Így takaríts meg rengeteg pénzt télen!

A hidegebb évszakokban sokaknak az egekbe szökik a fűtésszámlájuk – pedig hiába hűl le az idő, nem muszáj felesleges pénzt költenünk a fűtésre. Akadnak olyan megoldások, amelyek segítségével jelentős lefaraghatunk a költségekből, miközben otthoni komfortunkat is megőrizhetjük.

A cikket szerkesztette: Inels

A körülöttünk zajló technológiai fejlődésnek köszönhetően az épületautomatizálás mára napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő iparága lett. Néhány éve még az okostelefonok jelentették a szenzációs technikai áttörést, manapság viszont az okos házak területén figyelhetjük meg ugyanezt a folyamatot. 

Ez annyit jelent, hogy a következő években szinte ugyanolyan ütemben kezdünk el okos házakat, intelligens vezérlési rendszereket használni, ahogy néhány éve átálltunk az okostelefonok használatára. Okos ház, intelligens rendszer, smart home – de pontosan mit takar az elnevezés? Intelligens épületről akkor beszélhetünk, ha az épület a benne található különböző technológiákat és berendezéseket – mint például az épületgépészeti és villamos berendezések, a biztonsági rendszer stb. – egyetlen rendszerbe foglalva szabályozza és felügyeli. Olyan komplex rendszerről van szó tehát, amely optimalizálja az energiafogyasztást, felügyeli az épületben élők és értékeik biztonságát, ezenkívül a kényelem korábban ismeretlen dimenzióját nyitja meg számukra.

Egyik legnagyobb előnye, hogy képes előre beállított módon, a mindenkori körülményeket is figyelembe véve, automatikusan és optimálisan működtetni az épületben lezajló folyamatokat – például ha kinyitjuk az ablakot, addig amíg az nyitva van, automatikusan lekapcsolja a helyiségben a klímaberendezést, vagy az életritmusunkhoz igazodva, ébredés előtt bekapcsolja a padlófűtést a fürdőszobában.

Természetesen ezeket az automatizált folyamatokat az épületben élők bármikor módosíthatják, hiszen a különböző vezérlőkön keresztül – fali nyomógomb, okostelefon vagy táblagép – egyszerűen felülbírálható a rendszer működése. Az iNELS épületautomatizálási rendszert úgy terveztük, hogy ideális megoldást nyújtson új építésű vagy már kész épületek esetében egyaránt. 

Működése minden esetben a megrendelő egyedi igényeihez igazítható, így a felhasználó mindig testre szabott megoldást kap. Éppen ezért a rendszer képes alkalmazkodni egy kis lakás, egy családi ház, egy irodaház, de akár egy nagyobb társasház vagy éppen egy szállodakomplexum szükségleteihez is. Moduláris felépítésének köszönhetően később is bármikor újabb elemekkel bővíthető, így rugalmasan igazítható a változó felhasználói igényekhez.

Inels

A kellemes hőmérséklet mindenkinek mást jelent – és számos tényezőtől függ. Minden helyiségnek más adottságai vannak, és a napszakok változásával is máshogy érzékeljük a hőmérsékletet: előfordulhat, hogy reggel didergünk a hálószobában, ahol este még melegünk volt. Sajnos azonban lehetetlen, hogy a fűtést pontosan igazítsuk hőérzetünkhöz, a napszakokhoz és a különböző helyiségekhez – vagy mégsem?

Erről szól a modern fűtésszabályozás. 

Ha nem szabályozzuk megfelelően a fűtést, rengeteg pénzt szórhatunk ki az ablakon. Gondoljunk csak bele: jól befűtünk napközben, de estére már megfővünk a hőségben, úgyhogy gyorsan letekerjük a fűtést, szellőztetünk – vagyis kiengedjük a meleget. Reggelre pedig deresre fagyott hajjal, vacogva ébredünk, és az ágyból kibotorkálva, reszkető kézzel feltekerjük a maximumra a fűtést… aztán pedig érkezik a fűtésszámla, rajta a csillagászati összeggel.

Ezt könnyen elkerülhetjük, ha optimalizáljuk a fűtésszabályozást – például az iNELS okosotthon-megoldásaival. Ezekkel – ha melegvíz- és elektromos fűtési rendszerekre kalkulálunk – a fűtési költségeket akár jelentősebb mértékben csökkenteni tudjuk.

Programozott fűtés

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Beállíthatjuk a radiátorokat családunk heti menetrendjének megfelelően – ha reggel elmegyünk otthonról, a fűtés magától alacsonyabb hőmérsékletre kapcsol, visszaérésünk előtt egy-két órával pedig elkezdi felfűteni a szobát, hogy mire belépünk az ajtón, már ideális hőmérsékletű otthon fogadjon minket. Persze a hétvégéket, pihenőnapokat is testre szabhatjuk.

Akár vezetékek nélkül is

Ha nem akarjuk átalakítani otthonunkat, és vésés, falbontás, valamint egyéb zavaró szerkezeti beavatkozások nélkül szeretnénk pénzt megtakarítani a fűtéssel, akkor is könnyen megtehetjük, az iNELS RF Control vezeték nélküli rendszerével. Ezt a villanyszerelési megoldást bármilyen meglévő hálózatnál alkalmazhatjuk, és akár egy délután alatt, egyszerűen telepíthetjük.

A vezérlést is kényelmesen megoldhatjuk az RF Touch érintőképernyős központi egységgel – ez akár 30 hőmérséklet-érzékelővel és 40 kapcsolóegységgel (elektromos fűtés) vagy 40 db RFATVvezeték nélküli termofejjel képes kommunikálni, így könnyen beállíthatjuk a hálózatot, akármekkora otthonunk is van.

Ne habozzunk, hozzuk ki a legtöbbet a télből kényelmes otthonunkban – és faragjunk le a fűtésszámlából, költsük a pénzt inkább az igazán fontos, örömteli dolgokra. 

IDE KATTINTVA még többet megtudhatunk az ELKO EP okosmegoldásairól.  

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2021. november 12.

Rendezd be otthonodat profi lakberendezővel – méghozzá ingyen!

November szuper hírekkel szolgál a lakberendezés szerelmeseinek: megnyílt a Palatinus Fürdőszobaszalonok webáruháza – és ennek örömére most egy ingyenes lakberendezési tanácsadást...

2021. október 06.

Így lesz időtálló és gyönyörű fürdőszobád!

A fürdőszobatrendek jönnek és mennek. Nézzünk csak meg egy tíz- vagy húszéve berendezett fürdőszobát egy korabeli lakberendezési magazinban: az akkori fantasztikusnak számító...

2021. október 01.

Ezzel új szintre emelheted fürdőszobádat!

A fürdőszoba berendezése embert próbáló feladat. Az egyik legtöbb tervezést, pénz- és energia-befektetést igénylő helyiségről van szó, amelynek felújítása, javítása könnyen...