Hétköznapi Glamour a divat szerelmeseinek

Kónya Hajnalka az a sokoldalú tervező, akit folyamatosan inspirál a szépség, s nem csak lakásbelső: hanem az építészet, festészet, a természet lenyűgöző színei, a divat és minden, ami egy pillanatra elállítja a lélegzetem – osztja meg velünk inspirációinak forrását a fiatal tervező.

Majd végül ezek azok az inspirációk, amelyek összeállnak egy egésszé a tervezés során alakuló ötletekkel, gondolatokkal és végül ezekből alakul ki a kívánt lakásbelső, természetesen az adott életvitelhez, habitushoz illeszkedve.

Sok ember számára nehézséget okoz egy praktikus, életvitelének megfelelő otthon kialakítása – vagy, ha vannak is jó ötletei, elképzelhető, hogy nem tudja elképzelni, milyen is lesz majd a végeredmény. Ezeknek kialakításában tud segíteni egy jó lakberendező – mint amilyen cikkünk főszereplője, Kónya Hajnalka is!

A Style&Draw pályázatára választott feladat Hajni számára is a 60 nm körüli, tetőtéri lakás enteriőrtervezése egy 25-30 év körüli fiatal, egyedülálló – esetében hölgy számára, aki kedveli a luxust, és gyakorta szeret nagy társaságot invitálni otthonába.

A lakás stílusa modern, amelyet egy csepp, ragyogó glamour stílussal ötvöztem, mivel ez a stílus jól tükrözi a luxust – vallja Hajnalka.

Sok tükröt, magasfényű felületeket, frontokat és világos színeket alkalmazott, mind a falak, a tapéták, valamint a bútorok tekintetében is képzeletbeli megrendelője kívánságára, a nappali – étkező – konyha helyiségben egy kevés lilával bolondítva meg a natúr színeket.

A közösségi terek hármasa a mai, kortárs igényekhez illően egy légtérben maradt, azonban, mivel előszoba nem volt leválasztva, Hajni egy rövid falat tervezett közvetlenül a bejárathoz, hogy az előtér mégis el legyen szeparálva némileg a nappalitól.

Ezt a nagy helységet igyekezett úgy elrendezni és berendezni, hogy a népes vendégsereg tagjai mind helyet foglalhassanak, így a közlekedő melletti falat kivette, a konyhát pedig elvitte ebbe az irányba.

Az előszoba fala is beljebb került, a fürdő felé, így helyet szabadított néhány kisebb szekrénynek és cipős szekrénynek is. Ez a fal 15-ös falvastagságot kapott, így egy síkba kerülhetett a WC  mellett található gipszkarton fallal – s így akár egy kis praktikus falfülke is elfér benne az előszoba oldalán.

A két szobát összenyitva egy nagyobb, tágas teret kaphattunk, melyet egy rövid gipszkarton fallal választott le Hajni.

A megbízó hölgy vágya, egy önálló gardrób szoba így teljesülhetett: a gipszkarton fal egyik oldalán, a gardróbban egy fésülködő asztal található, melyen egyébként egy laptop is kényelmesen elfér, így akár mini-dolgozóként is funkcionál ez a dekoratív kis szobarész.

A gipszkarton fal a másik oldalon, a háló felől pedig egy TV számára ad helyet, mivel nagyon szereti a régi filmeket az ágyában fekve nézni. Ez látszik a kiegészítőkön is: Audrey Hepburn az egyik nagy, ikonikus kedvence.

A háló falát a nappali felé 15 centisre tervezte meg, hogy elférjen benne egy tolóajtó, ezzel is helyet nyerve, azáltal, hogy kivette a másik ajtót, hogy a konyha kényelmesen elférjen. A nappali – konyha – előszoba – közlekedő publikus terek fölött kialakított álmennyezet diszkréten rejti el a lakás hűtő, – fűtő, szellőztető-berendezését.

Ebbe a gipszkarton mennyezetbe világítást, például spot lámpákat is tervezhetünk – javasolja Hajni. A hálóban mindezt visszahozva – itt a ferde sík eleve gipszkarton volt, így beépíthető spotokat ide is lehetett tervezni.

Ezenkívül pedig, ahová csak lehetett, belógó lámpákat is terveztem – meséli – , a minél jobb megvilágítás érdekében, valamint helyi világítást és asztali illetve fali lámpákat is alkalmazott.

A fürdőszoba eredeti tere nagyon kicsi volt, így ezt a helységet nagyobbra tervezte át, s ehhez az egyik szobából elvett egy kisebb részt. A megrendelő hölgy inkább fürdeni szeret, így zuhany helyett egy csinos kád mellett döntöttünk.

Burkolatokat illetően a nagy térbe vinyl padlót javasolt, hiszen ez jól bírja a strapát a konyhában is. A hálóba parkettát, a fürdőbe pedig márványhatású hidegburkolatot tervezett a padlóra, a falon pedig a márványhatást kombinálta finom üvegmozaikkal.

A konyha falburkolata mozaikmintás kerámia burkolat lett, és a több helyütt már említett, 15 cm – es gipszkarton falfülkét a kád mellé, a mosdóba is betervezte, ide kényelmesen el lehet majd pakolni az illatszereket – ahogyan az előszobába, a cipős szekrényhez is ilyen kis plusz került, így ott is kicsivel nagyobb lett a hely.

A nyílászárókat és ajtókat lecserélték fehérre, hogy ezek is összhangot alkossanak a világos, szinte ragyogó berendezéssel.

Így a tér nem csupán esztétikus, hanem kényelmi szempontból is ideális lett egyedül, a mindennapok megélésére, ahogyan a barátok társaságában is megfelelő és kényelmes környezet áll majd a rendelkezésre.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...