Élő kertet a nappaliba?

Varga Anikót nem véletlenül választotta meg a Junior Art Center a 2015-ös év hallgatójának! A kiváló eredménnyel végző fiatal lakberendező szerint csakis abban lehetünk igazán sikeresek, amibe szívünket-lelkünket beletesszük, és számára ilyen a lakberendezés. A Style&Draw idei pályázatára benyújtott munkája – egy natúr, minimalista lakás – nem csak közel hozza számunkra a természetet, de Anikó rendkívül ügyesen mutatja be a itt a természetes anyagok modern és újszerű módon történő felhasználását városi otthonunkban.

Érdemes ellesni Anikótól néhány ötletet – hiszen nem csupán esztétikus és élhető tereket tár most elénk e munkája, hanem olyan belsőépítészeti megoldásokban is bővelkedik, amit bármelyikünk megirigyelhetne – az anyagok terén pedig bármelyiket mi is könnyedén beszerezhetjük a Stílus és Otthon gyártói mintatermek közreműködésével! Természetesen itt is volt egy képzeletbeli megbízó – hogy életszerű legyen a sztori – ám Anikó nem rugaszkodott el túlságosan a valós, reális képtől: egy fiatal házaspár és kisgyermekük számára tervezett igényes, élhető, meleg és barátságos otthont.

A ház belső tereinek tervezésekor elsődleges szempont nyilván, hogy megfeleljen mindenben a megbízó család igényeinek – így az anyagok és színek kiválasztásánál kiemelten fontosnak tartotta, hogy azok meleg, barátságos hangulatot teremtsenek, és így a lakás kellemes színterévé válhasson majd a fiatal család életének.

Színhasználatban Anikó a letisztultságra törekedett, ugyanakkor igyekezetett megteremteni a kellemes, pihentető légkört, melynek fő irányvonalát a természetközelség érzésének megteremtésében látta. Ezért a tervezéskor leginkább semleges színeket – fehéret, szürkét és zöldet alkalmazott – a meleg, ugyanakkor időtlen fahatással kombinálva.

A szekrények megegyező anyaghasználata, színvilága, illetve az egységes burkolathasználat az egész lakásban harmóniát és egységet teremt. A laminált padlóburkolat, és a hozzá tökéletesen illő laminált bútorlapok hasonló színvilága pedig még tovább erősíti ezt a finom, meleg hangulatú színharmóniát.

A lakás adottságait elnézve Anikó úgy döntött, az előszobát nem választja le a nagy térből, hogy tágasabb benyomást keltsen. Ugyanezen gondolat mentén született meg a közös élettér: a konyha – étkező – nappali, – vagyis a közösségi zónák – szintén nem kerültek elkülönítésre, hiszen így együtt egy szép, nagy, tágas egységet alkotnak.

A lakásba belépve, a fal mellett egy hatalmas, tükrös gardróbszekrény vizuálisan még tovább növeli a teret, miközben ellátja a hasznos és lényeges tárolási funkciót.

A konyha és nappali között húzódó, egyetlen szekrénytömb elegendő tárolási lehetőséget nyújt mindkét tér funkcióinak, miközben a teret nem osztja meg különálló bútorokkal. A zárt bútorfrontok mellett szépen érvényesülhet a lakás minimalista stílusa.

Éppen ezért, a konyha összes frontja szintén zárt, a háztartási eszközök pedig be lettek építve – így az összkép rendezett és letisztult.

 Szintén zárt és egységes lett a nappali fala is, a TV és a hozzá kapcsolódó elektronikai eszközök szintén beépítettek, így a homogén felület vizuálisan tágítja a teret.

Az étkező felett húzódó, fél-álmennyezet rejti el a lakás hűtő-fűtő és szellőztető rendszerét, ez oldalról egy plexivel takart LED világítást is tartalmaz, mellyel a lakásba jutó kevés fényt szépen ellensúlyozhatjuk, miközben egyszerre ki is emeli a mennyezet burkolatát. A helyiség konyha felőli oldala nagyobb belmagassággal rendelkezik, s ez a padlóval megegyező burkolatot kapott. A padló és a mennyezet közti kapcsolatot a hasonló anyagú szekrénytömb teremti meg.

