de csak és kizárólag valódi fa tüzeléssel!

Egy szép, régiesen díszített polírozott kő, vagy márvány kandalló a nappalink éke lehet. Szerencsére a mai technológiák már azt is megengedik számunkra, hogy egyes speciális csempe, padlólap burkolással a kandallónk külsejét is korhűvé varázsoljuk.


PORCELANOSA TRAVERTINO MEDICI PULIDO

Mind a Porcelanosa, mint az Argenta családok esetében számos egyedi variációs lehetőségünk nyílik:

Ezek a feltűnően nagy formátumú kerámia csempék hasonlítanak a természetes kőhöz. A természetes kövekkel ellentétben azonban megvan az a kellemes, számunkra kényelmes tulajdonságuk, hogy könnyen tisztítható és karbantartható a felületük, nem igényelnek állandó, ismételt kezelést a különböző, egészségre is olykor ártalmas tisztítószerekkel és tömítőanyagokkal. Közelről megnézve pedig ki mondaná meg, hogy nem a valódi márványtáblák ezeréves szépségével állunk szemben?


PORCELANOSA CALCATA GOLD PULIDO

A gyönyörű, elképesztően sokféle dekor és design mellett pedig a mai kerámia burkolólapok kétség kívül legnagyobb előnye, hogy könnyen kezelhetőek, tartósak.

Hosszútávon jól alkalmazkodnak élettereinkbe, és szinte bármilyen stílusban bátran tervezhetünk velük – legyen az minimál, loft, klasszikus, rusztikus, vintázs, vagy éppen a korhű terek megelevenítése – s ebben a VS Fürdőszoba szalonok munkatársai készséggel a segítségünkre lesznek!

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2020. január 03.

Vigyünk luxust a fürdőszoba enteriőrbe is! 

A luxus - mint egyik vezető világtrend napjainkban - erősen meghatározza mindennapjainkat, vásárlási szokásainkat, környezetünket. Nem kell kiemelkedően tehetősnek lennünk ahhoz, hogy...

2019. december 30.

Trendteremtő éjfekete zuhanyfalak és kádparavánok

Egy éjfekete zuhanykabin azt üzeni  tulajdonosáról, hogy nem fél kifejezni önmagát, felvállalja a stílusát, legyen az bármilyen merész. Egy éjfekete zuhanyfal vagy kádparaván pedig...

2019. december 28.

Kád trópusi fa előlappal

A fürdőszoba eleganciáját a természetes anyagok használatával még jobban ki lehet emelni. Gondoltad volna, hogy a kád előlapja is lehet fából? Ráadásul az időtálló és vízálló...