CONSTRUMA hírek – Határozott egyenesek az építészetben – 1. rész

Az egyenes mindennek az alapja – egyenesek nélkül nem lenne építkezés, nem léteznének utak, és nem tudnánk mérni sem. Alapvető fontosságú a geometriában, a statisztikában és a tudományok legtöbbjében.

Forrás: Unsplash

 

Mégis, az egyenes nem fordul elő a természetben – idealista forma, az ember alkotta. A pont és a sík mellett a geometria egyik alapfogalmává vált, mégsem találunk hozzá pontos definíciót.

A görög matematikus Eukleidész, a “geometria atyja” a vonallal együtt tudta értelmezni a fogalmat. Elemek című írása szerint “A vonal szélesség nélküli hosszúság… Egyenes vonal az, amelyik a rajta levő pontokhoz viszonyítva egyenlően fekszik.”

Egyenesek nélkül nincsenek geometrikus formák

A görögöknél nemcsak a geometriában, de az építészetben is fontos szerepet töltöttek be az egyenesek: a barokk és rokokó túldíszítettségével szemben megjelent egy új görög stílus – a klasszicizmus. A díszes épületek helyett az egyensúly, a letisztultság, a nyugalom került előtérbe – a szertelen tervek helyett szigorú arányok, egyszerű alaprajzok, az íves formák helyett az egyenesek kerültek előtérbe.

Erre leginkább az újfajta igények miatt volt szükség: a barokkal együtt háttérbe szorult az egyházi építészet, a polgári kényelem lépett előtérbe. A monumentális épületek helyett inkább a kisebb, arányos elrendezésű lakásokból álló bérházak kerültek a fókuszba – a díszítésekre továbbra is figyeltek, azonban a korábbi pompa helyett szerényebb díszeket alkalmaztak.

Forrás: Unsplash

 

Az irányzat más országokban is megjelent, de mindenhol kissé más alakot öltött: a franciáknál a forradalmi építészet jegyében a klasszicizmus a demokrácia észszerűségét, rendjét jelképezte – ekkor alakult ki a szigorú, directoire névre hallgató stílus, amelynek egyik legjellemzőbb emléke a Párizsban található Odeon épülete. A színház letisztult szépsége a határozott egyenesekben és a tervező Jean Francois Chagrin kivételes arányérzékében rejlik.

A két Robert

Az angoloknál a két Robert, Robert Adam és Robert Smirke klasszicista munkássága megkerülhetetlen. Adam főleg az enteriőrjeiről híres, kifinomult díszítési stílusát a szimmetria, a mozgalmasság és az egyenes vonalak használata jellemzi – ezek mind megjelennek az Osterley Park House épületében.

Robert Smirke pedig az angol építészet egyik legelismertebb képviselője – a görögök építményei inspirálták, amikor megalkotta a Londonban található British Museum terveit.

A tekintélyes egyenes

Az egyenes tekintélyt sugall, esztétikus, visszafogott, komoly hatást érhetünk el vele. Nem véletlen, hogy sok múzeum épületének tervezésénél is előtérbe került – Smirke londoni remekműve mellett a Pollack Mihály tervezte Magyar Nemzeti Múzeum impozáns alakja is nagyszerűen mutatja be a klasszicizmus visszafogott határozottságát. A klasszicizmus nagyszerűségét képviseli itthon – többek közt – Budapest talán legszebb hídja, az ikonikus Lánchíd is, amelyet William Tierney Clark tervezett.

Forrás: thermalfurdo.hu

 

Az egyenesek a képzőművészetben is rendszeresen felbukkannak – a modernizmus, a konstruktivizmus, a kubizmus és a neoplaszticizmus műalkotásai elképzelhetetlenek nélkülük – gondoljunk csak Picasso egyeneseire a kubista remekműveken vagy Piet Mondrian neoplaszticista kompozícióira, amelyek jelentősen átalakították a huszadik század vizuális nyelvét, így az ipar számos területére, köztük a tipográfiára, a divatra és a bútortervezésre is hatással voltak.

A franciák breton nyomattal ellátott pólói, a sportautók kettős csíkozása, a szigorú egyenesekből álló székek és asztalok – a forma mindenhol jelen van.

De miért olyan nagyszerű?

Egész egyszerűen szükség van az egyenesekre: a statikai szilárdság megőrzése érdekében és esztétikum szempontjából egyaránt. Jó példa erre az osztrák művész, Friedensreich Hundertwasser által tervezett bécsi társasház. A hullámzó, egyenetlen padlók girbegurba vonalai és a félköríves erkélyek között kapaszkodót nyújt az ablakok határozott szigorúsága – és Anton Gaudí vagy Frank Lloyd Wright organikus építészetéhez is épp úgy hozzátartoznak az egyenesek, amelyek remekül egészítik ki a természet szabálytalan formáit.

Forrás: Unsplash

 

Egyfajta fogódzkodót kínálnak, biztos pontot a káoszban, amelyre a térlátásunk miatt szükségünk van. Bár a felmérések alapján a gömbölyű formákat vonzóbbnak tartja az emberek többsége, az egyenesek nélkül a gömb nem tud igazán érvényesülni – a határozottság és az attraktív játékosság kéz a kézben járnak, ha egyensúlyra törekszünk.

Következő cikkünkben azt mutatjuk be, hogy a határozott egyeneseknek mi a szerepük a lakberendezésben.

 

Construma kiállításon az OtthoNNeked standján a határozott egyenesek is megjelennek, ha kíváncsi, hogy a lakberendezésben hogyan használható, mik az ezzel kapcsolatos újdonságok és trendek, akkor 2019. Április 3-7 között megtalál bennünket a G pavilon 303B standján.

További információkért kattintson ide!

 

A Construma – Otthon Design kiállításon életre keltjük a FORMÁK világát, ahol az alábbi cégek termékeivel találkozhat:

Arezzo Design Kft.

Barabás Téglakő Kft.

Budatech Kft.

Butopêa

Digifol

Eglo Lux Kft.

Elko EP Hungary Kft.

Forest Hungary Kft.

Gemma B&D Kft.

Hergroup

Hörmann Hungária Kft.

IBD Magyarország Kft.

Kávé & Hűtő Profi Kft.

Kludi Szerelvények Kft.

Mapei

Marie Creation

Méta Hungary Kft.

Nordinova Energy Kft.

Novum 4 Konyhastúdió

PPG Trilak Kft.

Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

SpaTrend

Térelválasztó (Enterieur Construct & Design Kft.)

VS Fürdőszoba Kft.

2020. szeptember 04.

Ezekkel a grillreceptekkel igazi mesterszakács leszel!

Mi jut eszünkbe, ha meghalljuk a "grill" szót? Valószínűleg ropogósra sült vastag húsok jelennek meg lelki szemünk előtt – esetleg grillsajtok, vagy ritkábban halak és...

2020. augusztus 14.

Egyterű fehér álomloft egy rendhagyó megoldással

Az egyterű otthonok berendezése nem egyszerű: ha nem figyelünk oda, könnyen zsúfolttá válhat az enteriőr. Sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az elrendezésre, az arányokra;...

2020. augusztus 04.

Felújítanád a fürdőt? Itt egy kis segítség!

A lakásfelújítás rendkívül idő-, energia- és pénzigényes folyamat lehet – különösképp ha a fürdőszobáról beszélünk, ahol létfontosságú a gondos tervezés. Már rögtön az...