Konyhasziget megalkuvás nélkül

Manapság nagyon divatos megoldás a konyhasziget, ami mind esztétikailag, mind funkcionalitásában a konyhánknak, sőt akár az egész lakásunknak is ékköve lehet. Hogyan építsük fel a szigetet, milyen méretigényekkel kell szembenéznünk, mire kell feltétlenül figyelnünk? Kérdések és válaszok – „utazás a konyhasziget körül”.

Mekkora hellyel kalkuláljunk?

A legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venni a tervezésekor, hogy elég sok helyet igényel. Ahhoz, hogy körbe lehessen járni, a fiókokat, ajtókat kényelmesen ki lehessen nyitni (mind a szigeten, mind a vele párhuzamos falon/falakon), optimálisan 120 cm hely kell a konyhasziget körül, minden oldalon.


80 cm széles konyhasziget is megfelelő, ha az csak egyfajta tálaló pultként funkcionál. Egy jó sziget viszont legalább 150 cm széles, de ha több munkafolyamatot is itt szeretnénk végezni, akkor ennél jóval hosszabb szükséges. A mélységének, ha csak előkészítésre akarjuk használni, akkor elég a 60 cm, de ha már a főzőlapot vagy mosogatótálcát is itt helyeznénk el, vagy akár étkezésre is szeretnénk használni, akkor 90-120 cm szükséges. Ez utóbbi természetesen a szélességet is érinti, egy körbe ülhető sziget legalább 1 métert jelent.

Ha a főzőlapot is a szigeten kívánjuk elhelyezni, akkor nem szabad elfeledkezni a szagelszívásról. A szigetelszívó kivezetése megoldható egy gipszkarton álmennyezet építésével, csak figyelni kell rá, hogy akár 30 kg-ot is el kell bírnia. Mivel általában nagyobb térről beszélünk, nagy teljesítményű elszívót érdemes választani, amely az egész helyiségben képes az optimális szagelszívásra.

Nem árt gondoskodnunk a jó megvilágításról sem, erre a célra leginkább a konyhasziget fölé, a falba is beépíthető, energiatakarékos spotlámpák alkalmasak.

Általánosságban elmondható, hogy kicsit spórolhatunk a hellyel, ha az egyik végét egy falhoz helyezzük, így egy félszigetet kialakítva.

Hogyan lehet a konyhasziget megjelenésében is a tér hangsúlyos eleme?

A kialakításhoz használt alsó elemek szervesen beleilleszkedhetnek a konyha egészébe, ha azzal megegyező ajtólapokat választunk. Eltérő színű, mintázatú vagy anyagú ajtólapokkal hangsúlyozhatjuk a szigetet. A bútorfrontokon kívül a munkalap is szolgálhat kontrasztalkotóként, ha a konyha többi részétől különböző anyagból készül. Így a munkasziget nem csak funkcionális, de optikai középpontjává válhat a térnek.


 

A funkcionalitáson túl

A konyhasziget belsőépítészetileg remek megoldást kínál a tér jó optikai és funkcionális kihasználására. A “nyitott” lakások, amerikai konyhával ellátott helyiségek félsziget és sziget alakzatai lehetővé teszik a konyhát használó személy számára a munkavégzés közbeni kommunikációt, a részvételt a családi életben. Így a háztartásra kárhoztatott családtag sem szorul ki a közösségi térből és életből.

Mi a konyhasziget szerepe a háromszög modellben?

A háromszög modell egy képzeletbeli háromszöget jelent a konyhánkban, ahol mindegyik csúcs egy alapvető konyhai műveletnek, konyhai funkciónak felel meg. E modell alapján a háromszöget nem keresztezheti konyhai sziget. Kivételt képez ez alól, amikor a képzeletbeli síkidom egyik csúcsát (tehát az egyik funkciót /pl.: mosogatást, főzést/) épp a konyhasziget jelenti.


Milyen típusokból válogathatunk?

Alap sziget

Mind a négy oldalról kényelmesen hozzáférhető, legalapvetőbb konyhai szigettípus, mely főként tárolóegységként funkcionál. A fiókokban, polcokon evőeszközöket, edényeket tarthatunk, míg a munkalapon újabb felület áll rendelkezésre

Munka sziget

Elsősorban a főzőtevékenységet támogató modell. A mosogató és tároló funkciók ez esetben másutt kapnak helyet. Nagy családoknál a dupla funkciós munkaszigetek is gyakoriak: két főzőlap, sütőlap az egyidejű, nagy mennyiségű sütés-főzést támogatja.

Bar sziget

Bulikhoz, összejövetelekhez, közös tévézésekhez, koktélozásokhoz ajánljuk a bar sziget modult, melyhez egy csaptelepet, és mosogató tálcát, bortartót, kicsi hűtőt javaslunk.

Jó tervezés után a konyhasziget nagyon praktikus, kényelmes és esztétikus eleme lehet minden tágas, nagy konyhának, ahol a család életének nagy része zajlik. Lehet térelválasztó szerepe, de plusz munkafelületet vagy tárolási lehetőséget is adhat. Kialakításához legalább 15 nm-es konyha szükséges, ám tágas helyen nem csak konyhánkat, hanem egész lakásunkat feldobhatjuk egy átgondoltan megtervezett konyhaszigettel!

2023. július 26.

Kültéri nappalival és konyhával élvezik ki a nyarat a gyönyörű vidéki ház lakói

Inspiráló svéd nyári idill, ha több időt töltenénk a szabad levegőn. Ha kellemes, napsütéses idő van, az ember szívesebben tölti kint az idejét, mint a négy fal között –...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...