Intelligencia vagy design

Avagy miért kellene kompromisszumot kötni? Minden épületben – legyen az egy kis lakás, egy nagyobb családi ház, egy elegáns hotel vagy akár egy óriási irodaépület – működik valamilyen villamossági rendszer.

Természetesen ennek egyszerűségét vagy éppen összetettségét nagyban befolyásolja az adott épület mérete, illetve a benne lakók, vagy a felhasználók egyedi igényei.

Az intelligens villanyszerelési, vagy más néven épület – automatizálási rendszereknek rengeteg előnyét megismertük már a korábbiakban. Hogy miben más ez, mint a hagyományos villanyszerelés, arról rengeteg információ található a világhálón.  Csak a legfőbb jellemzőiket kiemelve, ezekről a rendszerekről elmondható, hogy segítenek az épületek energiafogyasztásának optimalizálásában (ezáltal pénzt takarítanak meg) és hozzájárulnak az épületben lakók biztonságérzetének növeléséhez. Az már csak hab a tortán, hogy korábban elképzelhetetlen komfortot is biztosítanak.

Az iNELS épületautomatizálási rendszert úgy alkottuk meg, hogy a telepítésével járó előnyök ne menjenek a belső tér, vagy az „otthon melegének” rovására. Sőt, kifejezetten olyan megoldásokat terveztünk, amelyek dizájnosak, elegánsak.

Természetesen egy ilyen rendszer vezérlésének legkorszerűbb, legpraktikusabb módja, vitathatatlanul az okostelefonról történő irányítás, de a legtöbben azért szeretjük, ha a hagyományos kapcsolók is megtalálhatóak az épületben. Ezek a 19. század óta nem változtak számottevően, már ami a méretüket és működési elvüket illeti. Mostanáig. Ugyanis az iNELS BUS rendszerben, a 230 V feszültséggel működő kapcsolók helyét mára átvették a már csak – gyengeáramot (27 V) kapcsoló nyomógombok.

A beépített funkciók különböző felületekről vezérelhetők. Most bemutatunk egy igazán dizájnos megoldást; a GSB3 érintőképernyős sorozat az iNELS rendszer üveglapból készült fali vezérlője, amely elegáns és kényelmes vezérlést biztosít.
GSB3, egy okosan elegáns vezérlőcsalád

A sorozat tagjai 4 (GSB3-40), 6 (GSB3-60) és 8 (GSB3-80) nyomógombbal ellátott változatban kaphatóak, és speciális, edzett üvegből készülnek.

A vezérlőket elegáns fekete vagy fehér változatban,Logus90 luxus kivitelben gyártjuk, 94×94 mm méretben és egyaránt alkalmasak a lakossági vagy a kereskedelmi szektor belső tereiben történő felszerelésre. Bármilyen enteriőrben jól mutatnak, legyen az akár otthonunk nappalija, vagy épp egy tárgyalóterem, de szállodákban is előszeretettel használják. Remek választás minden olyan esetben, ahol fontos az elegancia és a stílusos környezet.

Legnagyobb előnyük a hagyományos kapcsolókkal szemben, az, hogy az egyes nyomógombokhoz különböző funkciók rendelhetőek, a megrendelő egyedi igényei alapján. Legalább ekkora előnyük az is, hogy a már beállított funkciók bármikor tetszőlegesen változtathatóak, a megváltozott felhasználói igényekhez igazodva – fal vésés, kábelezés, fizikai beavatkozás nélkül. Ezáltal kényelmes vezérlést biztosítanak és nem utolsó sorban helytakarékosak is, hiszen ezek a vezérlők multifunkciósak. (Érintőgomb, visszajelző, beköthető külső érzékelők, stb..)

Nem csak pusztán a világítás fel/lekapcsolására szolgálnak, hiszen segítségükkel szabályozhatja a fényerő intenzitását, vezérelheti a redőnyöket, de akár úgynevezett „jeleneteket” is beállíthat. („Relax”, „Film”, „Távozás”, stb…). A „jelenet” egyetlen gombnyomásra több eszköz vagy funkció, egyidejű működtetését jelenti. Távozáskor pl. egyetlen érintéssel utasíthatja a rendszert a redőny leengedésére, a világítások kikapcsolására, a szobák hőmérsékletének csökkentésére, de akár az összes elektromos fogyasztó kikapcsolására is. „Film” jelenet aktiválásával a rendszer pl. 10%-ra veszi vissza a fényerő intenzitását, leengedi a redőnyöket, a vetítővásznat, bekapcsolja a TV-t és a projektort, és már izgulhat is a család amiatt, hogy kedvenc főhősük megmenti-e a világot… A beállított jeleneteknek valójában szinte csak a fantáziánk szab határt.

