Kertünk, ahol megpihenünk

Kertünk összképét folyamatosan gazdagíthatjuk: elvehetünk belőle vagy hozzátehetünk itt-ott, de az utak, járdák nyomvonalát hosszú távra tervezzük, jó esetben egy életre választjuk meg!

A cikket szerkesztette: Otti Manufactura

A belsőépítészekből, művészekből és építőipari szakmunkásokból alakult cég egyedülálló betontechnológiával tervez, gyárt és kivitelez minőségi burkolatokat. Kül- és beltéri burkolataikon kívül többek között különböző mosdók, pultok, kőkeretek, konzolok, kandallóelemek, kerti kutak és különleges dekorációk gazdagítják a széles termékpalettát.

Beltéri burkolatok

Az Otti kövek alkalmazása egyediségük révén teljes szabadságot ad a megrendelőnek: a szériatermékeket a berendezéshez leginkább illő színben önti ki. Az Otti szakembereit a teljesen egyedi igények sem ejtik zavarba: igény esetén személyre szabott burkolatot terveznek, illetve gyártanak padlóra és falra egyaránt. A kopóréteg fél–egy centiméter vastagságú, anyagában színezett, így a burkolat sosem fog elkopni! Ráadásul színkód vagy sablon alapján bármilyen termékszín reprodukálható. Az Otti burkolatok padló- vagy falfűtésnél is alkalmazhatók.

Konyha

A rusztikus stílusok – a provence-i, a vintage, a country vagy az angolos – sohasem mennek ki a divatból. Az Otti burkolatok, öntött konyhapultok, konyhaszigetek, mosogatók exkluzív kategóriát képviselnek, ugyanakkor rendkívül tartós, esztétikus termékek. A felületeket minden esetben impregnáljuk, illetve felület kezeljük, hogy a konyhai szennyezőanyagok (zsír, olaj, kávé, vörösbor, kóla stb.) ne okozzanak foltosodást. Az ehhez szükséges segédanyagokról és alkalmazásukról érdeklődjenek az Otti Manufacturánál!

Fürdőszoba

Különleges lesz a fürdőszoba, ha egy vagy több falat Otti kenhető kőburkolattal látunk el. Túl ezen, egy Otti öntött kőmosdó, egy beton- vagy műkő pult exkluzív megjelenést biztosít. A helyiséget tovább gazdagíthatjuk Otti fajansztállal, amitől igazán harmonikus lesz az enteriőrünk.

Lámpák

A világításra is érdemes külön gondot fordítani! Különleges Pálos & Napos lámpákat is kínál az Otti Manufactura. Anyaghasználatukra a réz, üveg, kerámia és fajansz jellemző. A fajanszlámpák peremeit díszítő finom szalagminta színe és a motívumok is kézzel készülnek, a kerámiák szintén kézműves termékek. A foglalatokat többnyire ledtechnikára alakították ki. A rézlámpák gyártósorokon készülnek, mégsem nélkülözik a kézműves termékek eleganciáját, ahogy egyedi kialakításuk révén az üvegtermékek is különleges megjelenésűek.

Az Otti termékei a magas minőséget képviselik!

Kapcsolat
Otti Manufactura

Miért jobb választás a térkőburkolat?

Nem hibázunk, ha betonozás helyett a térkövezés mellett döntünk, hiszen a kavicságyba fektetett térkövek viszonylag szabadon mozoghatnak, így az időjárás és a talajmozgás hosszabb távon nem tesz kárt az alapszerkezetben. Mindemellett a szilárd alappal rendelkező járdák javítása költséges dolog, felér kisebb építkezéssel. Egy közműcsere, vagy fejlesztés (javítás) könnyedén kivitelezhető a térkőburkolat felszedésével, mely megfelelő tömörítés, és kisebb odafigyelés mellett szinte veszteség nélkül megvalósítható.Hogyan helyezzük le az Otti burkolatokat?

