Kludi csaptelepek – Eredeti német minőség, magyarországi gyártás

A KLUDI csaptelepek közel 50 éve vannak jelen a magyar piacon, így a márkanév jól ismert, nem csak a szakma, de a vásárlók körében is. A cégcsoport büszke arra, hogy azon kevés gyártók egyike, amelyek a mai napig kizárólag európai üzemekben gyártja csaptelepeit. A magyarországi gyáregység fontos részt vállal ebből a munkából.

A cikket szerkesztette: Kludi

A KLUDI a konyhai és fürdőszobai csaptelepek ismert és elismert gyártója, de kínálatában zuhanyrendszerek, sőt, orvosi csaptelepek is megtalálhatóak, melyek mindegyike a KLUDI név tradíciójához híven megbízható minőséget képvisel.

A KLUDI egy nemzetközi keretek között működő cég, mely fürdőszobai és konyhai csaptelepeket, zuhanytermékeket, fürdőszobai kiegészítőket és teljes körű fürdőszoba koncepciókat fejleszt és gyárt. A céget a vesztfáliai Mendenben alapítottak, ahol ma is megtalálható a cégközpont. IGÉNY ÉS ÖSZTÖNZÉS A KLUDI nem ismer kompromisszumot a minőség terén és elkötelezett a fenntartható nemzetközi növekedési stratégia mellett. Értéknövelő innovációkkal és tökéletes termékekkel szeretnénk vásárlóink igényeit teljesíteni, és elvárásaikat felülmúlni. Az igényekhez és a piaci változásokhoz gyorsan, gyakorlottan igazodunk. Magas értékű designt kínálunk, mely a formában és funkcióban teljesedik ki.

Kapcsolat
Kludi


A diósdi üzem az 1997-es fejlesztés után

A telephely története

Az üzem Diósd és Érd határán helyezkedik el. A KLUDI Szerelvények Kft. a jelenlegi telephelyen 1989-ben kereskedelmi tevékenységgel kezdte meg a munkát. A cég 1993 októberéig csak irodai, kereskedelmi tevékenységgel foglalkozott, ezt követően átszervezésre került sor és a kft. megkezdte a felkészülést a finomszerelvény gyártásra. A próbagyártás 1994-ben, az üzemszerű termelés pedig 1995-ben indult meg. A telephely 1997-ben egy új üzemcsarnokkal bővült. 2009-ben az addig Lengyelországban működő melegsajtolással bővültek a munkafolyamatok. Így a diósdi üzem jelenleg több mint 200 főt foglalkoztat.

Az alkalmazott technológia

A KLUDI Szerelvények Kft. a Kludi csoport magyarországi leányvállalata, amelynek központi telephelye a németországi Menden városban van. A diósdi üzem a legnagyobb termelő egységek közé tartozik; feladata a németországi és a közép- és kelet európai piac ellátása a cég termékeivel. A diósdi üzemben finomszerelvények, csaptelepek előállítása történik, mely a következő rövid technológiai lépésekkel jellemezhető:

  • Öntödei magkészítés: a megfelelő formájú és keménységű magokat speciális maglövőgép segítségével állítják elő ú.n. HOT-BOX eljárással.


Kézi öntés

  • Kézi és gépi öntés: a kézi öntés során belehelyezik a kokillába a magokat, a kokillát összezárják, majd beleöntik az olvadt rezet, amely a homokmag köré folyva, és a kokilla formáját felvéve alakítja ki a csap szükséges formáját. A gépi öntés ettől annyiban különbözik, hogy az öntőnek egy hidraulikus félautomata öntőgép áll rendelkezésére, ami automatikusan végzi az emulzióba mártást, a kokillák összeszorítását és szétválasztását.
  • Öntvényvágás- és tisztítás: az öntvények kihűlése után az öntési beömlők levágása, a nagyobb sorják eltávolítása, és az öntvénytisztítás történik.
  • Melegpréselés: az eredetileg rúdanyagban érkező, feldarabolt sárgaréz futószalagon áthalad egy alagútkemencén, amely 700-800 fokra hevíti a préseléshez. Ezután automata, vagy kézi adagolással a présgépbe kerül, mely melegsajtolással állítja elő a kívánt formát.
  • Stancolás: a lehűlés után a munkadarabok stancoló munkahelyekre kerülnek, ahol eltávolítják róluk a préssorját.
  • Mechanikus megmunkálás: a tisztítás után az öntvények megmunkálása következik. A megmunkált munkadarabokat tömítettségi vizsgálatnak vetik alá.
  • Gépi és kézi csiszolás: a megmunkált öntvényeket csiszológépekkel előcsiszolják, majd kézi kontaktkerekes csiszológépeken készre csiszolják.
  • Forrasztás: a forrasztás egy félautomata gázhevítésű körasztalnál történik. A dolgozó a forrasztandó elemeket a körasztal megfelelő készülékébe helyezi, és a szükséges forraszanyagokkal megkeni. A körasztal pozíciójában rögzített termék annak megfelelő számú elfordulása után visszajut a dolgozó által elfoglalt helyre.
  • Gépi és kézi polírozás: a csiszolt termékek elő- vagy készre polírozását automata polírozógépeken, vagy CNC polírozó automatákon végzik. Utolsó megmunkálási fázisként az öntvény szerelvényeket kézzel készre polírozzák.
  • Minőségellenőrzés: a fényesített „sárga” állapotú csaptelepek felületi minőségi ellenőrzésen esnek át. A jónak minősített termékeket szállításra becsomagolják.


Félkész termék szállításra készen

Ezen folyamatok végeztével a félkész termék a német vagy osztrák üzembe kerül, ahol jellemzően a galvanizálás és összeszerelés, valamint a végleges csomagolás zajlik.

Az éves szinten több mint 1000 tonna sárgaréz és 250 tonna öntészeti homok felhasználásával közel egymillió csaptestet állít elő a diósdi üzem, melyek több minőségellenőrzési fázison (bejövő áru kontroll, méret ellenőrzés, tömítetlenségi ellenőrzés, funkció vizsgálat, felületi hiba ellenőrzés, kimenő áru ellenőrzés) is átesnek a fent részletezett folyamatok során, hogy a magyar üzem szakemberei valódi német minőséget állíthassak elő.

A KLUDI diósdi üzemének látogatása minimum 10, maximum 15 fős csoportokban lehetséges. Az érdeklődők jelentkezését a marketing@kludi.hu e-mail címre várjuk.

2021. augusztus 26.

Járd körbe Frank Sinatra egykori legendás otthonát!

Frank Sinatra minden idők egyik legnagyobb sztárja. Pop-dzsessz énekes, színész, vállalkozó – legenda. Az 1915-ben született Sinatra hosszú élete alatt rengeteg emlékezetes dalt és...

2021. július 22.

A hiba, ami tönkreteszi a teraszodat – és így kerülheted el!

Az esztétikus otthon kialakításánál rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk. Fontosak az arányok, a színek, a minták, a textúrák, az elrendezés; egységes stílust kell kialakítanunk...

2021. június 17.

Építkezni készülsz? Erre készülj fel! – Otthontervezési és lakberendezési tippek

2020 szinte mindent megváltoztatott: az építőipar sem kivétel. Ha építkezni, felújítani szeretnénk, nem árt, ha felkészülünk néhány változásra – de pontosan mi vár ránk, ha új...