Burkolási tippek lakberendezőktől – ezeket érdemes megfogadni

Ha lakberendezésben gondolkodunk, sokunknak nincs lehetősége lakberendezőt fogadni, viszont az anyagiakon kívül leginkább időre, és néhány valóban használható tippre van szükségünk, hogy új otthonunk mutatós legyen, miközben kifejezetten a mi igényeinket szolgálja. Nézzünk néhány konkrét tippet a burkolatok, csempe vonatkozásában is.

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

Fotó: PORCELANOSA, Japan Marine Wall Tile

Ha lakberendezésben gondolkodunk, sokunknak nincs lehetősége lakberendezőt fogadni, viszont az anyagiakon kívül leginkább időre, és néhány valóban használható tippre van szükségünk, hogy új otthonunk mutatós legyen, miközben kifejezetten a mi igényeinket szolgálja. Nézzünk néhány konkrét tippet a burkolatok, csempe vonatkozásában is. Merítsünk a lakberendezők tollából, járjuk végig helyiségről helyiségre lakásunk tereit…

A burkolás és a terek berendezése nem könnyű feladat. A hagyományos, klasszikus felálláson túl számos eredeti ötletet vihetünk bele mi magunk is lakásunk berendezésébe, ha megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt, és egy kicsit merészen, formabontóan gondolkodunk. Hiszen ki mondta, hogy a csempe helye kizárólag a fürdőszoba vagy a konyha lehet?

Haladjunk most lépésről lépésre otthonunk egyes helyiségein, és nézzük meg, mit ajánlanak számunkra a lakberendezők, a neves külföldi lapok belsőépítészei…

Előszoba – belépő otthonunk sajátos atmoszférájába

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy otthonunk előfutára, épp ezért cseppet sem elhanyagolandó része az előszoba. Ha ide belép valaki, már egyfajta képet kap lakásunk teljes atmoszférájáról, hangulatáról – ezért sem mindegy, hogyan rendezzük be ezt az olykor egész piciny helyiséget.

A hangulat mellett természetesen az előszoba funkcióit is kell, hogy szolgálja – mint a megérkezés, cipőink le-és felvétele, kabátunk, táskáink felakasztása, lepakolása, és persze a tárolás. Sokszor egy egész család kimenő ruhatárát tároljuk itt, de van, akik még bizonyos háztartási kellékeknek is itt adnak helyet, így a praktikus beépített bútorok nem véletlenül közkedveltek a hazai előszobákban.

Ízléses, kényelmes előszoba, fa hatású burkolattal

Fotó: Yandex.au

Ügyeljünk arra, hogy ennek ellenére ne legyen zsúfolt, „raktár-jellegű” ez a helyiség – figyelmeztet a lakberendező. Kellemetlen, ha túlzottan szűk helyen kell öltözni-vetkőzni, ahogyan az is, ha fél lábon állva, egyensúlyozva kell felvenni a cipőt. Ezért jó, ha van legalább egy cipőpadunk, vagy más olyan ülőalkalmatosság, pl. kis puff – mely akár a tárolás szerepét is betöltheti, miközben kényelmes ülőhelyként is funkcionál.

Egy kényelmes és praktikus cipőpad minden előszobába illik, a fahatású padlóburkolat pedig tökéletesen harmonizál majd bármelyikkel

Fotó: Ezermester

Na és a burkolás? Az előszoba burkolatánál alapvető igény a vízállóság, és a csúszásmentesség is – hiszen sokszor vizes, nedves cipővel érkezünk haza, pláne téli esős, havas, latyakos időben. Szerencsére a mai, jó minőségű greslapok megfelelnek mindezeknek a kívánalmaknak, mindeközben még szépek is. Esetleg célszerű lehet cipőtálcát is elhelyeznünk, hogy felfogjuk a sarat és vizet.

Ha előszobánkat egységbe szeretnénk hozni otthonunk többi helyiségével, akkor érdemes az anyaghatásokra is ügyelni. Ma már ez sem nehéz: a gyönyörű, fahatású kerámiaparketták, vagy a kő, esetleg beton hatású óriás padlólapok tökéletes egységet képeznek otthonunk bármely helyiségében.

Konyha – munkapult és padló párban járnak? Kevesen tudják, pedig így van!