A közlekedési útvonalak kijelölése után földmunkával kezdjünk. A “tükörkészítés” során minden fázis végén gépi tömörítést végzünk. A “döngölőbéka” kölcsönözhető is, de egy felkészült térköves brigád többnyire felszereli gépparkját egy ilyen hasznos “kollégával”. A járda két vezetősávját szintezzük és földnedves betonnal erősített térkőszegéllyel fixáljuk. Ez azért elhanyagolhatatlan feladat, mert az így rögzített függőleges szegélykövek akadályozzák meg hosszabb távon a térkőburkolat szétcsúszását.

Nagyobb méretű kőszelekcióval (20-35-ös) 25 cm vastag alapot készítünk, melyre tömörítés után finomabb, 1-3-as kőzúzalékot terítünk. Ezt a réteget nem tömörítjük, csak egyenletesen eloszlatjuk kb. 5 cm vastagságban. A térköveket ebbe a sík ágyazatba fektetjük egyenként, és gumikalapács segítségével szintbe állítjuk őket.Az Otti burkolatok annyiban különböznek a vibropréselt társaihoz képest, hogy azokat térkőhomokba fektetik. Ott, ahol a lapok eltérő méretűek, és a sablonformák oldalai nem feszülnek egyenletesen egymáshoz, a zúzott kő alkalmas csak, a homok “szétfolyik”. Ugyanezt az anyagtípust alkalmazzuk a fugaközök kitöltéséhez is, majd utolsó fázisként lapvibrátorral tömörítsük az Otti térköveket, és a felesleges kőport távolítsuk el a felszínről. A térköveket nem szoktuk impregnálni, de fuga besöprése előtt erre is van megoldás.Hova mit használjunk?

Járdák, kerti utak, gyalogosforgalomra használt terek, teraszok burkolásához a “Pietra Káró”, “P. Antik Mészkő”, “P. Grafit” vagy a “Pietra Térkő” lapokat ajánljuk. Gépkocsi beállók, kapubejárók, forgalomnak kitett utak, terek burkolására a 7 cm vastagságú Otti “Pietra Jumbó Káró”, “P.Jumbó Kváder”, “P.Siena”, vagy a “Pietra Buda és Óváros” szelekciót javasoljuk.Pár apró tanács tervezéshez:

– a ház stílusához megfelelő formát, színt válasszunk

– az út mindig vezessen valahová

– rövidítsük az útvonalakat olyan kertrészeken, ahol naponta többször haladunk át

– a járdák legyenek megfelelően szélesek, hogy két ember is elférjen rajta

– ha több útvonal keresztezi egymást, legyen alá-fölé rendeltség a közlekedősávok között. Lazíthatjuk is a látványt azzal, ha bizonyos részeken nem járdát, csak tipegőt alakítunk ki

– szegélyezzük a járdát egynyári virágokkal, bokrokkal, évelőkkel

– alakítsunk ki víznyerő helyet, telepítsünk kerti kutat, hogy bármikor szomjunkat olthassuk, vagy öntözni tudjuk virágainkat

– állítsunk egy-két kerti padot, ülőkavicsot, hogy pár percre gyönyörködhessünk is a “nagy műben”.

2021. július 22.

A hiba, ami tönkreteszi a teraszodat – és így kerülheted el!

Az esztétikus otthon kialakításánál rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk. Fontosak az arányok, a színek, a minták, a textúrák, az elrendezés; egységes stílust kell kialakítanunk...

2021. június 17.

Építkezni készülsz? Erre készülj fel! – Otthontervezési és lakberendezési tippek

2020 szinte mindent megváltoztatott: az építőipar sem kivétel. Ha építkezni, felújítani szeretnénk, nem árt, ha felkészülünk néhány változásra – de pontosan mi vár ránk, ha új...

2021. június 03.

Így lesz templomból lenyűgöző lakóház!

Mindig érdemes otthonátalakításokat nézegetni: hihetetlen látni, ahogy a tulajok és a tervezők meglátják az unalmas vagy épp lepusztult épületben a potenciált, és a lehető legtöbbet...