Hogyan illesszünk be kisméretű, mintás csempéket modern terekbe? 5 tippünk segít ebben!

A cementlap jellegű, ornamentikus mintás burkolatok újra divatba jöttek, azonban a modern, még mindig kissé minimál jellegű enteriőrökbe sokan nehezen tudják elképzelni, beilleszteni ezeket. Pedig ma már számos, egy tónusban, azonos árnyalatban mintás csempe és padlólap kapható a piacon. Talán Ön is azok közé tartozik, akik beleszerettek a finom, visszafogott, mégis izgalmas mintákba – ám nem tudja, hogyan egyeztesse össze modern stílusú otthonával?

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

Akkor olvasson tovább, mert 5 remek elképzelést osztunk meg Önnel – méghozzá egyetlen csempecsaládon keresztül bemutatva, hogy szembetűnő legyen a különbség…

Minimál, modern, egyszerű, letisztult – és mégis mintás, sőt mozgalmas, burjánzó ornamentika? Lehetséges a kettő együtt! Viszont ha nem szeretnénk, hogy elvonja figyelmünket a minta a modern egyszerűségről, akkor figyeljünk a tónusok összehangolására. Ha tehát modern enteriőrbe mintás lapokat szeretnénk választani, akkor érdemes azok színeit, árnyalatait egymással egységbe hozni.

Ma már szerencsére a gyártók is jól tudják ezt, így például a Porcelanosa Park Antique családjánál is egy színcsalád homogén tónusai alkotják a lapok valamennyi elemét.

A minimál színek: a különböző, sötétebb vagy világosabb árnyalatban megbújó szürke, a szürkésbarna, a kakaóbarna, a bézs különböző, számtalan árnyalata illik ehhez a stílushoz. Ehhez, ha egy picit kontrasztosabb látványt akarunk elérni, akkor az erős grafitszürke, a csokoládészínek, valamint a fehér és a fekete is mind-mind nagyon harmonikusan társítható. Ha az általunk kiválasztott csempe mintáiban is ezek dominálnak, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az adott csempe jól illik majd kortárs, modern környezetbe is. De nézzünk meg ehhez néhány konkrét példát!


1. Tudatos összhang és harmónia – egyetlen élénk kiegészítő szín a homogén árnyalatok mellé

Aki gyakran olvas lakberendezési magazinokat, az valószínűleg sok hasonlót látott már: homogén, minimalista színek, teljesen natúr, szinte egynemű árnyalatok – melyeket itt-ott feldob egy kis friss, élénk banánzöld, vagy épp lila, esetleg egy kis türkiz.


A homogén tónusok mellé izgalmat visz a látványba egy jól megválasztott kiegészítő szín használata, és ettől még a terek modern, kortárs jellege sem vész el, sőt! Ha a részletgazdag mintákkal, izgalmas keleti stílusú ornamentikával játszadoznánk egy modern enteriőrben, akkor tartsuk be az alapszabályt: a kevesebb több, és ez vonatkozik a színekre is. Egy-egy üde, élénk színfolt a csempe mintájában, mely visszaköszön a lakástextileken vagy egy-két kiegészítőn, biztos és tudatos ízlésre vall!

2. Amivel sosem lőhetünk mellé: minták és a természetes anyagok, textúrák, felületek elegye

Arra azért érdemes ügyelni, hogy a hideg és meleg tónusokat, árnyalatokat ne keverjük, kiváltképp, ha azok természetes textúrákon mutatkoznak. Első és talán a legszerencsésebb tippünk, ha modern, letisztult – mégis mozgalmas, mintás, és időtálló tereket szeretnénk, ha ezeket a cementlap hatású, finom, önmagában mintás lapokat fahatású, vagy kőhatású, esetleg a most nagyon divatos betonhatású lapokkal kombináljuk.


3. Méretbeli kontrasztokkal megmarad a minimál – mégis játékosságot, dinamikát vihetünk a terekbe

A minimál terekre – ami a burkolást illeti – talán leginkább az egybefüggő látvány jellemző. Nem véletlenül szajkózza olyan sok cikk és lakberendezői ajánlás a nagyméretű, óriás csempe – illetve padlólapok alkalmazását az ilyen stílusú terekhez, és különösen nagy előny, ha ezek a lapok még élcsiszoltak, szakzsargonnal élve „rettifikáltak” is. Ebben az esetben ugyanis kisebb fugahézagra, kevesebb fugára lesz majd szükség a burkolásnál, így a lapok még inkább összeérnek, amellyel egyre inkább megközelíthető a teljesen egybefüggő, egységes felület látványa. Ha ezt kisméretű, mintás csempékkel kombináljuk és ügyesen rendezzük el a térben, a modern jelleg megmarad. Jó ötlet a kisméretű, mintás lapokat egy-egy falsávban, beugróban kiemelten alkalmazni – a nagyobb felület pedig maradjon egybefüggő matt, minimál, de árnyalatában, tónusában jó, ha azonos a mintás lap fő színvilágával.

4. Beugrók, oszlopok, falsíkok kiemelése – így bármely modern térben megállja helyét a minta!

Izgalmas tapéta-hatás, vagy faliszőnyeg imitáció? Telitalálat! Szerencsére ezekkel a modern burkolólapokkal már egyaránt védhetünk és díszíthetünk padlót, és falakat is. Aki otthonában nagyobb terekkel rendelkezik, vagy a fürdőszobában olyan beugrót, sarkot, oszlopot, falsík-eltolást szeretne kiemelni, mely máskülönben inkább idegesítő, mintsem kívánatos – erre tökéletes alternatívát nyújtanak a mintás lapok.


Még mind a mai napig nagy kedvenc az épített zuhanykabinok a falaktól eltérő színű, árnyalatú vagy méretű csempével történő kiemelése. Azon túl, hogy jól mutat, még praktikus is, hisz a zuhanykabin kisebb fülkéjébe a kisebb méretű csempe beépítése könnyebben kivitelezhető, és a lejtéshez szükséges szöget is könnyebb a kivitelezőnek a kisebb méretű lapokkal beállítani.

5. Szőnyeghatás a padlón és a falakon – az igazán sokoldalú és látványos megoldás

Akkor célszerű ebben gondolkodnunk, ha már tudjuk, hová helyezzük majd el a zuhanyzót, a fürdőkádat, vagy a mosdópultot, esetleg, ha nem a fürdőszoba, hanem a nappali-étkező terébe tervezünk ilyen jellegű padlóburkolatot – például az étkezőasztal alatti területre.


Ez a megoldás nagyon precíz, gyönyörű kivitelezési munkát kíván, hisz a különböző méretű lapok irányát, a szegélyeket, illetve a lapok eltérő vastagságát, burkolási igényeit mind-mind figyelembe kell vennie majd a szakembernek. Az ötlet viszont óriási! Nagyon látványos, egyedi tereket tervezhetünk meg az ilyen megoldásokkal.

Ha nincs még kivitelezője, vagy attól tart, hogy nem talál ehhez az igényes megoldáshoz időben megfelelő szakembert, a VS Fürdőszoba akkor is a segítségére lesz: hiszen már nem csak profi és szakavatott értékesítőkkel, látványtervezőkkel dolgozunk, de a lakberendezéshez, sőt a kivitelezéshez is tudunk megbízható, kiváló szakembereket ajánlani! Forduljon bátran a VS Fürdőszoba munkatársaihoz, ha megtetszett valamelyik fenti ötlet – vagy bármilyen más, egyedi elképzelése van!

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...