Egy év a mobilról vezérelhető otthon életében

Egy cég legújabb kutatásai szerint az internetes kapcsolattal rendelkező háztartási berendezések megváltoztatják a család életmódját, megkönnyítik, élvezetesebbé és gazdaságosabbá teszik a házimunkát 2016. július – Hogyan változik meg az életünk most, hogy egyre több berendezés csatlakozik az internetre?

A kapcsolódás csupán a technológia szerelmeseinek a játékszere, vagy valódi változást hoz mindennapi életünkbe? A Whirlpool legújabb, az internetre csatlakoztatott háztartási berendezésekre irányuló kutatása szerint1 a kapcsolódás már most is tényleges változást eredményez – megváltoztatja a családok életvitelét. Amikor az olyan berendezések, mint például a mosógép, hűtő és mosogatógép távolról vezérelhetővé válnak, akkor megváltozik használatuk, jobban kihasználhatók képességeik, működésük könnyebben figyelemmel kísérhető, és a szokások úgy alakíthatók, hogy optimális legyen az energiafelhasználás.

A Whirlpool Corporation, a világ első számú háztartási nagygépgyártója 2015-ben bocsátotta piacra az összehangolt családot képező, internetes kapcsolattal rendelkező berendezéseket, és most kiadta az internet kapcsolattal rendelkező berendezései tényleges teljesítményét értékelő, hosszú távú kutatás eredményeit. A kvalitatív kutatás során 21 olyan családot követtek figyelemmel egy éven át, amelyek a Whirlpool új, szabadon álló, mobilról vezérelhető berendezéseit használták. 2015 közepétől kezdődően a Whirlpool 6. ÉRZÉK LIVE termékcsaládja – melynek tagjai a SupremeCare mosógép és szárító, Supreme NoFrost hűtő-fagyasztó és PowerDry mosogatógép termékcsaládból kerültek ki – Wi-Fi kapcsolódást biztosít a távoli nyomon követés érdekében, és lehetővé teszi a berendezések tabletről és okostelefonról történő irányítását a Whirlpool 6. ÉRZÉK LIVE alkalmazás segítségével.

“Filozófiánk szerint a mobilról vezérelhető berendezések olyan innovációt jelentenek, amely egyszerű, intuitív és célszerű – de emellett új funkciókat is nyújtunk, amelyek valóban hasznosak a vásárlóknak” – fejtette ki Marco Signa, a Whirlpool EMEA a Készülékcsatlakozási Stratégia üzletágának vezetője. “Az intelligens otthonnak együtt kell működnie azzal, amit a család éppen csinál, és alkalmazkodnia kell az igényekhez. A valódi családok részvételével végzett, valós körülményeket tükröző kutatási program, amely igazolta, hogy az első készülékcsalád valóban megkönnyíti a mindennapi életet, elengedhetetlenül fontos az internetes kapcsolattal rendelkező berendezéseink folyamatos fejlesztéséhez és tökéletesítéséhez.”

Az egy éves készülékhasználat után lefolytatott interjúk során a családok összességében véve pozitívan értékelték a Whirlpool 6. ÉRZÉK LIVE termékcsaládot. A mosógép volt az, amelynek esetén az internetes kapcsolatot a leghasznosabbnak találták. A felhasználók nagyra értékelték, hogy az alkalmazáson keresztül távolról is kezelni tudják a berendezést. Azonkívül, hogy kedvelik az alkalmazással történő vezérlés lehetőségét, a felhasználok a készülék távolról történő kezelésének lehetőségét és a programindítás időzítésének beállítási lehetőségét – amikor kisebbek az energiaköltségek – találták nagyon hasznosnak.
Az átfogó kutatás feltárta, hogy az internetes kapcsolattal rendelkező berendezések fő előnye a beszámolók szerint a jobb döntéshozatal lehetősége a hasznos információknak köszönhetően, valamint a távolról történő könnyű időzítés és kezelés lehetősége. Azok a felhasználók, akik jobban élvezték a készülékekkel való interakciót a gördülékeny és intuitív okostelefon kezelőfelületnek köszönhetően, nagyobb hajlandóságot mutattak arra is, hogy megtanulják jobban kihasználni a rendelkezésre álló funkciókat. Érdekes módon pusztán az a tény, hogy a használat élvezetes a felhasználó számára, a család több tagját is sikeresen bevonta a házimunkába.

Élvezetes és kényelmes energiagazdálkodás

A fő tulajdonság, amelyet rendkívül pozitívan értékeltek, a Whirlpool 6. ÉRZÉK LIVE alkalmazáson keresztül kapott hasznos tájékoztatás volt, amelyet különösen a programválasztás során találták nagyon értékesnek. A felhasználók értékelték, hogy információt kaphatnak az energiafogyasztásról, a program időtartamáról és a felhasznált víz
mennyiségéről, és mindezt nagyon hasznosnak tartották ahhoz, hogy döntéseket hozzanak a berendezés használatának módjáról és időpontjáról. A fogyasztók segítséget és pozitív ösztönzést kaptak ahhoz, hogy berendezéseiket olyan időszakban használják, amikor alacsonyabbak az energiadíjak, köszönhetően annak, hogy a Whirlpool 6. ÉRZÉK LIVE alkalmazás tájékoztatást ad a költségekről és az energia-/vízfogyasztásról.

