Elképesztő, ám nagyon otthonos irányzatok a csempék világában: patchwork és szőnyeghatás

Matt beton, és fényes márvány, beton és fémes hatások… Mi jöhet még? Merre tart a csempe divat napjainkban és a közeljövőben? A fahatású, kőhatású, és márványhatású szépségeket már megismertük, de mi a helyzet azokkal, akiknek még a fa sem elég meleg, otthonos? Mit szólnának vajon egy kellemes, bájos aprómintás szőnyeghatású padlólaphoz vagy akár a patchwork csempe irányzatokhoz?

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

Noha csempe trendek ugyan jóval lassabban változnak, élednek – mint általában a többi termék a lakberendezés világában – mégis érdemes nyomon követnünk a csempék divatjának legapróbb mozzanatát, változásait is – hiszen ahány ember, annyi stílus – szoktuk mondani, és a minimált is lassan kezdik felülmúlni más, egészen egyedi és sokoldalú kombinációk, melyeknél a részletgazdag árnyalatok és textúrák teljesednek ki ezúttal.

A burkolat és csempe trendek változásait leginkább az otthonosságra, melegségre, harmóniára való igényben, az ember természet és természetes után való vágyakozásában véljük felfedezni – ugyanis egyre inkább előtérbe kerülnek a melegebb hatású, az apró mintás, és a gyönyörű természetes textúrákat megidéző burkolatok.

Fahatású, természetes követ, betont vagy éppen márványt imitáló burkolatokat már-már kezdjük megszokni, vagy legalábbis napról napra folyamatosan ismerkedünk meg velük.

Újabban már a téglahatású, sőt a klasszikus parkettahatású kerámiákkal is volt szerencsénk találkozni, melyeket be is mutattunk a közelmúltban a VS Fürdőszoba jóvoltából, a gyönyörű Porcelanosa gyár sokrétű kollekcióin keresztül.

Ezúttal szintén a Porcelanosa és az Argenta gyár kínálatán keresztül mutatunk be gyönyörű újdonságokat – ám ezúttal a romantikusabb, etnikusabb vagy akár a klasszikus, tradicionális vonal kedvelőinek kedvezünk.

A méreteket illetően is sokban változik a csempepiac – ami azt illeti, sokoldalúbb, mint valaha! A hatalmas méretű, egybefüggő tereket képező minimál óriáscsempék mellett visszatértek a kisméretű, olykor egészen kicsiny méretű változatok, mint a metrócsempe vagy a különleges nyolcszögletű, hatszögletű különlegességek. A kisméretű csempe tehát sosem megy ki a divatból, csupán a jellege, vagy a formája változik.

A cementlap hatású csempék is nagy reneszánszukat élik, és ezek mintáit, a különböző motívumokat kiválóan kihasználhatjuk egyszerű terek, vagy egyszínű, homogén bútorok kiemelésére is.

Ez a változás az utóbbi időben a formát jelenti. A két legújabb trend a nyolcszögletű csempe, valamint a metró csempe. Mindkettő csodálatos. Alkalmazhatók teljes falfelületen, illetve díszítésként is.

A homogén terek is egyre nagyobb trendet alkotnak mostanság, s ezeket a csempékkel, hidegburkolatokkal remekül el tudjuk érni. Egyre több ízben fordul elő, hogy a padlón és a falakon ugyanaz a burkolat látható, ugyanaz a csempe.

Ez a trend ugyan már régebben is felütötte a fejét, de nem, tudott elterjedni igazán, nyilván a csempegyártás technológiája még nem volt olyan fejlett, mint napjainkban – hiszen a korábbi csempetípusok még nem voltak elég ellenállóak a padlóra kerüljenek, és a fa is ritkán került csak a falra.  Mára azonban már ezek az ellenhatások érvényüket veszítették, így újra várható volt „a terek homogenizálása”.

