Intelligencia vagy design

Avagy miért kellene kompromisszumot kötni? Minden épületben – legyen az egy kis lakás, egy nagyobb családi ház, egy elegáns hotel vagy akár egy óriási irodaépület – működik valamilyen villamossági rendszer.

A cikket szerkesztette: Inels

A körülöttünk zajló technológiai fejlődésnek köszönhetően az épületautomatizálás mára napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő iparága lett. Néhány éve még az okostelefonok jelentették a szenzációs technikai áttörést, manapság viszont az okos házak területén figyelhetjük meg ugyanezt a folyamatot. 

Ez annyit jelent, hogy a következő években szinte ugyanolyan ütemben kezdünk el okos házakat, intelligens vezérlési rendszereket használni, ahogy néhány éve átálltunk az okostelefonok használatára. Okos ház, intelligens rendszer, smart home – de pontosan mit takar az elnevezés? Intelligens épületről akkor beszélhetünk, ha az épület a benne található különböző technológiákat és berendezéseket – mint például az épületgépészeti és villamos berendezések, a biztonsági rendszer stb. – egyetlen rendszerbe foglalva szabályozza és felügyeli. Olyan komplex rendszerről van szó tehát, amely optimalizálja az energiafogyasztást, felügyeli az épületben élők és értékeik biztonságát, ezenkívül a kényelem korábban ismeretlen dimenzióját nyitja meg számukra.

Egyik legnagyobb előnye, hogy képes előre beállított módon, a mindenkori körülményeket is figyelembe véve, automatikusan és optimálisan működtetni az épületben lezajló folyamatokat – például ha kinyitjuk az ablakot, addig amíg az nyitva van, automatikusan lekapcsolja a helyiségben a klímaberendezést, vagy az életritmusunkhoz igazodva, ébredés előtt bekapcsolja a padlófűtést a fürdőszobában.

Természetesen ezeket az automatizált folyamatokat az épületben élők bármikor módosíthatják, hiszen a különböző vezérlőkön keresztül – fali nyomógomb, okostelefon vagy táblagép – egyszerűen felülbírálható a rendszer működése. Az iNELS épületautomatizálási rendszert úgy terveztük, hogy ideális megoldást nyújtson új építésű vagy már kész épületek esetében egyaránt. 

Működése minden esetben a megrendelő egyedi igényeihez igazítható, így a felhasználó mindig testre szabott megoldást kap. Éppen ezért a rendszer képes alkalmazkodni egy kis lakás, egy családi ház, egy irodaház, de akár egy nagyobb társasház vagy éppen egy szállodakomplexum szükségleteihez is. Moduláris felépítésének köszönhetően később is bármikor újabb elemekkel bővíthető, így rugalmasan igazítható a változó felhasználói igényekhez.

Inels

Természetesen ennek egyszerűségét vagy éppen összetettségét nagyban befolyásolja az adott épület mérete, illetve a benne lakók, vagy a felhasználók egyedi igényei.

Az intelligens villanyszerelési, vagy más néven épület – automatizálási rendszereknek rengeteg előnyét megismertük már a korábbiakban. Hogy miben más ez, mint a hagyományos villanyszerelés, arról rengeteg információ található a világhálón.  Csak a legfőbb jellemzőiket kiemelve, ezekről a rendszerekről elmondható, hogy segítenek az épületek energiafogyasztásának optimalizálásában (ezáltal pénzt takarítanak meg) és hozzájárulnak az épületben lakók biztonságérzetének növeléséhez. Az már csak hab a tortán, hogy korábban elképzelhetetlen komfortot is biztosítanak.

Az iNELS épületautomatizálási rendszert úgy alkottuk meg, hogy a telepítésével járó előnyök ne menjenek a belső tér, vagy az „otthon melegének” rovására. Sőt, kifejezetten olyan megoldásokat terveztünk, amelyek dizájnosak, elegánsak.

