A fenntarthatóság fontos szemlélet – interjú Pusztai Annával a Jövő Otthonai építész ötletpályázat egyik különdíjasával

Júniusban hirdettük ki a Jövő Otthonai építész ötletpályázat nyerteseit, amely idén a „Vidéki ház Kisszékelyben” címet kapta. Pusztai Anna a II. kategóriában, azaz a praktizáló építészek kategóriában különdíjban részesült. Anna már 5 éve foglalkozik többek között energiahatékony családi házak, lakóépületek tervezésével. Egy éve pedig két kollégájával együtt megalapították a MAI Studio Kft.-t.

Minden egyes tervezésnél fontos számára, hogy kinek, mit és hova kell terveznie. Az adott környezethez kapcsolódás, a tájba illeszkedő végeredményben gondolkodik. Nem mindegy, hogy villanegyed, ipari övezet, erdő vagy éppen egy kicsi település a helyszín. Úgy véli, mindegyik ház egy külön, új világ. A felhasznált anyagok is fontos elemei egy-egy épület karakterének. Munkáiban egyértelműen kirajzolódik, hogy nem csak a szép, hanem a hasznos házak híve is. A pályázatról, a munkafolyamatról és pályájáról kérdeztük őt.

OtthoNNeked: Miért döntöttél úgy, hogy indulsz a pályázaton?

Pusztai Anna: Amikor olvastam róla, azonnal tudtam, hogy indulni szeretnék, hiszen a céllal teljes mértékben tudtam azonosulni. Fontosnak tartom, hogy hosszútávon fenntartható és hasznos házak épüljenek. Ehhez én is elengedhetetlennek tartom, hogy az építészek és az építőipar szorosan együttműködjenek. Két dolog fogott meg leginkább a kiírásban. Az egyik a helyszín volt. Nem voltam még Kisszékelyen ezelőtt, de egy rendkívül bájos falut ismerhettem meg, ami egyfajta nyugalmat áraszt magából, így összhangot is éreztem közte és a megadott funkció között. A másik a fenttarthatóság, amit fontos szemléletnek, hozzáállásnak tartok. A pályázat során nem csak az épületet, anyaghasználatot, hanem a hozzá tartozó területet, kertet is átgondolhattam, hogy ennek megfeleljen.

 

OtthoNNeked: Milyen volt a tervezés folyamata?

Pusztai Anna: A tervezési folyamat annyiban tért el a megszokottól, hogy most magamnak képzeltem el, hogy az adott család hogyan szeret élni. Ezen felül ugyanúgy elmélyedtem a helyszín megismerésében. A pályázati anyagom nem is egy „trendi” épületet tükröz, hanem a helyhez szervesen kötődő, viszont mai igényeknek megfelelő racionális válasz a kérdésre.

OtthoNNeked: Másképpen tervezel, ha ismered a megbízót?

Pusztai Anna: Persze! Funkciótól függően más a közös munka egy megrendelővel. Most ha maradunk az otthonoknál, akkor az egy különösen személyes kapcsolat, így fontos hogy jól egymásra hangolódjunk. Nagyon bevált, hogy a tervezési folyamat elején mindent átbeszélünk arról, hogy a családban ki hogyan él, mi a napi rutin, mi történik a különleges eseményeknél. Bár ez lényegesen hosszabb konzultációt eredményez, mintha csak egy listát kérnék a szükséges helyiségekről és a négyzetméterekről, de így igazán bele tudom élni magam a konkrét feladatba, átérezni, hogy mire is van szükség. Végső soron ez le is rövidíti a tervezési időt, hiszen nem a sokadik vázlatterv lesz az, amit az ügyfél is elfogad és én is a magaménak érzek. Ezután is fontos, hogy tervezési folyamat állomásait átrágjuk, tudják az ügyfelek, hogy miért tervezek be bizonyos anyagokat, így ők is megbíznak a végeredményben. A közös munka persze nem záródik a kiviteli tervek átadásánál. A tervezői művezetésekkel – amik segítik a kivitelezést – addig tart, amíg már költözhetővé válik az otthon.

OtthoNNeked: Mi az, amit leginkább szeretsz a tervezési folyamatban?

Pusztai Anna: A tervezési folyamat legszebb része, amikor már az alapvető kérdésekkel tisztában vagyok (kinek, mit, hova, miből), a koncepció körvonalazódott. Az épület még csak kézi rajzok segítségével alakul, de már fejben mászkálok benne és körülötte. Egyre jobban megismerjük egymást, és a végén összeáll egy egésszé. Látom, hogyan használják, akiknek tervezek, milyenek a térkapcsolatok, milyenek az apróbb részletek. A munkának ez a része egy hatalmas játék és boldogság. Nem is tudok tőle elszakadni csak azért, mert fel kell állni az asztaltól.

Pusztai Anna a MAI Építészstúdió alapítója és építészmérnöke.


A Jövő Otthonai építész ötletpályázatot az OtthoNNeked platform partnerei támogatták.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...