Gipszkarton végső felületképzése

Otthona építéséhez vagy felújításához gipszkartont használ? Adunk néhány tippet, hogy mire ügyeljen!

A cikket szerkesztette: Saint – Gobain Rigips

Otthon. Az a hely, amely menedéket és biztonságot nyújt, és hozzájárul ahhoz, hogy feltöltődjünk. Fontos szempont, hogy a lakás alakítható legyen és megfeleljen a család igényeinek a különböző életszakaszokban. Korszerű építészeti megoldásokkal a lakás a benne élők szükségletei szerint alakítható.

A Rigips célja, hogy olyan innovatív tervezési megoldásokat és belsőépítészeti rendszereket nyújtson az építkezőknek, kivitelezőknek, melyek megfelelnek korunk elvárásainak. Folyamatos termékfejlesztéseinknek köszönhetően – legyen szó akár építkezésről vagy felújításról – rugalmas megoldásainkkal folyamatosan az emberek komfortérzetének növelésén dolgozunk. A modern lakásépítés alapja a könnyű alakíthatóság. A Rigips szerelt válaszfalai gyorsan építhetőek, és akár az utólagos átalakítás is könnyen megvalósítható.

Ismerje meg a Habito® rendszert!

A gipszkarton fal építése gyors, tiszta és variálhatóságának köszönhetően teret ad az egyéni elképzeléseknek.
A Habito válaszfalak szerelése megegyezik a gipszkarton falak építésével, ami a hagyományos építési módokhoz képest nagyon gyorsan kivitelezhető és utólag is könnyen alakítható. Emellett ugyanazon műszaki tulajdonságok kisebb falvastagsággal is elérhetők, ami nagyobb tereket és jelentős megtakarítást jelent.

A Habito válaszfalak mindegyike minimum 30 perces tűzgátlást biztosít, ez igény esetén akár 90 percesre is növelhető. Továbbá kiemelkedő hanggátlási értékekkel rendelkezik, így kis falvastagság mellett is garantált a csend a lakásban.

Különféle eszközök nagyon egyszerűen rögzíthetők a Habito szerkezetekre, legyen szó konyhaszekrényről, tévéről vagy képekről. A berendezések falra szerelésénél nincs szükség fúróra vagy egyéb gépre, nem szükséges dübel használata, megfelel a pozdorjacsavar. Nincs zaj és nem keletkezik építési törmelék. Akár 60 kilós tárgyat is rögzíthetünk egyszerű csavarozással.

Ajánljuk konyhába, nappaliba, hálószobába, gyerekszobába, térelválasztáshoz, valamint fokozott terhelésű válaszfalakhoz. Lakáselválasztó falak építéséhez kiváló, egy rendszerben egyesíti a tűzvédelmet (EI 120 perc), a jó hangszigetelést (Rw=62 dB), a biztonságot (15 perces áttörésgátlás) és a gyors építési időt.

A mindennapi életben egy válaszfalnak sok mindent ki kell bírnia. A belső térben épített szerkezeteknek statikus és dinamikus terheléseket is viselniük kell. Például a válaszfalnak nekiütődhet a szék háta, a porszívó, az ajtók vagy a gyerekek játéka. A Habito építőlemez jól bírja a terhelést, nagyon nagy felületi keménységgel és ütésállósággal rendelkezik.

Otthona kialakítása során azonban ne feledkezzen meg a megfelelő élvédelemről! A Rigips prémium élvédőivel gyerekjáték a tartós és szép belső és külső sarkok kialakítása. Külső derékszögű sarkokra az AquaBead élvédő glettanyag nélkül egyszerűen felragasztható, így időt és anyagot spórolhat. Magas ütésállóságának köszönhetően könnyen elkerülheti a falak csorbulását, belső terei sokáig megőrzik szépségüket.

A Rigips termékpalettáján számos gipszalapú portermék – glettek, vakolatok, hézagolóanyagok – is szerepelnek, melyekkel tökéletes, esztétikus felületek képezhetők.
A Rigips Rimano termékcsalád megfelelő megoldást nyújt otthona beltereinek gyors, esztétikus és környezetbarát kialakításához.

A Rigips Vario hézagológipsz, valamint a ProMix Finish glettelőanyag ideális megoldás a Habito építőlemez és egyéb gipszkartonok legmagasabb minőségű felületi glettelésére. Gipszkartonra történő tapétázás és festés esetén ugyanis érdemes végiggondolni a tervezett helyiségben elvárt felületi minőséget. Ugyanis a burkolat anyaga (pl. közepes, durva vagy finom szerkezetű tapéta), színe, fényessége, mintája, illetve a megvilágítás minősége, iránya és erőssége különböző alapfelületi minőséget igényel. A felületi minőségi igény pedig annak létrehozásához megfelelő terméket is követel. A gipszfelület kiváló alap festés, mázolás és tapétázás számára.

