Kertünk, ahol megpihenünk

Kertünk összképét folyamatosan gazdagíthatjuk: elvehetünk belőle vagy hozzátehetünk itt-ott, de az utak, járdák nyomvonalát hosszú távra tervezzük, jó esetben egy életre választjuk meg!

A cikket szerkesztette: Otti Manufactura

A belsőépítészekből, művészekből és építőipari szakmunkásokból alakult cég egyedülálló betontechnológiával tervez, gyárt és kivitelez minőségi burkolatokat. Kül- és beltéri burkolataikon kívül többek között különböző mosdók, pultok, kőkeretek, konzolok, kandallóelemek, kerti kutak és különleges dekorációk gazdagítják a széles termékpalettát.

Beltéri burkolatok

Az Otti kövek alkalmazása egyediségük révén teljes szabadságot ad a megrendelőnek: a szériatermékeket a berendezéshez leginkább illő színben önti ki. Az Otti szakembereit a teljesen egyedi igények sem ejtik zavarba: igény esetén személyre szabott burkolatot terveznek, illetve gyártanak padlóra és falra egyaránt. A kopóréteg fél–egy centiméter vastagságú, anyagában színezett, így a burkolat sosem fog elkopni! Ráadásul színkód vagy sablon alapján bármilyen termékszín reprodukálható. Az Otti burkolatok padló- vagy falfűtésnél is alkalmazhatók.

Konyha

A rusztikus stílusok – a provence-i, a vintage, a country vagy az angolos – sohasem mennek ki a divatból. Az Otti burkolatok, öntött konyhapultok, konyhaszigetek, mosogatók exkluzív kategóriát képviselnek, ugyanakkor rendkívül tartós, esztétikus termékek. A felületeket minden esetben impregnáljuk, illetve felület kezeljük, hogy a konyhai szennyezőanyagok (zsír, olaj, kávé, vörösbor, kóla stb.) ne okozzanak foltosodást. Az ehhez szükséges segédanyagokról és alkalmazásukról érdeklődjenek az Otti Manufacturánál!

Fürdőszoba

Különleges lesz a fürdőszoba, ha egy vagy több falat Otti kenhető kőburkolattal látunk el. Túl ezen, egy Otti öntött kőmosdó, egy beton- vagy műkő pult exkluzív megjelenést biztosít. A helyiséget tovább gazdagíthatjuk Otti fajansztállal, amitől igazán harmonikus lesz az enteriőrünk.

Lámpák

A világításra is érdemes külön gondot fordítani! Különleges Pálos & Napos lámpákat is kínál az Otti Manufactura. Anyaghasználatukra a réz, üveg, kerámia és fajansz jellemző. A fajanszlámpák peremeit díszítő finom szalagminta színe és a motívumok is kézzel készülnek, a kerámiák szintén kézműves termékek. A foglalatokat többnyire ledtechnikára alakították ki. A rézlámpák gyártósorokon készülnek, mégsem nélkülözik a kézműves termékek eleganciáját, ahogy egyedi kialakításuk révén az üvegtermékek is különleges megjelenésűek.

Az Otti termékei a magas minőséget képviselik!

Kapcsolat
Otti Manufactura

Miért jobb választás a térkőburkolat?

Nem hibázunk, ha betonozás helyett a térkövezés mellett döntünk, hiszen a kavicságyba fektetett térkövek viszonylag szabadon mozoghatnak, így az időjárás és a talajmozgás hosszabb távon nem tesz kárt az alapszerkezetben. Mindemellett a szilárd alappal rendelkező járdák javítása költséges dolog, felér kisebb építkezéssel. Egy közműcsere, vagy fejlesztés (javítás) könnyedén kivitelezhető a térkőburkolat felszedésével, mely megfelelő tömörítés, és kisebb odafigyelés mellett szinte veszteség nélkül megvalósítható.Hogyan helyezzük le az Otti burkolatokat?

A közlekedési útvonalak kijelölése után földmunkával kezdjünk. A “tükörkészítés” során minden fázis végén gépi tömörítést végzünk. A “döngölőbéka” kölcsönözhető is, de egy felkészült térköves brigád többnyire felszereli gépparkját egy ilyen hasznos “kollégával”. A járda két vezetősávját szintezzük és földnedves betonnal erősített térkőszegéllyel fixáljuk. Ez azért elhanyagolhatatlan feladat, mert az így rögzített függőleges szegélykövek akadályozzák meg hosszabb távon a térkőburkolat szétcsúszását.

Nagyobb méretű kőszelekcióval (20-35-ös) 25 cm vastag alapot készítünk, melyre tömörítés után finomabb, 1-3-as kőzúzalékot terítünk. Ezt a réteget nem tömörítjük, csak egyenletesen eloszlatjuk kb. 5 cm vastagságban. A térköveket ebbe a sík ágyazatba fektetjük egyenként, és gumikalapács segítségével szintbe állítjuk őket.Az Otti burkolatok annyiban különböznek a vibropréselt társaihoz képest, hogy azokat térkőhomokba fektetik. Ott, ahol a lapok eltérő méretűek, és a sablonformák oldalai nem feszülnek egyenletesen egymáshoz, a zúzott kő alkalmas csak, a homok “szétfolyik”. Ugyanezt az anyagtípust alkalmazzuk a fugaközök kitöltéséhez is, majd utolsó fázisként lapvibrátorral tömörítsük az Otti térköveket, és a felesleges kőport távolítsuk el a felszínről. A térköveket nem szoktuk impregnálni, de fuga besöprése előtt erre is van megoldás.Hova mit használjunk?

Járdák, kerti utak, gyalogosforgalomra használt terek, teraszok burkolásához a “Pietra Káró”, “P. Antik Mészkő”, “P. Grafit” vagy a “Pietra Térkő” lapokat ajánljuk. Gépkocsi beállók, kapubejárók, forgalomnak kitett utak, terek burkolására a 7 cm vastagságú Otti “Pietra Jumbó Káró”, “P.Jumbó Kváder”, “P.Siena”, vagy a “Pietra Buda és Óváros” szelekciót javasoljuk.Pár apró tanács tervezéshez:

– a ház stílusához megfelelő formát, színt válasszunk

– az út mindig vezessen valahová

– rövidítsük az útvonalakat olyan kertrészeken, ahol naponta többször haladunk át

– a járdák legyenek megfelelően szélesek, hogy két ember is elférjen rajta

– ha több útvonal keresztezi egymást, legyen alá-fölé rendeltség a közlekedősávok között. Lazíthatjuk is a látványt azzal, ha bizonyos részeken nem járdát, csak tipegőt alakítunk ki

– szegélyezzük a járdát egynyári virágokkal, bokrokkal, évelőkkel

– alakítsunk ki víznyerő helyet, telepítsünk kerti kutat, hogy bármikor szomjunkat olthassuk, vagy öntözni tudjuk virágainkat

– állítsunk egy-két kerti padot, ülőkavicsot, hogy pár percre gyönyörködhessünk is a “nagy műben”.

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...

2021. augusztus 26.

Járd körbe Frank Sinatra egykori legendás otthonát!

Frank Sinatra minden idők egyik legnagyobb sztárja. Pop-dzsessz énekes, színész, vállalkozó – legenda. Az 1915-ben született Sinatra hosszú élete alatt rengeteg emlékezetes dalt és...

2021. július 22.

A hiba, ami tönkreteszi a teraszodat – és így kerülheted el!

Az esztétikus otthon kialakításánál rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk. Fontosak az arányok, a színek, a minták, a textúrák, az elrendezés; egységes stílust kell kialakítanunk...