A naturális hangulat leginkább a nappali térben érvényesül, köszönhetően a modern kanapé fölött elhelyezkedő hatalmas élő növényképnek, illetve függőleges kertnek – és az egyedi falfestésnek, ami egy, a témához kapcsolódó idézet. A szövegdekoráció mögötti szürke sáv végigfut valamennyi falán a lakásnak, majd a tükörben folytatódva teremt egy kis játékosságot, miközben egy nagy keretbe foglalja az egész enteriőrt.

A nappaliból nyíló szoba lett a szülői háló: ezt egyik oldalról egy beépített gardróbszekrény, a másik irányból pedig egy ultra vékony fekete pala-kőszeletekkel borított építmény határolja. A fekete palával borított építmény egy modern bio-etanol kandallót rejt, mely a praktikus melegségén túl meghitt hangulatot teremt a szobában.

A fekete fal mintáját végighozta Anikó végig az egész falon – s a játékos, egyben modern képet ez az ötlet is remekül megteremti, miközben pihentető, kellemes is egyszerre.

Az ágy melletti farönk asztalkák pedig visszautalnak a naturális stílusra. Az ággyal szemközti falon lévő ablakokat Anikó tudatosan nem tette hangsúlyossá, mivel elhelyezkedésük előnytelen, és mivel a lakók éjjel tartózkodnak többnyire ebben a helyiségben, ezért – hogy a nagy felületek egysége megmaradjon – egy egyszínű, semleges fényzáró függönyt tervezett ide.

A lakás tájolásához úgy láttam ideálisnak, – meséli Anikó – ha a fürdőszoba melletti szobát a család gyermekének rendezzük be, így a nap nagy részében megfelelő mennyiségű természetes fény áll majd a rendelkezésére.

A helyiség fűtéséről, hűtéséről és szelőzéséről itt is a fél-álmennyezetben elrejtett rendszer gondoskodik. A szoba fehér berendezése semleges teret ad a színes kiegészítőknek és a vidám, egyedi falfestésnek is: ugyanis az ágy melletti táblafestékkel befestett falon a kicsi szabadon kiélheti kreativitását.

A beépített ágy alatti kihúzható fiókok, polcok, valamint a nagy szekrény is megannyi tároló helyet biztosít neki, ahol már fiatalon megtanulhat rendet tartani. A szoba játékos hangulatát tovább erősítik a színes, kerek szőnyegek, melyeknek formája, hangulata, színe visszaköszön az asztal feletti mágnes táblákon.

Anikó a gyerekszoba tervezésekor figyelembe vette a gyermek jelenlegi, éppen óvodás korát, és eközben persze azt is, hogy később – majd kisiskolás és kamasz korában is – megfeleljen szobája a természetesen változó igényeinek, életkori sajátosságainak, és minimális ráfordítással, a kiegészítők lecserélésével és a falak átfestésével könnyedén megújítható legyen.

A fürdőszoba kis méretéből adódóan Anikó egy egységes, homogén és visszafogott helyiség kialakítására törekedett. A világos betonhatású, szürke és fahatású kerámialapok kombinációja tudatosan hasonló a lakás többi burkolatához. A bútorok itt is könnyen elrejtik a szükséges tisztálkodási eszközöket, piperéket – így a helyiség használata során is fenntartható a rend.

A különálló WC helyiség burkolata és stílusa megegyezik a fürdőszobáéval, így segítve a lakás egységességét.

Az itt bemutatott lakás térszervezése és kialakítása megfelelő lehet minden szempontból egy modern, kisgyermekes család számára. A színek és anyagok kellemes légkört teremtenek, közelebb hozzák a természetet, megteremtik számunkra a harmóniát, megfelelő helyet biztosítva a feltöltődésnek és az otthon, közösen eltöltött szabadidőnek.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...