Gyárak, loftok: az indusztriál stílus

Az indusztriális stílus viszonylag fiatal irányzat a lakberendezésben. Meglehetősen sajátos eredete van. Kialakulása New Yorkhoz és Londonhoz, illetve a párizsi és berlini művésznegyedekhez köthető a 80-as, 90-es évek fordulóján, amikor fiatal művészek és vállalkozók elkezdtek kihasználatlan ipari létesítményeket átalakítani lakóházakká, loftokká.

Hatalmas belmagasság, tágas terek

A régies, kopottas jellegű környezet, a tradíciók megőrzése, az antik tárgyak újrahasznosítása főszerepet kap és az épületek jellegzetességét sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az indusztriál stílus igényli a nagy belmagasságú, tágas, egységes tereket, itt érvényesül igazán.

Ide jöhetnek a hatalmas bútorok

Bútorzata is idomul ezekhez a terekhez: nagyméretű kanapék, látványos fotelek, többszemélyes étkezőasztalok, vagy a bárszékekkel körbevett hosszú étkezőpultok és a beépített tárolók mind-mind illenek ide.

A stílus anyagai

Elsőbbséget élveznek az erős, strapabíró vásznak és a bőr. Ezek ülőbútorokon jelennek meg, leginkább, ugyanis függönyöket nem nagyon találunk. Valószínűleg a hatalmas ablakok miatt. A berendezési tárgyak emlékeztetnek a néhai üzemek, gyárak berendezési tárgyaira: rusztikus faasztalok acél- vagy vaslábazattal, fémvázas székek vagy régi ládákból készült dohányzóasztalok. Kevés a tárolóbútor, példál: tömörfa komódok egy igényesen felújított fém műhelyszekrény.

Hagyjuk meg a régi hatást a beltérben

A szabadon hagyott tartóelemek, vasgerendák (melyek feketére vannak festve), a nyers beton, az üveg és a kő elengedhetetlen kellékei az enteriőrnek. De ilyen a régi vagy régies hatású, kopott felületű fapadló és a csupasz téglafalak is. Nagyon fontos, hogy ez a háttér nem kelthet igénytelen, gondozatlan benyomást. A csupasz falakat dekorálhatjuk akár egy kortárs művészeti alkotással is.

A nagy tereket szőnyegekkel, pengefalakkal, paravánokkal tagolhatjuk. A stílus látványos eleme a sok, dekoratív lámpatest: üzemi világítást idéző függesztékek, ernyő nélküli, csupasz vázas világítótestek, természetesen Edison-izzókkal. Nyugodtan használhatunk olyan meghökkentő elemeket is, mint például egy viharvert iskolapad a hozzá tartozó székekkel vagy szerszámosládából kialakított virágtartó.

A korszerű konyhai berendezések, a legmodernebb számítástechnikai és szórakoztató elektronikai eszközök kiváló egyensúlyt teremtenek a régi tárgyakkal és a megkopott felületekkel.

Színek

A színpaletta tökéletesen igazodik a gyárias hangulathoz: nyers tégla, rozsdabarna, natúr fa, fémszínek, betonszürke, fekete, fehér, kiegészítve az eredeti tárgyak tónusaival, mint a petrolkék vagy a mustársárga.

Hogy kezdjünk bele?

Az indusztriál mint stílusirányzat megosztó: látványát sokan kedvelik, viszont nem tudják pontosan, hogyan illesszék otthonukba. Mi azt tanácsoljuk, hogy kezdetnek csupán egy-egy stílusjeggyel színesítsék a meglévő enteriőrt. A lényeg, hogy dekorációnak sugározza a nyers erőt. (nagy számlapos ipari óra, fémkeretes tükör, üzemi lámpa stb.) Bátran használjunk fémet, akár matt, krómozott vagy csillogó formában is.

A loft stílusjegyeket egy kisebb alapterületű lakásba is becsempészhetjük, például itt is megoldható a kopottas padló, az eredeti állapotában meghagyott tégla- vagy a betonfal, és dekorációként itt is gondolkodhatunk újrahasznosított tárgyakban. A kissé komor barna, szürke, fekete árnyalatokat ellensúlyozhatjuk sok természetes fénnyel, mesterséges világítással és kevés, erőteljesebb tónussal a bútorokon, dekoráción.

A külső stílusjegyekről bővebben ITT olvashat.

Látogassa meg a Construma OTTHONNEKED standját és ismerje meg a stílusokat!

Az OTTHONNEKED több tucat céget tömörítő otthonteremtési platformként arra vállalkozott az idei Construma-OtthonDesign kiállításon, hogy 10 életérzés mentén mutassa be a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat. A lakás egy-egy helyiségét fókuszba állító minienteriőrök közép és közép-felső kategóriás, magas minőségű, itthon is elérhető termékekből épültek fel.

Az OTTHONNEKED minienteriőrökben a lehető legszélesebb termékpaletta jelenik meg; itt minden megtalálható, ami a nívós otthon megteremtéséhez szükséges, a nyílászáróktól kezdve, a burkolatokon és szanitereken át egészen a bútorokig terjed a termékek sora, amelyek a szomszédos standokon kiállító OTTHONNEKED partnercégeknél azonnal meg is vásárolhatók. A minenteriőrök termékei magas minőségűek, de nem elérhetetlen áron, nem csak kiválasztottaknak. Az OTTHONNEKED platform bizalmat szeretne ébreszteni az emberekben a lakberendezés, a belsőépítészet és a design iránt, hiszen mindez nem megfizethetetlen, vagyis az otthonteremtési álmok az OTTHONNEKED segítségével beteljesíthetők.
A 10 féle életérzés a Construmán egy helyen megtekinthető, kiadvány formában pedig hazavihető!

Regisztráljon kedvezményes (1500 Ft) belépőjegyért erre a linkre kattintva:

SZERETNÉK KEDVEZMÉNYES BELÉPŐJEGYET


Regisztráljon, jöjjön el a standunkra, és a vizuális élmény mellett egy kiadvánnyal gazdagodhat, amelyben a stílusokról olvashat, tételes cikklistával együtt.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...