A 15 megkérdezett családból például 11 család a legértékesebbnek azt a képességet ítélte, hogy a különböző berendezések különböző időszakokra programozhatók, például éjszakára. Így a felhasználók jobban tudták csökkenteni a költségeket, ugyanakkor továbbra is maradéktalanul élvezhették a termékek kedvező tulajdonságait.

A tudatos energiafelhasználás egyre nagyobb értékké válik, ahogy a társadalom új energiaforrásokat kezd használni, beleértve a megújuló energia háztartásban történő előállítását. Ezt a jövőképet a kutatás is igazolta: a 21 háztartásból 15 rendelkezett a házukra telepített napelemekkel. Amellett, hogy látható volt az adott program energiaköltsége, a Whirlpool alkalmazás úgy volt beállítva, hogy egy speciális szoftverrel együttműködve bármely napra előre jelezte a napenergia-termelést, és annak megfelelően adta meg az energiafelhasználás óránkénti tényleges költségét. Az összes napelemes rendszerrel rendelkező család igen nagyra értékelte ezt a lehetőséget. Vásárlóink az előnyöket így foglalták össze: „Napelemekkel és különböző díjszabásokkal rendelkezem; most már könnyen megtudhatom, hogy mikor a legjobb elindítani egy programot.” Egy másik felhasználó kifejtette, hogy korábban a mosogatógépet éjjel használta, de „most megtudtam, hogy az öko tarifám már délután 2-kor érvényes, ami sokkal kényelmesebb számomra.”

Végül – minden funkció átlátható és teljesen egyértelmű

Meglehetősen gyakori, hogy a fejlett berendezések rendkívül sok funkcióval rendelkeznek, amelyek kihasználatlanok, mivel a felhasználók nem elég tájékozottak arról, hogy az egyes funkciók vagy beállítások mire valók. Az internetes kapcsolattal rendelkező berendezések egyik „fő előnyének” azt találták, hogy az intuitív alkalmazással könnyen lehet bánni, és az alkalmazás egyszerű, aktuális tanácsokat ad. A Whirlpool 6. ÉRZÉK LIVE alkalmazás online tanácsokat ad minden funkcióra és jellemzőre, amit nagyon hasznosnak találtak a felhasználók. A jobb tájékoztatás valóban hatással van a mosogatógép és a mosógép program indításának időzítésére, ha az energiafelhasználás valódi költsége megismerhető, ugyanakkor igazoltan hatásos az új programok használatának és a különböző funkciók felfedezésének ösztönzésében is. A legtöbb család arról számolt be, hogy változtattak szokásaikon e funkciónak köszönhetően.

„Régebben azt gondoltam, hogy az intenzív program valóban drága, és inkább a kevésbé intenzív programokat használtam, rögtön az étkezés után” – fejtette ki az egyik felhasználó. „A mosogatógép így soha nem volt teljesen telepakolva, de azt hittem, hogy energiát és pénzt takarítok meg. Az alkalmazásnak köszönhetően felfedeztem, hogy sokkal gazdaságosabb teljesen telepakolni a gépet, és az intenzív programot használni: így pénzt takarítok meg, a mosogatás és a szárítás pedig jobb eredményt biztosít, mint korábban.”

Megerősítés visszajelzéssel

A mobillal vezérelhető berendezéseknél további lehetőség, hogy az internetnek köszönhetően pontosan tudható, mi történik a berendezéssel – még akkor is, ha távol vagyunk az otthonunktól. Különösen a mosogatógép és mosógép programjának a végét jelző üzeneteket, valamint a hűtőszekrény nyitott ajtajára figyelmeztető üzenetet találták hasznosnak, mivel így nyugodtabban használhatjuk a berendezéseket akkor is, ha távol vagyunk. Az elfoglalt családok életében a dolgok nem mindig az elképzelések szerint alakulnak, így ez az egyszerű funkció meglepően hasznosnak bizonyult – a szülő örül, ha értesítést kap arról, hogy a gyermekei nem mindig zárják be jól a hűtőszekrény ajtaját!

A készülékek használata szórakoztató, így az egész család bekapcsolódott a házimunkába

Amellett, hogy megváltoztatta a berendezések használatának módját, a szórakoztató alkalmazási felület arra is hatással volt, hogy ki vesz részt a háztartási munkában. A Whirlpool 6. ÉRZÉK LIVE alkalmazásnak köszönhetően egyre több családtag vett részt a berendezések használatában. Kezd megváltozni az a helyzet, hogy az anyák aránytalanul nagy részét végzik a házimunkának. A mobilról vezérelhető berendezések ténylegesen bevonják a gyermekeket és a férjeket a munkába, mivel az alkalmazás használatát ők is szórakoztatónak találják.

A Whirlpool 6.Érzék Live funkcióval rendelkező készülékek hamarosan már Magyarországon is elérhetőek lesznek.

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...