Gipszkarton végső felületképzése

Otthona építéséhez vagy felújításához gipszkartont használ? Adunk néhány tippet, hogy mire ügyeljen!

Gipszkartonfelület végső kialakításához az alábbi anyagokra van szükség:

 • Rigips hézagoló anyag (Vario, Super)
 • Rigips hézagerősítő szalag
 • Rigips élvédő
 • Rigips ProMix Finish felületsimító glett
 • Rigips Rikombi Grund mélyalapozó

Hézagolás

Gipszkarton építőlemezek tartószerkezetre rögzítésekor az illesztések mentén hézagok keletkeznek. Ezek kitöltését (hézagolás) precízen kell elvégezni, hogy az elkészült felület sík és egyenletes legyen, és a lapok illesztései utólag ne legyenek láthatóak. Hézagoláshoz használjon Rigips hézagoló anyagot (Super vagy Vario), és üvegszálas vagy papír hézagerősítő szalagot!

Első lépésként töltse ki a hézagokat, dolgozza be a hézagerősítő szalagot és fedje le a csavarokat!


Tapétázás és festés gipszkartonra

Közepes vagy durva szerkezetű tapétákhoz, valamint fénytelen, festőhengerrel felhordott festékek alá normál hézagolást (Q2) javaslunk alkalmazni. Ekkor a hézagok első kitöltésén és a hézagerősítő szalagok bedolgozásán túl még egyszer, szélesebben fedjük le az illesztéseket hézagoló anyaggal, majd a végén csiszoljuk, hogy a hézagolt felület és a gipszkarton között egyenletes legyen az átmenet.

Finomszerkezetű tapéták alá, hengerrel vagy szórással felvitt bevonatokhoz, festékekhez speciális glettelést kell alkalmazni (Q3). Ez azt jelenti, hogy a fentieken túl még szélesebben kell a hézagokat kitölteni és a teljes felületet vékony rétegben át kell simítani.

Kényes sötét festékek, selyemfényű tapéták, fali vagy mennyezeti (beépített) világítás esetén a prémium glettelést (Q4) javasoljuk. Ekkor az előző lépéseken túl a teljes felületet újra át kell simítani, legalább 2 mm rétegvastagságig Rigips ProMix Finish glettanyaggal. Így a legmagasabb  követelményeket is kielégítő felületet kapunk, vagyis minimalizáljuk a lapok és hézagok esetleges egyenetlenségeinek láthatóságát.

Alapozás

Bármely felületet képzünk, festés és tapétázás előtt Rigips Rikombi Grund mélyalapozó használata mindig ajánlott, ugyanis:

 • biztosítja a glettanyag megfelelő tapadását,
 • homogén fogadófelületet és jobb tapadást biztosít,
 • megakadályozza a festék foltosodását.

Ne feledkezzen meg a sarkok és élek megfelelő védelméről!
Az élvédők használata fontos, mert

 • esztétikus sarkokat és éleket képeznek,
 • védik a felületeket,
 • könnyen használhatóak.
 • A Rigips a következő prémium élvédőket ajánlja: Rigips EasyFlexRigips AquaBead

Gipszkarton csempézése

Csempeburkolatok esetében a csempeburkolat alatti gipszkarton lapokat hézagolni nem kell, a hézagokat a csemperagasztóval kell kitölteni. A csempe felragasztása előtt a felületre vízzáró rétegként folyékony fóliát vagy kenhető szigetelést kell felvinni.

Töltse le BEST FINISH applikációt!

Az alkalmazásban megismerheti a gipszkartonfalak különböző felületi minőségeit és az élek védelmére szolgáló Saint-Gobain megoldásokat. Az applikáció elérhető a Play áruházban és az App Store-ban egyaránt.

 

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...