Egyedi térelrendezés, színes képek és minták inspirációival I. rész

Henézi Orsolya a tavalyi év júniusában végzett a Szimultán Művészeti Iskolában mint lakberendező, mellyel egy régi álmát valósította meg. A kortárs térrendezési elvek és a funkcionalitás mellett az éppen aktuális trendek mentén igyekszik személyre szabni a megrendelő családmodelljét figyelembe véve egyéni adottságaikhoz illően kialakítani életterüket.

Orsolya több stílusban is otthon érzi magát: a letisztult, egyszerű formavilágú enteriőrök mellett a vidám retro vagy az otthonos, nosztalgiát ébresztő vintázs stílusok éppen úgy megragadják, mint a loft irányzat vagy az eklektika merészsége.

A Style&Draw pályázatára beadott, jelen munkáján is a stílusokat szépen alkalmazó, ám egyedi és személyre szabhatóság szemléletét igyekezett megvalósítani. A projekt különlegességét egyértelműen a merész színválasztás adja meg, melyet DIDO – Thank You című videoklipjének színvilága ihletett.

A pályázati kiírásban szereplő, három családtípus közül a fiatal házaspárt választotta Orsolya, egy óvodáskorú kisgyerekkel, akik második gyereket egyelőre nem terveznek. Számukra ez az alapterületű ház kényelmesen berendezhető, a közösségi terek nem válnak túlzsúfolttá, ezáltal az egyes terek jól tudnak funkcionálni.

Lehetőség van egy otthoni 5 dolgozószoba kialakítására, külön fürdőszobákra és háztartási helyiségre, valamint egy wellness is helyet kaphat így ebben a térben. A választott családmodellre jól alakítható a kéttraktusú ház, hiszen az emeleten természetes ritmust ad a közösségi tereknek, a középső tartófal spontán módon osztja meg a szintet az aktív és a dolgozó zónára, valamint a kisebb traktus átmenetet biztosít a pihenő tér felé is.

A földszinten a tartófal a gyerekrészt és a szülői részt választja el egymástól, megadva a szülőknek az intimitás lehetőségét, oly módon, hogy mégis egymás szomszédságában vannak, amire ilyen korú gyermek esetében szintén nagy szükség van még.

A családi ház elrendezésére és berendezésére a modernség, az alapvető funkcionalitás a jellemző. Minden helyiség úgy lett kialakítva, hogy az ott töltött időt jól kiszolgálja, ugyanakkor a térkapcsolatoknál az is fontos szempont volt, hogy a leválasztott terek minél kevésbé különüljenek el egymástól, az áttekintés, átjárás, a kommunikáció, a közelség minél inkább megvalósulhasson.

A pályázat keretében a pályázat kiíró által megadott családi ház belső terei kerültek átalakításra. Az átalakítás során a ház modern, letisztul stílusjegyeinek kiemelésére helyezte a hangsúlyt a tervező, ennek megfelelően történt meg a belső helyiségek átalakítása, illetve a földszinti részeken a 90 cm parapet-magasságokkal rendelkező homlokzati nyílászárók padlószintig való kibontása és cseréje.

A ház földszintje 61,87 m2, az emelet 62,36 m2, amely összesen 124,23 m2. Az emelethez tartozik továbbá egy összesen 20,45 m2 alapterületű terasz, a földszinten pedig egy 9,44 m2- es fedett és egy 19,73 m2-es nyitott terasz található. A házat középen egy tartófal osztja két traktusra. Az emeleten és a földszinten is az első, nagyobb rész egybenyitott tér, amelyben kap helyet az emeleten a közösségi tér. Itt a belmagasság mindkét szinten 2,7 m. Az északi, kisebb traktusban található a lépcsőtér, ami felett látható a tető gerendázata, amely folytatódik mindkét irányban, tehát láthatóvá válik a szobában és a vizes helyiségekben is. A földszinti részen a belmagasság azonban ebben a kisebb traktusban is 2,7 m, leszámítva a lépcső terét. A födémvastagság 30 cm.

Sötét keretes nyílászárók kerültek betervezésre, mint a belső tér meghatározó elemei. Nem osztott, hanem nagy táblákban – ezáltal nem a loft, hanem inkább a modern hangulatvilágot erősítik – azonban lehetőséget kínálnak arra, hogy a leválasztott terek is bekerüljenek a ház mindennapos vérkeringésébe, mint az előtér, a dolgozószoba, vagy a gyerekrészleg.

A kisebb traktus gyakorlatilag megnyílik, a lépcsőtér még jobban szolgálja ez által összekötő szerepét. A másik tipikusan alkalmazott anyag a fehér színű bontott tégla lett, mely az előtérben, a konyhában, a közlekedőben, és a hálószobában kapott helyett, különleges hangulatot adva e tereknek.

Fontos szempont volt továbbá egyfajta laza elegancia megvalósulása, semmiképp sem a túláradó luxus, sokkal inkább az emberközeliség volt a fontos a tervezés során. Ezt a hangulatot tükrözi az alábbi fürdőszoba.

Ez a fajta könnyedség talán a nappaliban és az étkezőben ismerhető fel leginkább, ahol az ember a könyvekkel körülölelt kanapén úgy foglal helyet, mintha visszatért volna a szülői házba – miközben a ház cseppet sem enged a modern funkcionális igények kielégítéséből.

A legerőteljesebb inspiráció azonban maga az a kép volt, amely meg is jelenik a nappali falán. Az erős zöld és az erős kék színek visszaköszönnek a falszínekben, a bútorszínekben, sőt kicsit enyhébb, pasztellesebb változatban a gyerekrészleg is ezekből az árnyalatokból merítkezik.

A két erős színt egy fáradt türkiz üti le, egyes helyeken a szürke és a barna árnyalatok alkalmazásával visszafogottá válik (mint a dolgozó, a szülői háló, és a fürdőszobák), másutt a fekete-fehér kontrasztja ad neki újabb lendületet (konyha, étkező).

A ház külső falai a Geo ’96 fekete kőpala burkolatát kapták, amely rendkívül impozáns módon visszaköszön a lépcsőtérben is. A sötét burkolat egyértelmű választás volt a sötét keretes nyílászárók mellé, a koncepció az erőteljes, határozott megjelenés elérésén volt. További design elem még szintén a lépcsőtérben a hatalmas klasszikus stílusú Elter csillár, mely régi idők kastélyainak hangulatát viszi az egyébként modern enteriőrbe.Ezt a klasszikus, illetve művészvilágba hajló hangulatot erősítik a képek. A markáns színeket alkalmazó festményeket ugyanazokban a terekben fekete-fehér rajzok teszik kiegyensúlyozottá, a látványos képmegvilágítók pedig ráerősítenek erre a művészi milliőre. A sok szín, kép, és a modern funkcionalitásba becsempészett klasszikus, valamint a gyerekrészben retró stílust az egységes sötét keretes nyílászárók és az egységes padlóburkolat tartja egyben. Megemlítendő a wellness külön világa, mely egy térben foglal helyet a szülői hálóval és fürdővel, egy dobogóval és eltérő színhasználattal kiemelkedik onnan.

A délutáni órákban tovább olvashatja lakásbemutató cikkünket. A második részében többet megtudhat még az Orsolya által tervezett nappaliról, konyháról, gyerekszobáról, hálószobáról , wellnessrészről, valamit megismeri teljes egészéban a lakáshoz tartozó erkélyt. Csatalakozzon hozzánk délután is, hogy mindent megtudjon az egyedi és személyre szabott otthonról!

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...