Igényes modern családi enteriőr, egy csipetnyi glamourral fűszerezve

Kovács Ilona a Junior Art Centerben szerezte meg lakberendezői képesítését, majd ezt követően, 2013-ban még egy mesterkurzust is elvégzett. Ilona minden esetben a tökéletes összhangra törekszik, hiszen alapvető igénye a magas szintű, jó minőségű, lelkiismeretes munka.

Ilona számára a harmonikus otthon megteremtése már a tervekben is a jól látható funkció és design egyensúlyában keresendő, és lelhető fel.

A Style&Draw pályázatra benyújtott munkája is messzemenő igényességről és harmonikus összképről árulkodik, ahol is egy kétszintes családi ház lakótereinek térszervezését, berendezését álmodta meg a pályázatban megadott, kiemelt gyártók termékeinek felhasználásával.

A választható családmodellek közül Ilona a középkorú házaspárt választotta, két középiskolás gyerekkel, egy fiúval és egy leánnyal – így megmutathatta mind a fiú, mind pedig a lányszoba általa elképzelt harmonikus, ugyanakkor praktikus megoldásait.

A megbízó család életmódját is természetesen figyelembe kell vennie egy jó tervezőnek a tervezés során: ez esetben itt az anyukának könyvelőirodája van, s mivel olykor előfordul, hogy otthon is dolgozik, hazaviszi a munkát, Ilona egy otthoni munkahelyet is kialakított számára a lakásban.A lakás főbb térszervezési főként a konyha használhatóságának megoldása jelentette.

Az eredeti terven lévő U alakú konyha helyigénye minimum 240 cm volt csupán, illetve ezentúl lényeges szempont volt még a tágas közösségi terek kialakítása, és az otthoni munkavégzésre való lehetőség megoldása is.

A ház eredeti térszervezése Ilona és képzeletbeli megrendelői számára alig kívánt átalakítást: mindössze néhány kisebb falmozgatást, bontást és építést tervezett be, melyeknek a segítségével megoldást lelt a kis dolgozósarok kialakítására, ahogyan a konyha négytagú család igényeihez való „átszabására” is.

Az épület alsó szintjén kapott helyet természetesen az előszoba, a háztartási helyiség, valamint a WC egy kisebb mosdóval. Ide került továbbá az egy légtérben elhelyezkedő közösségi zóna, mely a nappali, a konyha és az étkező tereit képezi.

Itt, ezen a szinten helyezkedik el még  a szülői hálószoba is, a hozzá tartozó saját, önálló fürdőszobával.

A dolgozósarok kialakítására is a földszinten kellett helyet keresnie a tervezőnek, hiszen a felső szint alapterülete épp a két fiatal szobáinak, élettereinek az elhelyezésére elegendő – vélte Ilona.

A közös beszélgetésekhez, vendégfogadáshoz szükséges volt a nappali eredeti méreteinek megtartására, valamint a háztartási helyiséget sem szerettem volna beáldozni – magyarázza – így a dolgozósarkot a hálószobában helyeztem el, lévén, hogy az otthoni munkavégzés többnyire csupán néhány órára és azon belül is leginkább az esti napszakra korlátozódik.

Azzal, hogy az eredeti gardróbszobát megszüntettük, valamint a fürdőszoba falát elmozdítottuk,  így egy tágasabb méretű hálószobát kaptunk, ahol elhelyezésre kerülhetett egy nagyméretű gardróbszekrény és a dolgozósarok.

A konyha új kialakításánál egy kisebb falbontással illetve építéssel érte el Ilona, hogy kényelmesen elférjenek a mindennapi élethez és korunk igényeihez mérten szükséges, beépített háztartási gépek és még mindig maradt elegendő szabad munkafelület az ételek előkészítésére is.

Az étkezőben, a kandalló mellé kis kuckós ülőkét tervezett be Ilona, puha párnákkal, kellemes falburkolattal, mely meghitt beszélgetéseknek, olvasgatásnak vagy akár egy közös tanulásnak lehet egy kellemes színtere…

A konyhabútor egyedi terv alapján készült, EGGER bútorlapokból, visszafogott színösszeállításban.

A korpuszok szürke színt kaptak, az ajtók fényes fehér és natúr famintás kivitelben lettek megtervezve, a felső szekrények pedig fém és üveges változatban kerültek kialakításra. A konyha meghatározó színfoltja a Marazzi fali csempe.

Az emeleti szint helyiségei ugyanakkor megtartották eredeti elhelyezkedésüket, itt mindössze az egyetlen bontott rész a WC melletti parapetfal.

Egy lakás, illetve a ház stílusát, és annak egységbe hozását több optikai eszközzel is elérhetjük – mondja a tervező.

Mivel a ház tulajdonosai szeretik a letisztult, fiatalos formavilágot maguk körül, miközben természetesen fontos számukra az otthonosság és az igényesség – így ennek megfelelően kellett kialakítani a berendezést.

A földszint belső tereinek stílusa modern, itt-ott klasszikus formákkal, némi kis glamourral fűszerezve.

Színvilágára jellemzőek a finom meleg pasztellszínek, mint a bézs, a szürke, a fehér, és az élénkebb kék árnyalata.

