Egyedi térelrendezés, színes képek és minták inspirációival I. rész

Henézi Orsolya a tavalyi év júniusában végzett a Szimultán Művészeti Iskolában mint lakberendező, mellyel egy régi álmát valósította meg. A kortárs térrendezési elvek és a funkcionalitás mellett az éppen aktuális trendek mentén igyekszik személyre szabni a megrendelő családmodelljét figyelembe véve egyéni adottságaikhoz illően kialakítani életterüket.

Orsolya több stílusban is otthon érzi magát: a letisztult, egyszerű formavilágú enteriőrök mellett a vidám retro vagy az otthonos, nosztalgiát ébresztő vintázs stílusok éppen úgy megragadják, mint a loft irányzat vagy az eklektika merészsége.

A Style&Draw pályázatára beadott, jelen munkáján is a stílusokat szépen alkalmazó, ám egyedi és személyre szabhatóság szemléletét igyekezett megvalósítani. A projekt különlegességét egyértelműen a merész színválasztás adja meg, melyet DIDO – Thank You című videoklipjének színvilága ihletett.

A pályázati kiírásban szereplő, három családtípus közül a fiatal házaspárt választotta Orsolya, egy óvodáskorú kisgyerekkel, akik második gyereket egyelőre nem terveznek. Számukra ez az alapterületű ház kényelmesen berendezhető, a közösségi terek nem válnak túlzsúfolttá, ezáltal az egyes terek jól tudnak funkcionálni.

Lehetőség van egy otthoni 5 dolgozószoba kialakítására, külön fürdőszobákra és háztartási helyiségre, valamint egy wellness is helyet kaphat így ebben a térben. A választott családmodellre jól alakítható a kéttraktusú ház, hiszen az emeleten természetes ritmust ad a közösségi tereknek, a középső tartófal spontán módon osztja meg a szintet az aktív és a dolgozó zónára, valamint a kisebb traktus átmenetet biztosít a pihenő tér felé is.

A földszinten a tartófal a gyerekrészt és a szülői részt választja el egymástól, megadva a szülőknek az intimitás lehetőségét, oly módon, hogy mégis egymás szomszédságában vannak, amire ilyen korú gyermek esetében szintén nagy szükség van még.

A családi ház elrendezésére és berendezésére a modernség, az alapvető funkcionalitás a jellemző. Minden helyiség úgy lett kialakítva, hogy az ott töltött időt jól kiszolgálja, ugyanakkor a térkapcsolatoknál az is fontos szempont volt, hogy a leválasztott terek minél kevésbé különüljenek el egymástól, az áttekintés, átjárás, a kommunikáció, a közelség minél inkább megvalósulhasson.

A pályázat keretében a pályázat kiíró által megadott családi ház belső terei kerültek átalakításra. Az átalakítás során a ház modern, letisztul stílusjegyeinek kiemelésére helyezte a hangsúlyt a tervező, ennek megfelelően történt meg a belső helyiségek átalakítása, illetve a földszinti részeken a 90 cm parapet-magasságokkal rendelkező homlokzati nyílászárók padlószintig való kibontása és cseréje.

A ház földszintje 61,87 m2, az emelet 62,36 m2, amely összesen 124,23 m2. Az emelethez tartozik továbbá egy összesen 20,45 m2 alapterületű terasz, a földszinten pedig egy 9,44 m2- es fedett és egy 19,73 m2-es nyitott terasz található. A házat középen egy tartófal osztja két traktusra. Az emeleten és a földszinten is az első, nagyobb rész egybenyitott tér, amelyben kap helyet az emeleten a közösségi tér. Itt a belmagasság mindkét szinten 2,7 m. Az északi, kisebb traktusban található a lépcsőtér, ami felett látható a tető gerendázata, amely folytatódik mindkét irányban, tehát láthatóvá válik a szobában és a vizes helyiségekben is. A földszinti részen a belmagasság azonban ebben a kisebb traktusban is 2,7 m, leszámítva a lépcső terét. A födémvastagság 30 cm.

Sötét keretes nyílászárók kerültek betervezésre, mint a belső tér meghatározó elemei. Nem osztott, hanem nagy táblákban – ezáltal nem a loft, hanem inkább a modern hangulatvilágot erősítik – azonban lehetőséget kínálnak arra, hogy a leválasztott terek is bekerüljenek a ház mindennapos vérkeringésébe, mint az előtér, a dolgozószoba, vagy a gyerekrészleg.

A kisebb traktus gyakorlatilag megnyílik, a lépcsőtér még jobban szolgálja ez által összekötő szerepét. A másik tipikusan alkalmazott anyag a fehér színű bontott tégla lett, mely az előtérben, a konyhában, a közlekedőben, és a hálószobában kapott helyett, különleges hangulatot adva e tereknek.

Fontos szempont volt továbbá egyfajta laza elegancia megvalósulása, semmiképp sem a túláradó luxus, sokkal inkább az emberközeliség volt a fontos a tervezés során. Ezt a hangulatot tükrözi az alábbi fürdőszoba.

Ez a fajta könnyedség talán a nappaliban és az étkezőben ismerhető fel leginkább, ahol az ember a könyvekkel körülölelt kanapén úgy foglal helyet, mintha visszatért volna a szülői házba – miközben a ház cseppet sem enged a modern funkcionális igények kielégítéséből.

A legerőteljesebb inspiráció azonban maga az a kép volt, amely meg is jelenik a nappali falán. Az erős zöld és az erős kék színek visszaköszönnek a falszínekben, a bútorszínekben, sőt kicsit enyhébb, pasztellesebb változatban a gyerekrészleg is ezekből az árnyalatokból merítkezik.

A két erős színt egy fáradt türkiz üti le, egyes helyeken a szürke és a barna árnyalatok alkalmazásával visszafogottá válik (mint a dolgozó, a szülői háló, és a fürdőszobák), másutt a fekete-fehér kontrasztja ad neki újabb lendületet (konyha, étkező).

A ház külső falai a Geo ’96 fekete kőpala burkolatát kapták, amely rendkívül impozáns módon visszaköszön a lépcsőtérben is. A sötét burkolat egyértelmű választás volt a sötét keretes nyílászárók mellé, a koncepció az erőteljes, határozott megjelenés elérésén volt. További design elem még szintén a lépcsőtérben a hatalmas klasszikus stílusú Elter csillár, mely régi idők kastélyainak hangulatát viszi az egyébként modern enteriőrbe.Ezt a klasszikus, illetve művészvilágba hajló hangulatot erősítik a képek. A markáns színeket alkalmazó festményeket ugyanazokban a terekben fekete-fehér rajzok teszik kiegyensúlyozottá, a látványos képmegvilágítók pedig ráerősítenek erre a művészi milliőre. A sok szín, kép, és a modern funkcionalitásba becsempészett klasszikus, valamint a gyerekrészben retró stílust az egységes sötét keretes nyílászárók és az egységes padlóburkolat tartja egyben. Megemlítendő a wellness külön világa, mely egy térben foglal helyet a szülői hálóval és fürdővel, egy dobogóval és eltérő színhasználattal kiemelkedik onnan.

A délutáni órákban tovább olvashatja lakásbemutató cikkünket. A második részében többet megtudhat még az Orsolya által tervezett nappaliról, konyháról, gyerekszobáról, hálószobáról , wellnessrészről, valamit megismeri teljes egészéban a lakáshoz tartozó erkélyt. Csatalakozzon hozzánk délután is, hogy mindent megtudjon az egyedi és személyre szabott otthonról!

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...