Korhű, viktoriánus vagy barokk stílusú tér az otthonunkban? Miért is ne…

Stíluskörkép-sorozatunk talán egyik legmerészebb, s egyben legizgalmasabb részéhez érkeztünk, amely nem más, mint a korhű, korabeli enteriőrök mai technológiával és anyagokkal történő megelevenítése. A minimál egyszerűsége után egyre többen vágynak arra a kifinomult, luxus-érzésre, melyet a korabeli barokk, reneszánsz, vagy a szecesszió épületei és belső tereinek látványa nyújt, de a klasszikus, vagy még régebbre nyúlva, a klasszicista enteriőrök is mind a mai napig nagy hatással vannak ránk.

A cikket szerkesztette: Argenta

Az ARGENTA gyár termékpalettája változatos kínálatot ölel fel. A minimál, letisztult családoktól kezdve a manapság nagyon trendi vintage stíluson át az elegáns, sőt klasszikus csempecsaládokig minden megtalálható. Kisebb méretű lapjait a társasházi lakások fürdőszobájához méretezi, míg a tágasabb családi házak nagyobb fürdőibe is találunk elegáns, nagy lapokat. A divatos szürkétől egészen a színes csempékig válogathatunk kedvünkre, ízlésünknek megfelelően. Dekorcsempék és számos mozaik csempe segít egyedivé kialakítani a fürdőszoba hangulatát, melyeknek négyzetméterenkénti ára van, így gazdaságosan szépíthetjük fürdőnket.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Argenta

Miként tudjuk ezeket a szépségeket korunk anyagaival, a kortárs technológiákkal hűen megeleveníteni? És mire ügyeljünk, ha ilyen jellegű tereket szeretnénk tervezni, berendezni?

Van, aki azt vallja, az ilyen jellegű enteriőrök, lakásbelsők megvalósítására csupán azokban a kirívó esetekben érdemes vállalkozni, ha éppen valamilyen csoda folytán sikerült megvásárolnunk a Fertődi vagy az Eszterházy kastélyt, ne adj’ Isten, az Andrássy úton kínálkozó gyönyörű, műemlék-jellegű épületbe tervezünk hamarosan beköltözni…


ARGENTA MARMARA

Való igaz, hogy egy átlagos, úgymond normál családi házba nehezebb elképzelni ezt a stílust, építészeti irányt, mégis azt tanácsoljuk, hogy akinek ez az álma, ne mondjon le róla, csupán fogadjon meg néhány tanácsot. Így a szép az valóban szép és elegáns lesz, nem pedig giccsbe hajló látványt nyújts majd a végeredmény.

Még ma is sokan kedvelik a korabeli antik bútorokat, melyeknek régi, elegáns korokat felidéző, patinás jellege valahogy megfogja, megérinti a lelket és a szellemet.


PORCELAOSA – VENEZIS PULPIS

Viszont amikor ezeket a különleges, olykor évszázados múlttal bíró, gyönyörű, restaurált és fényesre polírozott bútorokat egy modern burkolatokkal kialakított térbe próbáljuk bepasszírozni, az igen furcsa, oda nem illő látványt nyújt.

Ezeknek a patinás szépségeknek ugyanúgy tér kell, mint a szellős, légies, modern enteriőrökbe tervezett berendezésnek, – azonban a fények, a belmagasság, az anyagok, a textúrák, a felületek – és még megannyi más szempont van, amit érdemes ilyen esetekben átgondolni, felülbírálni.


ARGENTA CANYON

Nézzünk meg most konkrétan egy kor, mégpedig a viktoriánus korra jellemző berendezési és belsőépítészeti megoldásokra vonatkozó néhány tippet, melyekkel már jó kiindulási alapot teremthetünk az elegáns és korhű tér-tervezéshez!

Mi jellemzi ezeket a bútorokat?

A viktoriánus kor bútorait ívelt vonalvezetés jellemzi, és szinte minden esetben hagytak ki néhány szabadon maradó fa felületet a karfáknál vagy a fejrésznél a bútorok tervezői. Ám ezeknek a bútoroknak a legfőbb jellemzőit mégis az anyaguk és az árnyalatuk adja meg: a viktoriánus bútorok fa, és finom, nemes anyagok kombinációjából készültek.

Színek, árnyalatok: sötét, vagy inkább világos legyen?

Erre a korra leginkább a sötét színek voltak jellemzőek. Nem véletlenül: a kor világítási eszköze, az akkori gáz és olajlámpák erős szennyeződéseket hagytak maguk után, és ezek a sötét tónusú bútorokon, lakáskiegészítőkön kevésbé látszottak meg. Sötét színű falak és térelválasztók voltak a jellemzőek – ezeket mi is megvalósíthatjuk, ám érdemes vigyázni: a sötét optikailag szűkítheti a tereket, és ha kevés a fény, vagy a szín a szobában, akkor komor jelleget is kölcsönözhet a helyiségnek.


