Hangulatosabb és kényelmesebb otthon, hála egy aprócska eszköznek

Arról nem is beszélve, hogy a biztonságérzetünket is növeli. Minden bizonnyal nyugodtabbak vagyunk, ha ellenőrizhetjük, ki csöngetett be, akkor is, ha éppen nem tartózkodunk az ingatlanban. Természetesen biztonsági kamerákkal és ehhez tartozó applikációkkal eddig is megnézhettük, hogy ki érkezett. Azonban mi történik, ha például megszólítanánk a postást, aki csomagot kézbesítene részünkre?

A cikket szerkesztette: Inels

A körülöttünk zajló technológiai fejlődésnek köszönhetően az épületautomatizálás mára napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő iparága lett. Néhány éve még az okostelefonok jelentették a szenzációs technikai áttörést, manapság viszont az okos házak területén figyelhetjük meg ugyanezt a folyamatot. 

Ez annyit jelent, hogy a következő években szinte ugyanolyan ütemben kezdünk el okos házakat, intelligens vezérlési rendszereket használni, ahogy néhány éve átálltunk az okostelefonok használatára. Okos ház, intelligens rendszer, smart home – de pontosan mit takar az elnevezés? Intelligens épületről akkor beszélhetünk, ha az épület a benne található különböző technológiákat és berendezéseket – mint például az épületgépészeti és villamos berendezések, a biztonsági rendszer stb. – egyetlen rendszerbe foglalva szabályozza és felügyeli. Olyan komplex rendszerről van szó tehát, amely optimalizálja az energiafogyasztást, felügyeli az épületben élők és értékeik biztonságát, ezenkívül a kényelem korábban ismeretlen dimenzióját nyitja meg számukra.

Egyik legnagyobb előnye, hogy képes előre beállított módon, a mindenkori körülményeket is figyelembe véve, automatikusan és optimálisan működtetni az épületben lezajló folyamatokat – például ha kinyitjuk az ablakot, addig amíg az nyitva van, automatikusan lekapcsolja a helyiségben a klímaberendezést, vagy az életritmusunkhoz igazodva, ébredés előtt bekapcsolja a padlófűtést a fürdőszobában.

Természetesen ezeket az automatizált folyamatokat az épületben élők bármikor módosíthatják, hiszen a különböző vezérlőkön keresztül – fali nyomógomb, okostelefon vagy táblagép – egyszerűen felülbírálható a rendszer működése. Az iNELS épületautomatizálási rendszert úgy terveztük, hogy ideális megoldást nyújtson új építésű vagy már kész épületek esetében egyaránt. 

Működése minden esetben a megrendelő egyedi igényeihez igazítható, így a felhasználó mindig testre szabott megoldást kap. Éppen ezért a rendszer képes alkalmazkodni egy kis lakás, egy családi ház, egy irodaház, de akár egy nagyobb társasház vagy éppen egy szállodakomplexum szükségleteihez is. Moduláris felépítésének köszönhetően később is bármikor újabb elemekkel bővíthető, így rugalmasan igazítható a változó felhasználói igényekhez.

Inels

LARA Intercom például az ilyen esetekben lesz segítségünkre, hiszen – a megfelelő kaputelefonnal kombinálva – lehetőség nyílik rá, hogy értesüljünk róla, ha valaki becsönget és nem utolsó sorban kommunikálhatunk is a látogatóval. Ez még akár távollétünkben is azt a hatást kelti, mintha az épületben tartózkodnánk.

Pontosan hogy működik a LARA Intercom?

Az egység az iNELS épületautomatizálási rendszerrel és egy arra alkalmas kaputelefonnal párosítva sokkal többet tud, mint a megszokott kamerás kaputelefon.

Kiválóan csatlakoztathatóak például a Csehországban gyártott, csúcsminőséget képviselő 2N típusú kaputelefonok. Ezek a készülékek képesek hanggal – és képpel egyaránt kommunikálni a LARA médialejátszóval, így akár saját háziportásává is válhatnak.

Íme, egy teljesen mindennapi szituáció: küldeményt vár – például születésnapi ajándékot vásárolt a párjának – de egy elintéznivaló miatt sürgősen el kellett mennie otthonról. Sajnos már nem tudta értesíteni a csomagküldő szolgálatot, így nem tudott ajtót nyitni a futár érkezésekor, hazaérkezve pedig csak egy ajtóra tűzött értesítést talál.

Szinte mindenkivel megtörtént már a fenti szituáció. Vagyis így zajlott eddig. Ám ez a múlté, hiszen az iNELS rendszer a kaputelefon képét továbbküldi az okostelefonjára, így akár távolról is láthatja, ki csengetett be Önhöz, és akár beszélhet is az illetővel. Tehát kérheti a kézbesítőt, hogy legyen szíves később visszanézni, vagy szólhat neki, ha már hazafelé tart, hogy néhány perc múlva megérkezik.

