Elképesztő, ám nagyon otthonos irányzatok a csempék világában: patchwork és szőnyeghatás

Matt beton, és fényes márvány, beton és fémes hatások… Mi jöhet még? Merre tart a csempe divat napjainkban és a közeljövőben? A fahatású, kőhatású, és márványhatású szépségeket már megismertük, de mi a helyzet azokkal, akiknek még a fa sem elég meleg, otthonos? Mit szólnának vajon egy kellemes, bájos aprómintás szőnyeghatású padlólaphoz vagy akár a patchwork csempe irányzatokhoz?

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

Noha csempe trendek ugyan jóval lassabban változnak, élednek – mint általában a többi termék a lakberendezés világában – mégis érdemes nyomon követnünk a csempék divatjának legapróbb mozzanatát, változásait is – hiszen ahány ember, annyi stílus – szoktuk mondani, és a minimált is lassan kezdik felülmúlni más, egészen egyedi és sokoldalú kombinációk, melyeknél a részletgazdag árnyalatok és textúrák teljesednek ki ezúttal.

A burkolat és csempe trendek változásait leginkább az otthonosságra, melegségre, harmóniára való igényben, az ember természet és természetes után való vágyakozásában véljük felfedezni – ugyanis egyre inkább előtérbe kerülnek a melegebb hatású, az apró mintás, és a gyönyörű természetes textúrákat megidéző burkolatok.

Fahatású, természetes követ, betont vagy éppen márványt imitáló burkolatokat már-már kezdjük megszokni, vagy legalábbis napról napra folyamatosan ismerkedünk meg velük.

Újabban már a téglahatású, sőt a klasszikus parkettahatású kerámiákkal is volt szerencsénk találkozni, melyeket be is mutattunk a közelmúltban a VS Fürdőszoba jóvoltából, a gyönyörű Porcelanosa gyár sokrétű kollekcióin keresztül.

Ezúttal szintén a Porcelanosa és az Argenta gyár kínálatán keresztül mutatunk be gyönyörű újdonságokat – ám ezúttal a romantikusabb, etnikusabb vagy akár a klasszikus, tradicionális vonal kedvelőinek kedvezünk.

A méreteket illetően is sokban változik a csempepiac – ami azt illeti, sokoldalúbb, mint valaha! A hatalmas méretű, egybefüggő tereket képező minimál óriáscsempék mellett visszatértek a kisméretű, olykor egészen kicsiny méretű változatok, mint a metrócsempe vagy a különleges nyolcszögletű, hatszögletű különlegességek. A kisméretű csempe tehát sosem megy ki a divatból, csupán a jellege, vagy a formája változik.

A cementlap hatású csempék is nagy reneszánszukat élik, és ezek mintáit, a különböző motívumokat kiválóan kihasználhatjuk egyszerű terek, vagy egyszínű, homogén bútorok kiemelésére is.

Ez a változás az utóbbi időben a formát jelenti. A két legújabb trend a nyolcszögletű csempe, valamint a metró csempe. Mindkettő csodálatos. Alkalmazhatók teljes falfelületen, illetve díszítésként is.

A homogén terek is egyre nagyobb trendet alkotnak mostanság, s ezeket a csempékkel, hidegburkolatokkal remekül el tudjuk érni. Egyre több ízben fordul elő, hogy a padlón és a falakon ugyanaz a burkolat látható, ugyanaz a csempe.

Ez a trend ugyan már régebben is felütötte a fejét, de nem, tudott elterjedni igazán, nyilván a csempegyártás technológiája még nem volt olyan fejlett, mint napjainkban – hiszen a korábbi csempetípusok még nem voltak elég ellenállóak a padlóra kerüljenek, és a fa is ritkán került csak a falra.  Mára azonban már ezek az ellenhatások érvényüket veszítették, így újra várható volt „a terek homogenizálása”.

