Élő kertet a nappaliba?

Varga Anikót nem véletlenül választotta meg a Junior Art Center a 2015-ös év hallgatójának! A kiváló eredménnyel végző fiatal lakberendező szerint csakis abban lehetünk igazán sikeresek, amibe szívünket-lelkünket beletesszük, és számára ilyen a lakberendezés. A Style&Draw idei pályázatára benyújtott munkája – egy natúr, minimalista lakás – nem csak közel hozza számunkra a természetet, de Anikó rendkívül ügyesen mutatja be a itt a természetes anyagok modern és újszerű módon történő felhasználását városi otthonunkban.

Érdemes ellesni Anikótól néhány ötletet – hiszen nem csupán esztétikus és élhető tereket tár most elénk e munkája, hanem olyan belsőépítészeti megoldásokban is bővelkedik, amit bármelyikünk megirigyelhetne – az anyagok terén pedig bármelyiket mi is könnyedén beszerezhetjük a Stílus és Otthon gyártói mintatermek közreműködésével! Természetesen itt is volt egy képzeletbeli megbízó – hogy életszerű legyen a sztori – ám Anikó nem rugaszkodott el túlságosan a valós, reális képtől: egy fiatal házaspár és kisgyermekük számára tervezett igényes, élhető, meleg és barátságos otthont.

A ház belső tereinek tervezésekor elsődleges szempont nyilván, hogy megfeleljen mindenben a megbízó család igényeinek – így az anyagok és színek kiválasztásánál kiemelten fontosnak tartotta, hogy azok meleg, barátságos hangulatot teremtsenek, és így a lakás kellemes színterévé válhasson majd a fiatal család életének.

Színhasználatban Anikó a letisztultságra törekedett, ugyanakkor igyekezetett megteremteni a kellemes, pihentető légkört, melynek fő irányvonalát a természetközelség érzésének megteremtésében látta. Ezért a tervezéskor leginkább semleges színeket – fehéret, szürkét és zöldet alkalmazott – a meleg, ugyanakkor időtlen fahatással kombinálva.

A szekrények megegyező anyaghasználata, színvilága, illetve az egységes burkolathasználat az egész lakásban harmóniát és egységet teremt. A laminált padlóburkolat, és a hozzá tökéletesen illő laminált bútorlapok hasonló színvilága pedig még tovább erősíti ezt a finom, meleg hangulatú színharmóniát.

A lakás adottságait elnézve Anikó úgy döntött, az előszobát nem választja le a nagy térből, hogy tágasabb benyomást keltsen. Ugyanezen gondolat mentén született meg a közös élettér: a konyha – étkező – nappali, – vagyis a közösségi zónák – szintén nem kerültek elkülönítésre, hiszen így együtt egy szép, nagy, tágas egységet alkotnak.

A lakásba belépve, a fal mellett egy hatalmas, tükrös gardróbszekrény vizuálisan még tovább növeli a teret, miközben ellátja a hasznos és lényeges tárolási funkciót.

A konyha és nappali között húzódó, egyetlen szekrénytömb elegendő tárolási lehetőséget nyújt mindkét tér funkcióinak, miközben a teret nem osztja meg különálló bútorokkal. A zárt bútorfrontok mellett szépen érvényesülhet a lakás minimalista stílusa.

Éppen ezért, a konyha összes frontja szintén zárt, a háztartási eszközök pedig be lettek építve – így az összkép rendezett és letisztult.

 Szintén zárt és egységes lett a nappali fala is, a TV és a hozzá kapcsolódó elektronikai eszközök szintén beépítettek, így a homogén felület vizuálisan tágítja a teret.

Az étkező felett húzódó, fél-álmennyezet rejti el a lakás hűtő-fűtő és szellőztető rendszerét, ez oldalról egy plexivel takart LED világítást is tartalmaz, mellyel a lakásba jutó kevés fényt szépen ellensúlyozhatjuk, miközben egyszerre ki is emeli a mennyezet burkolatát. A helyiség konyha felőli oldala nagyobb belmagassággal rendelkezik, s ez a padlóval megegyező burkolatot kapott. A padló és a mennyezet közti kapcsolatot a hasonló anyagú szekrénytömb teremti meg.

