Kludi csaptelepek – Eredeti német minőség, magyarországi gyártás

A KLUDI csaptelepek közel 50 éve vannak jelen a magyar piacon, így a márkanév jól ismert, nem csak a szakma, de a vásárlók körében is. A cégcsoport büszke arra, hogy azon kevés gyártók egyike, amelyek a mai napig kizárólag európai üzemekben gyártja csaptelepeit. A magyarországi gyáregység fontos részt vállal ebből a munkából.


A diósdi üzem az 1997-es fejlesztés után

A telephely története

Az üzem Diósd és Érd határán helyezkedik el. A KLUDI Szerelvények Kft. a jelenlegi telephelyen 1989-ben kereskedelmi tevékenységgel kezdte meg a munkát. A cég 1993 októberéig csak irodai, kereskedelmi tevékenységgel foglalkozott, ezt követően átszervezésre került sor és a kft. megkezdte a felkészülést a finomszerelvény gyártásra. A próbagyártás 1994-ben, az üzemszerű termelés pedig 1995-ben indult meg. A telephely 1997-ben egy új üzemcsarnokkal bővült. 2009-ben az addig Lengyelországban működő melegsajtolással bővültek a munkafolyamatok. Így a diósdi üzem jelenleg több mint 200 főt foglalkoztat.

Az alkalmazott technológia

A KLUDI Szerelvények Kft. a Kludi csoport magyarországi leányvállalata, amelynek központi telephelye a németországi Menden városban van. A diósdi üzem a legnagyobb termelő egységek közé tartozik; feladata a németországi és a közép- és kelet európai piac ellátása a cég termékeivel. A diósdi üzemben finomszerelvények, csaptelepek előállítása történik, mely a következő rövid technológiai lépésekkel jellemezhető:

  • Öntödei magkészítés: a megfelelő formájú és keménységű magokat speciális maglövőgép segítségével állítják elő ú.n. HOT-BOX eljárással.


Kézi öntés

  • Kézi és gépi öntés: a kézi öntés során belehelyezik a kokillába a magokat, a kokillát összezárják, majd beleöntik az olvadt rezet, amely a homokmag köré folyva, és a kokilla formáját felvéve alakítja ki a csap szükséges formáját. A gépi öntés ettől annyiban különbözik, hogy az öntőnek egy hidraulikus félautomata öntőgép áll rendelkezésére, ami automatikusan végzi az emulzióba mártást, a kokillák összeszorítását és szétválasztását.
  • Öntvényvágás- és tisztítás: az öntvények kihűlése után az öntési beömlők levágása, a nagyobb sorják eltávolítása, és az öntvénytisztítás történik.
  • Melegpréselés: az eredetileg rúdanyagban érkező, feldarabolt sárgaréz futószalagon áthalad egy alagútkemencén, amely 700-800 fokra hevíti a préseléshez. Ezután automata, vagy kézi adagolással a présgépbe kerül, mely melegsajtolással állítja elő a kívánt formát.
  • Stancolás: a lehűlés után a munkadarabok stancoló munkahelyekre kerülnek, ahol eltávolítják róluk a préssorját.
  • Mechanikus megmunkálás: a tisztítás után az öntvények megmunkálása következik. A megmunkált munkadarabokat tömítettségi vizsgálatnak vetik alá.
  • Gépi és kézi csiszolás: a megmunkált öntvényeket csiszológépekkel előcsiszolják, majd kézi kontaktkerekes csiszológépeken készre csiszolják.
  • Forrasztás: a forrasztás egy félautomata gázhevítésű körasztalnál történik. A dolgozó a forrasztandó elemeket a körasztal megfelelő készülékébe helyezi, és a szükséges forraszanyagokkal megkeni. A körasztal pozíciójában rögzített termék annak megfelelő számú elfordulása után visszajut a dolgozó által elfoglalt helyre.
  • Gépi és kézi polírozás: a csiszolt termékek elő- vagy készre polírozását automata polírozógépeken, vagy CNC polírozó automatákon végzik. Utolsó megmunkálási fázisként az öntvény szerelvényeket kézzel készre polírozzák.
  • Minőségellenőrzés: a fényesített „sárga” állapotú csaptelepek felületi minőségi ellenőrzésen esnek át. A jónak minősített termékeket szállításra becsomagolják.


Félkész termék szállításra készen

Ezen folyamatok végeztével a félkész termék a német vagy osztrák üzembe kerül, ahol jellemzően a galvanizálás és összeszerelés, valamint a végleges csomagolás zajlik.

Az éves szinten több mint 1000 tonna sárgaréz és 250 tonna öntészeti homok felhasználásával közel egymillió csaptestet állít elő a diósdi üzem, melyek több minőségellenőrzési fázison (bejövő áru kontroll, méret ellenőrzés, tömítetlenségi ellenőrzés, funkció vizsgálat, felületi hiba ellenőrzés, kimenő áru ellenőrzés) is átesnek a fent részletezett folyamatok során, hogy a magyar üzem szakemberei valódi német minőséget állíthassak elő.

A KLUDI diósdi üzemének látogatása minimum 10, maximum 15 fős csoportokban lehetséges. Az érdeklődők jelentkezését a marketing@kludi.hu e-mail címre várjuk.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...