Fotó: Elko EP

Az eszköz azért is nagyon hasznos, mert nem muszáj kinyitnia az ajtót vagy elsétálnia a (hagyományos) kaputelefon beltéri egységéhez – egyszerűen, akár a konyhából is elküldheti a nemkívánatos személyeket.

Ahhoz, hogy a kaputelefon képét és hangját átirányítsuk hordozható eszközeink (telefon, tablet) egyikére, azokra az iHC-MA vagy az iHC-MI alkalmazásokat kell telepíteni (Androidra, iOS-re), majd néhány alapbeállítás elvégzése után, már használhatjuk is a kaputelefont. Mobiltelefonunkról is.

Tehát, ha nem vagyunk otthon, vagy csak nem szeretnénk félbeszakítani aktuális elfoglaltságunkat, minden további nélkül beszélhetünk látogatónkkal, legyen az egy ismeretlen, a postás vagy a gyerek egyik osztálytársa.

Érdekes lehet az is, hogy több kaputelefont, és akár 64 LARA egységet is bevonhat egy rendszerbe, így pl. a hátsó ajtóra is tehet egyet, ha szeretné. Ez főként irodaházak, hotelek, lakóközösségek vagy társasházak esetében hasznos, hiszen így egy komplex kommunikációs rendszer építhető ki, akár irodahelyiségenként vagy emeletenként.

Mikor tud többet egy okos kaputelefon, mint kamerák?

Akadhat egyáltalán olyan szituáció, amikor egy okos kaputelefon jobb, mint a biztonsági kamerák? Hát persze, bizonyos helyzetekben az ilyen jellegű készülék többet nyújt, mivel kamerákon keresztül nem kommunikálhatunk a vendégünkkel, ha nem vagyunk az épületben, és nem szimulálhatjuk azt, mintha otthon lennénk, csak éppen nem szeretnénk ajtót nyitni.

Fotó: Elko EP

LARA, a házi telefon

A LARA Intercom akár házitelefonként is működtethető. Az egyes szobákban elhelyezett eszközökön keresztül sokkal könnyebben hívhatjuk vacsorázni a gyerekeket, hiszen nem kell kiabálni vagy telefonon felhívni őket; külön-külön, vagy akár egyszerre is tudunk beszélni a másik helyiségben tartózkodó családtagjainkkal.

Egy kaputelefontól válik hangulatosabbá otthona?

Nem, vagyis nem csak ettől. A LARA Intercom ugyanis egy sokoldalú eszköz: az eddig ismertetett funkciókon túl internet rádió- és zenelejátszó is egyben.  Kedvenc rádió állomásait kiváló minőségben, zörgés, recsegés nélkül szólaltatja meg, de válogatott muzsikáinkat is lejátszhatja a központi tárhelyről (pl.NAS szerver), így ezek otthona bármely pontján felcsendülhetnek. Valóban, otthonában ezen túl ott és akkor szólalnak meg kedvenc zenéi, ahol, és amikor csak szeretné. Főzés, mosogatás, egy megnyugtató forró fürdő közben vagy akár lefekvés előtt, ágyában pihenve. Tehát valóban, egy egyszerű kaputelefontól nem lesz hangulatosabb otthona… De vajon a LARA sem varázsolja azzá? .

A LARA egyébként többféleképpen is irányítható: közvetlen érintéssel, a fedlapról vagy Infra távirányítóval, de akár a napjainkban legdivatosabb vezérlési metódusnak számító; okostelefon vagy táblagép segítségével is.

A LARA elfér egy villanykapcsolónyi felületen és a Logus90 szerelvénycsalád dizájnos kereteit felhasználva akár az Ön szobájának is trendi díszévé válhat.

Kíváncsi, hogyan mutatna szobája falán ez a praktikus kis eszköz? Tervezze meg konfigurátor programunk segítségével!

Az iNELS termékek magyarországi forgalmazója az Elko EP Hungary Kft.

2021. augusztus 26.

Járd körbe Frank Sinatra egykori legendás otthonát!

Frank Sinatra minden idők egyik legnagyobb sztárja. Pop-dzsessz énekes, színész, vállalkozó – legenda. Az 1915-ben született Sinatra hosszú élete alatt rengeteg emlékezetes dalt és...

2021. július 22.

A hiba, ami tönkreteszi a teraszodat – és így kerülheted el!

Az esztétikus otthon kialakításánál rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk. Fontosak az arányok, a színek, a minták, a textúrák, az elrendezés; egységes stílust kell kialakítanunk...

2021. június 17.

Építkezni készülsz? Erre készülj fel! – Otthontervezési és lakberendezési tippek

2020 szinte mindent megváltoztatott: az építőipar sem kivétel. Ha építkezni, felújítani szeretnénk, nem árt, ha felkészülünk néhány változásra – de pontosan mi vár ránk, ha új...