Gyárak, loftok: az indusztriál stílus

Az indusztriális stílus viszonylag fiatal irányzat a lakberendezésben. Meglehetősen sajátos eredete van. Kialakulása New Yorkhoz és Londonhoz, illetve a párizsi és berlini művésznegyedekhez köthető a 80-as, 90-es évek fordulóján, amikor fiatal művészek és vállalkozók elkezdtek kihasználatlan ipari létesítményeket átalakítani lakóházakká, loftokká.

Hatalmas belmagasság, tágas terek

A régies, kopottas jellegű környezet, a tradíciók megőrzése, az antik tárgyak újrahasznosítása főszerepet kap és az épületek jellegzetességét sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az indusztriál stílus igényli a nagy belmagasságú, tágas, egységes tereket, itt érvényesül igazán.

Ide jöhetnek a hatalmas bútorok

Bútorzata is idomul ezekhez a terekhez: nagyméretű kanapék, látványos fotelek, többszemélyes étkezőasztalok, vagy a bárszékekkel körbevett hosszú étkezőpultok és a beépített tárolók mind-mind illenek ide.

A stílus anyagai

Elsőbbséget élveznek az erős, strapabíró vásznak és a bőr. Ezek ülőbútorokon jelennek meg, leginkább, ugyanis függönyöket nem nagyon találunk. Valószínűleg a hatalmas ablakok miatt. A berendezési tárgyak emlékeztetnek a néhai üzemek, gyárak berendezési tárgyaira: rusztikus faasztalok acél- vagy vaslábazattal, fémvázas székek vagy régi ládákból készült dohányzóasztalok. Kevés a tárolóbútor, példál: tömörfa komódok egy igényesen felújított fém műhelyszekrény.

Hagyjuk meg a régi hatást a beltérben

A szabadon hagyott tartóelemek, vasgerendák (melyek feketére vannak festve), a nyers beton, az üveg és a kő elengedhetetlen kellékei az enteriőrnek. De ilyen a régi vagy régies hatású, kopott felületű fapadló és a csupasz téglafalak is. Nagyon fontos, hogy ez a háttér nem kelthet igénytelen, gondozatlan benyomást. A csupasz falakat dekorálhatjuk akár egy kortárs művészeti alkotással is.

A nagy tereket szőnyegekkel, pengefalakkal, paravánokkal tagolhatjuk. A stílus látványos eleme a sok, dekoratív lámpatest: üzemi világítást idéző függesztékek, ernyő nélküli, csupasz vázas világítótestek, természetesen Edison-izzókkal. Nyugodtan használhatunk olyan meghökkentő elemeket is, mint például egy viharvert iskolapad a hozzá tartozó székekkel vagy szerszámosládából kialakított virágtartó.

A korszerű konyhai berendezések, a legmodernebb számítástechnikai és szórakoztató elektronikai eszközök kiváló egyensúlyt teremtenek a régi tárgyakkal és a megkopott felületekkel.

Színek

A színpaletta tökéletesen igazodik a gyárias hangulathoz: nyers tégla, rozsdabarna, natúr fa, fémszínek, betonszürke, fekete, fehér, kiegészítve az eredeti tárgyak tónusaival, mint a petrolkék vagy a mustársárga.

Hogy kezdjünk bele?

Az indusztriál mint stílusirányzat megosztó: látványát sokan kedvelik, viszont nem tudják pontosan, hogyan illesszék otthonukba. Mi azt tanácsoljuk, hogy kezdetnek csupán egy-egy stílusjeggyel színesítsék a meglévő enteriőrt. A lényeg, hogy dekorációnak sugározza a nyers erőt. (nagy számlapos ipari óra, fémkeretes tükör, üzemi lámpa stb.) Bátran használjunk fémet, akár matt, krómozott vagy csillogó formában is.

A loft stílusjegyeket egy kisebb alapterületű lakásba is becsempészhetjük, például itt is megoldható a kopottas padló, az eredeti állapotában meghagyott tégla- vagy a betonfal, és dekorációként itt is gondolkodhatunk újrahasznosított tárgyakban. A kissé komor barna, szürke, fekete árnyalatokat ellensúlyozhatjuk sok természetes fénnyel, mesterséges világítással és kevés, erőteljesebb tónussal a bútorokon, dekoráción.

A külső stílusjegyekről bővebben ITT olvashat.

Látogassa meg a Construma OTTHONNEKED standját és ismerje meg a stílusokat!

Az OTTHONNEKED több tucat céget tömörítő otthonteremtési platformként arra vállalkozott az idei Construma-OtthonDesign kiállításon, hogy 10 életérzés mentén mutassa be a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat. A lakás egy-egy helyiségét fókuszba állító minienteriőrök közép és közép-felső kategóriás, magas minőségű, itthon is elérhető termékekből épültek fel.

Az OTTHONNEKED minienteriőrökben a lehető legszélesebb termékpaletta jelenik meg; itt minden megtalálható, ami a nívós otthon megteremtéséhez szükséges, a nyílászáróktól kezdve, a burkolatokon és szanitereken át egészen a bútorokig terjed a termékek sora, amelyek a szomszédos standokon kiállító OTTHONNEKED partnercégeknél azonnal meg is vásárolhatók. A minenteriőrök termékei magas minőségűek, de nem elérhetetlen áron, nem csak kiválasztottaknak. Az OTTHONNEKED platform bizalmat szeretne ébreszteni az emberekben a lakberendezés, a belsőépítészet és a design iránt, hiszen mindez nem megfizethetetlen, vagyis az otthonteremtési álmok az OTTHONNEKED segítségével beteljesíthetők.
A 10 féle életérzés a Construmán egy helyen megtekinthető, kiadvány formában pedig hazavihető!

Regisztráljon kedvezményes (1500 Ft) belépőjegyért erre a linkre kattintva:

SZERETNÉK KEDVEZMÉNYES BELÉPŐJEGYET


Regisztráljon, jöjjön el a standunkra, és a vizuális élmény mellett egy kiadvánnyal gazdagodhat, amelyben a stílusokról olvashat, tételes cikklistával együtt.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...