Ám hogy egy ilyen burkolattrend ne legyen unalmas, érdemes alkalmazni a csempecsaládhoz illő dekorokat, díszítő elemeket – hiszen a homogén tér önmagában könnyen unalmassá válhat, ezekkel azonban felélénkül, eredetivé válik.

Két vadonatúj burkolati stílus is megjelent azonban az idei évre, melyek még a lakberendezési trendek között is újdonságnak számítanak, hiszen ez eddig még nem, vagy csak nagyon elvétve találkozhattunk velük.

Az egyik ilyen újdonság a patchwork csempe bordűrként történő alkalmazása, a másik pedig a szőnyeghatású csempe.

A dekoratív és eredeti Patchwork – mint díszítőmegoldás

A Patchwork csempe nemrégiben jött divatba, és remek dekorációs, illetve díszítő elem.

A patchwork csempe valójában a régi elemeket felhasználva jött divatba, de mint díszítő elem, csak az utóbbi néhány hónapban, vagy az elmúlt évben kezdett elterjedni.

Elterjedését leginkább a minimál stílus hozta, termelte ki – hiszen a nagy felületű homogén teret jól jött feldobni valamivel.

A patchwork csempe többnyire úgy néz ki, hogy egy függőleges, széles sávban, a fal egyetlen részén húzódik, a szembe lévő fal aljáig, majd a padlóban folytatódva teljesedik ki.

Ezt a bordűr továbbfejlesztett, megnövelt változatának is mondhatnánk – lényegesen modernebb stílusban.

Ez egy olyan új dekorációs elem, ami mostanáig nem is létezett, semmilyen más formában!

A járólapok itt kollekción, sőt még azon belül is keveredtek: dobozonként, véletlenszerűen lettek megkeverve a különböző minták – s ezekkel nagyon izgalmas, eredeti padlókat tudunk így létrehozni.

Ez egy teljesen új dekoráció, ami eddig nem létezett semmilyen formában. Rakhatjuk falra, vagy padlóra is – mindegy. Mindenhogy nagyon jól mutat, eredeti – és ami még szintén nagy előnye, hogy összeköti a tereket, a különböző funkciókat látványukban egymással – például a fürdőt a hálóval, vagy a nappalit a konyhával, étkező térrel.

Akár modern tereket is feldobhatunk ilyen módon, ha pl. egy szürke, nagyméretű, beton jellegű csempét, egy-egy ilyen szélesebb sávval, mintegy bordűrrel dobunk fel.

Egyedi kombinációkat alkothatunk a segítségükkel bármilyen térben, legyen az klasszikus, tradicionális, polgári, vagy éppen modern otthon vagy szalon – melyet az Argenta és a Porcelanosa enteriőrfotói is remekül példáznak.

A másik nagyon izgalmas trend a szőnyeghatású csempe – ez aztán tényleg a legújabb találmány!

Alkalmazhatjuk akár falra, akár padlóra – a textilhatás gyönyörűen érvényesül. Némelyik anyagában is a textil textúráját adja vissza, míg mások a szőnyeg jelleget vagy formát mintázatukkal és színeikkel, kontrasztmegoldásaikkal alakítják ki.

Egy-egy ilyen szőnyeghatású mozaikberakás a falon vagy a padlón kiemelt szerephez juttatja a hátteret – ha például a konyhapult mögé tesszük be, egy hangulatos látványelemet hozhatunk így létre a helyiségben.

De remekül megállja a helyét a fürdőszobában is, ahol szintén a mosdópult, vagy a zuhanyzó fala, esetleg a szép, dekoratív kád melletti falsík is kiemelhető ilyen módon…

A lehetőség határtalan, csakis az Ön fantáziáján múlik, hogyan alkalmazza ezeket a mutatós újdonságokat – az azonban tény, hogy otthonos, meleg hatású, mutatós és egyedi tereket alkothatunk velük, a legkülönfélébb stílusokban – ügyfeleink legnagyobb örömére!

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...