CONSTRUMA hírek – Határozott egyenesek az építészetben – 1. rész

Az egyenes mindennek az alapja – egyenesek nélkül nem lenne építkezés, nem léteznének utak, és nem tudnánk mérni sem. Alapvető fontosságú a geometriában, a statisztikában és a tudományok legtöbbjében.

Forrás: Unsplash

 

Mégis, az egyenes nem fordul elő a természetben – idealista forma, az ember alkotta. A pont és a sík mellett a geometria egyik alapfogalmává vált, mégsem találunk hozzá pontos definíciót.

A görög matematikus Eukleidész, a “geometria atyja” a vonallal együtt tudta értelmezni a fogalmat. Elemek című írása szerint “A vonal szélesség nélküli hosszúság… Egyenes vonal az, amelyik a rajta levő pontokhoz viszonyítva egyenlően fekszik.”

Egyenesek nélkül nincsenek geometrikus formák

A görögöknél nemcsak a geometriában, de az építészetben is fontos szerepet töltöttek be az egyenesek: a barokk és rokokó túldíszítettségével szemben megjelent egy új görög stílus – a klasszicizmus. A díszes épületek helyett az egyensúly, a letisztultság, a nyugalom került előtérbe – a szertelen tervek helyett szigorú arányok, egyszerű alaprajzok, az íves formák helyett az egyenesek kerültek előtérbe.

Erre leginkább az újfajta igények miatt volt szükség: a barokkal együtt háttérbe szorult az egyházi építészet, a polgári kényelem lépett előtérbe. A monumentális épületek helyett inkább a kisebb, arányos elrendezésű lakásokból álló bérházak kerültek a fókuszba – a díszítésekre továbbra is figyeltek, azonban a korábbi pompa helyett szerényebb díszeket alkalmaztak.

Forrás: Unsplash

 

Az irányzat más országokban is megjelent, de mindenhol kissé más alakot öltött: a franciáknál a forradalmi építészet jegyében a klasszicizmus a demokrácia észszerűségét, rendjét jelképezte – ekkor alakult ki a szigorú, directoire névre hallgató stílus, amelynek egyik legjellemzőbb emléke a Párizsban található Odeon épülete. A színház letisztult szépsége a határozott egyenesekben és a tervező Jean Francois Chagrin kivételes arányérzékében rejlik.

A két Robert

Az angoloknál a két Robert, Robert Adam és Robert Smirke klasszicista munkássága megkerülhetetlen. Adam főleg az enteriőrjeiről híres, kifinomult díszítési stílusát a szimmetria, a mozgalmasság és az egyenes vonalak használata jellemzi – ezek mind megjelennek az Osterley Park House épületében.

Robert Smirke pedig az angol építészet egyik legelismertebb képviselője – a görögök építményei inspirálták, amikor megalkotta a Londonban található British Museum terveit.

A tekintélyes egyenes

Az egyenes tekintélyt sugall, esztétikus, visszafogott, komoly hatást érhetünk el vele. Nem véletlen, hogy sok múzeum épületének tervezésénél is előtérbe került – Smirke londoni remekműve mellett a Pollack Mihály tervezte Magyar Nemzeti Múzeum impozáns alakja is nagyszerűen mutatja be a klasszicizmus visszafogott határozottságát. A klasszicizmus nagyszerűségét képviseli itthon – többek közt – Budapest talán legszebb hídja, az ikonikus Lánchíd is, amelyet William Tierney Clark tervezett.

Forrás: thermalfurdo.hu

 

Az egyenesek a képzőművészetben is rendszeresen felbukkannak – a modernizmus, a konstruktivizmus, a kubizmus és a neoplaszticizmus műalkotásai elképzelhetetlenek nélkülük – gondoljunk csak Picasso egyeneseire a kubista remekműveken vagy Piet Mondrian neoplaszticista kompozícióira, amelyek jelentősen átalakították a huszadik század vizuális nyelvét, így az ipar számos területére, köztük a tipográfiára, a divatra és a bútortervezésre is hatással voltak.

A franciák breton nyomattal ellátott pólói, a sportautók kettős csíkozása, a szigorú egyenesekből álló székek és asztalok – a forma mindenhol jelen van.

De miért olyan nagyszerű?

Egész egyszerűen szükség van az egyenesekre: a statikai szilárdság megőrzése érdekében és esztétikum szempontjából egyaránt. Jó példa erre az osztrák művész, Friedensreich Hundertwasser által tervezett bécsi társasház. A hullámzó, egyenetlen padlók girbegurba vonalai és a félköríves erkélyek között kapaszkodót nyújt az ablakok határozott szigorúsága – és Anton Gaudí vagy Frank Lloyd Wright organikus építészetéhez is épp úgy hozzátartoznak az egyenesek, amelyek remekül egészítik ki a természet szabálytalan formáit.

Forrás: Unsplash

 

Egyfajta fogódzkodót kínálnak, biztos pontot a káoszban, amelyre a térlátásunk miatt szükségünk van. Bár a felmérések alapján a gömbölyű formákat vonzóbbnak tartja az emberek többsége, az egyenesek nélkül a gömb nem tud igazán érvényesülni – a határozottság és az attraktív játékosság kéz a kézben járnak, ha egyensúlyra törekszünk.

Következő cikkünkben azt mutatjuk be, hogy a határozott egyeneseknek mi a szerepük a lakberendezésben.

 

Construma kiállításon az OtthoNNeked standján a határozott egyenesek is megjelennek, ha kíváncsi, hogy a lakberendezésben hogyan használható, mik az ezzel kapcsolatos újdonságok és trendek, akkor 2019. Április 3-7 között megtalál bennünket a G pavilon 303B standján.

További információkért kattintson ide!

 

A Construma – Otthon Design kiállításon életre keltjük a FORMÁK világát, ahol az alábbi cégek termékeivel találkozhat:

Arezzo Design Kft.

Barabás Téglakő Kft.

Budatech Kft.

Butopêa

Digifol

Eglo Lux Kft.

Elko EP Hungary Kft.

Forest Hungary Kft.

Gemma B&D Kft.

Hergroup

Hörmann Hungária Kft.

IBD Magyarország Kft.

Kávé & Hűtő Profi Kft.

Kludi Szerelvények Kft.

Mapei

Marie Creation

Méta Hungary Kft.

Nordinova Energy Kft.

Novum 4 Konyhastúdió

PPG Trilak Kft.

Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

SpaTrend

Térelválasztó (Enterieur Construct & Design Kft.)

VS Fürdőszoba Kft.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...