PORCELANOSA – DETROIT

Mi inkább a kornak megfelelő díszítést javasoljuk: míves mintázatok, boltívek, – és egy kicsit előrehaladva az időben a reneszánsz felé – a fényes, csiszolt márvány felületek alkalmazásával tágul a tér, és ehhez még mindig nagyon szép kontraszthatást nyújtanak a sötét, korhű bútorok, nemes textíliák, sötétítő függönyök…

Díszítsük minél inkább a falakat!

Aki a viktoriánus kor szelleméhez hűen kíván ragaszkodni, annak a síkból kiemelkedő boltíveket, a fehér, vagy leginkább az arany mintázatokat érdemes követnie. Ha nem tudunk ennyi pénzt áldozni erre, akkor egy aranyozott árnyalatú, íves, kacskaringós mintás tapéta, vagy díszített csempe, és a hozzá tartozó listello (közismertebb nevén díszcsík) tökéletes választás lehet.


ARGENTA ARAZ NACAR

Szerencsére ma már mind a mélyvörös, mind a lágyabb, de melegebb tónusokból bőséggel kínálják a gyártók szebbnél szebb műremekeiket. A 14 esztendős múltú spanyol Argenta márka – Spanyolország egyik vezető csempe gyártójaként – 450 fős csapatával éves szinten több mint 100 millió négyzetméternyi terméket gyárt le. Jelenleg kínált 5 nagy termékkategóriájuk pedig széles körben lefedi az éppen aktuális belsőépítészeti tendenciákat.

Törekedjünk a mintázott, szépen díszített anyagok használatára!

Aki ezt a stílust tűzte ki célul saját otthona, vagy tervezőként, lakberendezőként a megbízó által megálmodott térbe, annak érdemes a díszítettségre, az anyagok míves megmunkáltságára különös gondot fordítania. Egy gyönyörű tapéta, márvány anyagot imitáló, korhű díszítéssel ellátott elegáns falicsempe szerencsére könnyen beszerezhető, és mindenki a csodájára fog majd járni!


ARGENTA PLITKA ARAZ

A korra jellemző, túldíszített, míves, mintás padlólapok használata esetében érdemes különösen ügyelnünk arra, hogy ha a falak, a padló burkolata díszes, akkor a szoba többi eleme már ne legyen túldíszítve, különben éppen az ellenkező hatást érhetjük el. Ezeket a mintás padlólapokat kombináljuk magas fényű felületekkel, világosabb színekkel, nemes, finom árnyalatokkal – és a megszokottnál kevesebb kiegészítő, lakásdekoráció is elegendő lesz majd.


ARGENTA ARAZ LITHOS NACAR

Néhány díszes keretben elhelyezett családi portré, vagy a fürdőszoba tükrének ornamentikus díszítésű kerete mellé egy fényűző kristálycsillár, esetleg néhány gyertyatartó is éppen elegendő.

Építhetünk a kornak megfelelő stílusú kandallót is, de csak és kizárólag valódi fa tüzeléssel!

Egy szép, régiesen díszített polírozott kő, vagy márvány kandalló a nappalink éke lehet. Szerencsére a mai technológiák már azt is megengedik számunkra, hogy egyes speciális csempe, padlólap burkolással a kandallónk külsejét is korhűvé varázsoljuk.


PORCELANOSA TRAVERTINO MEDICI PULIDO

Mind a Porcelanosa, mint az Argenta családok esetében számos egyedi variációs lehetőségünk nyílik:

Ezek a feltűnően nagy formátumú kerámia csempék hasonlítanak a természetes kőhöz. A természetes kövekkel ellentétben azonban megvan az a kellemes, számunkra kényelmes tulajdonságuk, hogy könnyen tisztítható és karbantartható a felületük, nem igényelnek állandó, ismételt kezelést a különböző, egészségre is olykor ártalmas tisztítószerekkel és tömítőanyagokkal. Közelről megnézve pedig ki mondaná meg, hogy nem a valódi márványtáblák ezeréves szépségével állunk szemben?


PORCELANOSA CALCATA GOLD PULIDO

A gyönyörű, elképesztően sokféle dekor és design mellett pedig a mai kerámia burkolólapok kétség kívül legnagyobb előnye, hogy könnyen kezelhetőek, tartósak.

Hosszútávon jól alkalmazkodnak élettereinkbe, és szinte bármilyen stílusban bátran tervezhetünk velük – legyen az minimál, loft, klasszikus, rusztikus, vintázs, vagy éppen a korhű terek megelevenítése – s ebben a VS Fürdőszoba szalonok munkatársai készséggel a segítségünkre lesznek!

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...