Természetesen egy ilyen rendszer vezérlésének legkorszerűbb, legpraktikusabb módja, vitathatatlanul az okostelefonról történő irányítás, de a legtöbben azért szeretjük, ha a hagyományos kapcsolók is megtalálhatóak az épületben. Ezek a 19. század óta nem változtak számottevően, már ami a méretüket és működési elvüket illeti. Mostanáig. Ugyanis az iNELS BUS rendszerben, a 230 V feszültséggel működő kapcsolók helyét mára átvették a már csak – gyengeáramot (27 V) kapcsoló nyomógombok.

A beépített funkciók különböző felületekről vezérelhetők. Most bemutatunk egy igazán dizájnos megoldást; a GSB3 érintőképernyős sorozat az iNELS rendszer üveglapból készült fali vezérlője, amely elegáns és kényelmes vezérlést biztosít.
GSB3, egy okosan elegáns vezérlőcsalád

A sorozat tagjai 4 (GSB3-40), 6 (GSB3-60) és 8 (GSB3-80) nyomógombbal ellátott változatban kaphatóak, és speciális, edzett üvegből készülnek.

A vezérlőket elegáns fekete vagy fehér változatban,Logus90 luxus kivitelben gyártjuk, 94×94 mm méretben és egyaránt alkalmasak a lakossági vagy a kereskedelmi szektor belső tereiben történő felszerelésre. Bármilyen enteriőrben jól mutatnak, legyen az akár otthonunk nappalija, vagy épp egy tárgyalóterem, de szállodákban is előszeretettel használják. Remek választás minden olyan esetben, ahol fontos az elegancia és a stílusos környezet.

Legnagyobb előnyük a hagyományos kapcsolókkal szemben, az, hogy az egyes nyomógombokhoz különböző funkciók rendelhetőek, a megrendelő egyedi igényei alapján. Legalább ekkora előnyük az is, hogy a már beállított funkciók bármikor tetszőlegesen változtathatóak, a megváltozott felhasználói igényekhez igazodva – fal vésés, kábelezés, fizikai beavatkozás nélkül. Ezáltal kényelmes vezérlést biztosítanak és nem utolsó sorban helytakarékosak is, hiszen ezek a vezérlők multifunkciósak. (Érintőgomb, visszajelző, beköthető külső érzékelők, stb..)

Nem csak pusztán a világítás fel/lekapcsolására szolgálnak, hiszen segítségükkel szabályozhatja a fényerő intenzitását, vezérelheti a redőnyöket, de akár úgynevezett „jeleneteket” is beállíthat. („Relax”, „Film”, „Távozás”, stb…). A „jelenet” egyetlen gombnyomásra több eszköz vagy funkció, egyidejű működtetését jelenti. Távozáskor pl. egyetlen érintéssel utasíthatja a rendszert a redőny leengedésére, a világítások kikapcsolására, a szobák hőmérsékletének csökkentésére, de akár az összes elektromos fogyasztó kikapcsolására is. „Film” jelenet aktiválásával a rendszer pl. 10%-ra veszi vissza a fényerő intenzitását, leengedi a redőnyöket, a vetítővásznat, bekapcsolja a TV-t és a projektort, és már izgulhat is a család amiatt, hogy kedvenc főhősük megmenti-e a világot… A beállított jeleneteknek valójában szinte csak a fantáziánk szab határt.

Persze a világítást is vezérelheti vele, többféle módon is. Klasszikus fali kapcsolóként a felső gombbal FEL, az alsóval pedig LE kapcsolhatja. Nyomógombként az adott fényforrás(ok) első érintésre be, a másodikra pedig kikapcsolnak. Fényerőszabályzóként rövid érintésre be/ki kapcsolja a világítást, hosszú érintéssel pedig szabályozhatja a fényerőt. Több fényforrás esetében szintén a fönt tárgyalt „jeleneteket” vagy „világítási képeket” állíthat be.

Az eszközök beépített fényérzékelővel rendelkeznek, amely vezérli az érintőgombok kék színű – SMD technológiával gyártott – LED diódáit a környezeti fényerő csökkenésekor. Így a sötétben jelzőfényként is funkcionálnak; mutatják a gomb helyét, így éjjel nem kell majd keresgélni a „villanykapcsolót”. Természetesen a fényérzékelő jele, programozástól függően, felhasználható pl. az adott szoba világításának fel/lekapcsolására a fényviszonyok függvényében.