A naturális hangulat leginkább a nappali térben érvényesül, köszönhetően a modern kanapé fölött elhelyezkedő hatalmas élő növényképnek, illetve függőleges kertnek – és az egyedi falfestésnek, ami egy, a témához kapcsolódó idézet. A szövegdekoráció mögötti szürke sáv végigfut valamennyi falán a lakásnak, majd a tükörben folytatódva teremt egy kis játékosságot, miközben egy nagy keretbe foglalja az egész enteriőrt.

A nappaliból nyíló szoba lett a szülői háló: ezt egyik oldalról egy beépített gardróbszekrény, a másik irányból pedig egy ultra vékony fekete pala-kőszeletekkel borított építmény határolja. A fekete palával borított építmény egy modern bio-etanol kandallót rejt, mely a praktikus melegségén túl meghitt hangulatot teremt a szobában.

A fekete fal mintáját végighozta Anikó végig az egész falon – s a játékos, egyben modern képet ez az ötlet is remekül megteremti, miközben pihentető, kellemes is egyszerre.

Az ágy melletti farönk asztalkák pedig visszautalnak a naturális stílusra. Az ággyal szemközti falon lévő ablakokat Anikó tudatosan nem tette hangsúlyossá, mivel elhelyezkedésük előnytelen, és mivel a lakók éjjel tartózkodnak többnyire ebben a helyiségben, ezért – hogy a nagy felületek egysége megmaradjon – egy egyszínű, semleges fényzáró függönyt tervezett ide.

A lakás tájolásához úgy láttam ideálisnak, – meséli Anikó – ha a fürdőszoba melletti szobát a család gyermekének rendezzük be, így a nap nagy részében megfelelő mennyiségű természetes fény áll majd a rendelkezésére.

A helyiség fűtéséről, hűtéséről és szelőzéséről itt is a fél-álmennyezetben elrejtett rendszer gondoskodik. A szoba fehér berendezése semleges teret ad a színes kiegészítőknek és a vidám, egyedi falfestésnek is: ugyanis az ágy melletti táblafestékkel befestett falon a kicsi szabadon kiélheti kreativitását.

A beépített ágy alatti kihúzható fiókok, polcok, valamint a nagy szekrény is megannyi tároló helyet biztosít neki, ahol már fiatalon megtanulhat rendet tartani. A szoba játékos hangulatát tovább erősítik a színes, kerek szőnyegek, melyeknek formája, hangulata, színe visszaköszön az asztal feletti mágnes táblákon.

Anikó a gyerekszoba tervezésekor figyelembe vette a gyermek jelenlegi, éppen óvodás korát, és eközben persze azt is, hogy később – majd kisiskolás és kamasz korában is – megfeleljen szobája a természetesen változó igényeinek, életkori sajátosságainak, és minimális ráfordítással, a kiegészítők lecserélésével és a falak átfestésével könnyedén megújítható legyen.

A fürdőszoba kis méretéből adódóan Anikó egy egységes, homogén és visszafogott helyiség kialakítására törekedett. A világos betonhatású, szürke és fahatású kerámialapok kombinációja tudatosan hasonló a lakás többi burkolatához. A bútorok itt is könnyen elrejtik a szükséges tisztálkodási eszközöket, piperéket – így a helyiség használata során is fenntartható a rend.

A különálló WC helyiség burkolata és stílusa megegyezik a fürdőszobáéval, így segítve a lakás egységességét.

Az itt bemutatott lakás térszervezése és kialakítása megfelelő lehet minden szempontból egy modern, kisgyermekes család számára. A színek és anyagok kellemes légkört teremtenek, közelebb hozzák a természetet, megteremtik számunkra a harmóniát, megfelelő helyet biztosítva a feltöltődésnek és az otthon, közösen eltöltött szabadidőnek.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...