Funkcionalizmus mindenekfelett

Mit rejt magában a funkcionalizmus szó a lakberendezésben? Összetevői: picit minimalista, egy kissé high-tech, csipetnyit indusztriál és egy cseppet organikus. Esszenciája a célszerűség, a kényelem és az ergonómia. Itt minden tárgy és használati eszköz tökéletesen megfelel a célnak. A díszítettség nem szempont, az anyag szépsége, a tárgyak megmunkálása az, ami dominál.


Mit is jelent ez egy otthonra nézve, annak belső tereire bontva?

A lakás célszerűen közösségi és privát terekből áll: nappali, konyha és étkező, háló- és gyerekszoba, fürdő, esetleg dolgozószoba vagy alkotótér. Egy funkcionalista stílusú otthonban a nappali a konyhával és az étkezővel együtt alkotja a közösségi részt, ezért praktikus ezeket egyetlen, tágas térben kezelni. A legszükségesebb berendezések: ülő- és tárolóbútorok, munkafelületek, gépészeti elemek.


Bár puritánnak tűnik, a végeredmény mégsem az, ugyanis mindvégig szem előtt kell tartanunk, hogy a berendezés elemei a legjobb minőséget kell hogy képviseljék. Itt a szerelésekre, sűrűn előforduló javításokra nem fecsérli senki a drága idejét. A funkcionalista szemléletű lakás tulajdonosát nem feltétlenül a színvilág meg a formák érdeklik, hanem a tárgyak alkalmazhatósága. Még akkor is, ha a látvány ettől kicsit iparias.

A funkcionalizmus lényege tehát, hogy ha egy helyiség kicsi, akkor nem teszünk bele nagy bútort. Ha a fürdőszobába az aszimmetrikus kád lenne praktikus, akkor nem a falakat igazítjuk hozzá, hanem a kádat szabjuk a helyiséghez. Feleslegesnek érezzük a fal burkolását? Maradjon a nyers tégla! Nagy kopásállóságú padlóburkolatra van szükség? Jöhet a betonpadló csiszolva, esetleg a műgyanta!


A stílus anyagai

Az anyaghasználat egyértelmű: erős faanyagok, fémek, acél, öntöttvas, alumínium, réz, beton a maga nyers valójában, esetleg csiszolva, cementlapok, üveg, bőr. A kárpitok erősek, strapabírók, szőnyeg kizárólag ott van, ahol feltétlenül kell, tehát a kanapé vagy az ágy körül, a puha plédek praktikusak. Függöny nincs: dísznek nem kell, árnyékolásra pedig a külső alkalmatosságok szolgálnak. Legfeljebb egy-egy geometrikus motívum vagy diszkrét csíkozás tűnik fel itt-ott a burkolaton, nem jellemzőek a bonyolult minták.

És színei

Domináns színek: acélkék, szürkék, a grafittól a betonszürke tónusig, téglavörös, natúr fa. A pasztellek és a harsány színek nem ide valók.

Nagy hangsúlyt kapnak a high-tech konyhagépek és zenelejátszó, ultravékony képernyős tévé, formatervezett radiátorok és csaptelepek, nyitott tűzterű dizájnkandalló, akár függesztve, esetleg egy biokandalló az asztalba építve. Ezek egyben dekorációként is jelen vannak, egyéb dekorációra nincs szükség.


A funkcionalista enteriőrök legnagyobb érdekessége, hogy mindennek ellenére sem tűnnek ridegnek. Az otthonosság érzése szinte tapintható, a kényelem szemmel látható, az időtlenség, a trendekenkívüliség pedig különösen előnyös tulajdonságok.

Korábban bemutattuk Guth Erika tervező pályamunkáját, aki egy 56 négyzetméteres, tetőtéri lakás berendezésével pályázott és ezeket a stílusjegyeket alkalmazva alkotta meg az funkcionális álomotthont.

MEGNÉZEM A CIKKET

Látogassa meg a Construma OTTHONNEKED standját és ismerje meg a stílusokat!

Az OTTHONNEKED több tucat céget tömörítő otthonteremtési platformként arra vállalkozott az idei Construma-OtthonDesign kiállításon, hogy 10 életérzés mentén mutassa be a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat. A lakás egy-egy helyiségét fókuszba állító minienteriőrök közép és közép-felső kategóriás, magas minőségű, itthon is elérhető termékekből épültek fel.

Az OTTHONNEKED minienteriőrökben a lehető legszélesebb termékpaletta jelenik meg; itt minden megtalálható, ami a nívós otthon megteremtéséhez szükséges, a nyílászáróktól kezdve, a burkolatokon és szanitereken át egészen a bútorokig terjed a termékek sora, amelyek a szomszédos standokon kiállító OTTHONNEKED partnercégeknél azonnal meg is vásárolhatók. A minenteriőrök termékei magas minőségűek, de nem elérhetetlen áron, nem csak kiválasztottaknak. Az OTTHONNEKED platform bizalmat szeretne ébreszteni az emberekben a lakberendezés, a belsőépítészet és a design iránt, hiszen mindez nem megfizethetetlen, vagyis az otthonteremtési álmok az OTTHONNEKED segítségével beteljesíthetők.
A 10 féle életérzés a Construmán egy helyen megtekinthető, kiadvány formában pedig hazavihető!

Regisztráljon kedvezményes (1500 Ft) belépőjegyért erre a linkre kattintva:

SZERETNÉK KEDVEZMÉNYES BELÉPŐJEGYET

Regisztráljon, jöjjön el a standunkra (G pavilon 103E), és a vizuális élmény mellett egy kiadvánnyal gazdagodhat, amelyben a stílusokról olvashat, tételes cikklistával együtt!


2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...