Amikor a konyha színeit, anyagait tervezzük, érdemes a színekre, tónusokra úgy gondolni, hogy az egy síkban lévő felületek legyenek egymással harmóniában. Vagyis, a függőleges falak, a konyhacsempe árnyalata a konyhabútor frontjaival legyen inkább párban, míg a munkapult a padlólappal harmonizál ideális esetben. Ha így válogatjuk össze konyhánk berendezését és a burkolatokat, akkor lesz igazán szép, egységes a színösszhang. A két-két felület között pedig már lehet egy enyhébb vagy akár erőteljesebb kontraszt is, ki, hogy szereti.

Ha kedveljük a mintás járólap bohém játékosságát, akkor pedig arra ügyeljünk, hogy a minták egyik domináns árnyalata köszönjön majd vissza a munkalap színében is.

Fotó: Porcelanosa, Blustone

A fahatású, vagy matt faanyagokhoz – főleg, ha világosak – mehet egy szép sötétebb, akár fényes felületű akril front – de lehet éppen fordítva is: a sötétebb tónusú fa erezetes mintához világos, akár hófehér vagy vajszínű frontok. Gyönyörű lesz! Szerencsére a fahatású padlólapok ma már elképesztően sok árnyalatban beszerezhetők, a Porcelanosa páratlan, szebbnél szebb családjai között pedig bizonyára mindenki megtalálja az éppen kedvére valót, vagy a munkapulttal szép egységet alkotó lapokat.

Fotó: Porcelanosa, Decoist

Remek tipp, ha a színeken, árnyalatokon túl a textúrákkal és a felületekkel is játszunk! A matt-matt vízszintes mellé jól mutat a fényes-fényes függőleges páros. Mit szólna így az ünnepek közeledtével egy ilyen gyönyörű ragyogó szépséghez?

Fotó: PORCELANOSA, Cubica Gris

Természetesen a konyha berendezése sem lényegtelen, ám ehhez érdemes külön konyhatervezőket, vagy legalább a konyhastúdiók saját szoftvereit igénybe venni, s mindemellett ügyelni az alapvető ergonómiai alaptézisekre is. Vagy akár, a szabályokat felülírva, miért ne gondolhatnánk akár újra is azokat? Ha folyamatosan az az érzésünk támad a konyhában, hogy nincs elegendő helyünk, akkor az általában szokásos 60 cm-es munkapult mélysége helyett miért nem vágatunk le egy 10 cm-el szélesebbet? A 70 cm még mindig nem vesz el túl sokat a térből, a pakolásnál, ételeink előkészítésénél pedig elképzelni sem tudjuk, mennyit számít az a plusz 10 centi!

Fürdőszoba – felejtsük el a mennyezetig történő felburkolást!

Sokan még mindig úgy kérik a burkolójuktól és úgy is számoltatják ki a szükséges csempe mennyiséget a szaküzletekben, fürdőszobaszalonban – hogy teljesen a plafonig rakják fel a hidegburkolatot. Pedig azon túl, hogy nem szép, még drága is ez a fajta megoldás!

Ha csak a fal háromnegyedéig vagy még lejjebb burkolunk csempével, esetleg csak egy kiemelt sávban fut a csempe – azzal nem csak a pénztárcánkon könnyíthetünk, de a fürdőszoba szigorú, dobozszerű hangulatán, összképén is lazíthatunk.

Fotó: PORCELANOSA

Ma már számtalan olcsóbb megoldás létezik a csempe kiváltására. Azt persze nem ajánlanánk, hogy vízálló tapétával burkoljunk a kád vagy a zuhanyzó körül, de a fürdőzóna fölött miért is ne? A csempe és vízálló festék kombóval is gyönyörű, szellős, szoba jellegű fürdőszoba tereket hozhatunk létre.

Fotó: PORCELANOSA, Carrelage

Ráadásul, ha ezt megfogadjuk, akkor akár még az olyan, magasabb árfekvésű álomcsempékből is bátrabban válogathatunk, amiket ezidáig csak a katalógusokban nézegethettünk. Hiszen, ha jóval kevesebb kell belőle, akkor nyilván kevesebb pénz is elég lesz rá. És ki mondta, hogy ne burkoljunk, ne emeljünk ki csak egyetlen falat, falrészt ezekkel a szépségekkel?

Fotó: PORCELANOSA, Venis Blue Bell, Silver Silk Blanco

 

Tetszettek egyedi, formabontó burkolási tippjeink? Akkor tartsanak velünk a jövő héten is, folytatjuk a sorozatot…

Fürdőszoba témakörben további hasznos információkat talál Blog oldalunkon, illetve szakértői anyagunk-ban.

Tekintse meg a spanyol Porcelanosa gyár 2018-as Katalógusát!

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...