Kapcsolat
Saint – Gobain Rigips

Gipszkartonfelület végső kialakításához az alábbi anyagokra van szükség:

 • Rigips hézagoló anyag (Vario, Super)
 • Rigips hézagerősítő szalag
 • Rigips élvédő
 • Rigips ProMix Finish felületsimító glett
 • Rigips Rikombi Grund mélyalapozó

Hézagolás

Gipszkarton építőlemezek tartószerkezetre rögzítésekor az illesztések mentén hézagok keletkeznek. Ezek kitöltését (hézagolás) precízen kell elvégezni, hogy az elkészült felület sík és egyenletes legyen, és a lapok illesztései utólag ne legyenek láthatóak. Hézagoláshoz használjon Rigips hézagoló anyagot (Super vagy Vario), és üvegszálas vagy papír hézagerősítő szalagot!

Első lépésként töltse ki a hézagokat, dolgozza be a hézagerősítő szalagot és fedje le a csavarokat!


Tapétázás és festés gipszkartonra

Közepes vagy durva szerkezetű tapétákhoz, valamint fénytelen, festőhengerrel felhordott festékek alá normál hézagolást (Q2) javaslunk alkalmazni. Ekkor a hézagok első kitöltésén és a hézagerősítő szalagok bedolgozásán túl még egyszer, szélesebben fedjük le az illesztéseket hézagoló anyaggal, majd a végén csiszoljuk, hogy a hézagolt felület és a gipszkarton között egyenletes legyen az átmenet.

Finomszerkezetű tapéták alá, hengerrel vagy szórással felvitt bevonatokhoz, festékekhez speciális glettelést kell alkalmazni (Q3). Ez azt jelenti, hogy a fentieken túl még szélesebben kell a hézagokat kitölteni és a teljes felületet vékony rétegben át kell simítani.

Kényes sötét festékek, selyemfényű tapéták, fali vagy mennyezeti (beépített) világítás esetén a prémium glettelést (Q4) javasoljuk. Ekkor az előző lépéseken túl a teljes felületet újra át kell simítani, legalább 2 mm rétegvastagságig Rigips ProMix Finish glettanyaggal. Így a legmagasabb  követelményeket is kielégítő felületet kapunk, vagyis minimalizáljuk a lapok és hézagok esetleges egyenetlenségeinek láthatóságát.

Alapozás

Bármely felületet képzünk, festés és tapétázás előtt Rigips Rikombi Grund mélyalapozó használata mindig ajánlott, ugyanis:

 • biztosítja a glettanyag megfelelő tapadását,
 • homogén fogadófelületet és jobb tapadást biztosít,
 • megakadályozza a festék foltosodását.

Ne feledkezzen meg a sarkok és élek megfelelő védelméről!
Az élvédők használata fontos, mert

 • esztétikus sarkokat és éleket képeznek,
 • védik a felületeket,
 • könnyen használhatóak.
 • A Rigips a következő prémium élvédőket ajánlja: Rigips EasyFlexRigips AquaBead

Gipszkarton csempézése

Csempeburkolatok esetében a csempeburkolat alatti gipszkarton lapokat hézagolni nem kell, a hézagokat a csemperagasztóval kell kitölteni. A csempe felragasztása előtt a felületre vízzáró rétegként folyékony fóliát vagy kenhető szigetelést kell felvinni.

Töltse le BEST FINISH applikációt!

Az alkalmazásban megismerheti a gipszkartonfalak különböző felületi minőségeit és az élek védelmére szolgáló Saint-Gobain megoldásokat. Az applikáció elérhető a Play áruházban és az App Store-ban egyaránt.

 

2022. november 21.

A hollywoodi sztárszínésznő, Hilary Swank otthona igazi téli csodavilág – tele kutyákkal

Az Oscar-díjas Hilary Swank családi otthona sokkal barátságosabb, mint a legtöbb sztárvilla – és bővelkedik a menhelyi kutyusokban. A 48 éves Hilary Swank harminc éve kezdte a...

2022. október 19.

Most elképesztő kedvezménnyel szerezheted be álomjakuzzidat!

A SpaTrend energiatakarékos jakuzzijaival rengeteget spórolhatunk – különösen most a Black Friday Early Bird akció keretében! A rendszeres masszázsmedence-használat kiváló...

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...