Jövő Otthonai – építészpályázat kezdőknek és haladóknak

Immáron harmadik alkalommal került kiírásra a Jövő Otthonai építészpályázat. A nyílt és titkos ötletpályázaton építészek és építész hallgatók vehetnek részt. Ebből az alkalomból kérdeztük a pályázatról Nemess Viktort és Herczeg Tamást, a pályázat ötletadóit, szakmai tanácsadóját.

Mondana néhány szót a pályázat kiíróiról?

Nemess Viktor: Az  OTTHONNEKED egy egyedülálló otthonteremtési platform, amelynek a tagjai közép- és középfelső kategóriás termékek gyártói és képviselői. A platformot a pályázat Kiírója, Style&Home, hozta létre. Az OTTHONNEKED hiteles brand a tervezői szakma szemében, hiszen a lakberendezők, belsőépítészek és építészek számára szintén fontos információt közvetít, rendszeres képzéseket tart és pályázatokat indít – Jövő Otthonai építészeti és Style&Draw enteriőr tervezési pályázatot. A platform tevékenységei a magánembereknek is szólnak, inspirációt, ötletet, hiteles információt, trendeket és megoldásokat közvetít a házépítéshez, lakásfelújításhoz, korszerűsítéshez és berendezéséhez. A pályázatok Támogatói pedig a platform tagjai.

Herczeg Tamás és Nemess Viktor

 

Harmadik alkalommal kerül kiírásra a pályázat. Ezúttal mi a fő téma, miben más a tavalyihoz képest?

Herczeg Tamás: Az építészeti pályázat-sorozat 2016-ban indult, az előző pályázatok teoretikus témaválasztása után, az idei kiírás egy konkrét helyszínre épülő lakóház ötletpályázati terveinek elkészítéséről szól. A tárgya Kisszékely település  belterületén, egy eddig beépítetlen, korábban művelés alatt álló  telken négyfős család számára vidéki lakóház, nyaraló tervezése.  Jelen építészeti pályázat eredményhirdetése  után szeretnénk elindítani egy belsőépítészeti, Style&Draw ötletpályázatot is, amelynek témája a kisszékelyi lakóház enteriőr tervezése lesz.

Mi ihlette az idei témát?

Nemess Viktor: Kisszékely kulturális örökségének fontos része, hogy a Lázár Ervin író és felesége Vathy Zsuzsa írónő nyugdíjas éveikben nyaranta a faluban vásárolt öreg házban alkotott és pihent. Ennek emlékét az egykori nyaralóban megvalósuló emlékház mellett tematikus turistaútvonalak is őrzik.

A 20. század elején is még több mint 1500 főt számláló faluban a legfrissebb, 2019-es adatok szerint 310 lakos él. A falu közössége számára továbbra is az elvándorlás és a népességszám fogyása jelenti a legfőbb kihívást. Ezért a falu elsőrendű céljai között a szezonális betelepülés és a turizmus ösztönzése áll. A pályázatunk, nem utolsó sorban pedig, az is a kifejezett célja, hogy a kis Tolna megyei falura ráirányítsa az építészeti örökségre és a természeti értékekre érzékeny alkotók figyelmét.

 

Idén is szerepet kap a fenntarthatóság és a környezettudatosság?

Herczeg Tamás: A fenntarthatóság, mint az első pályázatban megfogalmazott cél és  problémafelvetés az idei pályázatban is központi szerepet játszik. A pályázat-sorozat szellemiségének megfelelően olyan terveket várunk, melyek a fenntarthatóság, energiatudatosság, helyénvalóság fogalmához az építészet felől közelítenek, integrálva a tér- és formaalkotásba az építőipari innovációkat is.

Kik segítik idén a pályázat megvalósulását?

Nemess Viktor: Az OTTHONNEKED platform partnerei a pályázat mellé álltak, így az a pályázati idő alatt a termékeikről és az innovatív technológiáikról konzultációs lehetőséget biztosítanak. Az ő termékeikkel is dolgozhatnak a tervezők, az ő koncepcióikat, megoldásaikat, termékinnovációikat tervezhetik pályázati anyagaikba, ezzel is konkréttá, hitelessé téve munkájukat.

Ezzel hosszú távon nem csak a pályázat sikerét és a felkészülést segítik elő, hanem ezt tudást, a hiteles és értékes szakmai információkat, és élő kapcsolatokat a jövőbeni terveikben, későbbi munkáik során is hasznosíthatják majd a pályázó szakemberek. Mivel a pályázók valós tervezési helyszínre megvalósuló ház tervein fognak dolgozni, ezért ez a szakmai támogatás kiemelt fontosságú lehet.

Kiket szeretnétek megszólítani a pályázattal? Milyen kategóriák lesznek?

Herczeg Tamás: A pályázatsorozat általános célja továbbra is az, hogy az építészek és az építőipar szorosabb együttműködését elősegítse. A motivált, kreatív alkotók legszélesebb körének megszólítása érdekében a pályázaton való részvételre ezúttal is egyaránt várjuk a szakmai pályafutásuk elején járó, diplomával még nem rendelkező, építészhallgatókat, és a praktizáló építészeket, tehát a pályázatnak e két kategóriája van.

A nyertes pályamű valóban megvalósul?

Herczeg Tamás: Így tervezzük. Az ötletpályázaton nyertes vagy díjazott minden pályamű szerzője lehetőséget kaphat arra, hogy a leendő megrendelővel a továbbtervezésről tárgyaljon.

Hogyan zajlik az értékelés?

Herczeg Tamás: A pályaműveket 5 tagú, neves építészekből, egyetemi oktatókból álló szakmai zsűri értékeli, ami erős motivációt jelenthet a praktizáló és a szárnyaikat bontogató építészek számára is. Egyébként mindkét kategóriában pénzdíjak vannak, emellett partnerünknek  köszönhetően értékes különdíjra is lehet számítani.

Meddig lehet pályázni? Hol találhatók a részletek?

Nemess Viktor: A pályázat leadási határideje 2019. május 6., az eredményhirdetést pedig május közepére tervezzük. A részletek az OTTHONNEKED weboldalán találhatók.

A jövőben is számíthat a szakma hasonló pályázatra?

Nemess Viktor: 2019 májusában szeretnénk meghirdetni a Style&Draw enteriőr tervezési pályázatot. A pályázati kiírás az eddigiekhez hasonlóan az OTTHONNEKED weboldalon jelenik meg. És természetesen a mostani, Jövő Otthonai építészpályázat-sorozatot is folytatni szeretnék.

A pályázatot támogató partnerek:

Arezzo Design Kft., Barabás Téglakő Kft., Budatech Kft., Eglo Lux Kft., Elko EP Hungary Kft., Forest Hungary Kft., Hörmann Hungária Kft., IBD Magyarország Kft., Kaercher Hungaria Kft., Kávé és Hűtő Profi Kft., Kludi Szerelvények Kft., Mapei Kft., Nordinova Energy Kft., Palatinus ’94 Kft., Saint-Gobain Construction Hungary Kft., SpaTrend, PPG Trilak Kft., VS Fürdőszoba.

Média partnerek:

Építeszfórum, Szép Házak, A Mi Otthonunk

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...