Persze a világítást is vezérelheti vele, többféle módon is. Klasszikus fali kapcsolóként a felső gombbal FEL, az alsóval pedig LE kapcsolhatja. Nyomógombként az adott fényforrás(ok) első érintésre be, a másodikra pedig kikapcsolnak. Fényerőszabályzóként rövid érintésre be/ki kapcsolja a világítást, hosszú érintéssel pedig szabályozhatja a fényerőt. Több fényforrás esetében szintén a fönt tárgyalt „jeleneteket” vagy „világítási képeket” állíthat be.

Az eszközök beépített fényérzékelővel rendelkeznek, amely vezérli az érintőgombok kék színű – SMD technológiával gyártott – LED diódáit a környezeti fényerő csökkenésekor. Így a sötétben jelzőfényként is funkcionálnak; mutatják a gomb helyét, így éjjel nem kell majd keresgélni a „villanykapcsolót”. Természetesen a fényérzékelő jele, programozástól függően, felhasználható pl. az adott szoba világításának fel/lekapcsolására a fényviszonyok függvényében.

A gombok között emellett két jelző LED helyezkedik el (piros, zöld), amelyek felhasználhatóak a rendszer bármely elemének állapotjelzésére. Az eszköz képes hanggal és/vagy vibrálással is visszajelezni egy-egy kapcsolást.

A GSB3 vezérlő család alap 4, 6 és 8 gombos változatát jellemzően a lakossági szektornak és a kereskedelmi célú épületeknek vagy irodaházak elegáns tárgyalóinak szántuk. Röviden minden helyiségnek, ahol fontos a stílusos enteriőr.

Szállodák, hotelek

A szállodák, hotelek esetében még a lakossági szektornál is fontosabb a hatékony energiafelhasználás, hiszen nagyon nem mindegy, hogy egy 100 m2-es házban vagy egy több ezer m2 alapterületű hotelkomplexumban pazaroljuk az elektromos áramot vagy éppen a gázt. Ezért ezeket az épületeket is egyre inkább igyekeznek manapság intelligens épületvezérlési rendszerrel felszerelni.


A vendégek sokszor igencsak borsos árat fizetnek egy-egy éjszakáért, ezért egy szálloda esetében a stílus, a dizájn, a letisztult elegancia, a luxust sugárzó belső tér még nagyobb hangsúlyt kap. Az iNELS vendégszoba menedzsment rendszerét úgy alakítottuk ki, hogy a vendég mindig kellemes légkörbe érkezzen, és úgy érezze, mintha csak haza érne. Ebbe a koncepcióba tökéletesen illeszkedik a GSB3 érintőképernyős sorozat. A vezérlőfelületre a megrendelő igényeihez igazodó, egyedileg gravírozott szimbólumokat is elhelyezhetünk. Ennek előnye, hogy egy-egy újonnan érkező vendégnek is teljesen egyértelmű lesz, melyik gomb mit vezérel. A folyosón, az ajtó mellé, egy beépített kártyaolvasóval is ellátott beengedő panelt szerelhetünk fel, hasonló megjelenéssel, „csengő” „ne zavarjanak” vagy „takarítást kérek” jelző nyomógombokkal. Az eszközön a szoba száma is feltüntethető. A kinti beengedő panel mellett pedig a szobában felszereljük a GSB3 érintőképernyős üveg fali vezérlőt, amelyek így egy komplex egységes rendszerré állnak össze.Engedje szabadjára a fantáziáját – tipp!

A budapesti Corvin moziban is érintőképernyős GSB3 vezérlő paneleket telepítettek. Külön érdekesség – amely egyéként kifejezetten ötletes és nem mellesleg óriási kreativitásra vall a kivitelező részéről – a felszerelés módja. Ugyanis, alapesetben a vezérlőket vízszintesen helyezzük el, ami azt jelenti, hogy például a 6 gombos változat esetében 2 sorban helyezkedik el 3-3 nyomógomb. Ebben az esetben viszont az egységeket függőlegesen helyezték el, amelyek így egy filmkockára emlékeztetnek. Mi is lehetne ennél frappánsabb egy mozi épületében?

A cikkben bemutatott GSB3 vezérlő csak egy az iNELS épületvezérlési rendszer termékpalettáján szereplő nem mindennapi megoldások közül. Fontosnak tartjuk az olyan eszközök tervezését, amelyek a funkcionalitáson túl további igényeket is maximálisan kielégítenek. Az egyik lehet ezek közül a külalak. A kapcsolók vagy nyomógombok általában jól látható, központi helyen helyezkednek el. Ezáltal a belső tér meghatározó elemeivé, jelen esetben még akár a szoba díszeivé is válhatnak. A jó láthatósága miatt azt már nem is szükséges ecsetelni, hogy egy üzleti tárgyaláson, vagy egy szállodalánc vendégszobáiban mennyivel pozitívabb és elegánsabb hatást kelt, mint egy hagyományos, fehér színű műanyag kapcsoló.

Az iNELS és LOGUS termékek magyarországi forgalmazója az Elko EP Hungary Kft.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...