Feng Shui a hálószobában

A feng shui - vagy fengsuj - többezer éves múltra visszatekintő kínai hagyomány. Eredeti célja “a legmegfelelőbb lakhely meghatározása a sikeres élethez”, a természeti környezet adottságainak - különösen a vizek, a hegyek és a csillagok elhelyezkedésének - figyelembevételével. A feng shui arra törekszik, hogy az ellentétes pólusú energiák között egyensúlyt teremtsen, s ezzel harmonikus lakótereket hozzon létre.

Feng shui a hálószobában

 

A nyugati kultúrában a feng shui úgynevezett bágua ága vált különösen népszerűvé - amely a lakásokat négyzetesen, kilenc területre osztja fel, és felelteti meg egy-egy életterülettel. Állítólag nincs közvetlen kapcsolat ezen irányzat és az ősi, kínai szabályrendszer között, sőt, a felfelé kunkorodó ormányú kiselefántok és hatpálcás szélcsengők nélkül is lehet harmónia az otthonunkban. A feng shui alapelvei bármilyen stílusú berendezéssel érvényesíthetőek, s mi most éppen ezt szeretnénk megmutatni: minimalista, rusztikus és budoár hangulatú hálószobákkal is illusztráljuk a régi kínai hagyományokat.

Egy modern hálószobában is működhetnek az ősi szabályok

 

Az egyik legintimebb tere a lakásnak a hálószoba - általában el is rejtjük a látogatók elöl, csak a hozzánk legközelebb állókat engedjük be ide, s itt vagyunk a legvédtelenebbek is, mikor álomra hajtjuk a fejünket. Ha valahol, itt igazán fontos, hogy kellemes, nyugodt légkört teremtsünk. Lássuk, milyen tanácsaik vannak ezzel kapcsolatban a kínai bölcseknek!

Elhelyezkedés

Ideális esetben a hálószoba a bejárati ajtótól legmesszebb található helyiség, ez a lakás legvédettebb pontja. Egyfajta zsákutca, vagyis csak akkor jövünk ide, ha valóban pihenni szeretnénk, nem járnak át rajta a családtagok, hogy további szobákba jussanak.

Fények

 

Fények

Az ágyunkat ne tegyük ablak alá, és ne hanyagoljuk el a megfelelő sötétítő kiválasztását sem. Egy black-out függöny vagy egy rugalmasan állítható redőny kincset ér, ha szeretnénk kizárni a nappali világosságot.

Internorm árnyékolás

 

Kerüljük az éles fényeket, használjuk alacsonyabb wattszámú izzókat, dimmelhető fényforrásokat, és egy-egy gyertyát.

Az ágy

A feng shui szerint éjszaka, amikor pihenünk, az életerő (a chi) a lábunkba és a fejünkbe áramlik. Azért is javasolt az ablak helyett falhoz tolni az ágy fejrészét (hogy ne szökjön el az energia a testünkből), még jobb, ha fejtámlát is használunk. A spirituális magyarázatot lehántva ugyancsak a fejtámla mellett szól, hogy a hideg fal helyett így egy puha felülethez dőlhetünk, ha az ágyban olvasunk.

Fejtámla

 

Az ember és a természet harmóniáját erősíthetjük azzal, ha természetes anyagú ágyneműt választunk. A paplan és a párna készülhetnek öntisztuló tulajdonsággal rendelkező gyapjúból, a huzat pedig lehet egyszerű, de erős vászon, amelyet magas hőmérsékleten is moshatunk-vasalhatunk.

Bár a feng shui nem szól az elektronikus eszközök energiájáról, a legjobb, ha az ágyunkba nem viszünk be kütyüket. Lefekvés előtt 1-2 órával már tegyük le őket, ideálisan másik szobában, de legrosszabb esetben is karnyújtásnyi távolságnál messzebb.

Ugyanígy nem javasolt az ággyal szemben tükör elhelyezése sem.

Szellemes megoldás: a tükör a tolóajtón kapott helyet

 

Kisebb bútorok

A feng shui szerint a hálószobában kisebb bútorok párban történő elhelyezésével a romantikus kapcsolatok energiáját erősíthetjük. A szimmetria egyébként is harmonikus összképet teremt, és gyakran tágasabbnak is tűnnek tőle a szobák, így érdemes az éjjeliszekrényekkel, függönyökkel vagy szobanövényekkel kifejezetten erre törekedni.

Szimmetria

 

Az ősi kínaiak azt tanácsolják, hogy a szekrények ajtaját-fiókjait csukjuk be éjszakára; a rendezett környezet segíti az ellazulást.

Dekoráció

A hálószobában az egyik legizgalmasabb kihívás a pihentető és az élénkítő energiák összehangolása. Hiszen míg éjszaka a zavartalan elcsendesedés a cél, úgy reggel az energikus napindítás. Érdemes a hangsúlyosabb dekorációs elemekkel - amilyen a falak színe, bútorok formája, ágynemű mintája - az előbbit, a nyugalmat megteremteni, míg egy-egy kiegészítővel - képekkel a falon, díszpárnákkal, személyes tárgyakkal - a jókedvet, a szenvedélyt megragadni.

Pasztellszínek az ágyneműn, vidám festmény a falon - ilyen, amikor megvalósul az egyensúly

 

S hogy hogyan valósítható meg mindez egy igazi napfényes, kaliforniai hálószobában, kiderül Mary Elizabeth Milbrand, kaliforniai lakberendező videójából.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. június 30.

Nyár a hálószobában

A nyár akkor az igazi, ha hétágra süt a nap! Panaszkodunk, amikor 40 fok van árnyékban, és ragadni kezd az aszfalt, de a szívünk mélyén hiányolnánk, ha nem dőlne meg egy-két...

2019. április 13.

Feng Shui a hálószobában

A feng shui - vagy fengsuj - többezer éves múltra visszatekintő kínai hagyomány. Eredeti célja “a legmegfelelőbb lakhely meghatározása a sikeres élethez”, a természeti környezet...

2019. március 23.

Kád a hálószobában – Egy különleges trend a mindennapi luxus kedvelőinek

Biztosan láttuk már képeken: romantikus szálloda, az ablakából panorámás kilátás az Alpok hófedte hegycsúcsaira vagy épp az óceán tajtékjaira, miközben a kádban egy vidám pár ül,...