A gombok között emellett két jelző LED helyezkedik el (piros, zöld), amelyek felhasználhatóak a rendszer bármely elemének állapotjelzésére. Az eszköz képes hanggal és/vagy vibrálással is visszajelezni egy-egy kapcsolást.

A GSB3 vezérlő család alap 4, 6 és 8 gombos változatát jellemzően a lakossági szektornak és a kereskedelmi célú épületeknek vagy irodaházak elegáns tárgyalóinak szántuk. Röviden minden helyiségnek, ahol fontos a stílusos enteriőr.

Szállodák, hotelek

A szállodák, hotelek esetében még a lakossági szektornál is fontosabb a hatékony energiafelhasználás, hiszen nagyon nem mindegy, hogy egy 100 m2-es házban vagy egy több ezer m2 alapterületű hotelkomplexumban pazaroljuk az elektromos áramot vagy éppen a gázt. Ezért ezeket az épületeket is egyre inkább igyekeznek manapság intelligens épületvezérlési rendszerrel felszerelni.


A vendégek sokszor igencsak borsos árat fizetnek egy-egy éjszakáért, ezért egy szálloda esetében a stílus, a dizájn, a letisztult elegancia, a luxust sugárzó belső tér még nagyobb hangsúlyt kap. Az iNELS vendégszoba menedzsment rendszerét úgy alakítottuk ki, hogy a vendég mindig kellemes légkörbe érkezzen, és úgy érezze, mintha csak haza érne. Ebbe a koncepcióba tökéletesen illeszkedik a GSB3 érintőképernyős sorozat. A vezérlőfelületre a megrendelő igényeihez igazodó, egyedileg gravírozott szimbólumokat is elhelyezhetünk. Ennek előnye, hogy egy-egy újonnan érkező vendégnek is teljesen egyértelmű lesz, melyik gomb mit vezérel. A folyosón, az ajtó mellé, egy beépített kártyaolvasóval is ellátott beengedő panelt szerelhetünk fel, hasonló megjelenéssel, „csengő” „ne zavarjanak” vagy „takarítást kérek” jelző nyomógombokkal. Az eszközön a szoba száma is feltüntethető. A kinti beengedő panel mellett pedig a szobában felszereljük a GSB3 érintőképernyős üveg fali vezérlőt, amelyek így egy komplex egységes rendszerré állnak össze.Engedje szabadjára a fantáziáját – tipp!

A budapesti Corvin moziban is érintőképernyős GSB3 vezérlő paneleket telepítettek. Külön érdekesség – amely egyéként kifejezetten ötletes és nem mellesleg óriási kreativitásra vall a kivitelező részéről – a felszerelés módja. Ugyanis, alapesetben a vezérlőket vízszintesen helyezzük el, ami azt jelenti, hogy például a 6 gombos változat esetében 2 sorban helyezkedik el 3-3 nyomógomb. Ebben az esetben viszont az egységeket függőlegesen helyezték el, amelyek így egy filmkockára emlékeztetnek. Mi is lehetne ennél frappánsabb egy mozi épületében?

A cikkben bemutatott GSB3 vezérlő csak egy az iNELS épületvezérlési rendszer termékpalettáján szereplő nem mindennapi megoldások közül. Fontosnak tartjuk az olyan eszközök tervezését, amelyek a funkcionalitáson túl további igényeket is maximálisan kielégítenek. Az egyik lehet ezek közül a külalak. A kapcsolók vagy nyomógombok általában jól látható, központi helyen helyezkednek el. Ezáltal a belső tér meghatározó elemeivé, jelen esetben még akár a szoba díszeivé is válhatnak. A jó láthatósága miatt azt már nem is szükséges ecsetelni, hogy egy üzleti tárgyaláson, vagy egy szállodalánc vendégszobáiban mennyivel pozitívabb és elegánsabb hatást kelt, mint egy hagyományos, fehér színű műanyag kapcsoló.

Az iNELS és LOGUS termékek magyarországi forgalmazója az Elko EP Hungary Kft.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...