Igényes megoldások panelra szabva

Tóthné Szabó Ilona jelenleg az AFEB Felnőttoktatási Központ Lakberendező-Dekoratőr tanfolyamának hallgatójaként indult el a Style&Draw pályázatán. Ilona számára a lakberendezés a kreatív önkifejezés egyik módja, egy olyan tevékenység, melyet tiszta szívből és mindig nagy örömmel, lelkesedéssel végez.

Ilona ezúttal egy panellakás átalakítását választotta. Pályázati munkájában egy első emeleti, 80 négyzetméteres panellakást alakított át egy háromtagú család részére, a családi igényeknek megfelelően. A lakás – Ilona tervei szerint – új nyílászárókat, új fűtési-szellőztetési rendszert, új burkolatokat, és bútorokat kap.

Mivel a család nem tervez második gyermeket, így inkább a meglévő két szobából szerettek volna egy nagyobb, ideális szobát, hogy lányuknak hosszú ideig, minden igényt kielégítő méretű szobája legyen.

A kamra helyisége is elbontásra kerül, szintén a tér növelés érdekében – vagyis, hogy még tágasabb, szellősebb legyen a nappali – étkező- konyha közösségi zóna.

Az egybe nyitott közösségi tér felosztásánál persze, több szempontot is figyelembe kellett venni. A vizes kiállások ugyanis csak az eredeti konyha helyére kerülhettek, az étkező- nappali kapcsolata megmaradjon a terasszal, ahol akár jó időben egy második, szabadtéri étkező rész is kialakulhat. Az erkély burkolata fagyálló padló lapp és a hozzá tartozó lábazat.

A család gyakran fogad vendégeket, így ahogyan kint, úgy bent is lényeges elem volt a nagy méretű étkező asztal elhelyezése is, a konyha kialakításánál pedig egy praktikus pult kialakítása, amely a hétköznapokon egy-egy gyors, kisebb étkezés, vagy baráti-családi összejövetel esetén beszélgetések, közös iszogatások színhelyéül szolgálhat.

A lakáson belüli tárolást nagy méretű egyedi beépített szekrényekkel oldotta meg Ilona.

A színek tekintetében, visszafogott természetes alapszíneket kapott a lakás, élénk kiegészítőkkel kombinálva. A lakás vizes helyiségeiben kerámia, a szobákban pedig laminált padló kapott helyet, melyek a kiváló német HARO parketta manufaktúra termékei, és kellemes, meleg hangulatot, természetes hatást, hangulatot kölcsönöznek a helyiségeknek.

A természetes fény a nappaliban kiemeli a fehér szürke tónusokat, és ettől a falburkoló kő nem lesz mogorva hatású inkább eleganciát sugároz. A lakás több helyiségében is álmennyezetet és párkány világítást tervezett meg Ilona, melyet gipszkarton borítással vont be. Illetve, a nappaliban elhelyezésre került még a falon egy gipszkarton doboz is, melyben egy elektromos kandalló került elhelyezésre.

A benyúló álmennyezetek elsősorban az elektronikai és gépészeti szerelvények elrejtésére szolgálnak.

A nappali egyik különlegessége tehát a modern, dizájnos elektromos kandalló, melynek csatlakozója a gipszkarton felépítményben szépen elrejthető. Ezt számtalan módon ki tudjuk emelni – egy szép, dekoratív tapétával vagy terméskő falburkolóval még impozánsabbá téve a környezetét – pláne, ha adunk a jó megvilágításra, a jól elhelyezett led, spot fények, és függesztett lámpák megfelelő elhelyezésére.

Az egyedi lámpatestek itt a lakás stílusához igazodva hol extravagánsak, hol pedig csak szerényen meghúzódnak a falon, ám finom fényükkel még izgalmasabbá teszik a falburkolatot.

A látványos mennyezeti, és függesztett lámpák a igazán szemrevaló, látványos megoldások. Panelnél, pláne az amerikai konyhás otthonoknál, ahol egy légtérbe kerül a nappali pihenőrész és a konyharész – különösen lényeges a konyha szag-elszívója, melyet itt ebben az esetben egy külön kialakított fal áttörésbe köthetnek be, – de megoldható, biztosítható a szagelszívás szénszűrős készülékekkel is – magyarázza a tervező.

A konyhabútor természetes tölgyfa színe melegséggel tölti meg a teret. A hálószobákat, a pár – illetve gyermekük – saját, egyedi igényére szabva alakította ki Ilona.

A hálószoba színvilága hasonló a közösségi terek színvilágával, míg a gyerekszoba színei ezektől kissé eltérnek – kis lakója igényeire és ízlésvilágára szabva.

A hálószobában az ágy felett egy gipszkarton dekorációs elem került elhelyezésre, melyet Ilona faburkolattal borítva tervezett meg.


A WC helyiségében a WC tartály eltakarására is egy gipszkarton fal került, 1,20 cm-es magasságban – így szépen és diszkréten eltakarva bújik meg a funkció, a látványba semmi sem zavar bele.

A fürdőszoba – megjelenésében és színvilágában is – megjelenik a család természethez való kötődése.

Így a modern vonalú bútorokkal berendezett fürdőszoba méltán lehet a nyugalom szigete, ahol egy fárasztó nap után felfrissülhetnek mindnyájan.A lakás berendezése részben kereskedelemben kapható bútorokkal és bútorcsalád részeivel, részben egyedileg készített bútorokkal lett berendezve. A laminált parkettákat Ilona a Haro kínálatából válogatta, míg a szőnyegek az Ege, a textilek a Rovitex termékkínálatából kerültek ki.

A konyhai gépészeti berendezések a Whirlpool termékei, a fürdőszobai szaniterek a Ravak, Kludi, és a Marmorin termékei. A falakat a Rasch tapétái mellett a HÉRA festékei, illetve a Geo 96 Kft terméskő falburkolatai teszik kellemessé és egyben látványossá. A lakás összes helyiségében fehér a mennyezet, amely légtérnövelő hatása miatt tágasabbá teszi a lakást.

A lakás az átalakítás során új Hofstadter hőszigetelt nyílászárókat kapott, ez lényeges a panel otthonoknál különösen – ahogyan a Budatech levegő hőszivattyús lakásszellőztető rendszer kialakítása is nagyon sokat dobott az ott élők kellemes hőérzetén.

A kiváló megoldások mellett lényeges, hogy a gépészet ne látszódjon, ehhez Ilona a gipszkarton belsőépítészeti elemekkel történő eltakarást választotta – például a fűtéscsövek esetében.

A vízvezeték pedig horganyzott gerincvezeték, polifúziós hegesztésű műanyag csőhálózat rejtett csövezéssel – mely nem csak nagyon szakszerűen hangzik, hanem valóban az is!

A végeredmény pedig egy jól használható, kellemesen elegáns otthon lett, amely a lakók igényeit teljes mértékben kielégíti.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...