Ám hogy egy ilyen burkolattrend ne legyen unalmas, érdemes alkalmazni a csempecsaládhoz illő dekorokat, díszítő elemeket – hiszen a homogén tér önmagában könnyen unalmassá válhat, ezekkel azonban felélénkül, eredetivé válik.

Két vadonatúj burkolati stílus is megjelent azonban az idei évre, melyek még a lakberendezési trendek között is újdonságnak számítanak, hiszen ez eddig még nem, vagy csak nagyon elvétve találkozhattunk velük.

Az egyik ilyen újdonság a patchwork csempe bordűrként történő alkalmazása, a másik pedig a szőnyeghatású csempe.

A dekoratív és eredeti Patchwork – mint díszítőmegoldás

A Patchwork csempe nemrégiben jött divatba, és remek dekorációs, illetve díszítő elem.

A patchwork csempe valójában a régi elemeket felhasználva jött divatba, de mint díszítő elem, csak az utóbbi néhány hónapban, vagy az elmúlt évben kezdett elterjedni.

Elterjedését leginkább a minimál stílus hozta, termelte ki – hiszen a nagy felületű homogén teret jól jött feldobni valamivel.

A patchwork csempe többnyire úgy néz ki, hogy egy függőleges, széles sávban, a fal egyetlen részén húzódik, a szembe lévő fal aljáig, majd a padlóban folytatódva teljesedik ki.

Ezt a bordűr továbbfejlesztett, megnövelt változatának is mondhatnánk – lényegesen modernebb stílusban.

Ez egy olyan új dekorációs elem, ami mostanáig nem is létezett, semmilyen más formában!

A járólapok itt kollekción, sőt még azon belül is keveredtek: dobozonként, véletlenszerűen lettek megkeverve a különböző minták – s ezekkel nagyon izgalmas, eredeti padlókat tudunk így létrehozni.

Ez egy teljesen új dekoráció, ami eddig nem létezett semmilyen formában. Rakhatjuk falra, vagy padlóra is – mindegy. Mindenhogy nagyon jól mutat, eredeti – és ami még szintén nagy előnye, hogy összeköti a tereket, a különböző funkciókat látványukban egymással – például a fürdőt a hálóval, vagy a nappalit a konyhával, étkező térrel.

Akár modern tereket is feldobhatunk ilyen módon, ha pl. egy szürke, nagyméretű, beton jellegű csempét, egy-egy ilyen szélesebb sávval, mintegy bordűrrel dobunk fel.

Egyedi kombinációkat alkothatunk a segítségükkel bármilyen térben, legyen az klasszikus, tradicionális, polgári, vagy éppen modern otthon vagy szalon – melyet az Argenta és a Porcelanosa enteriőrfotói is remekül példáznak.

A másik nagyon izgalmas trend a szőnyeghatású csempe – ez aztán tényleg a legújabb találmány!

Alkalmazhatjuk akár falra, akár padlóra – a textilhatás gyönyörűen érvényesül. Némelyik anyagában is a textil textúráját adja vissza, míg mások a szőnyeg jelleget vagy formát mintázatukkal és színeikkel, kontrasztmegoldásaikkal alakítják ki.

Egy-egy ilyen szőnyeghatású mozaikberakás a falon vagy a padlón kiemelt szerephez juttatja a hátteret – ha például a konyhapult mögé tesszük be, egy hangulatos látványelemet hozhatunk így létre a helyiségben.

De remekül megállja a helyét a fürdőszobában is, ahol szintén a mosdópult, vagy a zuhanyzó fala, esetleg a szép, dekoratív kád melletti falsík is kiemelhető ilyen módon…

A lehetőség határtalan, csakis az Ön fantáziáján múlik, hogyan alkalmazza ezeket a mutatós újdonságokat – az azonban tény, hogy otthonos, meleg hatású, mutatós és egyedi tereket alkothatunk velük, a legkülönfélébb stílusokban – ügyfeleink legnagyobb örömére!

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...