Az anyaghasználat pedig igen változatos: kőhatású fapadló, kevés dekorációs kőpanel a falon, beton, valamint a SIBU HIPS polisztirol termékei mellett megjelennek még a különféle fémek, kristályok is az enteriőrben.

A nappaliban elhelyezett igényes ülőgarnitúra, kényelmes bőrfotel kapott helyet, melyhez szépen illik a természetes alapanyagú szőnyeg. A különös gonddal megtervezett hangulatvilágítás, illetve a kandalló látványa szintén hozzájárul a család meghitt otthoni légköréhez, ugyanakkor alkalmas a baráti társaságok kellemes fogadására is.

A nappali általános világítását a mennyezetre szerelt csillárral, helyi világítását állólámpával oldotta meg Ilona: a hangulatfényeket a mennyezet gipszkarton párkányába rejtette, a párkány fölött LED szalag fut, melynek segítségével egy kellemes, diszkrét felső megvilágítást kaptak a falra helyezett kőpanelek…

A hálószoba különleges bútora az egyedi tervezésű gardróbszekrény. A szekrény különleges külső megjelenését az egyszerű bútorlap tolóajtók tükörfóliás struktúrlemez burkolásával értük el.

A hálószobában az ágy két oldalán végigfutó sávot, valamint az ágy fölötti gipszkarton dobozokat a SIBU dekorpaneljeivel burkoltuk, a hangulat fokozására LED szalagokat futtattunk végig a mennyezet alatt – meséli Ilona.

Az egyedi tervezésű íróasztal munkalapját, és fölötte lévő polcokat is SIBU dekorpanel díszíti, mely a lakás több pontján is visszaköszön a különböző elemeken.

A viszonylag keskeny szülői fürdőszobát a Porcelanosa tükörfelületű csempéivel burkolta a tervező, mivel a fényes felületek optikailag tágítják a teret.

Ezek a csempék a kedvező optikai hatás mellett rendkívül elegáns, különleges megjelenést adnak a helyiségnek.

E két helyiség impozáns megjelenését mennyezeti kristály csillárokkal, valamint egyedi tervezésű gipszkarton álmennyezetbe épített LED spotokkal – és szalagokkal emelten ki Ilona.

A fiatalok az emeleti szintet kapták meg, ahol külön szobát és közös fürdőszobát terveztem meg nekik – meséli.

A szobák berendezése itt is modern stílusú bútorokkal történt, a lányszoba galmouros, a fiúé pedig enyhe indusztriális árnyalattal.

Itt a pasztellszínek mellett megjelennek még más tónusok is: a lányszobában a bordó és rózsaszín, a fiúszobában a farmer-kék, és nagyobb mennyiségben fémes felületek.

A lányszoba élénk bordó kanapéjához bordó-szürke szőnyeget, fehér-világos tölgy bútorokat, kristálylámpákat választott Ilona. A falak szürkeségét finom rózsaszín falfestéssel oldotta meg, a glamouros csillogást a SIBU dekorpanelje és a kristályok adják.

A lányszoba általános világítását a mennyezeti kristály csillár, valamint két darab falon kívül szerelhető LED spot. A helyi világításokat az íróasztali lámpa, valamint a fali kristály lámpa adja meg.

A helyiség hangulatvilágítását a szobán keresztben futó gipszkarton álmennyezet fölé épített LED szalagokkal álmodta meg a tervező.

A fiú szobája ezzel szemben markánsabb megjelenést kapott – melynek eléréséhez hozzájárulnak a fali kőpanelek, valamint a fémes falburkolatok.

Itt a bútorok szürke-világos tölgy színűek, a szőnyeg többféle szürke árnyalatos. A falak szürke és halványkék színt kaptak, tervezett világítással mégse tűnik komornak. A szoba különleges bútora a Top Trade által forgalmazott Bordbar fedélzeti szekrény.

A szoba kiemelt fala az ajtóval szemben elhelyezkedő, kanapé körüli rész: itt a gipszkartonozást keretszerűen képzelte el Ilona, ahol a két sáv között középen a SIBU fémes dekorpanelje fut a falon és mennyezeten egyaránt.

Az általános világítást a mennyezeti LED spotok adják, a helyi világítást az asztali- és állólámpa szolgáltatja. Az emeleti fürdőszoba kiterjedése is viszonylag keskeny, itt az optikai tágítást keresztben elhelyezett mennyezeti gipszkartonokkal, valamint egyedi falfestéssel oldotta meg. Az egyszerű alapcsempék kiegészítőjeként fényes mozaikok valamint a beépített LED világítás hoznak csillogást, különleges fényjátékot a helyiségbe.

Az anyagok terén a stílusigénynek megfelelő anyagok használatára törekedett a tervező, jó minőségű, közép és felső kategóriás bútorok, textíliák használatával. Mind anyaghasználatban, mind színvilágban az otthonosság és igényesség érzését igyekezett kialakítani a négytagú család otthonában.

A berendezési tárgyaknál fő koncepció volt, hogy megbízható, igényes, mindig a minőséget és a korszerűséget előtérbe helyező forgalmazóktól kerüljenek beszerzésre.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...